Koncepcja ZERO LINE by MightyOne

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy używasz powyższego systemu

Tak
73
15%
Nie
199
41%
Zamierzam
209
43%

Liczba głosów: 481

Awatar użytkownika
Keleris
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Keleris »

Czyli używasz wyższe tf-y jako filtr setupów z m15 i m5? Tak najprościej mówiąc oczywiście.

No ja robię to samo, tylko nie wiem kiedy wchodzić. Bo zaraz po momo na m15 zazwyczaj jest za duży SL na moje MM (max 20pips), a ustawianie zleceń po cenie na którą mogę sobie pozwolić zazwyczaj kończy się obserwowaniem wystrzału, ale bez otwartej pozycji. Tego właśnie nie mogę ogarnąć, kiedy wejść, bo po takim setupie, najczęściej cena strzela szybko i nie ma czasu na namysły, tak jak było to dziś po 16 na edku. Z resztą pewnie dlatego skończyłeś pisać posta o 17.31, zaraz po wyjściu z trejdu :D.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
98% czekanie, 1% wejście, 1% wyjście.

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Thorez »

Keleris pisze:Czyli używasz wyższe tf-y jako filtr setupów z m15 i m5? Tak najprościej mówiąc oczywiście.
Można tak powiedzieć.
Keleris pisze:No ja robię to samo, tylko nie wiem kiedy wchodzić. Bo zaraz po momo na m15 zazwyczaj jest za duży SL na moje MM (max 20pips), a ustawianie zleceń po cenie na którą mogę sobie pozwolić zazwyczaj kończy się obserwowaniem wystrzału, ale bez otwartej pozycji. Tego właśnie nie mogę ogarnąć, kiedy wejść, bo po takim setupie, najczęściej cena strzela szybko i nie ma czasu na namysły, tak jak było to dziś po 16 na edku. Z resztą pewnie dlatego skończyłeś pisać posta o 17.31, zaraz po wyjściu z trejdu
Takie jest mój punkt widzenia:
jeżeli Twoje MM pozwala na 20p SL to poszukaj ciała w stronę w którą chcesz iść nie większego niż 20p. Jeżeli prędkość jest duża szukaj na mniejszym TF, a jeżeli mniejsza to na większym. Po wejściu, kiedy już masz swoje momo jest kilka opcji:
- najlepsza, cena wystrzela w Twoją stronę i tego Ci zawsze życzę :D
- cena robi pull backa, w tym momencie musisz być czujnym i jeżeli zauważysz że to nie pull back a zwrotka, wychodź jak najprędzej. Jeżeli pull back się potwierdzi, trzymaj pozycję,
- cena przebija Twoje momo - SL, to jedna z opcji, która się zdarza. Ale jeżeli zrobiłeś dobrą analizę i masz dobrze obrany target, to będzie się pojawiała rzadziej.

Jasno zdefiniuj kiedy masz rację a kiedy się mylisz, kiedy Twoje wejście jest ważne a kiedy przestanie.
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"

malsehen
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: malsehen »

Thorez, dzięki za dzielenie się swoja wiedzą w tym temacie. Postudiowałem trochę Twoje pliki i niezadziałanie zl m15 z uwagi na przeciwną wcześniejszą świeczkę h1.
Dzisiaj na platformie zobaczyłem coś takiego.
W tym wypadku M15 zadziałało, pomimo że wcześniej mieliśmy spadkowy ruch ceny. Rozumiem, że takiego wejścia być po prostu nie brał, bo jest niezgodne z systemem ?
Mam nadzieję, że wszystko w miarę dobrze zrozumiałem i nic mi się nie pomieszało.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

malsehen pisze:W tym wypadku M15 zadziałało, pomimo że wcześniej mieliśmy spadkowy ruch ceny. Rozumiem, że takiego wejścia być po prostu nie brał, bo jest niezgodne z systemem ?
Mam nadzieję, że wszystko w miarę dobrze zrozumiałem i nic mi się nie pomieszało.
Jak słyszę "system" to mam ochotę rozwalić monitor :evil:

Chyba nie do końca zrozumiałeś, to był tylko przykład.
Nie używam takich setupów, nie używam tylko M15 i H1. Łącze ze sobą fakty na różnych TF'ach, gram ZL, czyli ciało w moją stronę, knot w przeciwną.
Widziałeś H4 i D1?
Jeżeli na mniejszym TF'ie dostaje przeciwne ZL zadaje sobie pytanie jaki może mieć ono wpływ na ZL z wyższych TF'ów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"

Awatar użytkownika
Keleris
Stały bywalec
Stały bywalec

Thorez pisze:Jak słyszę "system" to mam ochotę rozwalić monitor
:D

Jak Ty to tłumaczysz to wszystko wydaje się takie proste, tak więc wszystkim ZL'owcom podrzucę jeszcze jeden filmik od TRO. Myślę że w tym tkwi sekret do poznania tej techniki. Powtarzać i czekać na oświecenie.

http://www.youtube.com/watch?v=g1CGxyka ... WjpFx2bOMh

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Keleris pisze:Powtarzać i czekać na oświecenie
Bardzo trafna uwaga!

Trading to wojna!!!
Twoim wrogiem jest cena, a stan twojego konta wyznacza stan twojego zdrowia i życia.
Twój wróg jest nieśmiertelnym, uzbrojonym w najnowszą broń, wyszkolonym super wojownikiem, ty jesteś jedynie przestraszonym, uzbrojonym w procę chłopcem który chce przetrwać.
Używając wskaźnikowych systemów rzucasz swojemu wrogowi strój maskujący i mówisz "schowaj się i tak cię pokonam".
Na początku nie masz żadnych szans w walce, jedyne co możesz zrobić to nie dać się od razu zabić.
Jeżeli opanujesz sztukę kamuflażu i nie dasz się zabić, przyjdzie czas aby nauczyć się zadawać wrogowi rany.
Aby zranić wroga musisz dowiedzieć się o nim jak najwięcej, musisz przeprowadzić wywiad.
Nie ważne czy informacje są istotne czy nie, ważne aby były prawdziwe, jeżeli będziesz wiedział z kim walczysz to będziesz mógł poznać jego słabości.
Kiedy już poznasz słabe punkty wroga, przyjdzie czas na wykorzystanie tego w walce.
Pamiętaj ty dalej jesteś chłopcem z procą a twój wróg śmiertelnie groźnym wojownikiem, dlatego wykorzystaj jego słaby punkt aby go zranić i uciekaj z powrotem do kryjówki.

Tak więc czy jesteś dostatecznie dobrze przygotowany na walkę?
Czy poznałeś słabości wroga, czy być może to on lepiej zna twoje słabości?
Co wiesz o wrogu, co możesz o nim powiedzieć na pewno, co możesz wykorzystać w walce?
A jeżeli już wiesz kiedy twój wróg popełnia błędy, czy wiesz na ile możesz z nich skorzystać, czy może myślisz że potrafiłbyś go zabić?

P.S. Zaufaliście dużym TF'om, czy daliście się oszukać małemu ?

Obrazek

Awatar użytkownika
Keleris
Stały bywalec
Stały bywalec

Zaufałem tylko znowu nie udało się zapakować na dole, ale ugrałem dla siebie nagrodę pocieszenia. Niestety za wcześnie wyszedłem. Trudno.

P.S. Jak będzie okazja stawiam Ci Thorez flachę albo skrzynkę piwa, do wyboru :D, dzisiejsze Twoje posty wiele mi rozjaśniły, a właściwie przypomniały coś co powinienem robić.

Obrazek

Awatar użytkownika
exodus24
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: exodus24 »

Mi tez sporo zobrazowaly te zdjecie. Dzieki.

Ponizej przedstawiam moj stratny trejd.
Para usd/cad
D1 strefa mz kolor zolty, H4 kolor niebieski, H1 kolor czerwony, Po zejsciu na m15 widzimy ladny pinbar, nastepnie swiece 1 potraktowalem jako momentum a swiece nr 2 jako cialo w kierunku zyskow z knotem w kierunku strat. Spodziewalem sie, ze cena poleci min do zl H4 zaznaczonej na niebiesko.

Pytanie. Dlaczego tam nie powinienem wejsc?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Keleris
Stały bywalec
Stały bywalec

Wg mnie przed shortami powstrzymała go strefa z 28.10.2011 na D1. Zobacz też na m30, miałeś tam dużo cieni które nie potrafiły wybić w dół. Zagrałeś shorta właśnie w strefie tych cieni. Ale ja tej pary ogólnie nie czaje, więc mogę się mylić, dla mnie są tam same cienie w obie strony :D, USD/CAD omijam szerokim łukiem.

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Keleris pisze:Jak będzie okazja stawiam Ci Thorez flachę albo skrzynkę piwa, do wyboru
Jak to mówią, okazja zawsze się znajdzie :D

exodus24 na parze której ATR D1 wynosi zaledwie 70p trzeba bardzo uważać, nie radzę schodzić poniżej M30.
Nie używam tej pary, dlatego trochę mi zajęło rozeznanie się w wykresie, a i tak pewnie coś pominąłem.

Ja widzę to tak:

Obrazek

W miejscu w którym wchodziłeś nie było nic przekonywującego aby iść w dół na H4, wręcz przeciwnie; ZL ciało w górę i ładne knoty. Dlatego też spodziewałbym się tam raczej większego ruchu w górę. Jednak jak widać cena postanowiła zrobić FBO i zawrócić w dół. Wszystko się może stać podczas tradingu, dlatego trzeba być czujnym, zwłaszcza na tej parze.

Poza tym zaraz po Twoim wejściu utworzyły się dwa ciała w przeciwnym kierunku na TF'ie na którym wchodziłeś, a następnie wróciła dwukrotnie w miejsce twojego wejścia, gdzie powinieneś wychodzić - dlaczego? a czy wszedłbyś ponownie w dół w w tym miejscu? Jeżeli nie to znaczy że czas wychodzić, zwłaszcza że cena dała Ci dwukrotnie okazję aby wyjść z małą stratą.

Obrazek

ODPOWIEDZ