Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: TARKIN »

RoLudlum pisze:Na żadnym interwale nie ma szumu.
tu bym sie niezgodził
czy kierując sie fundamentami czy tez AT albo sentymentami rynku zawsze wystapi szum
popatrz tylko na rynek złota
wszystko w dół w ciągu 2 lat to szum ( zwał jak zwał niektórzy napisza realizacja zysku )
jak ktos gra d1lub w1
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

CTS
Gaduła
Gaduła

Post autor: CTS »

Arturro pisze:Pytanko do was. Gdzie ustawiacie SL - szczególnie na niskich intewałach m15, m5 tak aby ominąć szum? Stosuje poziomy + jako dodatkowe potwierdzenie silnego poziomu zniesienia fibo, ale czasem zdaza się tak, ze cena odbija sie po głębszej korekcie w poziomie zamykając moje zlecenie SL. HELP!!
Oprócz tego co napisał RoLudlum odnośnie stopa w miejscu w którym nie chciałbys być juz w transakcji, ważna jest wielkość pozycji którą otwierasz. Poziomy SL o wiele łatwiej wyznaczać np na H4 czy H1, kierując się zasadami opisywanymi na tym wątklu. Wiec grając M5 czy M15 bardzo często zdarza sie że w ramach jednego długiego ruchu up/down (z punktu widzenia H1 czy H4), będziesz wielokrotnie łapał SL z powodu zbyt bliskiej odległości stawianego SL od ceny. Warto otwierać na tyle małe/duże pozycje, żeby czuć sie z nimi komfortowo na wypadek gdyby cena zawróciła na M5, a co na H1 będzie tylko chwilową korektą po której cena idzie dalej w górę.
Zawsze to było dla mnie najwiekszym przekleństwem - łapać stop losy pomimo grania w kierunku w jakim idzie cena
PS
Jeśli macie jakieś inne spostrzeżenia w tym temacie to piszcie, umiejętność stawiania SL/TP ewentualnie ręcznego wyjścia z pozycji z zyskiem, stratą, to połowa sukcesu ... mi o wiele łatwiej przychodzi otworzyć pozycję zgodnie z kierunkiem niż to co potem z nią robić. Najczesciej to są zbyt bliskie stopy lub ręczne zamykanie z małą stratą, albo branie za małych TP z punktu widzenia tego co potem działo sie z ceną ...

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

Najczesciej to są zbyt bliskie stopy lub ręczne zamykanie z małą stratą, albo branie za małych TP z punktu widzenia tego co potem działo sie z ceną .

Oczywiscie mowimy tu o o wejsciu w tranzakcje z malym ryzykiem i z wiedza w ktorym kierunku zmierza cena:

wg. mnie min, h zbyt malo czasu zeby podjac decyzje,
nigdy nie uzywam wskaznikow, ktore tylko zasmiecaja wykres

Jesli mamy okreslony trend:
SL - D powyzej/poniżej ostatniego dziennego wahniecia/siwng
W powyzej/ poniżej tygodniowej osatniej swiecy
powyzej/ponizej okreslonych poziomow

Bez trendu w średniej rynkowej duze ryzyko i mozliwosc CT :
SL - na wyrównaniu , blisko zeru na wejsciu w transakcje, w zaleznosci od rozpoznnia sredniej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

sp500

_/_/Dariusz_/_/ pisze:na sp500 jest 2DPB, wg. mnie wyglada na to ze kupujacy znalezli sobie wiecej chetnych i jutro poziom bedzie szedl na przelamanie R 1317 i wyzej, no ale zobaczymy jak sie dzisiaj zamknie.
Dzisiaj juz wiadomo kto ma kontrole na tym poziomie :-)[/quote]

Kolejny cel 1365 .... jesli sie domknie pow.1342

CTS
Gaduła
Gaduła

bez korekty ?
Ja to widzę tak - teraz nakładają sie im 2 poziomy oporu, jeden wynika ze strefy oporu, a drugi z górnej bandy kanału którym idą od prawie 2 miesięcy.
Szukał bym tu sygnałów do załapania się na jakis ruch w dół, ale nie wiem czy dobrze kombinuję :roll:
Wykres 4H:

PS
Dariusz, dzięki za instrukcję, jak widac udało się :)
Ostatnio zmieniony 04 lut 2012, 22:29 przez CTS, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

CTS pisze:bez korekty ?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Korekty oczywiscie beda, ale gra na CT (przeciw trend) jest ryzykowna jak dla mnie ze wzgledu na brak czasu i mozliwosci obserwowania wykresu, poza tym szkoda mi czsu na gapienie sie caly dzien , czy pare godzin w ekran i wykresy.
Wole przyjemniej spedzac czas ;-)
"Trend is ur friend" - chyba milion razy juz była tutaj przytaczana ta zasada, ale jak najbardziej jest aktualna ;-) zawsze zgodnie z kierunkiem na sp500 M,W,D
silny trend wzrostowy, dlatego najrozsadniej zajadz pozycje long po RET 1331, chociaz z tego co widze to chyba w poniedzialek bedzie ok 1351 i potem walka na przejscie tego poziomu.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

jak wklejacie wykresy (obrazki) na forum, nie wiem jak to zrobić zeby przedstawiać je w takiej formie jak wszyscy
Jesli chodzi o zamieszczanie wykresu to przynajmniej u mnie jest bez problemu:
1. Zapisz wykres u siebie w jakims folderze w jpg.png
2.Dodaj załącznik , podaj sciezke do tego folderu - nazwa pliku/przegladaj/ plik w folderze
3.Klikasz dodaj załącznik
4.Wyslij wraz z wiadomoscia.

Powinno dzialac normalnie .

I czekamy na kolejne wykresy ....

Pozdr.

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

[quote="CTS"]bez korekty ?
Ja to widzę tak - teraz nakładają sie im 2 poziomy oporu, jeden wynika ze strefy oporu, a drugi z górnej bandy kanału którym idą od prawie 2 miesięcy.
Szukał bym tu sygnałów do załapania się na jakis ruch w dół, ale nie wiem czy dobrze kombinuję :roll:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na D, SP500 pokazuje sie formacja odwrócenia PB(HM) co by wskazywało że to czas na money menagment ;-) Mozna obstawiac short, ale po zamknieciu sie swiecy .

CTS
Gaduła
Gaduła

Idą w trupa na północ, juz ledwo nogami ruszają ale pchają sie dalej :lol:
Zaczyna mi do nich sił brakować, dziś juz Europa szczęsliwie zaczynała spadki, wszedł Yankes i wszystko popsuł

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

CTS pisze:Idą w trupa na północ, juz ledwo nogami ruszają ale pchają sie dalej :lol:
Zaczyna mi do nich sił brakować, dziś juz Europa szczęsliwie zaczynała spadki, wszedł Yankes i wszystko popsuł
zamknie sie pewnie powyzej 1342, wiec uptrend kontynuacja....

Dzisiaj AUDCHF na pending order juz w sumie zapomniany, ale zgodnie z planem !

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

_/_/Dariusz_/_/ pisze:
CTS pisze:
Dzisiaj AUDCHF na pending order juz w sumie zapomniany, ale zgodnie z planem !

ODPOWIEDZ