RoLudlum,RoLudlum pisze:_/_/Dariusz_/_/ pisze: Musi byc potwierdzenie, czyli swieca musi sie zamknąc
Niekoniecznie, pamiętajcie że zamknięcie świecy to tylko pewien moment wcale nie wyjątkowy. W przypadku świec godzinowych będzie to pełna godzina lub chwila ostatniego kwotowania ale nadal godzina 12 nie ma w sobie więcej magii niż powiedzmy 11:59 53 czy 12:02 32. Oczywiście istotne są momenty otwarcia rynków ( z reguły właśnie o pełnych godzinach ) czy ogłaszania danych ( też często o pełnych godzinach ). Osobiście nie był bym zbyt rygorystyczny co do potwierdzeń w stylu musi się zamknąć nad lub pod, lepiej chyba przejść na mniejszy TF i tam sprobować ocenić sympatię rynku
Pozdrawiam
Masz racje, ale chodzi o odcinek czasu i jego podzial. Tak jak liczy sie czas umownie, tak i zamyka sie swieca. M,W,D itd. skoro mowimy o D chodzi o swiece D u twojego brokera, bo tam masz konto . Generalnie mozna zrobic jedna duza swiece ze wszystkich notowan do tej pory co tez bedzie odzwierciedlac odcinek czasu i umowic sie ze wchodzisz na 10 letniej swiecy bo masz taki styl gry ;-)
Pozdrawiam.
Dodano po 23 minutach:
Mam jeszcze pytanie takie: Czy np majac setup na Daily, schodzicie na nizsze interwaly zeby szukac momentow wejscia pod ten setup ? np tutaj wkleilem, ze jest mozliwosc uformowania sie teog pinbara, a na H4 mamy fajne objecie hossy i jesli bedzie potwierdzony to czy mozna wejsc pod dany setup z daily z formacji z H4 np ? Oczywiscie, mam na mysli jakies rozsadne zejscie o jeden czy dwa interwaly nizej.. nie zeby na sile szukac czegos na minutowce grajac pod daily

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jesli masz czas na sledzenie zmian ceny to mozna nawet na Min.
Jako ze ja nie mam takiej mozliwosci ani checi nie schodze ponize D TF gdzie robie wejscie, jesli stwierdze na podstawie M,W,D ze wiem co sie dzieje z cena.
Zawsze mam ustawiony pending order i czekam az cena osiagnie moj planowany poziom. Ustawiam SL i ide spokojnie spac. 1-2 razy dziennie sprawdzam i przestawiam SL. Na poczatku wejscia mam 3% SL i juz wiem ile moge stracic, nigdy wiecej. Na poziomie na jakim go ustawiam w zaleznosci od pary i kwotowan (miejsc po przecinku) i paru innych czynnikow - zysk jest proporcjonalny do wielkosci konta,levarowania,kwotowania danej waluty u brokera,spreadu itd. co wbrew pozorom te 3% nie jest takie male i zeby cos zarobic trzeba miec proporcjonalnie duzy depozyt szczegolnie gdzie dzienne zmiany dochodza srednio 600-700 pipsow np. EURUSD.
Im nizszy TF tym mniejszy depozyt jest potrzebny, ale za to trzeba obserwowac na biezaca a czasu bardzo malo na analizy, szczegolnie grajac bez wskaznikow, co ja preferuje.
Pozr.