Arturro pisze:Pytanko do was. Gdzie ustawiacie SL - szczególnie na niskich intewałach m15, m5 tak aby ominąć szum? Stosuje poziomy + jako dodatkowe potwierdzenie silnego poziomu zniesienia fibo, ale czasem zdaza się tak, ze cena odbija sie po głębszej korekcie w poziomie zamykając moje zlecenie SL. HELP!!
Oprócz tego co napisał RoLudlum odnośnie stopa w miejscu w którym nie chciałbys być juz w transakcji, ważna jest wielkość pozycji którą otwierasz. Poziomy SL o wiele łatwiej wyznaczać np na H4 czy H1, kierując się zasadami opisywanymi na tym wątklu. Wiec grając M5 czy M15 bardzo często zdarza sie że w ramach jednego długiego ruchu up/down (z punktu widzenia H1 czy H4), będziesz wielokrotnie łapał SL z powodu zbyt bliskiej odległości stawianego SL od ceny. Warto otwierać na tyle małe/duże pozycje, żeby czuć sie z nimi komfortowo na wypadek gdyby cena zawróciła na M5, a co na H1 będzie tylko chwilową korektą po której cena idzie dalej w górę.
Zawsze to było dla mnie najwiekszym przekleństwem - łapać stop losy pomimo grania w kierunku w jakim idzie cena
PS
Jeśli macie jakieś inne spostrzeżenia w tym temacie to piszcie, umiejętność stawiania SL/TP ewentualnie ręcznego wyjścia z pozycji z zyskiem, stratą, to połowa sukcesu ... mi o wiele łatwiej przychodzi otworzyć pozycję zgodnie z kierunkiem niż to co potem z nią robić. Najczesciej to są zbyt bliskie stopy lub ręczne zamykanie z małą stratą, albo branie za małych TP z punktu widzenia tego co potem działo sie z ceną ...