ACTA: nadchodzi atak internetowej cenzury

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.

ACTA - znajomość ustawy (czy przeczytałeś) i stosunek do niej

Czytałem - nie chcę wprowadzania
28
41%
Czytałem - chcę wprowadzania
6
9%
Nie czytałem - nie chcę wprowadzania
27
40%
Nie czytałem - chcę wprowadzania
7
10%

Liczba głosów: 68

IndyInwes
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: IndyInwes »

RAY of Sunshine pisze:No to macie dowód, że nie żyjemy w demokracji ( d*pokracji), gdyż nasi umiłowani przywódcy mimo ogromnych protestów obywateli mają to głęboko gdzieś i podpisują.
Czyj to jest własciwie protest? Samych piratów, dzieci neo i włascicieli servisów np. chomikuj ;> ?
Taką demokracją... głosem większosci da się zburzyc wszystko co istenieje i nic konstruktywnego nie zbudowac.
Wystarczy, ze wybralismy nieudolny rząd w wyborach demokratycznych.
To są Twoi przedstawiciele... większosc ich wybrała! Mają decydować za większosc i wbrew opinii mniejszosci. To przeciez logiczne.

Prawa kazdej mniejszej grupy społecznej nie są takie jakie by sobie do końca zyczyli. Ten prostest jest reprezentowany przez mniej znaczącą większość, która broni piractwa zasłaniając się brakiem wolnosci... do czyjejs własnosci za darmo.
Problem jest niesłychanie wyolbrzymiony bo bardzooooo boli ! Będzie dłuuugo bolało az wkońcu zapomnicie. To jest ważna regulacja prawna względem przyłosci.

Więkoszość przeciwników ma gdzieś wolność. Chcą mieć dużo i za darmo.
Wolność reprezentowana przez większość...,, demokratyczna prawda większosci która się myli... mniejszość skrzywdzona przez wolność..

Kosmici to będą pracować na nasze emerytury... Trzeba tylko sqrwieli złapać i zagonic do pracy.

Przegrzał mi się mózg od czytania i myslenia :D:D juz sam nie wiem o co chodzi ;P
Ostatnio zmieniony 24 sty 2012, 00:50 przez IndyInwes, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

http://wyborcza.pl/1,76842,11017884,ACT ... zeciw.html

Dodano po 5 minutach:
IndyInwes pisze:Czyj to jest własciwie protest? Samych piratów, dzieci neo i włascicieli servisów np. chomikuj ;> ?
Tak naprawdę to najgorsze jest w tym że to zaskoczy wielu ludzi.
Ja sam znałem takich co produkowali podróbki albo nimi handlowali.
Ten rynek jest duży. Paradoksalnie ten rozgłos pomoże rządzącym.
Bo gdyby tam bez szumu wprowadzili tą ustawe to ludzie by się zbytnio nie przejęli i dalej handlowali takim towarem.
A teraz to pomimo że samo podpisanie na razie nie dużo daje to wszyscy zaczną panikować.
To samo tyczy netu. Sporo serwisów podobno już "przycichło" od wczoraj.
Jednym słowem za kilka dni wielu obudzi się z ręką w nocniku.
Lepszej reklamy nikt nie mógł zrobić rządowi :mrgreen:
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
biotiq
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: biotiq »

IndyInwes pisze:
RAY of Sunshine pisze:No to macie dowód, że nie żyjemy w demokracji ( d*pokracji), gdyż nasi umiłowani przywódcy mimo ogromnych protestów obywateli mają to głęboko gdzieś i podpisują.
Czyj to jest własciwie protest? Samych piratów, dzieci neo i włascicieli servisów np. chomikuj ;> ?
Taką demokracją... głosem większosci da się zburzyc wszystko co istenieje i nic konstruktywnego nie zbudowac.
Wystarczy, ze wybralismy nieudolny rząd w wyborach demokratycznych.
To są Twoi przedstawiciele... większosc ich wybrała! Mają decydować za większosc i wbrew opinii mniejszosci. To przeciez logiczne.

Prawa kazdej mniejszej grupy społecznej nie są takie jakie by sobie do końca zyczyli. Ten prostest jest reprezentowany przez mniej znaczącą większość, która broni piractwa zasłaniając się brakiem wolnosci... do czyjejs własnosci za darmo.
Problem jest niesłychanie wyolbrzymiony bo bardzooooo boli ! Będzie dłuuugo bolało az wkońcu zapomnicie. To jest ważna regulacja prawna względem przyłosci.

Więkoszość przeciwników ma gdzieś wolność. Chcą mieć dużo i za darmo.
Wolność reprezentowana przez większość...,, demokratyczna prawda większosci która się myli... mniejszość skrzywdzona przez wolność..

Kosmici to będą pracować na nasze emerytury... Trzeba tylko sqrwieli złapać i zagonic do pracy.

Przegrzał mi się mózg od czytania i myslenia :D:D juz sam nie wiem o co chodzi ;P
Zrób małą przerwę w czytaniu, bo widzę zaprzeczenia w Twojej wypowiedzi ;) Chwila relaksu i będzie OK.

BTW, jeśli jesteście przeciwni ACTA, to podsyłam link do ogólnoświatowej petycji:

http://www.avaaz.org/en/save_the_intern ... nter_b/?fp

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

Ja tam jestem za

Czym więcej komentarzy anty, tym mocniej utwierdzam się w tym przekonaniu. Większość z was, boi się jakiejś kontroli, zniewolenia, mimo że już teraz jest niewolnikami filozofi "mieć". Mieć nowy ciuch z dobrą metką wydziubany przez 10-letniego chińczyka za miskę ryżu, przedpremierową wersję premierowej wersji filmu, książkę o AT ze słynnego gryzonia itd. itp. Więc jestem za.

Pomijam fakt że sam projekt wydaje się jedynie przerzucać problem z instytucji które powołane są do walki z podróbkami, piractwem.... Wykonanie jak w przypadku ustawowego ustalania krzywizny banana, czy sposobu schodzenia z drabiny ( tyłem czy przodem - to poważna sprawa ;)

p.s. Ta krzywizna banana to wbrew pozorom nie jest taka śmieszna. Banany z afryki mają inny kształt niż te hodowane np. w Ameryce Środkowej czy Azji a ta ustawa miała jedynie na celu ograniczyć konkurencje dla producentów europejskich ale stała się synonimem absurdu
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: peter_r »

Ignoranctwo z naszej strony to najgorsze co można robić RoLudlum :) Przeczytaj sobie ten badziewny dokument. Tworzony przez elity dla elity.

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

Owszem czytałem, dlatego się wypowiadam. Nie tylko ignorancja ale zamknięta na wiedzę głowa a czasami zwykła głupota czy doktrynerstwo :lol:

EDIT: Nie lolkuj to i ty nie będziesz lolkowany. "Ignoranctwa" się nie robi ignorantem można być lub nie.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2012, 10:03 przez RoLudlum, łącznie zmieniany 1 raz.
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Awatar użytkownika
RAY of Sunshine
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: RAY of Sunshine »

IndyInwes pisze:To są Twoi przedstawiciele..
Jakbyś przeczytał co napisałem w nawiasie to byś wiedział co sądzę o demokracji, ale chciałem pokazać, że większość nadal myśli, że mamy ten chory ustrój, a tak nie jest.
P.S. Ja nikogo nie wybrałem, moi przyjaciele są poza sejmem, niestety uniemożliwiono mi w tym roku głosowanie na nich (państwo faszystowskie się kłania)
"Rynek ma tylko jedną stronę i nie jest to bynajmniej strona byka czy niedźwiedzia, jest to tylko właściwa strona"

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: chojnak »

RoLudlum pisze:Mieć nowy ciuch z dobrą metką wydziubany przez 10-letniego chińczyka za miskę ryżu
Kolego, czy po podpisaniu ACTA rzeczony Chińczyk dostanie dwie miski ryżu? Za taki a nie inny stan rzecz należy winić ponadnarodowe korporacje, które swobodnie migrują między państwami, gdzie jest tania siła robocza, tanie surowce, niskie normy prawne odnośnie trucia środowiska (tam się produkuje za grosze), lobbują przepychając 'wolny ogólnoświatowy rynek' by nie płacić cła i podatków a później sprzedaje te szmaty z metką w sklepach 'bogatych krajów' za ciężkie pieniądze - przy czym zważ, że zatrudniona w nich obsługa zarabia grosze !!! To jest potrójny wyzysk !!!

Potrójny bo 1) wyzysk pracownika i środowiska naturalnego kraju wytworzenia 2)wyzysk państwa czyli nas bo unikają płacenia podatków 3)wyzysk pracownika w kraju docelowym bo sprzedawca również pracuje za grosze. Napisałbym, że nawet POCZWÓRNY bo na samym końcu często jest tak, że dostajesz 'markowe gów_o' czyli chłam o niskiej jakości, którego 'wartością dodaną' jest metka z logiem i nazwą firmy - czyli też zostajesz wykorzystany.

Coś zmieni ACTA? Nic. Czemu gra / film / płyta kosztuje tak grube pieniądze? 150zł, 99 zł ? Bo cały 'przemysł rozrywkowy' obciekł rakowatymi naroślami pasożytnictwa - na jednym artyście pasożytuje armia ludzi z wytwórni. Sami wytwórcy przyznają, że od każdej sprzedanej płyty dostają grosze - resztę pożera banda pasożytów i pijawek. A właściwie zmieni - napędzi dodatkowe zyski korporacjom z USA.

Dawno minęły czasy, gdy ściągałem z netu gry czy filmy. Raz - mam już swoje lata, dwa - nie mam czasu (praca, dom, dziecko itp). A i chyba niebagatelny argument - 95% obecnej produkcji to chłam i popłuczyny, dla których żal czas na instalację na HDD czy zmarnowanie 30 minut życia na obejrzenie początku filmu. Popłuczyny z popłuczyn, wtórne do potęgi entej.
Jestem głęboko przekonany, że w chwili gdy film czy gra kosztowałyby 30-50zł nie byłoby problemu z ich sprzedażą a problem piractwa powoli sam by się ograniczał. Owszem, zawsze będzie grupa nastolatków która będzie 'ściągała' dla zasady ale tego się nie uniknie. Ja chętnie pójdę do empiku czy innego sklepu i wyciągnę te 30-50 zł z portfela. Ale nie 150zł czy 199 zł !

I jeszcze jedno - ściągnięcie czegoś z netu to nie jest kradzież, bo to ostatnia to pozbawianie władztwa nad rzeczą. Możemy co najwyżej mówić o bezlicencyjnym korzystaniu i tyle ! Ukraść to możemy samochód na parkingu czy bułkę w sklepie.
Żeby była jasność - za korzystanie z softu czy obejrzenie filmu należy sie wytwórcy wynagrodzenie, tu nie ma żadnego ale. Kwestia zasadnicza - ile oraz jak rozwiązać to tak, aby ta kasa faktycznie szła dla twórcy a nie przechwytywały jej w lwiej części pazerne wytwórnie, dystrybutorzy, marketing itp.
Od pewnego czasu medialnie próbuje się nam zaszczepić nowe pojęcia skojarzeniowe - 'piractwo=kradzież', 'nie idziesz na wybory=nie spełniasz obywatelskiego obowiązku' itp. Czekam na slogany 'nie popierasz rządu (jakiegokolwiek)=jesteś po stronie sabotażu i terroru' Orwell w grobie się przewraca...
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

Płoć
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Płoć »

Chciałem powiedzieć co myślę:
Minister Boni nie kłamie. Oni faktycznie muszą podpisać..., bo wszyscy podpisują, to oni też muszą. To nie jest żaden zamach na demokorację, a śledzenie tego co wysyłasz/odbierasz trudno nazwać inwigilacją. Przeglądanie tego co masz na kompie nie jest żadną inwigilacją. Podglądanie z jakimi pozycjami stoicie przez admina nie jest żadną inwigilacją. Na dodatek dodam, że strony rządowe są dobrze zabezpieczone, a hasło ADMIN1 jest tak szalenie skomplikowane, że nikt się nie mógł spodziewać, ze ktoś je złamie. Trzymanie plików tajnych na komputerze podłączonym do Internetu jest jak najbardziej bezpieczne i nie ma w tym nic dziwnego.

Trzymanie w tajemnicy negocjacji też nie jest niczym dziwnym. Obywatel jak mniej wie to lepiej śpi! To tylko dla naszego dobra było:)

PS Wiecie, że zniszczono wirówki Irańskie za pomocą Stuxnet-a..., który przenosi się pendrivem? Czyli taki laptopik naszego ministra jak został wpięty do wewnętrznej sieci z tajnymi danymi to może ją całą rozsadzić... i wykraść tajne dokumenty. Żadna filozofia. To tzw. wiedza POWSZECHNA (przynajmniej narazie).

PS2 Jeżeli to co napisałem jest za bardzo polityczne i wychwalające obecny rząd to proszę o skasowanie i nie karanie mnie jakimś dużym banem:) No chyba, że jakiś banan będzie taki prewencyjny;) Jakbym przypadkiem coś chciał napisać;) to bym jak najbardziej zrozumiał:D

PS3 Dużo uśmiechu! Warto się pośmiać...., bo tego forum już za 2 lata może nie być.... .

PS4 Nie będzie już PS5:)

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: chojnak »

Płoć pisze:bo tego forum już za 2 lata może nie być....
Zgadzam się całkowicie.
Za 'szarganie i nadużywanie w negatywnym kontekście' brokera X czy Y, amerykańskiego banku inwestycyjnego Z czy F, za podawanie do wiadomości publicznej za pomocą środków masowego przekazu danych handlowych danej firmy (gdzie i z jakimi pozycjami stoi). Oj, może być wesoło...

Dodano po 37 sekundach:
Płoć pisze: Minister Boni nie kłamie. Oni faktycznie muszą podpisać..., bo wszyscy podpisują, to oni też muszą.
Wolność, niezależność, suwerenność ! :wink:
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

ODPOWIEDZ