Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Grabix
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Grabix »

Hej,

Bardziej chodzi o praktykę, która pozwala realnie podnieść kwalifikację niż o tajemniczość ;-) Dodatkowo jest to kilka aspektów do opisania ale powiedzmy opiszę jeden z nich ...

Jest sobie waluta np. eur/usd zleceń kupna jest na kilku poziomach razem na 100 mil powiedzmy 10 mil co 1 pips tak samo zleceń sprzedaży jest razem wszystkich 100 mil po 10 mil co 1 pips. Dla edka to jest płytki rynek i nawet podczas świąt było 150 mil ale to przykład. Teraz mamy wyznaczone poziomy S/R i kurs rośnie nam i dochodzi do 1 oporu jaki mamy wyznaczony na ten dzień. Patrzymy na głębokość rynku 100 mil po jednej i po drugiej stronie obroty przeciętne rynek idzie do góry więc spokojnie czekamy następnie rynek dochodzi do ważniejszego 2 oporu i co tu się zaczyna dziać ? Najczęściej obroty zaczynają wzrastać ale równocześnie co się dziej z zleceniami kupna i sprzedaży, okazuje się czasami, że kupić inwestorzy chcą za 50 mil a sprzedać za 150 mil ... rynek idzie nadal do góry kupno 30 mil a sprzedaż 180 mil ... następnie rynek cofa się często szybko o 10 pipsów i robi się formacja spadającej gwiazdy ... profesjonalista co siedział i obserwował rynek wie, że ta formacja ukształtowała się i miała poparcie w podaży na rynku więc ma dodatkowe potwierdzenie. Dzięki temu zyskuje przewagę jak dalej formacja się rozwija i tworzy na wyższych timeframe coraz bardziej widoczną formację spadającej gwiazdy i jak nawet gra na 1h lub 4h to wie że było dużo sprzedających więc warto sprzedać. Taka sama formacja na 2 oporze może się ukształtować przy różnicy zleceń kupno/sprzedaż 90/110 mil i jak się można domyśleć nie jest to już aż tak mocne potwierdzenie ... wtedy kurs może lecz nie musi wrócić do górnego poziomu S/R i go przebić wtedy zobaczymy że kupujących jest 150 mil a sprzedających 50 mil ... i wiemy ze opór został przełamany i w zależności od taktyki i szybkości rynku bo rynek wtedy jest szybki wchodzimy lub czekamy na formację młota jaka się powinna ukształtować jak rynek będzie testował ten teraz już opór za jakiś czas i jako potwierdzenie powinien wtedy nastąpić wzrost poziomu zleceń kupna/sprzdaży np 180/30 mil i spokojnie kupujemy i rynek szybko oddala się do góry ... zastrzegam jednak nie jest to metoda zawsze skuteczna bo czasami kilku dużych inwestorów pomimo dużej ilości zleceń przebije ten opór/wsparcie ale to osobna historia ...Jednak wtedy powinien nas ratować SL :-)

Generalnie jeszcze raz polecam wywiad z Billem i nie tylko z nim oraz demo u ECN

Awatar użytkownika
jawakow
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Zamknięcie D1

Nieprzeczytany post autor: jawakow »

andrewsurfer pisze:Witam Wszystkich,
Być może już to gdzieś było ale nie mogę tego nigdzie znaleźć. Czy orientujecie się jaki czasowo data feed najlepiej brać pod uwagę analizując wykresy D1. Czy lepiej brać zamknięcie świeczki oparte o czas EST (np Oanda) czy GMT+2 (np FxPro) i jak to wygląda u dużych graczy jakie oni zamknięcie przyjmują?
Ja uzywam feedu FxPro z racji, ze rynki w USA zamykaja sie 5pm EST, czyli tak jak swieczki dzienne w FxPro.

CTS
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: CTS »

cześć, mam pytanie - czy to jest dobrze zinterpretowany wykres D1 Sp500, pod kątem oporów, obszarów w których można szukać potencjalnych oznak korekty bądź zmiany trendu ? Czy właśnie przebijany jest opór po którym droga na szczyt ? Co Wy na tym wykresie widzicie (gdyby komuś chciało się pobawić)

Obrazek

Dodano po 1 godzinach 28 minutach:
Grabix pisze:otworzyć rachunek demo w dukascopy.com (ja mam rachunek real w innym banku) i obserwuj cały czas jedną walutę EUR/USD lub GBP/USD nie chodzi mi tylko o zmiany ceny czy obrót ale jeszcze o zlecenia oczekujące, które są widoczne na tej platformie ..
i co, na swojej platformie widzisz zlecenia oczekujące ? To zaskakujące co piszesz, to znaczy że pewna grupa komercyjnych i profesjonalnych graczy widzi zlecenia innych, a inna grupa widzi tylko swoje ? Gdyby tak było, to znaczy że próba mierzenia sie z rynkiem dysponując platformą TMS albo XTB nie ma sensu :roll:

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

CTS pisze:czy to jest dobrze zinterpretowany wykres D1 Sp500, pod kątem oporów
Niestety nic nie widać z tego obrazka :(
Podeslij cos wiekszego zamiast tego .

Strona gdzie ma byc to edytowane sie nie otwiera.

Pozdr.

Grabix
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Grabix »

CTS pisze:
Grabix pisze:otworzyć rachunek demo w dukascopy.com (ja mam rachunek real w innym banku) i obserwuj cały czas jedną walutę EUR/USD lub GBP/USD nie chodzi mi tylko o zmiany ceny czy obrót ale jeszcze o zlecenia oczekujące, które są widoczne na tej platformie ..
i co, na swojej platformie widzisz zlecenia oczekujące ? To zaskakujące co piszesz, to znaczy że pewna grupa komercyjnych i profesjonalnych graczy widzi zlecenia innych, a inna grupa widzi tylko swoje ? Gdyby tak było, to znaczy że próba mierzenia sie z rynkiem dysponując platformą TMS albo XTB nie ma sensu :roll:
Hej,

U każdego brokera typu ECN widać zlecenia oczekujące ale nie wszystkie tylko jakiś zakres np. to 10 pipsów w górę i dół jak na Warszawskiej giełdzie też masz pewien zakres np. 5 poziomów w górę/dół.

Dlatego otwórz konto demo u ECN i sprawdź jak to działa naprawdę później możesz wrócić do MM bo nie zawsze inwestujesz tak że możesz wszystkie te zalety wykorzystać ale będziesz rozumiał lepiej jak to działa.

Dodatkowo te zlecenia to tylko te, które są dla danego dostarczyciela płynności bo musisz pamiętać że rynek Forex to rynek zdecentralizowany więc jest wiele takich małych rynków z różną płynnością i osobnymi zleceniami, które się nawzajem nie widzą ale na siebie oddziaływają jedynym z nielicznych regulowanych rynków walutowych są kontrakty na waluty na przykład na chicago stock exchange lub GPW. U Market Makera nie masz najczęściej takiego czegoś jak zlecenia oczekujące choć ja u jednego miałem podawaną orientacją płynność rynku do jakiegoś poziomu ale jest to tylko dla konta real nie dla demo ale w porównaniu z ECN to kiepsko to działa.

Wracając bardziej do Twojego stwierdzenia to można bez tego inwestować ale na pewno nie skalpować czy daytrading robić.

CTS
Gaduła
Gaduła

Grabix dzięki za info,
Dariusz to wykres dzienny kontraktów na indeks SP500, zakładałem że każdy go ma i może obaczyć u siebie. Zastanawiam sie czy już przebili opór czy jeszcze są w trakcie próby jego naruszania i warto czaić się na sygnał S. To by dawało analogiczny sygnał S na Eur/Usd, Aud/USD, indeks Wig20, i wiele innych. A jeśli opór przebity, to może należy się przestawić na grę w longi i szukać okazji do takich wejść

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Wg. mnie nie ma jeszcze przebicia M,W, D bardzo wazny R=1320.16, dlatego poki co trzymalbym sie zdaleka dopoki nie bedzie jasnej sytuacji.

CTS
Gaduła
Gaduła

_/_/Dariusz_/_/ pisze: R=1320..
tak słyszałem, choć niektóre analizy mówią o 1315. Nie wiem z czego wynika opór na 1320, ale raczej nie da sie go wyznaczyć poprzez szukanie stref popytu/podaży ? Jakieś Fibo ?

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

CTS pisze:
_/_/Dariusz_/_/ pisze: R=1320..
tak słyszałem, choć niektóre analizy mówią o 1315. Nie wiem z czego wynika opór na 1320, ale raczej nie da sie go wyznaczyć poprzez szukanie stref popytu/podaży ? Jakieś Fibo ?
mniej wiecej na tym poziomie przebiega śednia rynkowa M (bardzo waży poziom ) trzeba poczekac na zamkniecie swiecy i wyczekiwac syg.PA.Nie wglebiam sie w temat, bo nie znam specyfiki SP500, ale tak to wyglada z analizy prostego chlopa :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Wyglada na to że kupujący poszukują więcej kupujących, poki co poziom 1317 został odrzucony PB, czekamay dalej ....

ODPOWIEDZ