Droga Susła
- Good Will Hunting
- Pasjonat
Cześć, mam niezłą pamięć ale jednak czasem o czymś zapominam. Naprawdę miałem coś jeszcze napisać? Gdybyś wkleił mi na co miałem odpowiedzieć to byłoby łatwiej. Wybacz, przeglądałem temat - dość pobieżnie co prawda - jednak nic nie znalazłemale żeby nie było ze off , GWH obiecałeś że odniesiesz się do mojego posta gdzieś z przed tygodnia z założeniami gry....

Wolałbym umrzeć niż przegrać.
Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.
Takie trójkąty formują się dość regularnie na różnych interwałach. Zastanawiam się, jaki mechanizm tutaj działa (np. w głowach graczy), że popyt i podaż balansują zmierzając do wypadkowej będącej gdzieś po środku...
Dostrzegam tutaj pewną słabość po stronie popytu, dlatego spodziewałbym się wybicia dołem i dopiero wtedy ewentualnego odbicia w górę.
Dostrzegam tutaj pewną słabość po stronie popytu, dlatego spodziewałbym się wybicia dołem i dopiero wtedy ewentualnego odbicia w górę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Good Will Hunting
- Pasjonat
Cześć,
dziś rano - rano.. wstałem o 12
, kiedy wszedłem na forum pomyślałem sobie że fajnie byłoby zakończyć rok 2011 (bardzo owocny, nie tylko giełdowo) jakimś fajnym postem na forum. Trochę mnie to zdziwiło, bo normalnie nie przykładam wagi do tego czy "z tyłu" mamy jedenastkę czy dwunastkę, ale spodobał mi się ten pomysł. Postanowiłem, że napiszę ostatniego w tym roku naprawdę fajnego posta. Pierwotnie miałem przedstawić w dziale "Systemy i strategie" budzący wiele zainteresowania i kontrowersji System MAX jednak uznałem że ani to nie będzie ciekawe, ani warte pracy którą trzeba by było w to włożyć*. Także System MAX nie dzisiaj. Dzisiaj napiszę o czymś innym. O czymś "bardziej w temacie".
-------------------
Analiza sytuacji na USD/CAD cz. 1
Kilka dni temu tzn. bardziej kilkadziesiąt godzin temu udało mi się zaobserwować na wykresie dziennym pary USD/CAD formację trójkąta równoramiennego (wszystkich zainteresowanych znaczeniem tej formacji odsyłam chociażby TUTAJ). Analiza ta wzbudziła jakieś tam zainteresowanie w Waszych postach więc postanowiłem się w nią trochę wgryźć i efekty tego "wgryzienia" umieścić na forum.
Formacja trójkąta równobocznego na wykresie D1

Od razu kiedy wrzuciłem tę analizę kolega Stforex (serdeczne dzięki!) dostrzegł że na tej parze mamy nie tylko formację trójkąta równobocznego z D1 ale także tzw. Inside Bars (wszystkich zainteresowanych znaczeniem Inside Bars odsyłam do bloga fxlamera: [url="http://www.forextrader.pl/portal/2010/1 ... nside-bar/"]TUTAJ, gdzie formacja ta została świetnie "rozpracowana").
Formacja Inside Bars na wykresie MN

Formacja ta nie jest może idealnie idealna w takim kształcie w jakim ja ją wyznaczyłem ponieważ świeczka czerwona nie mieści się swoim cieniem w ograniczeniach nakreślonych przez świeczkę niebieską i gdybyśmy chcieli być super poprawni to prawdziwe "Inside Bars" powinno wyglądać tak:

Ja jednak na potrzeby tej analizy będę posługiwał się pierwszym (może niezbyt poprawnym) rysunkiem. Nie jest to oczywiście podyktowane moim takim a nie innym "widzi-mi-się". Robię tak ponieważ wychodzę z założenia że tylko do niektórych cieni należy przykładać wagę, a w tym przypadku formacja IB pojawia się tu i tak i tak.
Wróćmy więc do tego rysunku

Jak widać ewentualny ruch w dół mógłby być bardzo szybko zatrzymany - co zresztą w swojej analizie zauważył już Stforex. Znajdujemy się bowiem w niedalekiej (jak na standardy wykresu MN) odległości od linii oporu (czerwona przerywana na rys.) Ponadto ewentualne przejście ograniczenia formacji IB (Inside Bars) w dół wiąże się z koniecznością pokonania oporu pokrywającego się z dolnym ograniczeniem tej formacji. Opór ten to pierwsza czerwona, przerywana kreska na rysunku.
Rysunki pomocnicze:

W tym momencie warto również zwrócić uwagę na tzw. szerszą perspektywę. Wystarczy więc oddalić wykres aby zobaczyć taki oto obraz:

Otóż koledzy jesteśmy cholernie nisko. Cho-ler-nie. W ciągu ostatnich lat (2007 i 2011) osiągaliśmy absolutne historyczne dołki tej pary, które nie mogły zostać przebite. Niemal co do pipsa dwa razy zatrzymała nas linia wyznaczona na poziomie 0.9468.

W związku z powyższym należałoby zwrócić się ku analizie trendu. Zacznijmy od wykresu miesięcznego gdzie od kilku lat zawsze mamy trend spadkowy:

Bylibyśmy więc okropnymi egoistami gdybyśmy prognozowali że akurat na naszych oczach odmieni się coś co trwa nieprzerwanie od kilku lat. Jednak gdy spojrzymy na wykres D1 i zobaczymy coś takiego:

może zrodzić się nam w głowach pytanie. Może nie "jak nie teraz to kiedy?" ale "właściwie to czemu mieliby się nie odwrócić?" Zdaję sobie sprawę że póki co jest trochę za wcześnie żeby zaczynać mówić o trendzie wzrostowym na D1 ponieważ obecnie znajdujemy się w delikatnej konsolidacji (jej wynikiem jest formacja trójkąta równobocznego na D1 i IB na MN). Ale.. czemu nie mielibyśmy pójść w górę? Czemu skoro przy ewentualnym ruchu w dół trzyma nas tak wiele podczas gdy "idąc" w górę mielibyśmy tyle przestrzeni?

Już dziś znajdujemy się przecież w położeniu z którego wybicie może dać początek naprawdę niezłemu ruchowi w górę.

Jak więc się na to zapatruję? "W górę czy w dół?" Dla mnie w górę. Para USD/CAD w 2012 będzie parą którą będę wnikliwie obserwował w oczekiwaniu na ewentualny setup, który pozwoli mi ukraść z giełdy pierwszy milion.
Dla pobudzenia wyobraźni wszystkich zainteresowanych zamieszczam tego oto screena:

Ewentualny ruch w górę przy odpowiednim spiramidowaniu (piramida co 100 pipsów) może przynieść około 6 600 pipsów (plan minimum) lub - gdyby wszystko poszło zgodnie z planem: 25 300 pipsów.
Koniec części pierwszej. Część druga pojawi się już w roku 2012 i będzie zawierać m.in. (bo jeszcze nie wiem co mi przyjdzie do głowy i co mi zasugerujecie
)
- analize zmienności pary USD/CAD
- analize średniej długości korekty na parze USD/CAD
- analize przy użyciu innych narzędzi AT
- rozklad ewentualnej piramidy, MM
(...)
Niewykluczone, że pojawi się też kilka słów dot. analizy fundamentalnej dla tej pary. Także zapraszam do dyskusji, czytania i czekania.
-------------------
Pozdrawiam wszystkich czytających te słowa i życzę Wam szczęśliwego nowego roku!
Good Will Hunting, 2011
C.D.N.
dziś rano - rano.. wstałem o 12

-------------------
Analiza sytuacji na USD/CAD cz. 1
Kilka dni temu tzn. bardziej kilkadziesiąt godzin temu udało mi się zaobserwować na wykresie dziennym pary USD/CAD formację trójkąta równoramiennego (wszystkich zainteresowanych znaczeniem tej formacji odsyłam chociażby TUTAJ). Analiza ta wzbudziła jakieś tam zainteresowanie w Waszych postach więc postanowiłem się w nią trochę wgryźć i efekty tego "wgryzienia" umieścić na forum.
Formacja trójkąta równobocznego na wykresie D1

Od razu kiedy wrzuciłem tę analizę kolega Stforex (serdeczne dzięki!) dostrzegł że na tej parze mamy nie tylko formację trójkąta równobocznego z D1 ale także tzw. Inside Bars (wszystkich zainteresowanych znaczeniem Inside Bars odsyłam do bloga fxlamera: [url="http://www.forextrader.pl/portal/2010/1 ... nside-bar/"]TUTAJ, gdzie formacja ta została świetnie "rozpracowana").
Formacja Inside Bars na wykresie MN

Formacja ta nie jest może idealnie idealna w takim kształcie w jakim ja ją wyznaczyłem ponieważ świeczka czerwona nie mieści się swoim cieniem w ograniczeniach nakreślonych przez świeczkę niebieską i gdybyśmy chcieli być super poprawni to prawdziwe "Inside Bars" powinno wyglądać tak:

Ja jednak na potrzeby tej analizy będę posługiwał się pierwszym (może niezbyt poprawnym) rysunkiem. Nie jest to oczywiście podyktowane moim takim a nie innym "widzi-mi-się". Robię tak ponieważ wychodzę z założenia że tylko do niektórych cieni należy przykładać wagę, a w tym przypadku formacja IB pojawia się tu i tak i tak.
Wróćmy więc do tego rysunku

Jak widać ewentualny ruch w dół mógłby być bardzo szybko zatrzymany - co zresztą w swojej analizie zauważył już Stforex. Znajdujemy się bowiem w niedalekiej (jak na standardy wykresu MN) odległości od linii oporu (czerwona przerywana na rys.) Ponadto ewentualne przejście ograniczenia formacji IB (Inside Bars) w dół wiąże się z koniecznością pokonania oporu pokrywającego się z dolnym ograniczeniem tej formacji. Opór ten to pierwsza czerwona, przerywana kreska na rysunku.
Rysunki pomocnicze:

W tym momencie warto również zwrócić uwagę na tzw. szerszą perspektywę. Wystarczy więc oddalić wykres aby zobaczyć taki oto obraz:

Otóż koledzy jesteśmy cholernie nisko. Cho-ler-nie. W ciągu ostatnich lat (2007 i 2011) osiągaliśmy absolutne historyczne dołki tej pary, które nie mogły zostać przebite. Niemal co do pipsa dwa razy zatrzymała nas linia wyznaczona na poziomie 0.9468.

W związku z powyższym należałoby zwrócić się ku analizie trendu. Zacznijmy od wykresu miesięcznego gdzie od kilku lat zawsze mamy trend spadkowy:

Bylibyśmy więc okropnymi egoistami gdybyśmy prognozowali że akurat na naszych oczach odmieni się coś co trwa nieprzerwanie od kilku lat. Jednak gdy spojrzymy na wykres D1 i zobaczymy coś takiego:

może zrodzić się nam w głowach pytanie. Może nie "jak nie teraz to kiedy?" ale "właściwie to czemu mieliby się nie odwrócić?" Zdaję sobie sprawę że póki co jest trochę za wcześnie żeby zaczynać mówić o trendzie wzrostowym na D1 ponieważ obecnie znajdujemy się w delikatnej konsolidacji (jej wynikiem jest formacja trójkąta równobocznego na D1 i IB na MN). Ale.. czemu nie mielibyśmy pójść w górę? Czemu skoro przy ewentualnym ruchu w dół trzyma nas tak wiele podczas gdy "idąc" w górę mielibyśmy tyle przestrzeni?

Już dziś znajdujemy się przecież w położeniu z którego wybicie może dać początek naprawdę niezłemu ruchowi w górę.

Jak więc się na to zapatruję? "W górę czy w dół?" Dla mnie w górę. Para USD/CAD w 2012 będzie parą którą będę wnikliwie obserwował w oczekiwaniu na ewentualny setup, który pozwoli mi ukraść z giełdy pierwszy milion.
Dla pobudzenia wyobraźni wszystkich zainteresowanych zamieszczam tego oto screena:

Ewentualny ruch w górę przy odpowiednim spiramidowaniu (piramida co 100 pipsów) może przynieść około 6 600 pipsów (plan minimum) lub - gdyby wszystko poszło zgodnie z planem: 25 300 pipsów.
Koniec części pierwszej. Część druga pojawi się już w roku 2012 i będzie zawierać m.in. (bo jeszcze nie wiem co mi przyjdzie do głowy i co mi zasugerujecie

- analize zmienności pary USD/CAD
- analize średniej długości korekty na parze USD/CAD
- analize przy użyciu innych narzędzi AT
- rozklad ewentualnej piramidy, MM
(...)
Niewykluczone, że pojawi się też kilka słów dot. analizy fundamentalnej dla tej pary. Także zapraszam do dyskusji, czytania i czekania.
-------------------
Pozdrawiam wszystkich czytających te słowa i życzę Wam szczęśliwego nowego roku!
Good Will Hunting, 2011
C.D.N.
Nie sądzisz, że na kierunek ruchu będą miały wpływ dane fundamentalne? Moim zdaniem realny bardziej będzie ruch w dół, jeśli rynek zacznie poszukiwać zamiennika dla dolara czy euro; dolar kanadyjski wydaje się być dobrą walutą do tego celu. Co prawda, jedna Islandia wiosny nie czyni, ale zawsze jest to jakiś sygnał ;-)
Świece japońskie: http://forex-nawigator.biz/forum/swiece ... ml#p527248
Filmy: youtube.com/user/WirusFX
Forum: http://forex-nawigator.biz/forum/linki- ... ml#p520592
- Good Will Hunting
- Pasjonat
Ależ oczywiście że AF ma tu kluczowe znaczenie. Mam zamiar zająć się nią w części drugiej. Nie zrobiłem tego teraz ponieważ mam o niej niestety nikłe pojęcie i będę musiał się trochę lepiej "przygotować" zanim cokolwiek tu napiszę. Nie chciałbym produkować się i tracić czas na wypisywanie bredni
Ciekawa sytuacja na kablu:

i jeszcze delikatny zoom:

2012 może być naprawdę urodzajny

Ciekawa sytuacja na kablu:

i jeszcze delikatny zoom:

2012 może być naprawdę urodzajny

Z drugiej strony, są tacy, którzy twierdzą, że cena rynkowa dyskontuje wszelkie zdarzenia mające na nią wpływ, już zanim staną się powszechnie znane. Zatem także analiza fundametalna jest częścią analizy technicznej, więc nie ma sensu zajmować się nią osobno...
Świece japońskie: http://forex-nawigator.biz/forum/swiece ... ml#p527248
ciezko zrobic analize praktycznie na caly najblizszy rok
ale pomysl na inwestycje w ta parke jest calkiem calkiem sam sie nad nia zastanawiam
no i proponuje teraz przedewszystkim ten temat zebys zajął przedewszystkim ogladaniem tej pary...
Scalping, day traidingi, dniowe trendy
zrobic jak najwyzszy zysk z jak najmniejszymi stratami
to moze byc piekne zagranie
albo stworzyc drugi dodatkowy temat twoj osobny ktory pokaze co robisz
zeby wypatrzec cos takiego naprawde trzeba miec bystre oko
gratulacje