Droga Susła

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Good Will Hunting »

Cześć, jako że nauka do sesji zaczęła pochłaniać mi większość czasu, a trwające bank holliday udzieliły mi się dziś na dobre to też nie miałem za dużo czasu aby cokolwiek poanalizować na wykresie czy napisać na forum. Ten post też będzie dość skrótowy.

Przede wszystkim tak jak mówisz kolego Krzysiu89 z pewnością jeśli tylko będę próbował łapać jakiś dłuższy ruch niż docelowe 1000 pipsów (tyle jest mi potrzebne do podwojenia stanu konta), to z pewnością poświęcę na tę okazję specjalny "kąt" w moim dzienniku. Wolałbym jednak nie zakładać oddzielnego tematu, nie chcę żeby komuś przejadła się droga susła, moja osoba czy moje trade'y :wink: . Myślę że użycie odpowiedniego koloru w tym temacie pozwoli wszystkim zainteresowanym wyznać się co jest akurat grane.

Jak pewnie zauważyliście mam wciąż otwartą pozycję na USD/CHF. Obecnie jest ona stratna na około 100 pipsów co dzięki odpowiedniemu rozłożeniu zleceń zabezpieczających nie stanowi nawet 10% mojego kapitału na tym akurat koncie (MYFXBOOK: CLICK). Pozycję będę trzymał zgodnie z moją analizą. Po cichu liczę też na jakąś drobną pomoc szwajcarów, którym wzmacniający się frank może lekko bruździć.
Wolałbym umrzeć niż przegrać.

Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

USD/CHF - analiza fundamentalna na 03/01/12
Czyli jak korzystać z "gotowców" w analizie fundamentalnej

Jako że mam otwartą pozycję na parze USD/CHF, w którą wchodziłem jeszcze rok temu (jedna z niewielu okazji żeby tak powiedzieć :wink: ) i już jakiś czas temu - przed wejściem w pozycję - dokonałem Analizy Technicznej dzisiaj przyszedł czas na liźnięcie (dosłownie) Analizy Fundamentalnej.

Wielokrotnie mówiłem, że nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, a jako że od zawsze uważam że nie ma sensu wywarzać otwartych drzwi będę posiłkował się gotowcami z podlinkowanego przeze mnie już jakiś czas temu kalendarza makro. Przy okazji taka mała dygresja: uważam, że umiejętność odpowiedniego poszukiwania wiedzy i jej odpowiedniego przetwarzania stoi ponad wiedzą zaczerpniętą z setek przeczytanych książek czy podręczników. W dzisiejszych czasach zresztą cały ten ogrom publikacji i różnych "gałęzi" wiedzy jest po prostu "nie do ogarnięcia".

Okej to tyle z dygresji. Przyjrzyjmy się temu co nas jutro czeka:

Dzień rozpoczniemy od danych ze Szwajcarii, które zapowiadają się dość optymistycznie. Frank powinien się osłabiać.

Obrazek

Warto zwrócić tutaj uwagę na kilka rzeczy. Przede wszystkim powinna nas interesować "ważność tych danych" - trzy kreski więc dane są bardzo znaczące oraz prognoza serwisu macronext skonfrontowana z ostatnim wynikiem. Same te liczby wyglądają cóż.. zachęcająco. Warto więc sprawdzić czego dotyczą owe dane i jaki wpływ mają na franka. Wystarczy kliknąć.

Obrazek

Na co powinniśmy zwrócić uwagę? Przede wszystkim powinno nas zainteresować jak nasz "dostawca informacji" prognozuje. Skutecznie czy nie. W tym celu warto zerknąć na prawo w rubrykę "ostatnie publikacje". Może oczekiwania analityków z wykorzystywanej przeze mnie strony nie zgadzały się co do dokładności wyniku jednak zawsze udawało się im określić kierunek w którym indeks PMI dla szwajcarskiego przemysłu zmierzał co jest moim skromnym zdaniem nawet ważniejsze niż wytypowanie dokładnych liczb. Przede wszystkim liczy się kierunek.

Ponadto warto zwrócić uwagę na akapit czwarty prezentowanej analizy. Zdanie "Im wskaźnik wyższy, tym gorzej." brzmi fantastycznie.

Ciekawym narzędziem jest także wykres obrazujący wskaźnik PMI dla przemysłu gdzie z łatwością możemy nakreślić trend spadkowy.

A i jeszcze.. czasem warto w podobnej sytuacji przejrzeć sobie jak cena reagowała kiedy ostatni raz publikowano analizowane przez nas dane. Nie zawsze ma to przełożenie na to co stanie się w przyszłości jednak może mieć całkiem duże znaczenie dydaktyczne. Nieraz zdarza się dostrzec pewną analogię. Zresztą analizując coś uczymy się najefektywniej. Sami sprawdźcie.

Wykres z 01/11/12:

Obrazek

Po publikacji owych danych będziemy mieć trochę spokoju aż do godziny 17 kiedy to amerykanie opublikują bardzo istotny "Indeks ISM dla przemysłu" oraz mniej istotne "Wydatki na inwestycje budowlane". Ponadto o godzinie 21:00 czeka nas publikacja - nieistotnego w chwili obecnej protokołu z posiedzenia FOMC.

Obrazek

Skupmy się więc na analizie "Indeksu ISM dla przemysłu".

Prognozowana wartość przekracza magiczną granicę 50 o której piszą analitycy z macronext oraz według ich prognoz (te akurat nie sprawdzają się z aż tak fajną dokładnością jak wcześniej analizowany indeks PMI) spodziewany jest wzrost. Wnioskując po ostatnich zdaniach w drugim akapicie z przytoczonego tekstu:

Obrazek

"Odczyt powyżej 50%.." oraz po wykresie z którego widać że ów indeks ostro trzyma się ponad magiczną "50" można wnioskować że jutro będzie naprawdę nieźle.

Oczywiście warto też spojrzeć na wykres naszego brokera żeby sprawdzić jak zachowywała się cena kiedy wcześniej publikowano te dane oraz doczytać sobie o tych mniej znaczących zdarzeniach z naszego kalendarza. Ja z braku czasu już się tym nie będę zajmował jednak z pewnością odpowiem na wszystkie wasze pytania. Zachęcam do ich zadawania.

Pozdrawiam!

PS: jeśli będzie zainteresowanie to analiza podobna do powyższej - lub nawet bardziej obszerna pojawi się jeszcze w tym dzienniku.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Trochę mi się godziny nie zgadzają. I zdanie "Im wskaźnik wyższy, tym gorzej" powinno brzmieć "Im wskaźnik niższy, tym gorzej."
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nie dobrze.. trochę się ich prognozy nie sprawdziły - co zresztą znalazło swoje odzwierciedlenie na wykresie. Co do poślizgu godzinnego między jednymi, a drugimi danymi to to może być spowodowane innym czasem. Zauważ że wszystkie dane z Twojego screena są o godzinę wcześniej niż te z mojego.

Niefajnie jeśli rzeczywiście PMI w Szwajcarii wyszedł ponad 50, na usd/chf może nas to nieubłaganie ciągnąć w dół.

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Pozycja zamknięta. Postanowiłem, że nie jest za ciekawie i tak naprawdę nie ma co się biernie przyglądać w oczekiwaniu na MC. Jako że popełniłem w tej transakcji kilka błędów to na pewno do niej jeszcze wrócę i opiszę co poszło nie tak. Na tę chwilę pierwszą rzeczą która przychodzi mi na myśl jako powód dla którego uciekłem z tej pozycji jest zachowanie ceny po publikacji danych ze Szwajcarii. Dane te były zaskakująco dobre dla CHF co spowodowało umacnianie się tej waluty. Jest to moim zdaniem impuls który może ruszyć dziś w dół kurs pary USD/CHF.

Obrazek

Prognozy analityków z macronext niestety się nie sprawdziły, a PMI przekroczył wczoraj omawianą magiczną granicę "50". Ponadto zapomniałem trochę o kalendarzu ponieważ w pozycję wszedłem w nieodpowiednim czasie - między świętami bożego narodzenia, a nowym rokiem. Otworzyłem ją tak jakby zapominając o braku odpowiedniej płynności w ciągu tych kilku dni i o tym że przecież TP nie musi być osiągnięty "od razu". To był moim zdaniem podstawowy błąd, który przyczynił się do tej porażki. Całe "szczęście" że podobnych okresów w roku jest tak mało :wink:

Okej, teraz bardziej "liczbowe" podsumowania.

Utopiłem lekko ponad 30% kapitału na tym koncie. Stanowi to równowartość straty 516 pipsów. W związku z czym stan konta "pipsowego" obecnie wynosi -309 pipsów co oznacza że od celu (100% konta) oddaliłem się o 1309 pipsów.

Wynik: -309 pipsów

Screen:
Obrazek

Szkoda że to nie S-ka :lol: . Fatalnie to wygląda niestety.

Statement możesz zobaczyć: TUTAJ
Wynik widoczny jest również na moim myfxbook: TUTAJ

Szczerze mówiąc - pomimo takiego a nie innego wyniku jestem zadowolony, że znów mam wolny margin i mogę sobie obserwować inne pary bez żałowania w stylu "szlag, głupi usd/chf mam otwarty i nie mogę wejść..". Nic, żyje (gra) się dalej, a par frankowych chyba nigdy nie polubię :wink:

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Dziś póki co odpoczywam od tradingu. Będę obserwował sytuacje m.in. na kablu jednak mało prawdopodobne jest bym dzisiaj zawierał jakąś transakcję. Po stratnym tradzie warto jest sobie chwilę odpocząć od słupków i chwilę zająć się czymś innym żeby na siłe nie szukać okazji do "odrobienia" czegokolwiek.

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Para USD/CHF już od dłuższego czasu żeby wykonać zdecydowany ruch w którąkolwiek ze stron potrzebowała impulsu makroekonomicznego. Tak jak wcześniej wspominałem - spodziewałem się że ten impuls pojawi się dzisiaj i będzie nim publikacja indeksu PMI. Jak widać bardzo się nie pomyliłem.

Niespodziewane "wybicie" wspomnianego indeksu ponad poziom 50.00% dało frankowi szwajcarskiemu bardzo silny bodziec do umacniania się co przy słabnącym dolarze stanowiło wodę na młyn dla spadków USD/CHF. Gdyby prognozy na których się opierałem (indeks poniżej 50) się sprawdziły prawdopodobnie mielibyśmy doczynienia z ruchem podobnym do tego teraz tyle że w górę. Niestety nie udało się.

Płynie z tego jeszcze jedna ważna lekcja. Przede wszystkim nigdy, prze nigdy nie należy patrzeć życzeniowo na swoją pozycję. Nie wolno jej zaklinać i liczyć że może się uda. Należy patrzeć trzeźwo i analizować napływające informacje oraz syntezować je z tym co akurat widać na wykresie. Właśnie takie zachowanie dzisiaj uchroniło mnie od zaliczenia MC i straty 10% Kapitału Całkowitego.

Sami zobaczcie co się stało na kilkadziesiąt minut po tym jak uciekłem z pozycji:
Obrazek

Takiego spadku mój depozyt miałby już prawo nie wytrzymać, a wcale nie jest powiedziane że to koniec ruchu. Jeśli dane z USA z godziny 17:00 nie wpłyną krzepiąco na kondycję dolara to wcale nie musimy się zatrzymywać :wink:

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Po ostatniej transakcji teraz muszę trochę bardziej się pilnować. Pomimo że dokonałem słusznej decyzji co do zamknięcia pozycji i pocięcia strat moje położenie nie jest najlepsze. Mogę teraz wytrzymać znacznie mniejsze ewentualne obsunięcie kapitału niż od początku przewidywałby to mój system w związku z czym każdy kolejny trade będę musiał przemyśleć dwa razy mocniej niż do tej pory. Sytuacja jest zła, ale nie beznadziejna. Nic. Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, pora wziąć się za analizy ciekawych sytuacji na jutro.

EUR/USD

Edek dzisiaj zaliczył bardzo ładne wzrosty. W ciągu dnia wykonaliśmy na nim spory "wyjazd" na 140 pipsów w górę nie robiąc na D1 niemal wcale dolnego cienia. Dzisiejsze wzrosty przekroczyły nawet linię pivota R3 co według wyliczeń które jakiś czas temu pokazywał mi Mateusz (MkubuxK) zdarza się naprawdę bardzo rzadko.

Obrazek

Jak już mówiłem zaliczyliśmy spory wzrost. Należy oczywiście pamiętać że takie, a nie inne ułożenie pivotów spowodowane jest "ruchem" z poniedziałku kiedy to na wskutek bank holliday nie działo się praktycznie nic. Normalnie żeby dojść do R3 musi pojawić się naprawdę duży ruch.

O czym w takim razie może świadczyć to gładziutkie przejście pivota R3? O końcu stagnacji spowodowanej okresem świątecznym / noworocznym. Po dzisiejszym dniu wszystko na edku powinno wrócić do normy i bardzo dobrze - wreszcie będą okazje na zarobienie jakichś poważnych pieniędzy :wink:

Okej. Co my tu jeszcze mamy. Na D1 zatrzymaliśmy się w okolicy miejsca w którym kluczyliśmy przez cały okres przedświąteczny i świąteczny od 14 grudnia, aż do 28. W chwili obecnej ciężko mi powiedzieć jaka może być reakcja na to miejsce. Niewykluczone że trochę na nim pobalansujemy żeby dojść w okolice przyśpieszonej linii trendu.

Obrazek

Obrazek

W ramach ciekawostki teraz. Ktoś ostatnio śmiał się że wstęga bollingera to archaiczne narzędzie którego dziś nikt nie używa. A ja mówię o niej tylko po to żeby ukryć fakt że gram tylko "na średnie" (:lol:). W sumie może i rzeczywiście nie posiłkuję się przede wszystkim bollingerem ale dla wszystkich podważających tę metodę screen z D1:

Obrazek

Oczywiście wcale nie twierdzę że teraz nastąpi mega odbicie do środkowej średniej wstęgi. Taka ot ciekawostka.

Okej, a teraz tak całkiem na poważnie. Co nas może czekać? Nie wiem. Może to być ruch w kierunku wspomnianej przyśpieszonej linii trendu (około 150 pipsów) lub reakcja na fibo 61.8 pod które dzisiaj podjechaliśmy.

Obrazek

Obrazek

Myślę więc że odpowiednią strategią na jutrzejszego edka jest złapanie się na ruch z okolic godziny 10. Trzeba będzie jednak przede wszystkim uważać żeby nie złapać się na cień świeczki H4.

Osobiście dzisiaj skłaniałbym się w kierunku jutrzejszego niezdecydowania na edku .

Jutrzejszy dzień głównie pod kątem AF może okazać się nienajlepszy tak dla euro, jak i dla dolara.

Obrazek

Z samego rana o godzinie 10:53 (9:53 naszego czasu) napłyną wiadomości z Niemiec, których gospodarka jest bardzo ważna dla Euro. Informacje te mogą nie wywołać jednak jakiegoś znacznego poruszenia na rynku, zwłaszcza że 5 minut później o godzinie 10:58 pojawią się podobne dane - o podobnym przedmiocie i podobnie nienajlepsze dla euro - ze strefy euro.

Warto zobaczyć jak EUR/USD reagował na publikację podobnych danych w przeszłości:

Obrazek

..i przeanalizować sobie przy pomocy macronext resztę danych i ich ewentualny wpływ na jutrzejszy dzień.

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Pytanie za 100 punktów: ktoś jeszcze pamięta tę analizę:

CLICK

Poświęciłem jej niedawno sporo miejsca TUTAJ .Dziś warto do niej wrócić. Czemu?

Ano dlatego że niedługo może zrealizować się nam bardzo ładny setup:

Obrazek

Zobaczymy jak zamknie się dzisiejsza świeczka D1 i jak będzie wyglądać jutrzejszy ruch. Jeśli para zdradzi jakiekolwiek "chęci" do tego aby spadać będzie trzeba niezwłocznie się pakować. Ja po cichu liczę że z właściwym ruchem poczekamy jeszcze do czwartku kiedy to naprawdę sporo

Obrazek

będzie się działo.

Nie ukrywam też że wolałbym żeby USD/CAD poczekał trochę ponieważ jutro mam lekko zawalony dzień, o 5 rano jadę do Lublina i potem przez cały dzień - niemal do 17 będę biegał po uczelni. Mam nadzieję, że nic mi nie umknie :wink:

Awatar użytkownika
Krzysiu89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Krzysiu89 »

zobaczymy co tu sie zaraz wydarzy na 5M ;) koncowka swieczki moze byc ciekawa ;) moze jednak troszke do gory pojdzie i jednak te spadki wychamują ;
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ