Droga Susła

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Ciekawy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Ciekawy »

Good Will Hunting pisze:Ale co zrobić. Następnym razem będzie jeszcze lepiej!
i tego się trzymajmy... ;)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Witaj,

Good Will Hunting pisze:(...) jeśli macie jakieś pytania, na które chcecie koniecznie usłyszeć odpowiedzi to wrzućcie mi je, najlepiej od punktów, a ja na pewno na każde odpowiem. Żeby nie robić tu syfu możecie wrzucić je w moim dzienniku - Droga Susła, każdy zainteresowany myślę że bez problemu trafi, a tutaj nie będzie off topicu.

Także wszystkie posty, pytania do mnie i odnośnie mojego stylu gry, zmian które zaszły w moim myśleniu proszę kierować tam. (...)

Źle prowadziłem moje dzienniki. (...) Szkoda, bo fajnie byłoby wam pokazać jak ładnie w kilkanaście dni z jednego tysiąca zrobiłem dwadzieścia.

(...) Używałem systemu opracowanego przez siebie, którego wiele elementów stosuje do dzisiaj. Także proszę, rozgranicz te dwa dzienniki i systemy.
Korzystając z zaproszenia mam parę pytań ;)

1. Dlaczego porzuciłeś/zmieniłeś tamten system skoro świetnie działał?
2. Co się stało z dziennikiem "20000%"??? Nie mogę go znaleźć.
3. Czy masz może jakieś pozostałości po tym systemie i dzienniku? Chociażby historię zleceń w platformie.
4. Czy możesz z grubsza opisać ten system? Albo chociaż w jaki sposób wykorzystałeś go do stworzenia obecnego?
5. Czy założenie, że obecny system jest lepszy od poprzedniego (skoro jest jego następcą), jest prawidłowe?
6. Pytanie formalne - Czy "20000%" było na koncie rzeczywistym?

Tyle przyszło mi do głowy póki co. Z góry dziękuję za odpowiedzi! :)

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Good Will Hunting »

Będzie lakonicznie, bo jeszcze pare rzeczy mam na głowie, sprzątanie, imieniny, takie tam.

1. Nie porzuciłem ani nie zmieniłem tamtego systemu. "Punkty zerowe" z których wtedy korzystałem wykorzystuje nadal. Po prostu tak jak powiedziałem zakładając ten temat - nie całą wiedzą się podzielę. Temat rzecz jasna zawiera (a raczej będzie zawierać kiedy skończę go pisać) system oraz wszystkie rzeczy niezbędne do pojęcia tej filozofii gry. Narzędzia - czyli wskaźniki itd. które wykorzysta adept systemu są w pełni dowolne i stanowią niejako pole do popisu dla kreatywności zainteresowanych tematem. Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie i po cichu liczę że doczekam się kontynuatorów tego journala i tego podejścia.

2. Nie mam pojęcia. Sam się nim nie interesowałem ponieważ doszedłem do wniosku, że bez sensu jest go prowadzić i tracić ciągle czas na słowne przepychanki. Lepiej w tym czasie było realizować plan niż tłumaczyć że jednak nie próbuję nikogo oszukać. Dziś z perspektywy czasu uważam że źle zrobiłem, że tak jak teraz, nie grałem w otwarte karty, ale cóż. Co się stało to się nie odstanie.

3. Musiałbym przejrzeć moje rachunki u brokerów bo trochę ich mam. Obawiam się że może być z tym problem ponieważ zarobione pieniądze wypłaciłem - sfinansowałem z nich jeden niewielki interes i trochę przeniosłem na hm.. nazwijmy to główne konto. Na rachunku, na którym wtedy grałem zostawiłem co prawda jakieś "grosze" jednak niestety grając nierozważnie wyzerowałem tamto konto i nie jestem pewien czy nie usunąłem robiąc porządki w gabinecie inwestora.

Musiałbym szukać haseł do kont z depo 0.00 zł i sprawdzać jak wygląda tam historia. Jeśli bardzo Ci na tym zależy to mogę to zrobić ale nie dzisiaj :wink: . Oczywiście nie gwarantuje że cokolwiek znajdę.

4. Mogę i na pewno to zrobię ale mimo wszystko jest to temat na trochę dłuższą opowieść więc wolałbym teraz go nie poruszać. Niewykluczone, że zrobię to któregoś dnia między świętami bożego narodzenia, a sylwestrem jednak tego też wolałbym nie obiecywać ponieważ zawsze coś może mi wypaść. Także przyjmijmy że napisze o tym kilka słów więcej w tzw. "swoim czasie".

Założenia co do wejść w pozycję w tamtym systemie są wykorzystywane dzisiaj zarówno do ustawiania zleceń zabezpieczających jak i wchodzenia w pierwszą pozycję z całego trade'u. Choć to drugie trochę rzadziej.

5. Nie wiem. Jest na pewno inny i na pewno interesujący. Póki co nie może rozwinąć skrzydeł przez ten okres świątecznej posuchy. Wiesz to nie jest tak że ja zacząłem grać tym systemem i przestałem tamtym i że teraz poluje tylko na dłuższe, najlepiej kilkakrotnie spiramidowane ruchy. Gra systemem prezentowanym w tym temacie nie stanowi ze tak powiem mojego źródła utrzymania. Na co dzień gram jeszcze na innych rachunkach - innymi systemami (ze stop lossem), z których pieniądze idą na sprawy bieżące. System prezentowany tutaj to bardziej lokata służąca zgromadzeniu jak największej ilości kapitału.

6. Oczywiście. Ostatni raz na koncie demo grałem kiedy kończyłem szkolenie u Zbyszka. Było to mw rok temu.

Gdyby coś było nie jasne to pisz, postaram się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe.

Pozdrawiam.
Wolałbym umrzeć niż przegrać.

Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Btw. ciekawostka, przeglądałem sobie pewne archiwum rozmów na skypie i oto jak w maju 2011 roku, mw po maturze z WOS-u zaczynałem swój pierwszy journal i prawdziwą (bo na koncie real) przygodę z forexem:
[2011-05-13 22:19:05] konrad: Cześć! Nie bardzo wiem jak zacząć taki wątek więc załóżmy, że już zacząłem i to zaczęcie jest na tyle błyskotliwe, że warto czytać dalej. Jestem Konrad i jestem (byłem?) tegorocznym maturzystą, forexem zajmuje się od około 1,5 roku, rzecz jasna z przerwami na naukę do matury :wink: . Konto na którym będę tradeować jest to moje pierwsze konto „real” stąd też depozyt nie jest czymś z czym można by zawojować giełdowy świat.
I od razu mądrość w związku z tym postem - 1,5 roku oczekiwania z wejściem na "real" to o jakieś 14 miesięcy za długo. Pamiętam że chociaż na demo kręciłem niebotyczne wyniki przy zachowaniu MM i spodziewałem się że prędzej czy później odniosę sukces*, bo jestem świetnie przygotowany to przy pierwszym tradzie (0.1 lota!) drżały mi ręce i trochę kolana. Dziś się z tego śmieje ale wtedy po pierwszych dwóch pipsach straty pomyślałem, że to może wcale nie być takie łatwe :lol: .

*nie to żebym teraz robił nie wiadomo jakie wyniki i z przepełnienia głowy sodówką uważał że osiągnąłem kto wie jaki sukces, nie, swoje zarobiłem ale jeszcze baaaaaardzo baaaaaardzo długa droga przede mną

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Z dziennika VinciPro:
Good Will Hunting pisze: Szczerze mówiąc to nie chce mi się tego jeszcze raz czytać więc jeśli macie jakieś pytania, na które chcecie koniecznie usłyszeć odpowiedzi to wrzućcie mi je, najlepiej od punktów, a ja na pewno na każde odpowiem.

To pozwolę sobie tu zadać pytanie:

Robisz syf w dzienniku VinciPro, bo próbowałeś sprzedawać system Zicmara przez tego bloga: http://gwtrading.wordpress.com/ ale Zicmar się zczaił i dlatego tak się wkurzasz?

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Blog był stworzony na potrzeby kolegi, który chciał się zająć szkoleniami. Pozwolę sobie nie wymieniać go z nicka ponieważ wierzę że jest na tyle poważny że sam to zrobi jeśli rzeczywiście zachodzi taka potrzeba. Z tego co wiem znalazł sobie profesjonalnych wykonawców, którzy lepiej zajęli się tematem niż ja i projekt upadł do tego stopnia, że sam nawet o nim zapomniałem. Zresztą widać to po stronie - ostatnia aktualizacja przypada na lipiec. Dodam tylko że nie wiem czego dotyczyły szkolenia ponieważ wersje beta strony zapełniane były tzw. random contentem. Wydaje mi się jednak że tematyką szkoleń miały być S&D, a nie średnie.

Ja sam nigdy nie zamierzałem i nie zamierzam szkolić z zakresu systemu MAX. Ponieważ przede wszystkim nie uważam żeby system ten był tego wart i nie uważam żeby pieniądze które Zicmar bierze za szkolenia (gdybym uczył tego samego systemu musiałbym dostosować cene do tej oferowanej przez Zbyszka) czyli ten 1000 zł były sumą godną mojego czasu. Uważam że szkolenia - a ściślej prowadzenie szkoleń - to bardzo poważna sprawa której trzeba się znacząco poświęcić. Nie zrozum mnie źle kolego, ale mam prace, studia, dziewczynę i kilka kont na których regularnie zarabiam.. naprawdę sądzisz że chciałbym dla tego 1000 zł od czasu do czasu rezygnować z któregoś z powyższych? Nie bądźmy śmieszni :lol:

Oczywiście nie mówię że nigdy nie będę chciał zająć się szkoleniami ponieważ nie chciałbym zamykać sobie tej możliwości jednak uważam że trzech rzeczy wszyscy tu mogą być pewni. Pierwsza to taka, że bardzo cenie swój czas i szkolenia będą drogie. Druga to taka, że jestem perfekcjonistą i jeśli kiedyś będę szkolił to moje szkolenia będą musiały być po prostu najlepsze ponieważ włożę w nie całe serce. A trzecia rzecz - możliwe że najważniejsza, bo stanowiąca odpowiedź na Twoje pytanie - nigdy nie będą dotyczyć systemu MAX ponieważ nie uważam żeby wiedza zawarta w tym systemie była czymś przewyższającym wiedzę którą można nabyć za darmo nakładem własnej pracy, obserwacji i czytania takich journali jak chociażby adamakowala czy bardzo poważanych przeze mnie mkubuxa i asmodeusa.

Mam nadzieję, że wszystko jest jasne. A.. i jeszcze jedno. Nie robię żadnego syfu w dzienniku Vinciego, zadaje tylko pytania, gdyby autor potrafił prowadzić dyskusję w sposób w jaki chociażby ja prowadzę ją w swoim wątku o żadnym syfie nie byłoby nawet mowy. Zobacz sam, zadajecie mi pytania, ja na nie odpowiadam, punkt po punkcie, kropka po kropce, przecinek po przecinku. Moje konta, statementy i screeny.. wszystko jest jasne mimo że pojawiają się posty niemal zupełnie niezwiązane z moją działalnością w tym temacie.

Pozdrawiam.

Edycja: pewnie padnie pytanie o nazwę strony - gwtrading. Nazwa jest taka a nie inna ponieważ sam zajmowałem się stroną techniczną, a że zdawałem sobie sprawę że j. i tak wykupi domenę to wrzucony przez Ciebie zalążek strony powstał na koncie na którym kiedyś sam miałem zamiar stworzyć bloga z wpisami podobnymi do tych które publikuję i będę publikował w niniejszym temacie.

Awatar użytkownika
Robert B
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Robert B »

Good Will Hunting pisze:Zobacz sam, zadajecie mi pytania, ja na nie odpowiadam, punkt po punkcie, kropka po kropce, przecinek po przecinku.
to ja poprosze o zdjecie tej dziewczyny :D

oczywiscie zartuje

Wesolych Swiat!
"jutro to dziś - tyle że jutro" - S. Mrożek

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

to ja poprosze o zdjecie tej dziewczyny
Obrazek

:mrgreen:

Wesołych Świąt!

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

:lol: , nie do końca

tu macie na filmie jak opowiada dowcip:

http://www.youtube.com/watch?v=mQgt9UsqT0M

Gdyby ktoś nie znał "Good Will Hunting" / "Buntownik z wyboru" to polecam. W święta pewnie znajdzie się trochę czasu, a film jest naprawdę świetny.

Wesołych świąt!

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

GWH: Dziękuję za konkretne odpowiedzi.
Swoją drogą, moja żona uwielbia ten film, a ja już dawno go nie widziałem, więc pewnie sobie odświeżymy :).

Zainspirowałeś mnie swoim stylem gry i odgrzebałem pokryte cienką warstewką kurzu prace nad własnym systemem.

W skrócie założeniem systemu było wejście tuż przed otwarciem sesji londyńskiej wg. kierunku nadanego przez sesje tokyo-sydney (wg. moich wyliczeń londyn często kontynuuje kierunek). Backtesty wypadały dobrze, więc testowałem sobie to na demo. Przy DD 30% zarzuciłem testy.
Po lekturze Twojego dziennika zmieniłem trochę sposób wejść. Tuż przed "Londynem" postawiłem trzy oczekujące długie nad szczytem dnia oraz trzy oczekujące krótkie pod dołkiem dnia. SL'e i wielkości pozycji będą do dopracowania. SL albo pod otwarciem dnia powinien być albo tuż przy pierwszej pozycji przeciwnej.

Pozdrawiam :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ