Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy »

szpiegin pisze:Ile potrzeba na start?
1000 pln, ale najpierw opanuj platformę.
Dziękuję i pozdrawiam.

Cesarz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Cesarz »

Ja proponuję zacząć od dema :) jeśli chodzi o bosse, to mam kolege który gra u nich i nie narzeka. Co do spreadów, to są w normie.

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

freshman89 pisze:jest taka sytuacja mam otwarte pozycje:
buy eur/gbp
buy gbp/usd

ponoc gbp jest bardziej zalezne od $$ wiec dobre dane z usa wzmacniaja go przy eur/gbp( wykres w dol ). Czy wtedy jest sens trzymac wtedy takie pozycje? Zakladajac, ze dobre dane z usa wplyna na wzmocnienie usd i w drugiej parze gbp. (jeden wykres powinien isc w gore a drugi w dol) jak wyglada to w praktyce?
Nigdy się nie sugeruj tym, że dane są dobre albo złe. Dane mogą być najlepsze na świecie, a wykres i tak poleci w stronę, w którą ma wiecej zleceń.
Często jest tak, że dane są już zdyskontowane przez rynek. Co to oznacza ? Rynek spodziewał sie już dobrych danych i uwzględnił to w kursie jeszcze przed odczytem danych. Nie nadążysz za tym. Rynek zawsze będzie szybszy od Ciebie. Są co prawda strategie gry na dane makroekonomiczne,ale polegaja one na wbiciu się w ruch po odczycie danych, a nie na odgadnięciu kierunku.
Solą życia jest kasa.

kaj
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: kaj »

Dzień dobry.
Chciałbym uzyskać odpowiedzi na parę (prawdopodobnie dla wielu, z Was naiwnych pytać):
1. Czy poza Alior bankiem (min. 0,1 lota - dla początkującego odpada) istnieje inna, zarejestrowana w Polsce platforma ECN ?
2. Którzy brokerzy pozwalają na otwieranie przedciwstawnych pozycji na długi czas ?
3. Którzy brokerzy pozostawjają czas na uzupełnienie konta, miast natychmiast zamykać najbardziej stratne pozycje ?

Informuję, że moje dotychczsowe doświadczenie na forexe to:

1. 1 000 zetów do tyłu - konkurs BOŚ
2. 500 zetów do tyłu na Go4x - po trzech miesiącach byłem 2 000 zeow na plusie - nikomu tej firmy nie polecam
3. ok. 1,5 roku na różnych platformach demonstracyjnych

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Czy spread jest zawsze taki sam dla każdej wartości nominału zawieranej transakcji?. Np.1 lot - 1,8 pps; 0,1 lub 0,01 lota też 1,8 pps?
Dziękuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Są to warunki wewnętrzne brokera. Nie ma ogólnej odpowiedzi na to pytanie. Zapytaj brokera.
Solą życia jest kasa.

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

personov pisze:Są to warunki wewnętrzne brokera. Nie ma ogólnej odpowiedzi na to pytanie. Zapytaj brokera.
Czyli nie wynika to niejako z definicji?, że biorę 0,1 lota to i sread też jest 0,1 ppsa,
albo 0.01 pps w przypadku mikrolota.; NIe ukrywam, że to dla mnie duże zaskoczenie do tej pory byłem przekonany, że jest to proporcjonalnie dzielone. Jeżeli broker o tym decyduje to wiadomo szukam tego który jest tańszy.
Dziękuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Przecież spread jest to parametr dla wszystkich użytkowników, a każdy użytkownik gra różnymi lotami :) Nie da się dopasować do każdego.
Solą życia jest kasa.

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

personov pisze:Przecież spread jest to parametr dla wszystkich użytkowników, a każdy użytkownik gra różnymi lotami
No tak :D. Ale wartość lota jest określona. Mini i mikro to zawsze dziesiąta i setna część lota. Co stoi na przeszkodzie, aby płacić za zakup dziesiątej i setnej części lota właśnie dziesiątą i setną cześć spreadu :D . No to chyba jest podejście wolnorynkowe?. Z drugiej strony ktoś "kupi" 10 lotów a drugi 0.01 lota i płacą tyle samo frycowego? .
Dziękuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

To może powiem inaczej :
spread nie jest zależny od wielkości lota, ale jeśli zwiększasz lota to zwiększa się warość każdego pipsa, czyli spread ma większą wartość.
Np. spread to 1 pips. Przykładowo przy 0.1 lota jest to 3.5 PLN, a jak otworzysz 1.5lota to już spread pożera Ci 47.5 PLN.
Ale wielkość spreadu mierzonego w pisach, jego rozszeżanie, wszelkie zmiany to już sprawa brokera.
Solą życia jest kasa.

ODPOWIEDZ