Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
dejvido
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: dejvido »

Polski nie ale konto i siedzibe maja w Polsce

tefal
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: tefal »

rozliczenie straty nie jest obowiązkowe ale warto, bo dzięki temu będziesz mógł odliczyć strate w kolejnych 5 latach, jeżeli uzyskasz dochód w ramach pit'u 8c (w jednym roku nie mozesz rozliczyc wiecej niz 50% straty).

dejvido
Stały bywalec
Stały bywalec

A nie będą mieli pretensji w us z kąd miałem pieniądze? bo nie powiem ale ta strata to była jak kubeł zimnej wody na głowę , ale najważniejsze że sie nie poddałem i zacząłęm sie uczyc , czytac i analizowac .

tefal
Stały bywalec
Stały bywalec

Nie będziesz miał żadnych problemów. O ile dobrze pamiętam gdy wrzuci się na konto powyżej 20 000eur to można miec problemy- podejrzenie prania brudnych pieniędzy. 1000 zł to nie są kosmiczne pieniądze, nikt nie będzie żadał informacji skąd je masz :)

dejvido
Stały bywalec
Stały bywalec

tefal to mnie uspokoiłeś troche :) a co mam zrobic? ta resztke wypłacic i rozwiazac umowe chyba co? a i jeszcze jakie kwity muszę wypełnic do us ?

tefal
Stały bywalec
Stały bywalec

Nie wiem z jakiego brokera korzystałeś, U mnie jest tak, że na koniec lutego wystawiają pit8c który wysyłają do mnie i drugi egzemplarz do US. Wejdź na stronę swojego brokera w jakimś faq'u powinny być z pewnością informację odnośnie pitu, jak broker postępuje. Jeśli pracujesz to pit8c rozliczasz nie zależnie od pit38 (mam na mysli w lutym możesz jedno rozliczyc a np. w marcu drugi pit, nie musisz tego składać razem)

dejvido
Stały bywalec
Stały bywalec

Nie pracuje , a z tego co pamietam jak kiedyś sie pytałem brokera o to, to odpisali mi że pita mi nie wypiszą że sam muszę to zrobic ale broker prześle mi dane do wypełnienia pitu 8c właśnie

tefal
Stały bywalec
Stały bywalec

więc rozlicz to, w przszłych latach dzięki temu zaoszczędzisz tysiączka ;)

Awatar użytkownika
kws
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kws »

ale z drugiej strony rodzice zobaczą gdzie poszedł ten tysiączek i następnego może nie być
Hope for the best, plan for the worst.

tefal
Stały bywalec
Stały bywalec

więc trzeba zmienić adres korespondencyjny na inny :)

ODPOWIEDZ