Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

nppr pisze:Dziekuję za informację, mam rozumieć że spokojnie mogę na koniec roku podatkowego podsumować zyski i straty z handlu walutą za ubiegły rok kalendarzowy i jednym pitem do końca kwietnia się rozliczyc?
W sumie to dwóch PIT-ZG i PIT-38 ;). No i pamiętaj o odpowiednim przeliczeniu na złotówki każdej transakcji jeśli prowadzisz rachunek w innej walucie niż PLN...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

nppr
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: nppr »

Witam.
Otrzymałem dzisiaj następujacą informację od pracownika Migbanku w Szwajcarii
(według polskiego prawa klient ma obowiązek rozliczyć się z podatku od dochodu (19%) w momencie kiedy środki trafiają na konto klienta w Polsce).
jeżeli faktycznie tak jest to podatek zapłace dopiero jak zechcę skonsumować nadwyzki i przeleję je na konto w Polsce, czy mozecie zweryfikowac tę informację?

Awatar użytkownika
Phoenix_phx
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Phoenix_phx »

nppr pisze:Witam.
Otrzymałem dzisiaj następujacą informację od pracownika Migbanku w Szwajcarii
(według polskiego prawa klient ma obowiązek rozliczyć się z podatku od dochodu (19%) w momencie kiedy środki trafiają na konto klienta w Polsce).
jeżeli faktycznie tak jest to podatek zapłace dopiero jak zechcę skonsumować nadwyzki i przeleję je na konto w Polsce, czy mozecie zweryfikowac tę informację?
I tak i nie. Co do obowiązku rozliczania w Polsce jest ok. Jednakże zobowiązanie w stosunku do fiskusa powstaje w chwili zamknięcia pozycji na plus (przykładowo jedna ; w serii musi być ich sumaryczny wynik). To że posiadasz zysk na rachunku, już podlega rozliczeniu. W chwili gdy np osiągniesz zysk w 2011 roku, a wypłacisz fiskus dowie się o tym w po 30 kwietnia 2012 roku, to czeka Cię nieprzyjemne postępowanie albo DPO... Zatem Twoje rozumowanie w tej kwestii jest nieprawidłowe pod względem prawa podatkowego. Oczywiście fiskus nie musi się dowiedzieć o zyskach i jest możliwość wykorzystania pewnych luk aby swobodnie środki znalazły się w Pl bez podatku, jednakże ta droga jest nie zawsze legalna.

nppr
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: nppr »

Dzięki serdeczne za odpowiedź, czy sugerujesz w takim razie rozlicznie się miesieczne, czy roczne, pozycje zamykam praktycznie codziennie, ale zdecydowanie łatwiej było by ustalić dochód/stratę na koniec roku, tylko czy fiskus nie przyczepi się ze dochód osiągnołem w styczniu a podatek zapłaciłem w kwietniu roku następnego.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Phoenix_phx
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Phoenix_phx »

Nie będzie miało to aż takiego znaczenia. Twoim obowiązkiem jest się rozliczyć do 30 kwietnia za rok poprzedni (w tym złożenie deklaracji oraz zapłacenie należności jeśli takowe wystąpią). Wg mnie, najlepiej sporządzać raporty (dla własnego użytku) miesięczne, potem na koniec roku wszystko zsumować i na tej podstawie rozliczać się.

axb
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: axb »

adamofx2
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: adamofx2 »

Tego rodzaju artykuły pisane są na zamówienie. ;-) Nikt z Cypru nie ucieka, a podobno jeszcze więcej osób na to się decyduje.

Awatar użytkownika
RAY of Sunshine
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: RAY of Sunshine »

adamofx2 pisze:ego rodzaju artykuły pisane są na zamówienie. Wink Nikt z Cypru nie ucieka, a podobno jeszcze więcej osób na to się decyduje.
Dokładnie :) Gdzieś ostatnio czytałem, że w zeszłym roku przedsiębiorcy masowo przechodzili na płacenie "Zusu" Cypryjskiego, gdzieś w liczbie koło 4 tysięcy przedsiębiorców. Oni robią co mogą, żeby powstrzymać ludzi przed zmianą siedziby, bo im się grunt pod nogami pali.

Pzdr.
"Rynek ma tylko jedną stronę i nie jest to bynajmniej strona byka czy niedźwiedzia, jest to tylko właściwa strona"

Thor89
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Thor89 »

Post do usunięcia.
Przepraszam administrację i moderację forum za problem ;)

pawlilimicimited

Padatek, za co i kiedy płacimy

Nieprzeczytany post autor: pawlilimicimited »

Po rozmowie z brokerem na live chacie otrzymałem dzisiaj odpowiedź, jak to jest z podatkiem (być może już ktoś to napisał, więc może któryś z modemów to wyrzucić). Celowo piszę modem.

Błażej Stangierski - osoba z live chata.

1.Błażej Stangierski10:18:44
2.Witaj Paweł Łobas. Jak mogę Ci pomóc?
3.Paweł Łobas10:20:49
Dzień dobry, pytanie moje dotyczy podatku - wiem że pytałem kiedyś ale panie w urzędzie nie potrafiły mi odpowiedzieć.
Zatem...
Ile podatku należy płacić?
Czy pieniądze ugrane które są jeszcze w obrocie mają być już opodatkowane? czy może:
Pieniądze które już zostały wypłacone z konta brokerskiego na prywatne konto?
Logika mówi że pieniądze które są jeszcze na koncie brokerskim to tak naprawdę jeszcze nie są w posiadaniu gracza na wyłączność.
Więc jak to jest?
4.Błażej Stangierski10:23:23
Witam
5.Błażej Stangierski10:25:05
Jeżeli chodzi o płacenie podatku od zysków kapitałowych to płaci Pan z uwzględnieniem zysku na rachunku
6.Paweł Łobas10:26:01
czyli z danego miesiąca?
7.Błażej Stangierski10:26:18
z danego roku Pan płaci podatek w wypadku podatku belki rozlicza się pan w okresie rocznym, wyjątkiem są tutaj dywidendy bo one uwzględniony mają podatek w momencie wypłacenia
8.Paweł Łobas10:28:06
ok, czyli jeśli w 363 dni zarobię 1000.000pln a w 364 dniu przegram wszystko - to płacę podatek?
9.Błażej Stangierski10:28:17
nie
10.Paweł Łobas10:28:42
czy mogę tę rozmowę otrzymać na maila?

11.Błażej Stangierski10:29:01
może ją Pan przekopiować
12.10:29:55
Czy ma Pan jeszcze jakies pytania ?
13.Paweł Łobas10:30:09
Jaki jest podatek?
14.10:30:14
23?
15.Błażej Stangierski10:30:29
nie
16.10:30:34
19%
17.10:31:17
W razie dodatkowych pytań zapraszam do kontaktu za pana opiekunem adres mailowy: jko@tms.pl - Jolanta Kozłowska
18.Paweł Łobas10:31:25
doskonale
19.10:31:36
bardzo dziękuję i pozdrawiam
20.Błażej Stangierski10:31:43
Pozdrawiam,

ODPOWIEDZ