Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

no to mamy czas do 2014 by jeszcze skubać ile sie da

Dodano po 1 minutach:
Peterr pisze:Koniec z Forexem i giełdą
jaki znow koniec? rozwiazania zawsze jakies sie znajdą ;) w najgorszym razie bedziesz placil podatek ;)
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

Peterr
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Peterr »

sgorn pisze: w najgorszym razie bedziesz placil podatek ;)
tylko ze to jest podatek obrotowy... nie wazne czy masz zysk czy strate bedziesz go musiał płacić...

podatek obrotowy bedzie bił ludzi mających duzy obrót mały zysk... a to jest większość daytraderów....

mad_bobul
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mad_bobul »

Peterr pisze:tylko ze to jest podatek obrotowy... nie wazne czy masz zysk czy strate bedziesz go musiał płacić...

podatek obrotowy bedzie bił ludzi mających duzy obrót mały zysk... a to jest większość daytraderów....
Witam,
Mój pierwszy most na tym forum - ale w temacie kluczowym dla zarabiających...

Z mojej perspektywy to wygląda tak, że naprawdę nie miałem większych oporów z płaceniem podatku od zysków kapitałowych - zarabiam, odprowadzam część. Może zbyt wysoką część, ale ok - obywatelski obowiązek. Wiem, że dla dużej części dysktutujących w tym wątku jestem grubym frajerem :lol: , ale tak do tego podchodzę (podchodziłem).

Zrobiłem sobie prostą kalkulację - 1 lot na eurusd; podatek 0,01% = 10dol/1pips; podatek 0,1% - 100dol/10 pips!!! Proszę o poprawienie, jeżeli gdzieś popelniłem błąd. Oczywiście zakładam, że podatek jest od kwoty transakcji, a nie rzeczywiście zaangażowanych środków, bo kogo interesuje na jakim levarze ktoś gra?

Wersja pierwsze w zasadzie eliminuj z rynku skalpelów celujących w zysk 5-10 pipsów.
Wersja druga bardzo poważnie uderza nawet w strategie swingowe, gdzie zakłada się zyski w setkach pipsów, ale Ci co grają, wiedzą jaki % kończy się na break even/ kilkudziesięciu pipsach zysków...

Koniec użalania się, konkluzje.

Moim skromnym zdaniem jeżeli ten tragiczny podatek wszedłby w życie, to:
- duzi (instytucje) - ewakuują się w normalne regiony świata (nie trzeba daleko, Szwajcaria za rogiem) - konsekwencje dla Europy, to tracenie znaczenia na rynkach międzynarodowych i kompletna marginalizacja; wzrost bezrobocia (instytucje zwalniają pracowników), spadek wpływów podatkowych (wycofujące się instytucje płacą przecież mnóstwo innych podatków i parapodatków)
- plankton (czyli my :) ) - odejście w szarą strefę

Gdy wchodziliśmy do EU miałe naprawdę wiele nadziei, że pomimo przerostu biurokracji coś z tego tworu będzie. A teraz nawet we mnie zaczyna kiełkować myśl o wyniesieniu się stąd :(...

Peterr
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Peterr »

mad_bobul pisze:plankton (czyli my ) - odejście w szarą strefę
przy podatku obrotowym bedzie to bardzo trudne... podejrzewam że bedzie on automatycznie naliczany przez brokera, i dopiero broker bedzie się rozliczał z US...

Moim zdanie będą robić wszystko żeby ograniczyć handel na giełdach... myślą sobie małe obroty, mała zmienność, małe spadki...

mad_bobul
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mad_bobul »

Peterr pisze:
mad_bobul pisze:plankton (czyli my ) - odejście w szarą strefę
przy podatku obrotowym bedzie to bardzo trudne... podejrzewam że bedzie on automatycznie naliczany przez brokera, i dopiero broker bedzie się rozliczał z US...

Moim zdanie będą robić wszystko żeby ograniczyć handel na giełdach... myślą sobie małe obroty, mała zmienność, małe spadki...
Może byłem za mało konkretny ;)... Przez "szarą strefę" rozumiem konto gdzieś kompletnie poza EU, gdzie ten podatek nie sięgnie (bo nie sięgnie - większa część świata jest racjonalna). Oczywiście takie obejście będzie wykonalne jedynie dla tych z "planktonu", których będzie stać na poniesienie kosztów takich operacji (ktoś, kto gra kwotami powyżeji 50k EUR raczej nie zaryzykuje transferu pieniędzy w ciemno - będzie chciał polecieć i zobaczyć gdzie będą leżeć jego pieniądze).

Co do ograniczenia - nie będą musieli robić niczego :D - samo się ograniczy bardziej, niż są w stanie wyobrazić to sobie :/...

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

Peterr pisze:myślą sobie małe obroty, mała zmienność, małe spadki...
male obroty, mala plynnosc, spore ryzyko kursowe...zadnych korzysci
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

Awatar użytkownika
Phoenix_phx
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Phoenix_phx »

Problem także tkwi w wysokości podatku. Jak jest malutki, nikomu nie będzie wadziło bo cóż to jest 0.01-0.1, ale skoro jest wprowadzony to żaden problem podnieść go ;)

nppr
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: nppr »

Witam.
Mam pytanie jak wygląda kwestia odprowadzenia podatku od zysków wygenerowanych na handlu walutą w Szwajcarskim Migbanku, czy jest na to jakieś konkretne uregulowanie prawne, czy tak jak większość w naszym kraju kwestią interpretacji urzędnika czy też podatnika. Zastanawiam się czy podatek należy odprowadzać co miesiąc od zysków, czy raz na rok, jak wygląda kwestia strat czy można jej odliczyć? Co właściwie jest dokumentem dla U.S. w przypadku kontroli, mam im udostępnić wgląd do comiesięcznych sald?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Phoenix_phx
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Phoenix_phx »

nppr pisze:Witam.
Mam pytanie jak wygląda kwestia odprowadzenia podatku od zysków wygenerowanych na handlu walutą w Szwajcarskim Migbanku, czy jest na to jakieś konkretne uregulowanie prawne, czy tak jak większość w naszym kraju kwestią interpretacji urzędnika czy też podatnika. Zastanawiam się czy podatek należy odprowadzać co miesiąc od zysków, czy raz na rok, jak wygląda kwestia strat czy można jej odliczyć? Co właściwie jest dokumentem dla U.S. w przypadku kontroli, mam im udostępnić wgląd do comiesięcznych sald?
Pozdrawiam
W Szwajcarii osoby fizyczne są zwolnione z tzw podatku giełdowego, zatem nie ma potrzeby rozliczania się tam. Polskiego podatnika obejmuje nieograniczony obowiązek podatkowy - tj. niezależnie gdzie się znajduje (a jest rezydentem w Polsce) ma obowiązek rozliczyć się z zysków/strat osiąganych z tytulu zbycia instrumentów finansowych. Jako że MIGBank nie ma siedziby w Polsce a transakcje odbywają się poza granicami kraju, broker ten nie ma obowiązku wystawić PIT-8C na postawie którego skladamy zeznanie roczne na PIT-38. Zatem na podatniku ciążky obowiązek wykazania źródeł przychodu/strat. Podstawą do rozliczenia będzie zestawienie transakcji dokonanych w roku kalendarzowym. Naliczony podatek można uiszczać w ratach miesięcznych, kwartalnych itp. Najważniejsze jednak by przed 30 kwietnia roku następnego po roku podatkowym rozliczyć sie z fiskusem. Można także rozliczać straty, ale jak wyżej napisałem także musi być to strata udokumentowana, którą można odliczać w latach następnych. Obowiązkiem podatnika który uzyskał przychód z zagranicy, jest złożenie PIT-ZG. Pitów ZG składamy tyle ile jest państw w których uzyskaliśmy przychód / stratę.

W obecnej sytuacji tj. złożenia PITu-ZG i rozliczenia sie na postawie PIT-38, US prawdopodbnie wezwie podatnika do zweryfikowania podanych danych.

nppr
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: nppr »

Dziekuję za informację, mam rozumieć że spokojnie mogę na koniec roku podatkowego podsumować zyski i straty z handlu walutą za ubiegły rok kalendarzowy i jednym pitem do końca kwietnia się rozliczyc?

ODPOWIEDZ