Dodano po 1 minutach:
jaki znow koniec? rozwiazania zawsze jakies sie znajdąPeterr pisze:Koniec z Forexem i giełdą

jaki znow koniec? rozwiazania zawsze jakies sie znajdąPeterr pisze:Koniec z Forexem i giełdą
Witam,Peterr pisze:tylko ze to jest podatek obrotowy... nie wazne czy masz zysk czy strate bedziesz go musiał płacić...
podatek obrotowy bedzie bił ludzi mających duzy obrót mały zysk... a to jest większość daytraderów....
przy podatku obrotowym bedzie to bardzo trudne... podejrzewam że bedzie on automatycznie naliczany przez brokera, i dopiero broker bedzie się rozliczał z US...mad_bobul pisze:plankton (czyli my ) - odejście w szarą strefę
Może byłem za mało konkretnyPeterr pisze:przy podatku obrotowym bedzie to bardzo trudne... podejrzewam że bedzie on automatycznie naliczany przez brokera, i dopiero broker bedzie się rozliczał z US...mad_bobul pisze:plankton (czyli my ) - odejście w szarą strefę
Moim zdanie będą robić wszystko żeby ograniczyć handel na giełdach... myślą sobie małe obroty, mała zmienność, małe spadki...
W Szwajcarii osoby fizyczne są zwolnione z tzw podatku giełdowego, zatem nie ma potrzeby rozliczania się tam. Polskiego podatnika obejmuje nieograniczony obowiązek podatkowy - tj. niezależnie gdzie się znajduje (a jest rezydentem w Polsce) ma obowiązek rozliczyć się z zysków/strat osiąganych z tytulu zbycia instrumentów finansowych. Jako że MIGBank nie ma siedziby w Polsce a transakcje odbywają się poza granicami kraju, broker ten nie ma obowiązku wystawić PIT-8C na postawie którego skladamy zeznanie roczne na PIT-38. Zatem na podatniku ciążky obowiązek wykazania źródeł przychodu/strat. Podstawą do rozliczenia będzie zestawienie transakcji dokonanych w roku kalendarzowym. Naliczony podatek można uiszczać w ratach miesięcznych, kwartalnych itp. Najważniejsze jednak by przed 30 kwietnia roku następnego po roku podatkowym rozliczyć sie z fiskusem. Można także rozliczać straty, ale jak wyżej napisałem także musi być to strata udokumentowana, którą można odliczać w latach następnych. Obowiązkiem podatnika który uzyskał przychód z zagranicy, jest złożenie PIT-ZG. Pitów ZG składamy tyle ile jest państw w których uzyskaliśmy przychód / stratę.nppr pisze:Witam.
Mam pytanie jak wygląda kwestia odprowadzenia podatku od zysków wygenerowanych na handlu walutą w Szwajcarskim Migbanku, czy jest na to jakieś konkretne uregulowanie prawne, czy tak jak większość w naszym kraju kwestią interpretacji urzędnika czy też podatnika. Zastanawiam się czy podatek należy odprowadzać co miesiąc od zysków, czy raz na rok, jak wygląda kwestia strat czy można jej odliczyć? Co właściwie jest dokumentem dla U.S. w przypadku kontroli, mam im udostępnić wgląd do comiesięcznych sald?
Pozdrawiam