Forex a podatki..
- Phoenix_phx
- Gaduła
1)Jeśli broker wysyła PIT-a do US (np. XTB), to musisz sie rozliczyć, niezależnie od tego czy i ile wtopisz/wygrasz.rob_or pisze:No dobrze zyski a jak utopilem caly depozyt to tez musze skladac pit?
2) Jeśli broker nie wysyła PIT-a do US, to jeśli wygrasz, powinieneś się rozliczyć z US.
3) Jeśli broker nie wysyła PIT-a do US, a wtopisz sporą kasę, to warto to zgłosić do US, bo stratę możesz rozliczyć w następnych latach.
4) Jeśli broker nie wysyła PIT-a do US, a wtopisz np. 200 zł, to rób jak uważasz, ale ja bym takiej straty nie wykazywał, bo jeśli Cię wezwą na rozmowę do US, to mogą zadawać głupie pytania. Pamiętaj, że tam może siedzieć pani Krysia (przy całym szacunku do Krystyn), która nie ma zielonego pojęcia o Forexie, ale ma władzę nad Tobą, bo jest urzędnikiem. Wyobrażasz sobie, jakie mogą padać pytania?
- mysje_hood
- Gaduła
witam
do kiedy nalezy dokladnie zlozyc PIT za dzialalnosc na forexie w 2011?
Czy AM wysyla cokolwiek do US? wydaje mi się ze nie ale wole się upewnic. W tym roku ulozylo sie tak ze mam lekka strate (doslownie ok 50 zł). co jeśli hipotetycznie nie zaplacilbym podatku i by sie w US dowiedzieli? jaka kara/mandat za to grozi?
do kiedy nalezy dokladnie zlozyc PIT za dzialalnosc na forexie w 2011?
Czy AM wysyla cokolwiek do US? wydaje mi się ze nie ale wole się upewnic. W tym roku ulozylo sie tak ze mam lekka strate (doslownie ok 50 zł). co jeśli hipotetycznie nie zaplacilbym podatku i by sie w US dowiedzieli? jaka kara/mandat za to grozi?
- mysje_hood
- Gaduła
nie skladalem bo konto mam dopiero od kwietnia 2011:D Czyli to jest tak ze PIT sklada się do 30 kwietnia 2012 za okres od 1 stycznia do 31 grudnia 2011?Aroon pisze:Jeśli rozliczałeś się w ubiegłym roku, to znaczy, że już Cię tam mają w ewidencji. W takim wypadku, żeby nie drażnić byka,mysje_hood pisze:W tym roku ulozylo sie tak ze mam lekka strate (doslownie ok 50 zł).należałoby wykazać stratę i już zawsze grzecznie składać deklarację.
pit zloze na pewno tylko nie wiem czy sobie z nim poradze

-
- Uczestnik
witam.Niedawno zainteresowałem się rynkiem forex, narazie dopiero raczkuję.Mam pytanie odnośnie rozliczenia podatkowego za 2011 rok.Może najpierw opiszę sytuację:
pod koniec grudnia2011 roku założyłem konto na PLUS500, nie zrobiłem przelewu własnych środków do tego brokera ale dostałem od nich bonusa w wysokości 75pln (prawdziwe pieniądze).Pieniądze te mam do dyspozycji przez 3 miesiące a później z tego co wyczytałem znikają z konta natomiast pozostanie na nim to co mi się uda zarobić obracając tymi pieniędzmi.
Teraz moje pytanie.Obracając tymi ich(moimi?) pieniędzmi uzyskałem 12 złotych zysku.Czy powinnienem uwzględnić tą kwotę w swoim zeznaniu podatkowym?
Co w przypadku kiedy do końca roku stracę te pieniądze i będe miał na koncie kwotę mniejszą od 75pln? czy wtedy mam uwzględnić stratę w zeznaniu podatkowym? bo czytałem, że straty też można sobie odliczać od podatku. i czy w tym przypadku jest to strata moja czy brokera?
Od razu zaznaczam, że to że są to niewielkie kwoty nie ma znaczenia chcę się rzetelnie i poprawnie rozliczyć z US i RP..
pod koniec grudnia2011 roku założyłem konto na PLUS500, nie zrobiłem przelewu własnych środków do tego brokera ale dostałem od nich bonusa w wysokości 75pln (prawdziwe pieniądze).Pieniądze te mam do dyspozycji przez 3 miesiące a później z tego co wyczytałem znikają z konta natomiast pozostanie na nim to co mi się uda zarobić obracając tymi pieniędzmi.
Teraz moje pytanie.Obracając tymi ich(moimi?) pieniędzmi uzyskałem 12 złotych zysku.Czy powinnienem uwzględnić tą kwotę w swoim zeznaniu podatkowym?
Co w przypadku kiedy do końca roku stracę te pieniądze i będe miał na koncie kwotę mniejszą od 75pln? czy wtedy mam uwzględnić stratę w zeznaniu podatkowym? bo czytałem, że straty też można sobie odliczać od podatku. i czy w tym przypadku jest to strata moja czy brokera?
Od razu zaznaczam, że to że są to niewielkie kwoty nie ma znaczenia chcę się rzetelnie i poprawnie rozliczyć z US i RP..
Mają obowiązek to robić tylko polskie domy maklerskie nadzorowane przez KNF. Inni tego nie robią, bo po co...forekrz pisze:Zapytaj twojego brokera czy wyślą PIT do US. Jeśli tak to i ty musisz wysłać.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu