Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
dejvido
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: dejvido »

Będzie napewno :) najważniejsze dla mnie było to że sie nie poddałem :) jak inni co stracili i już nie wrócili :) a tysiaczka tak jak tefal powiedział rozpisze :) a jak już bedzie zysk to sie wróci :)

NOWY
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: NOWY »

rob_or
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: rob_or »

Szybkie pytanie zalozylem konto w AM micro loty 200 zł poszlo z dymem musze skladac pit?

Aroon
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Aroon »

rob_or pisze:Szybkie pytanie zalozylem konto w AM micro loty 200 zł poszlo z dymem musze skladac pit?
Wyluzuj, to groszowe sprawy, szkoda czasu i nerwów. Jak przewalisz kilka tysięcy, to wtedy składaj. :D

mat089
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: mat089 »

Witam. Mam pytanie odnośnie składania PITu za 2011 rok... Mianowicie mam zysk, lecz jest on mniejszy niż 3 tysiące złotych, a z tego co wiem, kwota wyższa niż 3 tysiące podlega opodatkowaniu. Mój broker jest za granicą (FxPro) i z tego co mi wiadomo nie wysyła żadnych PITów do Polski. Czy w takim razie mam złożyć PIT? Czy po prostu odpuścić i nie robić nic? Z góry dziękuję fachowcom za pomoc, to mój pierwszy rok na forexie i składanie PITu od zysku jest dla mnie nowym doświadczeniem :)

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

mat089 pisze:Mianowicie mam zysk, lecz jest on mniejszy niż 3 tysiące złotych, a z tego co wiem, kwota wyższa niż 3 tysiące podlega opodatkowaniu.
Oj to raczej nie tyczy się podatku od zysków kapitałowych, a PIT należy złożyć nawet jak masz stratę... ;)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
forekrz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: forekrz »

W pierwszym roku mojej działalności na foreksie gdy miałem stratę nie złożyłem PITu bo uznałem że przecież nie mam nic do zapłacenia. Po paru miesiącach dostałem wezwanie do US bo mieli PIT od XTB. Dostałem mandat 100 zł za niezłożenie deklaracji.

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Tak. Samo złożenie deklaracji jest obowiązkiem. Nieważne czy jest zysk, czy strata.
Solą życia jest kasa.

mat089
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: mat089 »

Aha. No rozumiem :) Tzn jeśli mam mały zysk, żadnych innych przychodów i złożę PIT jak należy to czy mam martwic się o jakieś dalsze przygody z urzędem skarbowym? Czy po złożeniu PITu nic mnie już nie interesuje i mam sprawę załatwioną? Nie ma żadnych nieprzyjemnych "paragrafów", które mogły by mi jakoś dodatkowo pokomplikować życie?

Awatar użytkownika
forekrz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: forekrz »

Dobrze wypełnisz, zapłacisz podatek i na tym koniec.

ODPOWIEDZ