Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
doji
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: doji »

Czy do straty można doliczyć koszty przelewów od i do brokera?
Nigdy się nie poddawaj...

Awatar użytkownika
mysje_hood
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mysje_hood »

copernic pisze:czy Admiral markets wysyła do US informacje?
z tego co się orientuję to nie. nie są pod kontrolą KNF i nie muszą wysyłac pitu do US. Najpewniej będzie jeżeli napiszesz prosto do nich maila z zapytaniem... będziesz mial 100% pewność wtedy :)

Awatar użytkownika
Phoenix_phx
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Phoenix_phx »

Nie wysyła. Jest pod nadzorem MiFID u i mają głęboko KNF

Awatar użytkownika
omet
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: omet »

doji pisze:Czy do straty można doliczyć koszty przelewów od i do brokera?
naturalnie .

shichibukai

Nieprzeczytany post autor: shichibukai »

tez mam pare pytan a jestem tu nowy wiec jakby ktos mogl odpowiedziec to bylbym wdzieczny :)

1. co dokladnie mozna jeszcze doliczyc do kosztow? Jezeli mam konto u zagranicznego brokera i nie wplacalem do nich pieniedzy przez moje konto bankowe, tylko najpierw wplacilem na wirtualny portfel moneybookers i stamtad dopiero na brokera, to czy prowizje jakie oni biora za przewalutowanie (1.99% - wiec majac powiedzmy 1000 PLN na MB wplacam to na konto brokera w USD i oni za przewalutowanie biora 1.99% kwoty) mozna odliczyc od kosztow?

2. jesli zdazy mi sie przegrac np. 1000zl to w nastepnych 5 latach bede mogl cala ta strate odliczyc? Czy tylko od nastepnego podatku? Jezeli w 2011 przegralem 1000zl to w kwietniu 2012 jeszcze nic z tym nie moge zrobic ale w kwietniu 2013 juz moge odliczyc OD podatku tak? Czyli np. jesli w 2012 roku mialem kazilion zyskow i mam do zaplacenia podatek 2000zł to zaplace tylko 1500 bo 500 (50% max w jednym roku) odliczam? A co jesli w 2012 w ogole nie bede gral i nie bede mial podatkow do zaplacenia? Wtedy tej kwoty pewnie nie odzyskuje tylko czekam az bede mial podatki?

3. jezeli ktos robi duzo transakcji i jest tym daytraderem a konto ma w USD to przy przeliczaniu kazdej kwoty wg kursu NBP z dnia poprzedniego moze zaistniec korzystna lub mniej korzystna sytuacja prawda? Ze tak naprawde zyski moga sie okazac wieksze/mniejsze niz byly i kwota podatku bedzie wieksza/mniejsza niz byla? Dobrze mysle?

4. jesli nie posiadam zadnego NIP-u to bede mogl zlozyc PIT? Czy jest on wymagany do zlozenia deklaracji podatkowej?

5. jezeli posiadam konto PAMM w sensie, ze ktos inwestuje moimi srodkami i pobiera za to co miesieczna oplate w wysokosci 30% wyrobionego zysku, to czy do moich przychodow zaliczaja sie same kwoty zamkniecia transakcji, czy te 30% tez jakos moge dodac do kosztow?

6. i jak to wyglada w rozliczaniu sie z kont PAMM? Jesli trader nie udostepnia swoich transakcji publicznie i jedyne co widze to w programie samo saldo koncowe transakcji to to (zysk/strata) jestem zobowiazany przeliczyc na kurs NBP z dnia poprzedniego i zsumowac?

sorki za tyle pewnie glupich pytan ale jestem nowy. dzieki z gory za odp i pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

shichibukai pisze: Czyli np. jesli w 2012 roku mialem kazilion zyskow i mam do zaplacenia podatek 2000zł to zaplace tylko 1500 bo 500 (50% max w jednym roku) odliczam?
A dlaczego odliczasz stratę od podatku ? Jeżeli miałeś kazilion zysków i 1000 straty, to od tego kaziliona odejmujesz 500 ( 50%) i liczysz podatek. A nie że od podatku odejmujesz 500...

shichibukai

Nieprzeczytany post autor: shichibukai »

a no tak czyli mialem zle rozumowanie :)

dejvido
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: dejvido »

Witam , mam takie pytanko , bo udało mi sie troche wyrwac od broka:) i zamierzam to wyplacic , 5000zl , i z tego co sie orientuje to musze od tego odprowiadzic 19% tak?
czyli 5000*19%=950zł

i co teraz ? ja musze to od razu odprowadzic czy kiedy ? i jakie papiery musze miec do tego zeby bylo tak jak byc powinno ? pozdrawiam

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Do 30 kwietnia tego roku .
PIT 38
Konto masz u broka polskiego? Jeśli tak to daje CI on PIT 8C i te dane przenosisz na PIT 38. Gorzej jak u zagranicznego . Jest z tym trochę zabawy jeśli np. scalpujesz.

dejvido
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: dejvido »

Kurcze , brok zagraniczny , ale siedziba w Polsce i konto w pln

ODPOWIEDZ