Propozycja zmian odnośnie reklam szkoleń.
Przecież to co pisałem w 1 poście to tylko propozycja.
Należałoby stworzyć taki system aby szkolenia zweryfikowane miały o wiele większy zysk z istnienia reklamy na forum, niż szkolenia niezweryfikowane. Przyklejenie mogłoby być takim profitem. Temat nie ginie, jest zawsze na 1 stronie itd.
Gdyby to ode mnie zależało to wyciąłbym wszystkie szkolenia które nie potrafią potwierdzić wyników na koncie real.
W końcu jak idę na kurs prawa jazdy to chcę aby uczył mnie ktoś kto potrafi prowadzić auto w warunkach realnych, a nie ktoś kto całe życie jeździł na symulatorze.
Tymbardziej że zawsze w opisie systemu widnieje informacja : ON SUPER ZARABIA. Skoro zarabia pokaż to na real. Proste.
Jednak zdaję sobie sprawę że taka propozycja nie przejdzie, byłaby masa głosów przeciw ( z czego połowa to osoby powiązane ze szkolącymi ) tak więc warto by pomyśleć nad systemem który na pierwszy rzut oka pokazywałby :
Tak - te szkolenie jest uczciwe
Nie - te szkolenie nie zostało pozytywnie zweryfikowane, zastanów się dwa razy.
Należałoby stworzyć taki system aby szkolenia zweryfikowane miały o wiele większy zysk z istnienia reklamy na forum, niż szkolenia niezweryfikowane. Przyklejenie mogłoby być takim profitem. Temat nie ginie, jest zawsze na 1 stronie itd.
Gdyby to ode mnie zależało to wyciąłbym wszystkie szkolenia które nie potrafią potwierdzić wyników na koncie real.
W końcu jak idę na kurs prawa jazdy to chcę aby uczył mnie ktoś kto potrafi prowadzić auto w warunkach realnych, a nie ktoś kto całe życie jeździł na symulatorze.
Tymbardziej że zawsze w opisie systemu widnieje informacja : ON SUPER ZARABIA. Skoro zarabia pokaż to na real. Proste.
Jednak zdaję sobie sprawę że taka propozycja nie przejdzie, byłaby masa głosów przeciw ( z czego połowa to osoby powiązane ze szkolącymi ) tak więc warto by pomyśleć nad systemem który na pierwszy rzut oka pokazywałby :
Tak - te szkolenie jest uczciwe
Nie - te szkolenie nie zostało pozytywnie zweryfikowane, zastanów się dwa razy.
Cyb nie trzeba przecież od razu tworzyć nowego działu,wystarczy jak szkolący założy sobie temat w dziale Forex Journal z dopiskiem szkolenia.
Najważniejsze żeby wejścia były pokazywane z chwilą rozpoczęcia journala ,co wyeliminuje ludków którym wyszedł wyjątkowo dobrze pewien okres czasu,lub któreś z kolei konto.
Najważniejsze żeby wejścia były pokazywane z chwilą rozpoczęcia journala ,co wyeliminuje ludków którym wyszedł wyjątkowo dobrze pewien okres czasu,lub któreś z kolei konto.
- daromanchester
- Przyjaciel Forum
Widzę że Cyb zajął się tematem na którym ja poległem.
Gdy próbowałem to ogarnąć to nasuwało mi się tylko coraz więcej pytań.
A po drugie z braku czasu.
Moje przemyślenia i sugestie:
Po pierwsze - weryfikacje jako kryterium odrzuciłbym.
Moim pierwotnym założeniem było żeby ustalić kilka prostych zasad które wykluczałyby nas moderatorów z kręgu podejrzeń o jakiekolwiek spiski oraz zadbałyby o bezpieczeństwo userów w tej sprawie.
Nawet jeśli byłby to ktoś spoza grona modów to i tak znajdzie się garstka która będzie węszyła spisek. Jeśli ktoś chce być 100% wiarygodny to może opublikować staty.
Oprócz tego nie mamy takiej możliwości ani też uprawnień zmuszać kogokolwiek do ujawniania danych finansowych. Na jakichkolwiek by to było warunkach.
I na przykład taka oferta Zicmara by była od razu skazana na porażkę, a zaś weryfikacja przez modów np. MrYogiego lub FXlamera wzbudziłaby na forum pusty śmiech userów a potem awanturę na 400 stron.
Po drugie:
Dla mnie najistotniejszym kryterium jest zarejestrowana działalność.
Przede wszystkim przesiewa wstępnie amatorów od osób poważnie podchodzących do tematu.
Jak każda poważna oferta powinna zawierać umowę.
Umową też może być ogłoszenie w tym przypadku. Jeśli prowadzący oferuje że szkolenie będzie tyle godzin a tyle o tym i o tamtym.
To wtedy na podstawie tego jeśli poczujemy się oszukani możemy iść do odpowiednich instytucji i dochodzić swoich racji.
Ale jeśli wpłacimy kasę komuś na konto i on nam coś tam ma pokazać co okazuje się lipą to jesteśmy w d....
Co do kosztów prowadzenia firmy w porównaniu do cen szkoleń argument wydaje mi się bezzasadny.
Oprócz tego taka osoba nie jest już więcej anonimowa i nie chroni ja ustawa o ochronie danych osobowych.
Oczywiście jest wiele innych aspektów, jak np. darmowe szkolenia, umowy o dzieło czy inne sztuczki które zauważyłem zagłębiając się w temat.
Do tego trzeba by zrobić zmiany w regulaminie dotyczące stopek WWW, blogów na których mogą też być jakieś ściemniane reklamy szkoleń.
Temat jest obszerny, ale nie będę na razie więcej sugerował bo chętnie poczytam opinie userów w tej sprawie i może znajdę odpowiedzi na niektóre pytania które mi się nawarstwiły.
Pozdrawiam
Darek
Gdy próbowałem to ogarnąć to nasuwało mi się tylko coraz więcej pytań.
A po drugie z braku czasu.
Moje przemyślenia i sugestie:
Po pierwsze - weryfikacje jako kryterium odrzuciłbym.
Moim pierwotnym założeniem było żeby ustalić kilka prostych zasad które wykluczałyby nas moderatorów z kręgu podejrzeń o jakiekolwiek spiski oraz zadbałyby o bezpieczeństwo userów w tej sprawie.
Nawet jeśli byłby to ktoś spoza grona modów to i tak znajdzie się garstka która będzie węszyła spisek. Jeśli ktoś chce być 100% wiarygodny to może opublikować staty.
Oprócz tego nie mamy takiej możliwości ani też uprawnień zmuszać kogokolwiek do ujawniania danych finansowych. Na jakichkolwiek by to było warunkach.
I na przykład taka oferta Zicmara by była od razu skazana na porażkę, a zaś weryfikacja przez modów np. MrYogiego lub FXlamera wzbudziłaby na forum pusty śmiech userów a potem awanturę na 400 stron.
Po drugie:
Dla mnie najistotniejszym kryterium jest zarejestrowana działalność.
Przede wszystkim przesiewa wstępnie amatorów od osób poważnie podchodzących do tematu.
Jak każda poważna oferta powinna zawierać umowę.
Umową też może być ogłoszenie w tym przypadku. Jeśli prowadzący oferuje że szkolenie będzie tyle godzin a tyle o tym i o tamtym.
To wtedy na podstawie tego jeśli poczujemy się oszukani możemy iść do odpowiednich instytucji i dochodzić swoich racji.
Ale jeśli wpłacimy kasę komuś na konto i on nam coś tam ma pokazać co okazuje się lipą to jesteśmy w d....
Co do kosztów prowadzenia firmy w porównaniu do cen szkoleń argument wydaje mi się bezzasadny.

Oprócz tego taka osoba nie jest już więcej anonimowa i nie chroni ja ustawa o ochronie danych osobowych.
Oczywiście jest wiele innych aspektów, jak np. darmowe szkolenia, umowy o dzieło czy inne sztuczki które zauważyłem zagłębiając się w temat.
Do tego trzeba by zrobić zmiany w regulaminie dotyczące stopek WWW, blogów na których mogą też być jakieś ściemniane reklamy szkoleń.
Temat jest obszerny, ale nie będę na razie więcej sugerował bo chętnie poczytam opinie userów w tej sprawie i może znajdę odpowiedzi na niektóre pytania które mi się nawarstwiły.
Pozdrawiam
Darek
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein
Ja myślałem że ten mit został już dawno obalony.Tak samo jak ten że na forex zarabia tylko 5%.Jeśli "system" jest zawiły,skomplikowany,posiada zasady wejścia a zasady wyjścia "na oko",niejasne zasady stawiania SL itp itd, kombinacji jest wiele to czy nadaje się do sprzedaży?Jeśli już została poruszona tematyka motoryzacyjna:) to tak samo jakby sprzedawać samochód bez kierownicy.Jeśli system posiada jasne zasady wejścia i wyjścia to będzie nim zarabiał każdy i to nie podlega żadnej wątpliwości.To że jakimś "systemem" jedni zarabiają a inni nie, to tylko dlatego że czegoś w nim brak.Cyb pisze: ( bo nie każdy da radę zarabiać każdym systemem ).
.
W przypadku szkoleń sprawa też jest naprawdę prosta.Jeśli ktoś bierze się za szkolenia to musi zdawać sobie sprawę z tego, że powinien zaoferować coś więcej niż tylko puste słowa,wklejanie screenów czy też malowanie wejść na historii.Szkolący zakłada konto REAL pokazowe które służy mu jedynie do prowadzenia szkoleń.Podaje wszystkim zainteresowanym jego szkoleniami hasło inwestora i problem z głowy.Całe szkolenie prowadzone jest na tym jednym koncie.Oczywiście konto powinno mieć jakąś historię minimum 50 trejdów.Działa to w dwie strony każdy kto szuka szkolenia będzie sam mógł zweryfikować szkolącego ,a on dzięki temu że jest wiarygodny nie będzie mógł się opędzić od klientów.Tylko błagam nie piszcie że szkolący chce chronić swoje dane osobowe(imię i nazwisko) do których każdy będzie miał dostęp poprzez hasło inwestora bo to naprawdę śmieszne.Jeśli ktoś nie chce prowadzić szkolenia live na realnym koncie tzn że ma coś do ukrycia i nie wiadomo czy to co opisuje jest prawdą.
pozdrawiam
mistic
Albo zasady totalne albo "róbta co cheta". Osobiście przychylam się przynajmniej częściowo do opinii daro.
więc:
działalność ( w końcu to biznes jak każdy inny ), konto real zweryfikowane przez moda jako pokaz wyników może podpięte do myfxbooka w każdym razie wyniki prezentowane na forum.
Tyle wystarczy reszta należy do zainteresowanych.
Oczywiście wszystko w nowym dziale
więc:
działalność ( w końcu to biznes jak każdy inny ), konto real zweryfikowane przez moda jako pokaz wyników może podpięte do myfxbooka w każdym razie wyniki prezentowane na forum.
Tyle wystarczy reszta należy do zainteresowanych.
Oczywiście wszystko w nowym dziale
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów
Tu się nie zgodzę. O ile weryfikacja przez moda faktycznie może budzić jakieś wątpliwości, o tyle właśnie założenie konta pokazowego REAL, z odpowiednio długa historią i z wejściami kontynuowanymi podczas prezentacji systemu jest jedną z lepszych opcji.daromanchester pisze: Po pierwsze - weryfikacje jako kryterium odrzuciłbym.
Skoro ktoś twierdzi że jego system zarabia - niech to pokaże. Myfxbook da się oszukać, hasło inwestora eliminuje ten problem.
A ponieważ na necie istnieją kopiarki zleceń, hasło inwestora można dawać przykładowo w godzinach, w których już się nie trejduje. Lub udostępniać o określonej godzinie, na określoną ilość czasu. Tak aby nikt za darmo nie skorzystał z tego super systemu.
Oczywiście, tu się zgodzę. Dlatego proponowałem aby Ci którzy dobrowolnie udowodnią zyskowność systemu w powyższy sposób, uzyskiwaliby podwieszenie tematu + wyróżnienie w temacie postu.daromanchester pisze: Oprócz tego nie mamy takiej możliwości ani też uprawnień zmuszać kogokolwiek do ujawniania danych finansowych. Na jakichkolwiek by to było warunkach.
Jak ogromny to profit nie muszę mówić. Gdybym szukał szkolenia i zobaczył podwieszony temat, zweryfikowane wejścia - nie poszedłbym na inne szkolenie. Wzrost kursantów zapewne gwarantowany.
A jak ktoś nie chce, to nie... jego wola...
Powyższe dwa rozwiązania eliminują ten problem. Po prostu nie uzyskałby podwieszenia tematu.daromanchester pisze: I na przykład taka oferta Zicmara by była od razu skazana na porażkę, a zaś weryfikacja przez modów np. MrYogiego lub FXlamera wzbudziłaby na forum pusty śmiech userów a potem awanturę na 400 stron.
Tu mam też mieszane uczucia. Działalność nie jest żadnym wyznacznikiem profesjonalizmu.daromanchester pisze: Dla mnie najistotniejszym kryterium jest zarejestrowana działalność.
Poza tym pamiętaj że jeżeli idziesz na szkolenie, ktoś Cię oszukał - daleko do Urzędu Skarbowego nie ma. Naprawdę wystarczy nr czyjegoś rachunku i potwierdzenie wpłaty aby zrobić komuś niezłą krzywdę. Być może to nie zwróci nam pieniędzy - ale mocno utrudni życie oszustowi. Tym bardziej że zapewne nie będzie tam jednej wpłaty, a więcej.
Ja mam nadzieję że wyklaruje się z tego jakiś sensowny pomysł, który wprowadzimy w życie i który chociaż w minimalnym stopniu będzie ratował nowych userów przed nic nie wartymi śmieciami.daromanchester pisze:
Mam tylko jedną obawę - że nikt nie spełni jakiejkolwiek weryfikacji i cała próba pójdzie na marne...
Pamiętaj że nie każdy potrafi uszanować reguły systemu. Sam tak mam. Jak jakiś system nie leży mi na sercu to nawet jak będzie miał super jasne i przejrzyste reguły to mnie po prostu nudzi. A jak mnie nudzi to kombinuję i w efekcie wynik jest znacznie odbiegający od oryginału.mistic pisze:Ja myślałem że ten mit został już dawno obalony.Cyb pisze: ( bo nie każdy da radę zarabiać każdym systemem ).
.
System systemem, a człowiek człowiekiem.
Tego należy sie trzymać.Cyb pisze: O ile weryfikacja przez moda faktycznie może budzić jakieś wątpliwości, o tyle właśnie założenie konta pokazowego REAL, z odpowiednio długa historią i z wejściami kontynuowanymi podczas prezentacji systemu jest jedną z lepszych opcji.
Skoro ktoś twierdzi że jego system zarabia - niech to pokaże. Myfxbook da się oszukać, hasło inwestora eliminuje ten problem.
A ponieważ na necie istnieją kopiarki zleceń, hasło inwestora można dawać przykładowo w godzinach, w których już się nie trejduje. Lub udostępniać o określonej godzinie, na określoną ilość czasu. Tak aby nikt za darmo nie skorzystał z tego super systemu.
Jeśli chodzi o działalność gospodarczą to naprawdę jest to najmniej ważne.
To co napisał Cyb jest najważniejsze i tylko w taki sposób można odsiewać ziarna od plew
Tak, tylko znajdź choć jednego co będzie chciał wskoczyć na poziom wyżej? Już teraz jest przecież możliwość pokazania (przecież nikt nie broni a narzędzia są), ale chyba nikt się nie odważył.Cyb pisze:Tu się nie zgodzę. O ile weryfikacja przez moda faktycznie może budzić jakieś wątpliwości, o tyle właśnie założenie konta pokazowego REAL, z odpowiednio długa historią i z wejściami kontynuowanymi podczas prezentacji systemu jest jedną z lepszych opcji.
To byłyby plus, ale obecnie to nawet nie chcą pokazać to przez choćby myfxbook. W ogóle się nie starają a już mistrzostwo świata to ostatnia oferta SL3TP10, gdzie szkolący ciągle podkreśla że nie ma czasu nawet na wstawienie screena czy jakiekolwiek zaangażowanie. Tylko po co się reklamuje jak nie ma czasu ani tez jak twierdzi potrzeby..Cyb pisze:Jak ogromny to profit nie muszę mówić. Gdybym szukał szkolenia i zobaczył podwieszony temat, zweryfikowane wejścia - nie poszedłbym na inne szkolenie. Wzrost kursantów zapewne gwarantowany.
Ogólnie popieram ideę aby była firma - wiemy że ktoś podchodzi poważnie do sprawy (dane firmy są przecież jawne) i w każdej chwili w razie problemów każdy może dochodzić swoich praw.
W obecnych czasach błyskawicznych przelewóe za pomocą paypall, bluecash czy moneybookers nie jest to takie łatwe -szczególnie że część szkolenie odbywa się pewnie tylko zdalnie.Cyb pisze:Poza tym pamiętaj że jeżeli idziesz na szkolenie, ktoś Cię oszukał - daleko do Urzędu Skarbowego nie ma. Naprawdę wystarczy nr czyjegoś rachunku i potwierdzenie wpłaty aby zrobić komuś niezłą krzywdę. Być może to nie zwróci nam pieniędzy - ale mocno utrudni życie oszustowi.
Zgadzam się z Cybem, pozatym nie każdy ma taki sam czas przy wykresach i psychikę aby wyczekiwać na sygnał.Cyb pisze:mistic napisał:
Cyb napisał:
( bo nie każdy da radę zarabiać każdym systemem ).
.
Ja myślałem że ten mit został już dawno obalony.
Pamiętaj że nie każdy potrafi uszanować reguły systemu. Sam tak mam. Jak jakiś system nie leży mi na sercu to nawet jak będzie miał super jasne i przejrzyste reguły to mnie po prostu nudzi. A jak mnie nudzi to kombinuję i w efekcie wynik jest znacznie odbiegający od oryginału.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
Nie odważył się bo widocznie nie ma tak naprawdę nic do pokazania.Tig3r pisze:Tak, tylko znajdź choć jednego co będzie chciał wskoczyć na poziom wyżej? Już teraz jest przecież możliwość pokazania (przecież nikt nie broni a narzędzia są), ale chyba nikt się nie odważył.
Cyb pisze:mistic napisał:
Cyb napisał:
( bo nie każdy da radę zarabiać każdym systemem ).
.
Ja myślałem że ten mit został już dawno obalony.
Pamiętaj że nie każdy potrafi uszanować reguły systemu. Sam tak mam. Jak jakiś system nie leży mi na sercu to nawet jak będzie miał super jasne i przejrzyste reguły to mnie po prostu nudzi. A jak mnie nudzi to kombinuję i w efekcie wynik jest znacznie odbiegający od oryginału.
Chodzi o to ,że w systemie z jasnymi zasadami nie ma miejsca na dowolną interpretacje.Jeśli będzie go używać 100 osób to wszyscy powiedzą że tylko i wyłącznie w tym i w tym miejscu jest wejście.Nikt nie powie że dla mnie nie ma wejścia" bo coś tam" i tak samo z zamknięciem.To że ktoś nie ma czasu albo że nie potrafi wyczekiwać na sygnał to już zupełnie inna sprawa i za to nie możemy obwiniać szkolącego i jego systemu.Tig3r pisze:Zgadzam się z Cybem, pozatym nie każdy ma taki sam czas przy wykresach i psychikę aby wyczekiwać na sygnał.