Forex a podatki..
Yyy...czyli tak:
Gram sobie spokojnie, nie interesuje mnie żadne notowanie przychodów i strat, przychodzi okres rozliczeniowy, przysyłają pit 38, z niego się rozliczam i już?
No a jeśli wpłatę na konto brokera przelewam w pln a gram eur/usd albo usd/chf i mam zysk w innej walucie niż pln ? Broker mi to automatycznie przelicza na pln po zamknięciu transakcji?
Sorka (za wczasu
) ale jakoś przebrnąć przez cały ten temat żeby się dowiedzieć
...
Gram sobie spokojnie, nie interesuje mnie żadne notowanie przychodów i strat, przychodzi okres rozliczeniowy, przysyłają pit 38, z niego się rozliczam i już?
No a jeśli wpłatę na konto brokera przelewam w pln a gram eur/usd albo usd/chf i mam zysk w innej walucie niż pln ? Broker mi to automatycznie przelicza na pln po zamknięciu transakcji?
Sorka (za wczasu

Spiesz się powoli.
- Phoenix_phx
- Gaduła
Nie do końca.pozytyw pisze:Yyy...czyli tak:
Sorka (za wczasu) ale jakoś przebrnąć przez cały ten temat żeby się dowiedzieć
...
po 1. Nie PIT-38 a PIT-8c. Na podstawie PIT-8c dokonuje się zeznania podatkowego, składanego przez podatnika. Nie każdy broker wysyła (ma obowiązek) PIT-8c dla podatnika. Jeśli nie wysyła, to podatnik ma obowiązek ustalenia we własnym zakresie / zysków strat.
po.2 Zysk / strata poniesiona w walucie obcej musi być każdorazowo przeliczona wg tabel NBP w dniu realizacji praw z instrumentu finansowego ( zamknięcia pozycji), z tym że przeliczenie następuje na podstawie tabeli z dnia poprzedniego.
po 3. Jeśli u brokera jest prowadzony rachunek w walucie obcej, rozliczenie pozycji także jest w walucie obcej.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2011, 21:27 przez Phoenix_phx, łącznie zmieniany 1 raz.
- Phoenix_phx
- Gaduła
Dzięki serdeczne.Phoenix_phx pisze:Nie do końca.pozytyw pisze:Yyy...czyli tak:
Sorka (za wczasu) ale jakoś przebrnąć przez cały ten temat żeby się dowiedzieć
...
po 1. Nie PIT-38 a PIT-8c. Na podstawie PIT-8c dokonuje się zeznania podatkowego, składanego przez podatnika. Nie każdy broker wysyła (ma obowiązek) PIT-8c dla podatnika. Jeśli nie wysyła, to podatnik ma obowiązek ustalenia we własnym zakresie / zysków strat.
po.2 Zysk / strata poniesiona w walucie obcej musi być każdorazowo przeliczona wg tabel NBP w dniu realizacji praw z instrumentu finansowego ( zamknięcia pozycji), z tym że przeliczenie następuje na podstawie tabeli z dnia poprzedniego.
po 3. Jeśli u brokera jest prowadzony rachunek w walucie obcej, rozliczenie pozycji także jest w walucie obcej.
A jeśli rachunek u brokera mam w Pln a transakcje zawieram np. eur/usd to broker rozlicza w Pln?
Spiesz się powoli.
Koledzy i koleżanki mam takie pytanie odnośnie podatku bo jestem w kropce , mianowicie , w czerwcu założyłem rachunek u brokera i wpłaciłem 1000zł , po 3 dniach miałem 1450grałem na ropie wti , i wyszła taka sytuacja że była interwencja dokładnie 23 czerwca i ropa poleciała w dół mnie przy kompie nie było i nie było też sl , i zostało mi 62zł , i co mam teraz zrobic? Nie chce grac juz u tego brokera , i najważniejsze nigdy sie nie rozliczałem bo te 1000zł to dostałem od rodziców , a ta strate rozliczyc czy co? czy po prostu przegrac reszte lub wypłacic i rozwiazac umowe z tym brokerem?