Koncepcja ZERO LINE by MightyOne

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy używasz powyższego systemu

Tak
73
15%
Nie
199
41%
Zamierzam
209
43%

Liczba głosów: 481

malsehen
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: malsehen »

Thorez, wg. ZL na jakim TF wchodziłeś ? Dla mnie wejście wg. H1 to ta trzecia L'ka , ewentualnie pierwsza choć trochę za wysoko. Przy S'ce nie widzę Zl, mógłbyś się podzielić doświadczeniem w tym temacie ?

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Thorez »

Ostatnie wejście na zamknięciu momo wzrostowego na M1, reszta z M5.
Jeżeli dobrze się przyjrzysz zobaczysz wszystkie moma i ZL. Weź też pod uwagę sytuację z wyższych TF, H1 i H4. Trzecie wejście było właśnie najbardziej owocne ponieważ duży TF był zemną.

Poprzedni post miał na celu jedynie zachęcenie Was do drążenia tematu ZL, bo widzę że ziaje w tym wątku pustka, a naprawdę warto poświęcić czas dla tej techniki. Wszystko co wiem o ZL dowiedziałem się od MO i Dragona, dlatego musicie czytać i czytać i ćwiczyć, kwestią czasu jest kiedy pojawią się duże pipsy.

Moim zadaniem jest motywacja, a Waszym ćwiczenie i myślenie :D

Pozdrawiam :D

Dodano po 1 godzinach 8 minutach:

Kolejny long + 72 pip...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"

malsehen
Gaduła
Gaduła

Thorez, rozumiem, że nie przestraszyłeś się tego momo spadkowego na M5, dwie świece przed mniejszym momo wzrostowym, ponieważ byliśmy w strefie wzrostowej mz z h1, czy mam racje ?

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Nie, nie przestraszyłem się tego momo z M5 ponieważ to nie było momo, między innymi właśnie dlatego że wzrostowa strefa MZ z H1 wciąż była ważna.
A potem już tylko ciała w górę, a jako że ciała w górę powstają gdy cena idzie w górę nie bałem się trzymać. Wyjście na świeżo powstałym momo H1 - wiadomo po momo różne rzeczy się dzieją, dlatego lepiej wyjść na pięknym ciele z ładnym zyskiem :D
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"

malsehen
Gaduła
Gaduła

Tz. chodzi mi bardziej o problem wejścia. Ta długa świeca spadkowa z M5 powstała w połowie wzrostowego MZ i mnie to speszyło, myślałem ,że spadnie jeszcze z 15 pipsów i wtedy up. Dla mnie moment wejścia jest o tyle ważny, że nie wchodzę, jeżeli muszę dać stop większy niż 10pips.
Trochę mnie to ogranicza, ale z drugiej strony, muszę wybierać najlepsze setup'y i to jest na plus.
Jaki Sl stosujesz ?

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Ta długa spadkowa świeca z M5 ma się nijak do wzrostowego momo z H1, w strefie którego w tamtym momencie się znajdowaliśmy, była jedynie częścią pull back'a do strefy MZ z H1.

Mój stop w ostatnim wejściu wynosił 12 pip :D ustawiam zawsze pod lub nad lokalnym ekstremum przed momo, daje mi to czas na zbadanie czy momo pod którym ustawiłem SL zadziała poprawnie, jak nie to wychodzę z palca. Mój SL nie przekracza nigdy 20 pip, kiedy wychodzi więcej staram się dostosować go na mniejszym TF jeśli to możliwe. Po dopasowaniu nigdy nie przestawiam - to samobójstwo!

Moim zdaniem malsehen używasz zbyt ciasny SL, to że wchodzisz tylko tam gdzie Ci SL pozwoli nie oznacza że to będzie dobre wejście. SL musi być ustawiony przede wszystkim w logicznym dla Ciebie miejscu, tak aby SL to była ostateczność, a strefę pomiędzy linią wejścia a SL musisz traktować jako strefę zagrożenia, w której najlepiej wyjść gdy coś pójdzie nie tak.

Mam nadzieję że trochę wyjaśniłem :D

malsehen
Gaduła
Gaduła

Fajnie, że ujawnił się ktoś grający pod ZL :)
Jak będziesz miał czas to chętnie przeczytałbym coś na ten temat od Ciebie :
Thorez pisze:daje mi to czas na zbadanie czy momo pod którym ustawiłem SL zadziała poprawnie
Masz może jakiś przykład, w którym wyszedłeś z "palca" ?
Chętnie bym zobaczył co Cię do tego skłoniło.

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

malsehen pisze:Masz może jakiś przykład, w którym wyszedłeś z "palca" ?
Jasne, wczoraj był taki przypadek :D

Jak widzisz wejście w longa po momo wzrostowym M1, stop ustawiony pod ekstremum moma z M5 dzięki czemu mam trochę miejsca aby wcześnie zareagować. Można było dopasować SL pod momo z M1, wtedy wynosiłby 6 pip, jednak uznałem że to za mało miejsca.
Następnie pięć świec po wejściu zaczął się spadek ceny trwający kilka świec, który mi się nie spodobał, dlatego podjąłem decyzje o wyjściu w jak najlepszym miejscu, okazję do takiego wyjścia dostarczyła mi świeca z dużym knotem, na której wyszedłem bez straty. A zaraz potem oczywiście wejście w dół :D
Ciężko jest mi powiedzieć konkretniej jak to wygląda, dlatego że każda sytuacja wymaga innych rozwiązań, myślę też że doświadczenie robi swoje.
Najważniejsze to mieć gotowy scenariusz na wszystkie możliwości i działać zgodnie z nim.

Mam nadzieję że pomogłem :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

malsehen
Gaduła
Gaduła

Ta sytuacja to miało być zagranie na powrót do MZ spadkowego ?
2h wcześniej miałeś momo spadkowe na H1, a Twoje zagranie było jednak przeciwko niemu.

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Upssss wydało się :oops: przyznam że niezbyt solidnie w tamtym miejscu przeprowadziłem analizę z dużych TF :D często jednak minuty przesądzają o dobrym wejściu, nawet jeżeli chodzi o duże pipsy, dlatego taka decyzja. A to czego tam szukałem stało się trzy godziny później (13:35) gdzie jest piękne wejście w górę :D

Ale tak czy inaczej jest to przykład o który prosiłeś :D

ODPOWIEDZ