Koncepcja ZERO LINE by MightyOne
Ostatnie wejście na zamknięciu momo wzrostowego na M1, reszta z M5.
Jeżeli dobrze się przyjrzysz zobaczysz wszystkie moma i ZL. Weź też pod uwagę sytuację z wyższych TF, H1 i H4. Trzecie wejście było właśnie najbardziej owocne ponieważ duży TF był zemną.
Poprzedni post miał na celu jedynie zachęcenie Was do drążenia tematu ZL, bo widzę że ziaje w tym wątku pustka, a naprawdę warto poświęcić czas dla tej techniki. Wszystko co wiem o ZL dowiedziałem się od MO i Dragona, dlatego musicie czytać i czytać i ćwiczyć, kwestią czasu jest kiedy pojawią się duże pipsy.
Moim zadaniem jest motywacja, a Waszym ćwiczenie i myślenie
Pozdrawiam
Dodano po 1 godzinach 8 minutach:
Kolejny long + 72 pip...
Jeżeli dobrze się przyjrzysz zobaczysz wszystkie moma i ZL. Weź też pod uwagę sytuację z wyższych TF, H1 i H4. Trzecie wejście było właśnie najbardziej owocne ponieważ duży TF był zemną.
Poprzedni post miał na celu jedynie zachęcenie Was do drążenia tematu ZL, bo widzę że ziaje w tym wątku pustka, a naprawdę warto poświęcić czas dla tej techniki. Wszystko co wiem o ZL dowiedziałem się od MO i Dragona, dlatego musicie czytać i czytać i ćwiczyć, kwestią czasu jest kiedy pojawią się duże pipsy.
Moim zadaniem jest motywacja, a Waszym ćwiczenie i myślenie

Pozdrawiam

Dodano po 1 godzinach 8 minutach:
Kolejny long + 72 pip...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"
Nie, nie przestraszyłem się tego momo z M5 ponieważ to nie było momo, między innymi właśnie dlatego że wzrostowa strefa MZ z H1 wciąż była ważna.
A potem już tylko ciała w górę, a jako że ciała w górę powstają gdy cena idzie w górę nie bałem się trzymać. Wyjście na świeżo powstałym momo H1 - wiadomo po momo różne rzeczy się dzieją, dlatego lepiej wyjść na pięknym ciele z ładnym zyskiem
A potem już tylko ciała w górę, a jako że ciała w górę powstają gdy cena idzie w górę nie bałem się trzymać. Wyjście na świeżo powstałym momo H1 - wiadomo po momo różne rzeczy się dzieją, dlatego lepiej wyjść na pięknym ciele z ładnym zyskiem

"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"
Tz. chodzi mi bardziej o problem wejścia. Ta długa świeca spadkowa z M5 powstała w połowie wzrostowego MZ i mnie to speszyło, myślałem ,że spadnie jeszcze z 15 pipsów i wtedy up. Dla mnie moment wejścia jest o tyle ważny, że nie wchodzę, jeżeli muszę dać stop większy niż 10pips.
Trochę mnie to ogranicza, ale z drugiej strony, muszę wybierać najlepsze setup'y i to jest na plus.
Jaki Sl stosujesz ?
Trochę mnie to ogranicza, ale z drugiej strony, muszę wybierać najlepsze setup'y i to jest na plus.
Jaki Sl stosujesz ?
Ta długa spadkowa świeca z M5 ma się nijak do wzrostowego momo z H1, w strefie którego w tamtym momencie się znajdowaliśmy, była jedynie częścią pull back'a do strefy MZ z H1.
Mój stop w ostatnim wejściu wynosił 12 pip
ustawiam zawsze pod lub nad lokalnym ekstremum przed momo, daje mi to czas na zbadanie czy momo pod którym ustawiłem SL zadziała poprawnie, jak nie to wychodzę z palca. Mój SL nie przekracza nigdy 20 pip, kiedy wychodzi więcej staram się dostosować go na mniejszym TF jeśli to możliwe. Po dopasowaniu nigdy nie przestawiam - to samobójstwo!
Moim zdaniem malsehen używasz zbyt ciasny SL, to że wchodzisz tylko tam gdzie Ci SL pozwoli nie oznacza że to będzie dobre wejście. SL musi być ustawiony przede wszystkim w logicznym dla Ciebie miejscu, tak aby SL to była ostateczność, a strefę pomiędzy linią wejścia a SL musisz traktować jako strefę zagrożenia, w której najlepiej wyjść gdy coś pójdzie nie tak.
Mam nadzieję że trochę wyjaśniłem
Mój stop w ostatnim wejściu wynosił 12 pip

Moim zdaniem malsehen używasz zbyt ciasny SL, to że wchodzisz tylko tam gdzie Ci SL pozwoli nie oznacza że to będzie dobre wejście. SL musi być ustawiony przede wszystkim w logicznym dla Ciebie miejscu, tak aby SL to była ostateczność, a strefę pomiędzy linią wejścia a SL musisz traktować jako strefę zagrożenia, w której najlepiej wyjść gdy coś pójdzie nie tak.
Mam nadzieję że trochę wyjaśniłem

Fajnie, że ujawnił się ktoś grający pod ZL 
Jak będziesz miał czas to chętnie przeczytałbym coś na ten temat od Ciebie :
Chętnie bym zobaczył co Cię do tego skłoniło.

Jak będziesz miał czas to chętnie przeczytałbym coś na ten temat od Ciebie :
Masz może jakiś przykład, w którym wyszedłeś z "palca" ?Thorez pisze:daje mi to czas na zbadanie czy momo pod którym ustawiłem SL zadziała poprawnie
Chętnie bym zobaczył co Cię do tego skłoniło.
Jasne, wczoraj był taki przypadekmalsehen pisze:Masz może jakiś przykład, w którym wyszedłeś z "palca" ?

Jak widzisz wejście w longa po momo wzrostowym M1, stop ustawiony pod ekstremum moma z M5 dzięki czemu mam trochę miejsca aby wcześnie zareagować. Można było dopasować SL pod momo z M1, wtedy wynosiłby 6 pip, jednak uznałem że to za mało miejsca.
Następnie pięć świec po wejściu zaczął się spadek ceny trwający kilka świec, który mi się nie spodobał, dlatego podjąłem decyzje o wyjściu w jak najlepszym miejscu, okazję do takiego wyjścia dostarczyła mi świeca z dużym knotem, na której wyszedłem bez straty. A zaraz potem oczywiście wejście w dół

Ciężko jest mi powiedzieć konkretniej jak to wygląda, dlatego że każda sytuacja wymaga innych rozwiązań, myślę też że doświadczenie robi swoje.
Najważniejsze to mieć gotowy scenariusz na wszystkie możliwości i działać zgodnie z nim.
Mam nadzieję że pomogłem

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Upssss wydało się
przyznam że niezbyt solidnie w tamtym miejscu przeprowadziłem analizę z dużych TF
często jednak minuty przesądzają o dobrym wejściu, nawet jeżeli chodzi o duże pipsy, dlatego taka decyzja. A to czego tam szukałem stało się trzy godziny później (13:35) gdzie jest piękne wejście w górę
Ale tak czy inaczej jest to przykład o który prosiłeś

Ale tak czy inaczej jest to przykład o który prosiłeś