Własne EA, czyli poszukiwanie Złotego Grala

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy wierzysz w istnienie EA, które regularnie zarabia ?

Tak
246
50%
Nie
100
20%
Tak, ale trzeba je nieustannie modyfikować
146
30%

Liczba głosów: 492

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Z tego co się orientuję to nikt się jeszcze oficjalnie nie przyznał do posiadania :?
Po ankiecie jednak widzę, że wiara czyni cuda.
Ostatnio zmieniony 29 paź 2011, 10:58 przez personov, łącznie zmieniany 1 raz.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Marzenia są po to, by je realizować. Najbardziej żal nie tego, co mi nie wyszło, tylko tego, czego nie spróbowałem, żeby wyszło. :oops:
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Gdzieś mi to wcięło ale pamiętam, że Tom Strignano pisał, że rozmawiał z Wellesem Wilderem który stworzył RSI, że nigdy nie udało mu się nic sensownego z tego wyczaić. A ten się tylko uśmiał - sam też nie potrafił. Ale za to dobrze go sprzedał ;-)
Wspominał też coś, że wieki temu Gann sprzedawał magiczny wzór do wyliczania OB/OS po $20 tyś i schodził mu on z lady jak świeże bułeczki.
To były czasy...

Dodano po 5 godzinach 26 minutach:

A czy ktoś z Was bawił się w programowanie genetyczne?
A w zasadzie w oprogramowanie zmieniające się genetycznie.

Coś co mój kolega opisał w ten sposób:
"Jeden gość badał tworzenie software metodą ewolucyjną i uparł się, że czysto wirtualna symulacja to za mało.
Wziął jakieś programowane bramki i na tym prowadził próby.
Zadanie brzmiało: kiedy układ otrzyma na wejściu 10 sek sygnału 1 kHz, ma na wyjściu puścić 2x2 sek sygnału 10 kHz, czy jakoś tak.
Standardowa elektronika potrzebuje do tego bodaj 10 tys. bramek - generatory, liczniki, pamięci itp.
Po iluś (wielu) cyklach ewolucji powstał działający układ złożony z... 96 bramek. Z czego 32 w ogóle nie były podłączone do układu elektrycznie i z punktu widzenia klasycznej elektroniki połączone totalnie bez sensu - ale ich disablowanie uwalało system. Okazało się, miało wpływ pole elektromagnetyczne między strukturami"

Zostawmy sobie na razie tę część o fizycznym wpływie którego nie da się odtworzyć wirtualnie - chodzi o zasadę. Choć faktycznego wpływu brokera na realizację zleceń też nie da się wirtualizować... Natomiast przypadkowe błędy w oprogramowaniu potrafią czasami generować wspaniałe wyniki - wiem, bo mam robota który dokłada do wyników eksploatując jeden istotny błąd w MQL i drugi związany z czasem wykonywania kodu ;-)
Chodzi o to, że bierze się elementy bazowe i wrzuca w maszynkę która ma za zadanie wygenerować z tego odpowiedni kod który wykona zadanie. A ponieważ ten kod będzie dopasowany do okresu testowego, trzeba go w na bieżąco modyfikować wraz z postępem akcji, znów genetycznie.

Gdzieś widziałem coś co pozwala na tworzenie takich rzeczy za jakieś $60 tyś... ale śmierdziało mi to następnym scamem. Poza tym nie mam $60 tyś na drobne wydatki ;-)

Dodano po 4 godzinach 19 minutach:

Aha, ten temat już tutaj jest: http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... highlight=
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

259
Maniak
Maniak

Podobno ludzkość jest wynikiem przypadkowych błędów w kopiowaniu genów i zniekształceń wprowadzonych przez wirusy - malicious software ;-)
Poza tym napisałem że czasami.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Ha, ha, właśnie przypadkowym odkryciem były w następstwie błędu słynne "zółte karteczki" firmy 3M. Opracowując nowy klej, inżynierom nie wychodziło i klej nie sechł.
Wszyscy mówili że sie nie da, az przyszedł jeden, co nie wiedział, ze sie nie da, i wymyślił, ze klej świetny do karteczek. :wink:

Dodano po 55 sekundach:

uuuu, Freeman mi padł :oops: :cry:

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

mike_05 brawo ! prawie 12 milionów procent miesięcznie na MyFXBook!
Oby tak dalej :)
Solą życia jest kasa.

259
Maniak
Maniak

W jeden dzień?

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Start o 3:35
Za mocno, ryzyko na 10%, zmieniam na 8% bo zaraz będa plecy.

Dodano po 4 minutach:

inna konfiguracja bez SL

Obrazek

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

W wolnej chwili zrobiłem wskaźnik. Trzy linie. Coż jest w nim niezwykłego ? Na pewno nie przewidzi przyszłośc, ani nie przewidzi rynku.
Jednak ciekawe jest to, że te trzy linie nie mają nic wspólnego z MA ani z rzadnymi średnimi cen.
Te trzy linie określają , jakby to powiedzieć : kształt, wektor, wykrzywienie sie wykresu. Czy na podstawie trzech wartości, które określają ksztalt wykresu można przewidzieć następujący po nim kształt ?
Nie wiem. Staram się teraz ustalić pewne zależności tych trzech wartości.
Po co to piszę ?
Jeśli byłby ktoś chętny do przetestowania tego wskaźnika i spróbował ustalić zależności wynikające z tych linii - piszcie na PW.
Udostępnię. Może ktoś coś zauważy godnego napisania pod niego EA.
Jedną zależnośc już zauważyłem. Podzielę się tą uwagą z zainteresowanymi testem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Tymek »

Do prawie każdego wskaźnika można dorobić EA i znaleźć takie parametry
by zarabiało. Tyle teorii. W praktyce często odrzucamy wyniki z małym rezultatem
bo nastawieni jesteśmy na miliony i nie przyglądamy się małym liczbom.
I skreślamy wskaźnik ;)
A do znalezienia optymalnych parametrów czasami trzeba lat ;)
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego ;)

ODPOWIEDZ