Gdzieś mi to wcięło ale pamiętam, że Tom Strignano pisał, że rozmawiał z Wellesem Wilderem który stworzył RSI, że nigdy nie udało mu się nic sensownego z tego wyczaić. A ten się tylko uśmiał - sam też nie potrafił. Ale za to dobrze go sprzedał ;-)
Wspominał też coś, że wieki temu Gann sprzedawał magiczny wzór do wyliczania OB/OS po $20 tyś i schodził mu on z lady jak świeże bułeczki.
To były czasy...
Dodano po 5 godzinach 26 minutach:
A czy ktoś z Was bawił się w programowanie genetyczne?
A w zasadzie w oprogramowanie zmieniające się genetycznie.
Coś co mój kolega opisał w ten sposób:
"Jeden gość badał tworzenie software metodą ewolucyjną i uparł się, że czysto wirtualna symulacja to za mało.
Wziął jakieś programowane bramki i na tym prowadził próby.
Zadanie brzmiało: kiedy układ otrzyma na wejściu 10 sek sygnału 1 kHz, ma na wyjściu puścić 2x2 sek sygnału 10 kHz, czy jakoś tak.
Standardowa elektronika potrzebuje do tego bodaj 10 tys. bramek - generatory, liczniki, pamięci itp.
Po iluś (wielu) cyklach ewolucji powstał działający układ złożony z... 96 bramek. Z czego 32 w ogóle nie były podłączone do układu elektrycznie i z punktu widzenia klasycznej elektroniki połączone totalnie bez sensu - ale ich disablowanie uwalało system. Okazało się, miało wpływ pole elektromagnetyczne między strukturami"
Zostawmy sobie na razie tę część o fizycznym wpływie którego nie da się odtworzyć wirtualnie - chodzi o zasadę. Choć faktycznego wpływu brokera na realizację zleceń też nie da się wirtualizować... Natomiast przypadkowe błędy w oprogramowaniu potrafią czasami generować wspaniałe wyniki - wiem, bo mam robota który dokłada do wyników eksploatując jeden istotny błąd w MQL i drugi związany z czasem wykonywania kodu ;-)
Chodzi o to, że bierze się elementy bazowe i wrzuca w maszynkę która ma za zadanie wygenerować z tego odpowiedni kod który wykona zadanie. A ponieważ ten kod będzie dopasowany do okresu testowego, trzeba go w na bieżąco modyfikować wraz z postępem akcji, znów genetycznie.
Gdzieś widziałem coś co pozwala na tworzenie takich rzeczy za jakieś $60 tyś... ale śmierdziało mi to następnym scamem. Poza tym nie mam $60 tyś na drobne wydatki ;-)
Dodano po 4 godzinach 19 minutach:
Aha, ten temat już tutaj jest:
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... highlight=
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)