Witam,
jasonbourne pisze:Jedno mi się natomiast podoba w tym wątku. Nie ma już emocji. Tak jest zawsze dobrze.
Przyznam że mi też się to podoba, dlatego korzystając z tego faktu chciałbym się odnieść do tych merytorycznych kwestii poruszonych tutaj wcześniej, co do których odpowiedzi z naszej strony jeszcze nie padły. Myślę że nasza obecność na tym forum w zasadzie od początku istnienia BOSSAFX pokazuje, że zawsze byliśmy i jesteśmy otwarci na rzeczową dyskusję o tym, w jaki sposób realizowane są nasze usługi dostępu do rynków OTC. Na pewno jednak staramy się unikać typowych dla forów dyskusji w których nie ma nic oprócz negatywnych emocji wyrażanych przez ich uczestników. I z których w związku z tym trudno cokolwiek poza takimi emocjami wynieść.
Yankee pisze:Chyba z 3 razy juz kategorycznie zaprzeczyli wiec ja tam im wierze. Jak dla mnie to wzieli Cie pewnie na dealing desk. Efekt podobny ale tego im juz nikt nie zabroni (ale i tak sie pewnie nie przyznaja
Co do zarzutu wykorzystywania VD lub jakichkolwiek innych podobnych narzędzi, to mam nadzieję że Państwa wątpliwości już rozwialiśmy, pojawiło się jednak inne pytanie – o fakt posiadania dealing desku. I tutaj jednoznacznie potwierdzamy, że posiadamy w DM BOŚ zespół traderów, którzy zajmują się obsługą systemu tradingowego a do ich obowiązków w naturalny sposób należy także potwierdzanie transakcji naszym Klientom. Troska o jakość naszej oferty w oczywisty sposób wymaga jak największej automatyzacji procesów związanych z handlem i do tego naturalnie stale dążymy. Muszę tu jednak dodać że każdy trader jest dokładnie rozliczany z jakości swojej pracy, mierzonej przede wszystkim szybkością realizacji zleceń Klientów.
green7 pisze:Poprawcie mnie jeśli się mylę: jeśli organizowany jest konkurs każdy z jego uczestników powinien mieć zapewnione identyczne warunki udziału prawda ?
Dokładnie tak, zgadzamy się z tym i to jest zawsze nasz główny priorytet ilekroć organizujemy w BOSSAFX konkursy. Wymagamy jednocześnie, aby te „jednakowe warunki udziału” oznaczały także jednakowe poszanowanie przez wszystkich uczestników konkursu przyjętych przez wszystkich reguł gry, tj. w szczególności zapisów regulaminów. I jesteśmy zobowiązani wobec wszystkich uczestników konkursu do zapobiegania łamaniu zapisów regulaminowych.
Jednocześnie jako Market Maker dbamy o to aby nasze systemy, źródła danych i zespół były najlepsze i aby nie stwarzać możliwości wykorzystywania opóźnień w notowaniach. Wiemy, że na rynku działają osoby, które na takie opóźnienia czekają - kupując i sprzedając po znanych cenach. Zabezpieczamy się przed takimi działaniami ale zawsze robimy to zgodnie z prawem. Oczywistym jest, że nie możemy o wszystkich naszych zabezpieczeniach pisać publicznie na forum, bo byłoby to natychmiast wykorzystane przeciwko nam. O jednym zabezpieczeniu możemy jednak napisać wprost – jest to zabezpieczenie regulaminowe – zakaz korzystania z zewnętrznych źródeł danych.
green7 pisze:- co bossa uważa za "zewnętrzne źródła danych" ?
Wyjaśniam zatem że we wspomnianym zapisie chodzi oczywiście o źródła notowań instrumentów finansowych i informuję że przy wprowadzaniu zmian do Regulaminu OTC rozważymy doprecyzowanie tej definicji, skoro budzi ona wątpliwości.
green7 pisze:- jak zareklamować niezawartą transakcję ?
Do każdej reklamacji podchodzimy zawsze indywidualnie – bo na rynku jak wiadomo jest możliwych bardzo wiele różnych scenariuszy, które trzeba w takiej sytuacji dokładnie zbadać i wziąć pod uwagę. Reklamację dla takiej transakcji zgłasza się tak samo jak dla transakcji zawartej, natomiast podstawą jej rozpatrzenia są szczegółowe logi systemowe, które dokładnie pokazują w jaki sposób przebiegała próba zawarcia takiej transakcji.
green7 pisze:Cytat:
maksymalnie w ciągu 90 sekund potwierdza Klientowi złożone przez niego dyspozycje dotyczące danego
Instrumentu Finansowego.
2. Powyższy zapis nie ma jednak zastosowania w sytuacji, w której na danym rynku bazowym wystąpi ponadprzeciętna zmienność cen lub utrata płynności przez Instrument Bazowy lub w innych okolicznościach określanych jako Sytuacje Nadzwyczajne.
Tłumacząc z "polskiego na nasze:" moim zdaniem Bossa ma dowolny czas na potwierdzenie naszej transakcji. Bo co to jest "ponadprzeciętna zmienność cen" ?
Katalog sytuacji nadzwyczajnych w których ten czas nie obowiązuje jest dłuższy, niż ponadprzeciętna zmienność i jest szczegółowo wymieniony w Regulaminie OTC. Wyraźnie jednak padło z naszej strony stwierdzenie że fakt dłuższego niż regulaminowy czasu potwierdzenia jednego ze zleceń wynikał z naszego błędu. Nigdy w takich sytuacjach nie nadużywaliśmy (nadinterpretowaliśmy) zapisów regulaminowych aby udowodnić Klientowi że nie ma racji. Przyznaliśmy się do błędu i wzięliśmy za niego odpowiedzialność.
jasonbourne pisze:Jeżeli to nie problem, prosiłbym o wyjaśnienie tego zagadnienia, bo to nie jest do końca jasne. Cytaty pochodzą z wątku "problemy green7 z Bossa", ale tam się trochę bajzel zrobił, a już na pewno za dużo emocji.
Abstrahując od przypadku green7 na pewno chętnie bym przeczytał w jaki sposób i dlaczego niektóre strategie generują rekwotowania, a inne nie.
W tamtym wątku był tylko jeden przykład, system korzysta z opóźnień platformy, czyli de facto nie inwestuje tylko oszukuje, czy tylko takie strategie generują rekwotowania?
Jedyny możliwy mechanizm powstawania rekwotów został przez nas opisany. Z sytuacją taką mamy do czynienia w momencie gdy cena na platformie klienckiej w chwili składania zlecenia różni się od ceny rynkowej i nie zostanie ustawiona odpowiednio duża tolerancja na tą różnicę w zleceniu. Oczywiście mówiliśmy o sytuacji skrajnej (100% rekwotów) dotyczącej realizowania akurat takiej strategii, która jest zabroniona regulaminowo. Nie oznacza to oczywiście, że realizując normalną strategię, dopuszczoną w Regulaminie, rekwot nie może się zdarzyć. Może, ale przyczyna z technicznego punktu widzenia jest taka sama. Przy tej okazji chciałbym odnieść się do często stosowanego w dyskusji terminu „skalping”, który jak moje doświadczenie pokazuje bywa bardzo różnie rozumiany. Ilekroć Klienci pytają – czy skalping jest u nas dozwolony?, zawsze odpowiadam pytaniem – co przez to rozumiemy? Najczęściej słyszę wtedy, że chodzi o składanie dużej liczby zleceń w krótkim czasie i jednoznacznie tutaj chciałbym potwierdzić że nie mamy absolutnie nic przeciwko strategiom zdefiniowanym w ten ogólny sposób. Rzecz absolutnie nie tkwi w liczbie zleceń i czasie ich składania – jako broker żyjemy z generowanego przez Klientów obrotu, więc im on jest większy, tym lepiej także dla nas. Jeśli jednak przez „skalping” rozumiemy intensywne składanie zleceń związane z wykorzystywaniem zewnętrznego feedu to jednoznacznie mówimy, że zgodnie z Regulaminem OTC takie strategie u nas są zabronione. Dodam, że jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, ani w rozmowie indywidualnej ani tu publicznie na forum usłyszeć o tej drugiej definicji, kiedy padają pytania o „skalping”. Zawsze słyszę tę pierwszą (lub podobną) definicję. I tylko z tego powodu Klienci zawsze ode mnie słyszeli, że „skalping” jest w takim razie dozwolony w BOSSAFX.
Jeszcze raz chciałbym podkreślić, że od momentu powstania BOSSAFX zależy nam na stworzeniu najlepszego środowiska do handlu na rynku FX, także dla wymagających inwestorów. M.in. z lat praktyki na rynku giełdowym wiemy, że chodzenie na skróty przynosi w długim terminie jedynie straty, dlatego jak widać gramy z inwestorami w otwarte karty. Mówimy wprost – tworzymy dla Was dostęp do rynków na określonych zasadach. Jesteśmy fair wobec Klientów i zależy nam na tym, aby nasi Klienci również byli fair, szanując te zasady.