BossaFX - perypetie z Dealing Desk (DD)
m_skiba[bossafx.pl] pisze:
Handel algorytmiczny stworzony przez Klienta nie może wykorzystywać zewnętrznych źródeł danych.
jeżeli potrafię wygenerować 99% sygnałów green to jest to wystarczający dowód ?
Ten punkt regulaminu jest chyba nie do końca sprecyzowany a co z osobami co np wykorzystywały by arkusz zleceń którego u was nie ma( przy kontraktach )przecież na każdej cywilizowanej giełdzie jest on dostępny
Nie mam nic do Greena nawet jego upór i wiedza mogą imponować ale jeżeli tak jest(green wykorzystuje tylko przewagę w dostępie do informacji) to należy się chyba cieszyć ze nie będzie powtórki z forexcup 2010 gdzie nie było na niego mocnych bo konto było demo ale jeżeli algorytm bazuje na czymś innym to nie fair go o to posądzać
Podzielam pytanie,jeżeli nie ma plugina to jakim cudem wyłapują lepszych traderów i im opóżniają zlecenia przy takiej masie inwestorów ?.Staram się doszukać odpowiedzi,dlaczego na 1 koncie EA działa,a na drugim nie i jakoś nie mogę.
BO wynikało by z tego tyle,że ten kto się wychyli,jest sprawdzany .A z tego powodu dostaje serie "opóźnień"- wtedy teoria Greena dalej wydaje się nieobalona.
Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
W którym niby miejscu go złamałem jak Pan sugeruje ?m_skiba[bossafx.pl] pisze:kwintesencja tego jakie ma Pan podejscie do zapisów regulaminu i jego stosowania...
Proszę się cofnąć wyżej: wyraźnie napisałem, że nie ja uruchomiłem 2 automat. Nie doszło więc do przekazania haseł itd.
Czy uruchomienie 2 takich samych automatów przez 2 osoby jest niezgodne z regulaminem ?
m_skiba[bossafx.pl] pisze:Załóżmy że ktoś napisał system transakcyjny polegający na tym iż korzysta z tego samego źródła notowań co bossafx. ponieważ w przypadku brokera notowania te idą przez dłuższą drogę (do serwera, są przetwarzane, potem do wszystkich klientów) system taki może wykorzystywać powstałe w ten sposób opóźnienia.
m_skiba[bossafx.pl] pisze: oczernia Pan brokera tylko dlatego że "święty graal" który Pan napisał wykorzystujący JEDYNIE!!
No tak tego się spodziewałem ... zamiast sensownej odpowiedzi będziemy atakować niedobrego klienta co ?
Widzi Pan tak się składa że:
- mój system nie wykorzystuje, żadnych opóźnień jak Pan mi tu sugeruje.
System używa pewnego wskaźnika, mającego moim zdaniem sporą wartość prognostyczną w krótkim terminie. Wskaźnik ten jest płatny w okresie abonamentowym i takowy abonament posiadam co łatwo mogę udowodnić.
- na podstawie tego wskaźnika stworzyłem system, który PROGNOZUJE możliwość zmiany ceny. Zakres tej prognozy w systemie którym grałem ustawiony został na 2 pipsy. Mało: bo im większy zakres tym gorsze wyniki prognoz i mniej transakcji (w konkursach jak zwykle stawiam na dużą liczbę transakcji).
Co łatwo zrozumieć taki system nie odpowiada żadnemu brokerowi MM.
Któreż to warunki regulaminu niby złamałem ? Sugeruje Pan o punkcie mówiącym o korzystaniu z zewnętrznych źródeł danych ?m_skiba[bossafx.pl] pisze:Każdy wyciągnie swoje wnioski jednak uważam że to hipokryzja. Łamać zapisy regulaminu (pewnie nawet nie zwrócił Pan uwagi na ten punkt, prawda?)
A to tak: przyznaję. Ten punkt jest tak absurdalny, że można pod niego podciągnąć wszystko. Więc mogłem go złamać. Ot: np. moja strategia korzysta z zapisanego na dysku kalendarza (forex factory) zdarzeń ekonomicznych celem wyłączenia się na te okazje. Złamałem regulamin czy nie ? Liczę na odpowiedź.
A co do tematu: proszę nie odwracać kota ogonem. Jak już zdobył się Pan na szczerość to proszę dokończyć to czego Pan nie dopowiedział:
- dlaczego stosowanie TAKIEGO samego systemu, na TYM samym komputerze, składającego zlecenia W TYCH samych momentach daje dla 2 różnych kontach ZUPEŁNIE odmienne wyniki ?
Dlaczego na jednym koncie zostaje zaakceptowane przez Wasz serwer 10 !! razy więcej transakcji niż na drugim ?
Jako, że znam trochę platformę MT4 to ułatwię Panu odpowiedź:
- każde konto na serwerze mt4 przyporządkowane jest do pewnej grupy zdefiniowanej przez administratorów systemu
- pluginy typu Virtual Dealer włączane są zwykle w ten sposób, że przyporządkowuje się je do wybranych grup
- co jakiś czas automat lub odpowiednia osoba przegląda konta klientów. I tych "niewygodnych" przenosi z grupy nazwijmy to "normalnej" do grupy którą opiekuje się plugin typu Virtual Dealer.
Tak się stało właśnie z moim kontem w piątkowy wieczór. A teraz niech przejdzie się Pan do odpowiedniego działu, czy też odpali MT Admina i zerknie:
- czy moje konto jest w takiej grupie klientów w jakiej było gdy konkurs wystartował i w której (jak sądzę) jest większość klientów?
Prawda, że nie ?
I dlaczego nie? I czym różnią się warunki handlu dla tej grupy?
Ta jedna transakcja to był tylko przykład. Przyznaję, że taki który najbardziej wpadł mi w oko, Jak pisałem wyżej: w skutek takiego a nie innego traktowania stosunek transakcji wykonanych na koncie z VD i "zwykłym" ma się jak 1:10. W logach zapewne mam więc takich przykładów jeszcze kilkadziesiąt. A Pana zdaniem to nadal mało: łatwo włączyć automat, poczekać kilka dni i będzie ich kilkaset ...m_skiba[bossafx.pl] pisze:na podstawie jednej transakcji - do której głośno się przyznajemy że ma Pan rację
Wszystko to jednoznacznie wskazuje na używanie przez Was Virtual Dealera, proszę mi tu więc nie pisać o hipokryzji.
- Mighty Baz
- Pasjonat
mnie interesuje temat zakazu korzystania z zewnętrznej bazy danych, jakby można przybliżyć skąd macie taka wiedzę o kliencie, że korzysta z takowej?
Bo nie tylko ja zachodzę w głowę w jaki sposób jesteście w stanie udowodnić taka praktykę? Bo otwiera kontrakty w dobrą stronę? Czy jak?
Bo nie tylko ja zachodzę w głowę w jaki sposób jesteście w stanie udowodnić taka praktykę? Bo otwiera kontrakty w dobrą stronę? Czy jak?
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze
powodzenia, kilometrow pips wam zycze
Gren Dzięki,wyjaśniłeś nam wszystkim na czym polega MT-4 u brokera MMJako, że znam trochę platformę MT4 to ułatwię Panu odpowiedź:
- każde konto na serwerze mt4 przyporządkowane jest do pewnej grupy zdefiniowanej przez administratorów systemu
- pluginy typu Virtual Dealer włączane są zwykle w ten sposób, że przyporządkowuje się je do wybranych grup
- co jakiś czas automat lub odpowiednia osoba przegląda konta klientów. I tych "niewygodnych" przenosi z grupy nazwijmy to "normalnej" do grupy którą opiekuje się plugin typu Virtual Dealer.
Czułem to cały czas ,teraz wiem dlaczego.
Pozdrawiam i jeszcze raz Dzięki.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
Jeżeli taka sytuacja ma miejsce to w mojej opinii łamią Państwo ustawę raz oferując nierynkową cenę, dwa odrzucając realizację zlecenia po oferowanej cenie. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, czy stara się Pan zrzucić winę za Wasz działający z opóźnieniem system na klienta?m_skiba[bossafx.pl] pisze:Załóżmy że ktoś napisał system transakcyjny polegający na tym iż korzysta z tego samego źródła notowań co bossafx. ponieważ w przypadku brokera notowania te idą przez dłuższą drogę (do serwera, są przetwarzane, potem do wszystkich klientów) system taki może wykorzystywać powstałe w ten sposób opóźnienia. Tzn. jeżeli kolejny tick (cena) otrzymana od dostawcy jest wyższa o wartość spreadu + oczekiwanego zysku a w MT4 widnieje jeszcze stara cena system kupuje. Jednak w tym momencie w którym system transakcyjny wysyła zlecenia na serwerze MT4 znajduje się nowa cena otrzymana od tego samego dostawcy i klient otrzymuje requota.
No przecież sam Pan napisał powyżej, że to Wasz system ma opóźnienia.m_skiba[bossafx.pl] pisze:Jeżeli porówna Pan taki system transakcyjny z systemem który wykorzystuje średnie kroczące to poziom rekwotów będzie znacznie różny. Tylko pytanie czy to wina brokera ???? czy systemu ???
Skąd taki absurdalny pomysł? Proszę napisać coś więcej. Nie chce mi się wierzyć, że na podstawie porównań i domysłów podejmujecie decyzję o umieszczaniu klientów w grupie z pluginem.m_skiba[bossafx.pl] pisze:jeżeli potrafię wygenerować 99% sygnałów green to jest to wystarczający dowód ?matka pisze:Czy posiada Pan niezbite dowody, że Green łamie regulamin OTC?
To jest kluczowe pytanie i jak do tej pory nikt na nie nie odpowiedział.green7 pisze:Nie. Ale chyba nie chce Pan powiedzieć, że gdybym to robił mielibyście prawo stosowania na moim koncie Virtual Dealera bądź innych wynalazków ?
Proszę mnie poprawić jeśli się: w wypadku łamania regulaminu macie prawo odstąpić od transakcji w ciągu 24 godzin. Przez tydzień handlu nie otrzymałem od Was takowego zgłoszenia. W zamian za to moim kontem "zaopiekował się" VD.
Który punkt Waszego regulaminu mówi o tym, że macie prawo traktować mnie inaczej niż innych klientów i opóźniać moje transakcje ?
Coś Panowie Zadora i Skiba ucichli. teraz każda odpowiedź z ich strony może pociągnąć konsekwencje prawne wobec BOS SA. Chyba jorgneli sie, ze pojechali za daleko i powiedzieli za dużo. Sami częściowo przyznali sie do błędu. A kolejnym dowodem jest to co wydarzyło się na koncie Greena. Nowa jakość. Coś mnie sie zdaje, że chyba samo ostro naruszyli regulamin konkursu jak i kilka innych przepisów.
Z niecierpliwościa czekam na ich odpowiedź bo chyba warto będzie zainteresowac tym tematem KNF.