nast Strategia

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

tarfue pisze: trend wcale nie musi zmieniać kierunku aby n pozycji zamknąć z zyskiem
tarfue pisze:w przypadku korekty te na dole ruchu przynoszą większy zysk niż te u góry tracą
Czyli jednak zgadzasz się ze mną, że jest potrzebna zmiana kierunku by te pozycje zamknąć. A czasami zdarza się, że taka zmiana nie następuje bardzo długo. Nie chcę Cię przekonywać, ale przemyśl to po prostu. Poddaję Ci ten problem pod rozwagę.

p.s. Jeśli twoje założenia będą się różniły od innych robotów typu martin to dlaczego nie stworzyć EA? To najłatwiejsza metoda by przetestować EA :)
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.

Awatar użytkownika
tarfue
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tarfue »

kierunku tak - trendu nie - wystarczy korekta na trendzie aby zamknąć z zyskiem.

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

I jak postępy?

FranQ
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: FranQ »

Ja mam taka strategie. Swietnie spisuje sie na interwale m15. Pozycja otwierana z 0.01 lot kolejne nastepne 0.02 0.03 0.05 itd. Max tradow 9. Odpowiedni range miedzy pozycjami, czestotliwosc rozrzucania pozycji "LoInreasement" Wszystkie opcje odpowiednie dobrane. Do tego 3 indicatory w zaleznosci jak agresywna ma byc strategia. Nie ma bata zeby nie zamknelo pozycji.
Plusem tej strategii jest ze z kazda nowa pozycja ustawia swoj TP. NP trend spadkowy i otwiera na LONG, twoj TP idzie wraz z trendem i na interwale m15 wczesniej czy pozniej zamknie wszystkie pozycje oczywiscie na plus.Minus tej startegii ze nie zarabia majatkow, systematycznie do przodu malyi krokami. Wkrotce wyprobuje ja na real.

Awatar użytkownika
tarfue
Gaduła
Gaduła

Co nowego TP niejest juz na sztywno równe 20 pipsów powyżej średniej z wszystkich otwartych pozycji zrobiłem cos takiego że od ostatniej otwartej pozycji na buy bot liczy ilość zarobionych pipsów tą ilość oznaczam jako 100 %

Np. 5 ostatnia pozycja buy jest „65” pipsów na plusie

65 = 100%

jeśli wielkość ta spadnie do 85 % z owych 65 zamyka wszystkie jeśli nie spadnie poniżej 85 % znaczy że dalej jest wzrost dochodzi do sytuacji gdy bot ma już nie 65 pipsów na plusie a
75 owe 75 oznaczam jako 100 % i dopuki nie spadnie do 85% z owych 75 nie zamykam zajebiście się to spisuje w przypadku gdy mamy otwarte więcej niż 2 pozycje no i oczywiście TP musi być wieksze od średniej z wszystkich otwartych. Takie własne TP kroczące

Następną rzeczą którą się zajmę to wstrzymanie się bota z odpalaniem pozycji buy w przypadku ewidentnego spadku aby pozycje buy zajmować jak najniżej W wielu miejscach widać że pozycja buy została zajęta przed wcześnie widzimy ewidentny spadek a pozycja jest zajmowana. Tp poprawiłem i jest lepiej ale mam na TP jeszcze parę innych pomysłów które chce dodać.

Dodano po 3 minutach:

http://www.youtube.com/watch?v=-tG2zr7bJ00

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

A czy można liczyć na to że umieścisz tutaj EA? Czy raczej nie?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
tarfue
Gaduła
Gaduła

A czy można liczyć na to że umieścisz tutaj EA? Czy raczej nie? - wysle zainteresowanym

Dodano po 33 minutach:
FranQ pisze:Pozycja otwierana z 0.01 lot kolejne nastepne 0.02 0.03 0.05 itd
FranQ pisze:wczesniej czy pozniej zamknie wszystkie pozycje
Albo doprowadzi do wyzerowania konta wartość nominalna par walutowych to ok 300 tys zł dla lota dlatego skupiłem się na indexach i wydajności bota. 0,01 nie gwarantuje ci że ci się to nie wysypie. Jak możesz opisz bardziej jak to u ciebie działa .

Dodano po 4 minutach:

Moim pomysłem jest optymalizacja wydajności Indexy i wskaźniki żeby to poszło oczywiście prawda jest że po osiągnięciu pewnego pułapu to się już nie wysypuje ale trzeba maksymalnie zmniejszyć czas który jest potrzebny na osiągniecie tego celu.

Dodano po 53 sekundach:

i myslę że z indexami da radę to zrobic

Dodano po 6 godzinach 34 minutach:

Na JPN225 wartość nominalną masz 350 PLN i 3,5 PLN wymaganego depo dla zajecia pozycji (1 lota ) .Przy wydajności 1 do 3 k % i więcej zależy jak bardzo uda sie to podkręcić można się pokusić o przełamanie dep. dla którego to się nie powinno wysypać tak mi się przynajmniej wydaje a jak to bedzie nie wiem he

FranQ
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: FranQ »

Przy 9 pozycjach moze wyzerowac depo. Ale jesli w tym czasie grasz powiedzmy na 6 parach walutowych. To depo balansuje sie bo z jednej pary leci na minus a z drugiej na plus

Tu przyklad. http://imageshack.us/f/220/cccxy.jpg w tej sytuacji 1 pozycja wejscie fatalne. TP zamknelo po prawie 1 dniu :P -5,20 -6,40 -3,60 +2,50 +18,40. Piata pozycja nadrobila straty pierwszych 3 dlatego ze LOT wygladal tak 0.01 0.02 0.03 0.04 0.05. Takie sytuacje zdarzaja sie rzadko. Zazwyczaj zamyka po dwoch lub trzech pozycjach wszystkie na plus.

Awatar użytkownika
tarfue
Gaduła
Gaduła

Ciekawe czy to się tak zawsze będzie balansować - pomysł dobry.
Ale z tą wydajnością według mnie musiał byś zarabiać na pozostałych 5 parach żeby pokrywały stratę na 1 ?

Awatar użytkownika
tarfue
Gaduła
Gaduła

Optymalizacji ciąg dalszy poprzedni test
dotyczył okresu do felernego trzęsienia ziemi w Japonii
Test po trzęsieniu ziemi na filmiku

Widać że nawet podczas ogromnego trendu spadkowego da się z tego wyjść powiem że nawet z zyskiem ale wolałbym unikać tego typu sytuacji i w porę włączyć sell w tym miejscu.

Oczywiście na trzęsieniu ziemi tak czy tak następuje wyzerowanie depo jeśli jest ono za małe ale tego typu sytuacje zdarzają się rzadko. Jeszcze nie zdecydowałem się do końca na rodzaj zabezpieczenia w tego typu sytuacjach. Wrócę do tego później Obniżyłem niewiele momenty zajmowania buy tak aby były jak najniżej i jest nie 15 a 18 k na samym buy do trzęsienia ziemi i ok. 45 k po trzęsieniu nie zmienia to faktu iż dalej znaczna część pozycji zajmowana jest nie optymalnie więc jeśli ktoś się bawi mql4 i ma jakieś własne funkcje generujące sygnały dla sell lub buy które mógłbym zaimplementować w swoim EA i zechce je udostępnić było by ... zaoszczędził bym czasu na rozwalaniu wskaźników na składowe - funkcji tych użył bym jako filtra dla moich zajmowanych pozycji.

Dodano po 6 minutach:

http://www.youtube.com/watch?v=Rq3AUGHZB7A

Dodano po 32 minutach:

Wszystkie testy dotyczą kroku 75 p jego zmniejszenie wpływa na wydajność ale staje się bardziej ryzykowne optymalnie chyba najlepiej było by śledzić średnie wahania i na ich podstawie sterować krokiem

Dodano po 5 minutach:

http://www.youtube.com/watch?v=DKJYkJ7kJbs

Dodano po 26 minutach:
FranQ pisze:Zazwyczaj zamyka po dwoch lub trzech pozycjach wszystkie na plus
-5,20 -6,40 -3,60 +2,50 +18,40 Pierwsze usprawnienie - najlepiej wyciąć pierwszą zajmowaną tzn nie zajmować jej hehhe no i wskaźniki jeśli masz typowy ostry spadek to się wstrzymać z zajmowaniem pozycji buy I ja to tak optymalizuje i idzie coraz lepiej co coś dołożę od razu to widzę na wykresie w wynikach.

ODPOWIEDZ