sgorn
na moje oko dla 1 lota (100 000) jest to 10-100 usd ...
Financial transaction tax
czyli zakres 1- 10 pipsa ? rozumiem ze podatek rozlozony na 2 strony transakcji? czyli 0.5-5 pipsa na strone?Vanguard pisze:sgorn
na moje oko dla 1 lota (100 000) jest to 10-100 usd ...
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.
Cieszyłem się jak wchodziliśmy do U.E ...,teraz jak widzę jacy deb...e nią rządzą...to mi ręce opadają...Vanguard pisze:Darkst napisał:
Gdy wprowadzą ten podatek to 19%Belki znika ?
jeszcze tak nie bylo zeby jakie spodatki likwidowali ...
belka jest od zyskow a jak rozumiem ten nowy tax - od obrotu
Tak macie rację będzie to od 10 do 100 $ od KAŻDEJ transakcji..,a oni powiedzą ...mini podatki.....

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
Też się nad tym zastanawiam. No bo tak kazda transakcja jest odpodatkowana stratna i profitowa (niech mnie ktoś poprawi) - z tym już jest coś nie tak, bo jak można opodatkować stratę ?Darkst pisze:Vanguard pisze: Edit:
Skoro chcą opodatkować stratę ergo źródłem nowego podatku jest samo zawarcie transakcji (opodatkowana jest czynność ) a nie zysk (ogólnie rozumiany) czyli zobowiązanie podatkowe występuje w momencie zawarcia transakcji...
podatek 19% jest skonstruowany inaczej.
Przedewszystkim źródło które tutaj jest opodatkowane to zysk w czystej postaci choć zobowiązanie podatkowe powstaje po zamknięciu pozycji i opodatkowany jest tylko wspomniany wcześniej zysk. O ile mnie pamięć nie myli w Polsce strata przechodzi na kolejny rok podatkowy.
Wniosek: Jeśli by przyjąć powyższe rozumowanie to istnieje szansa ze opodatkują przy wejściu i przy wyjściu z rynku (tak po chłopsku napisane) - to mi trochę przypomina opłaty z amerykańskiej giełdy... nie jest to nazwane podatkiem ale "gate fee" i generalnie tam osiągnięto swój cel - uregulowało zachowanie giełdy w pewnym stopniu ... ale pewnie tez przez spory odpływ kapitaly (to ostatnie stwierdzenie jest domniemaniem)
Natomiast za cel pomysłodawcy tego podatku ustanawiaja sobie cel fiskalny i regulacyjny tzn - zmiany zachowania rynków. Jakie to będzie miało przełożenie na FX ? chyba żadnego - jest to za duży rynek a przede wszystkim światowy.
Jestem też ciekaw innej rzeczy a mianowicie techniki poboru podatku. Bo z pomysłu jasno wynika ( http://eurlex.europa.eu/Notice.do?val=5 ... isu=#texte) że istnieje infrastruktura do poboru podatków z parkietów europejskich. Natomiast nie istnieje infrastruktura (oczywiście informatyczna) do poboru podatku np z rynku walutowego. Zamierzenia pomysłodawcy sa tutaj jasne - chce jak najszybciej zebrać w czasie podatek najlepiej w momencie powstania zobowiązania (przy wejściu) tak by uniknąć "swobodnego przepływu kapitału" - co oczywiście ma swoje konsekwencje bo skoro podatku nie będzie można uniknąć w taki sposób to trzeba będzie przenieść siedzibę do krajów gdzie nie będzie takiego podatku albo będzie on mniejszy. Wracając do poboru z fx pomysłodawca w swoim raporcie stwierdza ze odpowiednie przepisy będą przygotowane - pytanie co przez to rozumieją.....
Jakkolwiek podatek by coś zmieniał w porównaniu do ustawodastwa krajowego to oczywiście Polska dostosuje swoje przepisy i chyba dość sporo namiesza skoro chcą to dopiero wprowadzic od 1 stycznia 2014 roku tzn ze trzeba wiele rzeczy przygotować...
To tyle z moich przemyśleń...
Uważaj jest tu dużo zadymiarzy jeśli masz tutaj swoje zdanie i umiesz, wybierać wątki na tym forum na pewno masz predyspozycje. Tylko frajerzy kłócą się kto ma większego.
Można opodatkować stratę....Mavratus pisze:No bo tak kazda transakcja jest odpodatkowana stratna i profitowa (niech mnie ktoś poprawi) - z tym już jest coś nie tak, bo jak można opodatkować stratę ?

Tutaj masz odpowiedż....

Oczywiście zysk też można opodatkować...zz pisze:Vanguard napisał:
Darkst napisał:
jeszcze tak nie bylo zeby jakie spodatki likwidowali ...
belka jest od zyskow a jak rozumiem ten nowy tax - od obrotu
Cieszyłem się jak wchodziliśmy do U.E ...,teraz jak widzę jacy deb...e nią rządzą...to mi ręce opadają...
Tak macie rację będzie to od 10 do 100 $ od KAŻDEJ transakcji..,a oni powiedzą ...mini podatki..... Razz

Pozdrawiam.
żeby tylko nie było jak w USA, że zabronią zakładania kont poza swoją jurysdykcją i wszystkie azjatyckie firmy brokerskie zamkną drzwi przed klientami z EU.Mavratus pisze:co oczywiście ma swoje konsekwencje bo skoro podatku nie będzie można uniknąć w taki sposób to trzeba będzie przenieść siedzibę do krajów gdzie nie będzie takiego podatku albo będzie on mniejszy.
Na to też są sposoby....ramaso pisze:żeby tylko nie było jak w USA, że zabronią zakładania kont poza swoją jurysdykcją i wszystkie azjatyckie firmy brokerskie zamkną drzwi przed klientami z EU.

Pozdrawiam.
czy faktycznie spread betting jest tu furtką na nieplacenie tego podatku?
poprawcie mnie jesli sie myle:
-jesli zaloze sobie konto u brokera poza EU to nie bede placil tego podatku?
poprawcie mnie jesli sie myle:
-jesli zaloze sobie konto u brokera poza EU to nie bede placil tego podatku?
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne