Financial transaction tax

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
sureshot
Pasjonat
Pasjonat

Re: Financial transaction tax

Nieprzeczytany post autor: sureshot »

a ja nigdy nie zrozumiem, argumentacji w stylu, "robotnik placi duzo, podatku to niech bankowiec tez placi duzo", zamiast dazenia do np: "bankowiec placi malo podatku to sprawmy zeby robotnik tez placil malo", no ale wtedy kto by tych pasozytow u steru, ktorzy sa odpowiedzialni za wszelkie dziury budzetowe utrzymywal, i mowi to przedstawiciel klasy robotniczej

Camaro69

Nieprzeczytany post autor: Camaro69 »

Panowie mi chodzi tylko o to że w tym obłędzie opodatkowywania wszystkiego (nawet deszczówki czy emisji spalin )nie mam pojęcia czemu podatek transakcyjny ma być wyjątkiem.Nie uważam że to dobre samo w sobie,nie uważam że panstwo powinno zajmować sie wszystkim, jednym zabierać i innym dawać.Nie wiem tylko dlaczego państwa respektują zdanie branży która sama siebie uważa za istoty wyższe,namiestników boga na ziemi.To nie jest sprawiedliwe,skoro okradamy wszystkich to wszystkich-a nie tylko tych którzy są słabi.

Wprowadzenie podatku zagrozi tylko HFT,podatek jest w większości krajów azji a to one są najszybciej rozwijajacymi sie rynkami świata -jak pisałem stronę temu.Podatek nie wpłynie w żaden sposób na prawdziwych inwestorów zainteresowanych inwestycją nie spekulacją.

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Camaro69 pisze:Panowie mi chodzi tylko o to że w tym obłędzie opodatkowywania wszystkiego (nawet deszczówki czy emisji spalin )nie mam pojęcia czemu podatek transakcyjny ma być wyjątkiem.Nie uważam że to dobre samo w sobie,nie uważam że panstwo powinno zajmować sie wszystkim, jednym zabierać i innym dawać.Nie wiem tylko dlaczego państwa respektują zdanie branży która sama siebie uważa za istoty wyższe,namiestników boga na ziemi.To nie jest sprawiedliwe,skoro okradamy wszystkich to wszystkich-a nie tylko tych którzy są słabi.

Wprowadzenie podatku zagrozi tylko HFT,
Nie Camaro69,stanowczo NIE !!!,podatek TAX dotyczy przede wszystkim Ciebie i pozostałych Forumowiczów....
Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Camaro69

Nieprzeczytany post autor: Camaro69 »

Ministrowie finansów UE zatwierdzili we wtorek przyszłą wzmocnioną współpracę 11 krajów na rzecz wdrożenia podatku od transakcji finansowych FTT. KE ma wyjść z propozycją FTT w nabliższych tygodniach - zapowiedział komisarz UE ds. podatków Algirdas Szemeta. "Blok krajów reprezentujący około dwóch trzecich unijnego PKB wspólnie wdroży ten sprawiedliwy podatek odpowiadając na apele obywateli. Utoruje to drogę innym krajom" - oświadczył Szemeta na konferencji prasowej po spotkaniu ministrów. "To krok milowy w dążeniu do zharmonizowanego FTT" - ocenił.

http://www.pb.pl/2967833,51998,ue-zatwi ... -rzecz-ftt

Pytanie za całą pule-czy tylko Niemcy strzelą sobie w nogę czy UK też ?

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

Cała 11-stkla strzeli sobie w kolano

Kapitał poprostu odpłynie z Europy do Azji czy innych rejonów.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

Awatar użytkownika
VTEC
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: VTEC »

ehhh.. rzucają się z tym FTT co jakiś czas, widocznie muszą poczuć na własnej d...e 'korzyści' z niego płynące.

Jeszcze niedawno ten news był na tapecie: http://www.reuters.com/article/2012/11/ ... SB20121124 , a tu znów się okazuje, że Tobin tuż za rogiem.

Czy ktoś może mi wytłumaczyć, co to oznacza dla trader'a z polskim obywatelstwem, jeśli już się uprą na ten FTT. Zniknie scalping? Dołożą spread'u do każdej transakcji? Znacząco zmieni się płynność na rynkach?

Z tego co czytam/widzę, nikt się raczej tym nie przejmuje...

MajorGC
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MajorGC »

VTEC pisze:ehhh.. rzucają się z tym FTT co jakiś czas, widocznie muszą poczuć na własnej d...e 'korzyści' z niego płynące.

Jeszcze niedawno ten news był na tapecie: http://www.reuters.com/article/2012/11/ ... SB20121124 , a tu znów się okazuje, że Tobin tuż za rogiem.

Czy ktoś może mi wytłumaczyć, co to oznacza dla trader'a z polskim obywatelstwem, jeśli już się uprą na ten FTT. Zniknie scalping? Dołożą spread'u do każdej transakcji? Znacząco zmieni się płynność na rynkach?

Z tego co czytam/widzę, nikt się raczej tym nie przejmuje...
Europa znalazla sposob na Amerykanskie problemy. Wszyscy z wiekszym kapitalem spierdziela na rynek inwestycji za ocean i beda miec w tyle stara spruchniala europe, ktora i tak nie potrafi nic madrego w tej materi wymyslec.
"Zanim zareagujesz - pomyśl, zanim wydasz - zarób, zanim sie poddasz - spróbuj." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika
Zatoichi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Zatoichi »

VTEC pisze:
To jest dobre pytanie, dziś nikt nie odpowie na nie. Nie ma żadnych konkretów stawek, daty wprowadzenia itd.., z tym podatkiem bujają się od lutego 2011, mamy 2013 i dalej lanie wody, chyba im się za bardzo nie spieszy.
Kapitał nie będzie musiał uciekać za ocean wystarczy że przeniesie się do Wielkiej Brytanii. Nie ma szans żeby Brytyjczycy ten podatek wprowadzili, są ostro przeciw. Nie jest on w ich interesie.

ODPOWIEDZ