Własne EA, czyli poszukiwanie Złotego Grala

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy wierzysz w istnienie EA, które regularnie zarabia ?

Tak
246
50%
Nie
100
20%
Tak, ale trzeba je nieustannie modyfikować
146
30%

Liczba głosów: 492

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

freakout pisze:robot przynosi stabilne zyski, nie ma tak że dziś zarobi mi 100zł, a jutro 800zł... dzień w dzień kwota jest mniej więcej taka sama i to mnie cieszy
Ale jaki to okres i na jakim TFie. Bo jesli to M1 to dam Ci przyklad mojego robota : na M1 dopiero po 2700 transakcjach pokazał, że jest do bani. U Ciebie jest 900, ale jaki to okres ? Ile miesiecy ?Jak to TF H1 lub H4 to 900 transakcji to juz sporo.
Solą życia jest kasa.

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

personov pisze:
freakout pisze:robot przynosi stabilne zyski, nie ma tak że dziś zarobi mi 100zł, a jutro 800zł... dzień w dzień kwota jest mniej więcej taka sama i to mnie cieszy
Ale jaki to okres i na jakim TFie. Bo jesli to M1 to dam Ci przyklad mojego robota : na M1 dopiero po 2700 transakcjach pokazał, że jest do bani. U Ciebie jest 900, ale jaki to okres ? Ile miesiecy ?Jak to TF H1 lub H4 to 900 transakcji to juz sporo.
On nie musi pracować na żadnej konkretnej ramce.
Ale podtrzymuję pytanie: w jakim okresie?
I czy te wyniki są powtarzalne w innych okresach.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: freakout »

okres od stycznia 2011 do września 2011, interwał M15, gram tylko na EUR/USD i GBP/USD, ale na innych parach też dobrze się sprawuje... zdradzę tylko tyle że EA które posiadam ma coś czego do tej pory nie było w żadnym robocie, dzięki czemu automat potrafi wyjść z zyskiem nawet gdy rynek gwałtownie pójdzie o 150 pipsów w inną stronę ;)

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Mam tylko nadzieję, że robot zamyka ze stratą, a nie czeka i łudzi się, że cena wróci ;)
Solą życia jest kasa.

259
Maniak
Maniak

freakout pisze:okres od stycznia 2011 do września 2011, interwał M15, gram tylko na EUR/USD i GBP/USD, ale na innych parach też dobrze się sprawuje... zdradzę tylko tyle że EA które posiadam ma coś czego do tej pory nie było w żadnym robocie, dzięki czemu automat potrafi wyjść z zyskiem nawet gdy rynek gwałtownie pójdzie o 150 pipsów w inną stronę ;)
Zdradź lepiej skąd go masz - trochę za późno na wyprawę krzyżową po Ciebie. Augustowskie Noce są ciut za zimne o tej porze, można dostać kataru :-D

Czyli te 250 pips dziennie rozkłada się na dwie pary i jak sądzę po kilka transakcji...
Co oznacza, że w grze może być jednocześnie przynajmniej 2 x 0.04 lot.

To coś co on ma takiego wyjątkowego to hedge?
Czy uśrednianie pozycji w dół?

Dodano po 6 minutach:
personov pisze:Mam tylko nadzieję, że robot zamyka ze stratą, a nie czeka i łudzi się, że cena wróci ;)
Wiesz, to bywa różne bo każda para jest inna. Na kabelku takie założenie jest poparte statystyką, Ogólnie statystycznie wychodzi, że GBPUSD wraca w 80% przypadków, Tylko że te pozostałe 20% to nierzadko jest przesunięcie o jakieś 700-1200 pip i to jest ostra jazda bez trzymanki przez kilka dni :-D A potem znów wracamy do statystyki na kilka miesięcy...

Na edku w ogóle nie bawiłbym się w takie statystyki.

Może jestem człowiekiem małej wiary, ale jakoś nie wierzę w uniwersalne roboty...
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

tego robota kupiłem na Allegro i dalej można go tam kupić ;)

250 pips rozkłada się na kilkadziesiąt transakcji, bo grając na M15 robot nową transakcje otwiera średnio co 15 minut, o ile poprzednia została zamknięta z zyskiem... a cała tajemnica robota polega na tym że otwiera on pozycje uśredniające, jeśli cena od poziomu wejścia pójdzie w odwrotnym kierunku np. o 30 pipsów (tą wartość można sobie ustawić dowolnie) ;)

i tak jeśli np. na EUR/USD robot otworzy transakcję kupna po 1.3675 wielkości 0.1 lota a cena spadnie do 1.3640 to otwiera kolejną o wolumenie 0.17 - jeżeli cena znowu leci do poziomu np. 1.3605 to otwiera kolejną o wielkości 0.28, potem 0.46, 0.77 i na tym koniec - nie zdarzyło się nawet w backtestach by otworzył on więcej niż 4 pozycje uśredniające :) oczywiście poziom TP jest także przesuwany niżej by maksymalnie 2-3 pozycje uśredniające były zamknięte ze stratą, a ostatnia zamknięta z takim zyskiem która pokryje ze sporą nadwyżką te stratne ;] czyli np. 1 pozycja zamknięta 300zł na minus, druga 250zł na minus, trzecia 100zł na minus, a czwarta 900zł na plus :) na tym polega cała ta strategia, która narazie (i oby tak pozostało) sprawuje się dobrze ;)

259
Maniak
Maniak

freakout pisze:tego robota kupiłem na Allegro i dalej można go tam kupić ;)

250 pips rozkłada się na kilkadziesiąt transakcji, bo grając na M15 robot nową transakcje otwiera średnio co 15 minut, o ile poprzednia została zamknięta z zyskiem... a cała tajemnica robota polega na tym że otwiera on pozycje uśredniające, jeśli cena od poziomu wejścia pójdzie w odwrotnym kierunku np. o 30 pipsów (tą wartość można sobie ustawić dowolnie) ;)

i tak jeśli np. na EUR/USD robot otworzy transakcję kupna po 1.3675 wielkości 0.1 lota a cena spadnie do 1.3640 to otwiera kolejną o wolumenie 0.17 - jeżeli cena znowu leci do poziomu np. 1.3605 to otwiera kolejną o wielkości 0.28, potem 0.46, 0.77 i na tym koniec - nie zdarzyło się nawet w backtestach by otworzył on więcej niż 4 pozycje uśredniające :) oczywiście poziom TP jest także przesuwany niżej by maksymalnie 2-3 pozycje uśredniające były zamknięte ze stratą, a ostatnia zamknięta z takim zyskiem która pokryje ze sporą nadwyżką te stratne ;] czyli np. 1 pozycja zamknięta 300zł na minus, druga 250zł na minus, trzecia 100zł na minus, a czwarta 900zł na plus :) na tym polega cała ta strategia, która narazie (i oby tak pozostało) sprawuje się dobrze ;)
Wiesz, jakbyś poczytał trochę wcześniej to byś wiedział, że uśrednianie pozycji nie jest żadnym nowum... I wszystko zależy jak to się robi.
W tym przypadku mamy połączenie uśredniania z tym co zazwyczaj nazywa się...
matka - wiesz czym to pachnie? Ja tutaj mówię o najprostszym przypadku, tym z 18-o wieku.. ;-) No trochę zmienionym, złota proporcja została dodana...

Dodano po 14 minutach:

Wpisując hasło Forex na Allegro dostałem taką statystykę znalezionych aukcji (zob. obrazek).
W skrócie - bielizna damska rulez! :-D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2011, 00:21 przez 259, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

to może zamieszczę tutaj raport z zarobków od końca lipca do końcówki sierpnia 2011 ;)

link: http://forexcity.pl/pliki/sierpien2011-jpg.jpg :)

259
Maniak
Maniak

freakout pisze:to może zamieszczę tutaj raport z zarobków od końca lipca do końcówki sierpnia 2011 ;)

OK, ja nie twierdzę, że jest źle.
I nawet "programowo" się wywalił na zmianie rynku na przełomie miesięcy co w zasadzie jest na plus bo nie oddał więcej pola tylko zmienił hals czyli zmienił(?) charakter pracy.

Ale czy miałeś okazję przetestować o w okresie dajmy na to 1 Stycznia 2010-31 Lipca 2010? Albo tak na głęboką wodę: Lipiec 2007-Marzec 2009?

Wiesz, wcale mi się nie podoba to podbijanie stawki żeby łatwiej się odegrać… to jak przyspieszanie przed trudnym zakrętem po tym jak nie udało się go wcześniej pokonać z mniejszą prędkością… coś jak na wbitkę - siłą bezwładności.
Tylko przy bardzo sprytnym i jednocześnie restrykcyjnym zarządzaniu ryzykiem daje się to w miarę opanować gdy sprawy nie idą jak powinny.

Chodzi mi o to, że jak sprawy idą źle z dajmy na to 0.1 lot, to z następnym wejściem 0.17 szybkość zmian jest już 159% większa. Jak pójdzie w stronę zysku jest OK. Ale w drugą stronę straty rosną równie szybko. I tutaj jest problem, bo kurczy nam się miejsce... co innego 50 pip przy 0.1 lot, a co innego 50 pip przy 0.27 lot.
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2011, 09:59 przez 259, łącznie zmieniany 1 raz.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

freakout pisze:to może zamieszczę tutaj raport z zarobków od końca lipca do końcówki sierpnia 2011 ;)

Jak rozumiem to demo.... bo chyba nie masz na imię/nazwisko "panbaran" ?:)
A jak to robi w realu ?
Coś mi się kojarzy - sądząc po rynkach i wielkościach pozycji to ja to EA już gdzieś widziałem .........
Green
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ