A tego to ja niedoczytałem. Naprawdę? W milionach dolarów?green7 pisze:No i widzisz .... znowu mamy Cię259 pisze:Chodzi mi o to, że ten wolumen to tylko i wyłącznie ilość zawartych transakcji. A nie ilość pieniędzy jakie przepłynęły.
Mam sobie bar powiedzmy jedna minuta. I mam wolumen = 10.
10 x 0.01 czy 10 x 1 lot?
Patrzę sobie jak przychodzą ticki. Było 23, w następnej paczce przybyło 7. Ale ile jaką to miało wartość? Jeżeli wolumen = 1 może oznaczać wszystko pomiędzy $1 000 a $10 000 000 (a i to tylko przykład) to jaką to ma dla mnie wartość analitczną?
Dla mnie żadną.![]()
Bo wolumen w danych dukasa to nie liczba transakcji tylko dokładny wolumen zleceń na pierwszych miejscach orderbooka dukasa po stronie bid i ask.
Własne EA, czyli poszukiwanie Złotego Grala
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
259 pisze:A tego to ja niedoczytałem. Naprawdę? W milionach dolarów?
Tego możesz w necie nie wyczytać ....
Przykładowe dane:
2010-05-31 17:18:22.156;1.22955;1.2296;7400000;4000000
Czas, ceny, wolumeny. Więc jak widać nie taki ten wolumen zły.
W sumie to za taką informację doinformowany mógłby kiedyś tam jakie piwo informatorowi postawić hehh

A dodam jeszcze jedno:
- nie próbuj testować z tak zaimportowanym wolumenem w mt4. No chyba, że masz baaardzo baaaardzo baaaardzo dużo czasu.
Terminal będzie generował dla każdego słupka tyle ticków ile wynosi wolumen, więc musi to trwać ....
Piwo nie ma problemu: majlem, PW, Skype, itd czy prawdziwa, fizyczna chemia?green7 pisze:259 pisze:A tego to ja niedoczytałem. Naprawdę? W milionach dolarów?
Tego możesz w necie nie wyczytać ....
Przykładowe dane:
2010-05-31 17:18:22.156;1.22955;1.2296;7400000;4000000
Czas, ceny, wolumeny. Więc jak widać nie taki ten wolumen zły.
W sumie to za taką informację doinformowany mógłby kiedyś tam jakie piwo informatorowi postawić hehh
A dodam jeszcze jedno:
- nie próbuj testować z tak zaimportowanym wolumenem w mt4. No chyba, że masz baaardzo baaaardzo baaaardzo dużo czasu.
Terminal będzie generował dla każdego słupka tyle ticków ile wynosi wolumen, więc musi to trwać ....

Dzięki za tipa - właśnie mam z tym problem. Ale to jest chyba temat na ten wątek: http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 116#347116
Mówiąc inaczej - mając dane z Dukasa można zbudować wreście coś co pozwala wchodzić w rynek z prawdziwym wolumenem. O ile uda sie to wykorzystać w czasie rzeczywistym... hmm, jakaś bramka? Ale to musiałoby być bardzo szybkie...
Ten cały orderbookfx niby ma takie ambicje. Trochę się tym pobawiłem, rzeczywiście celne strzały, ale co innnego ręczny scalping, co innego automat.
green7, bez obrazy - zwróc uwagę na fragment "prawdziwa, fizyczna chemia" w kontekscie piwa
Dodam, że prawdziwa, żywa...
Ten cały orderbookfx niby ma takie ambicje. Trochę się tym pobawiłem, rzeczywiście celne strzały, ale co innnego ręczny scalping, co innego automat.
green7, bez obrazy - zwróc uwagę na fragment "prawdziwa, fizyczna chemia" w kontekscie piwa

Trzeba by go porównać np. z CME.. i zastanowić się wtedy czy jest on jakoś użyteczny..259 pisze:Dukas daje wolumen - co masz przeciw niemu ?
Dodano po 8 minutach:
Radze sie dobrze zastanowisc nad tym pojeciemgreen7 pisze:Bo jak inaczej na rynku zdecentralizowanym .....

Bardzo istotną, pod warunkiem, że np. w tf 1h masz zawarte wszystkie ticki z nizszych TF.259 pisze: to jaką to ma dla mnie wartość analitczną?
Dla mnie żadną.
259 a za kare, masz do odrobienia zadanie domowe i wyeksportowac tydzien danych EU,GU i porownac z 6E,6B np z demo OEC i zdać raport

Ja tam nie wiem,bo nie mam pojecia co on reprezentuje.. Expozycje klientow brokera z IN S/L czy cos innego.. bo jesli to realnie dla prognoz nie ma to zbytnio wartosci, a do oceny LP tym bardziej.green7 pisze:Więc jak widać nie taki ten wolumen zły.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)
A z jakiej platformy prem pana? Z cieniasa Easy FX czy z Oandy która śpi jak u nas z rana mamy tradycyjne przejęcie pałeczki od Azji? Jedni kasują zyski, drudzy usiłują się wstrzelić...reptile pisze:Bardzo istotną, pod warunkiem, że np. w tf 1h masz zawarte wszystkie ticki z nizszych TF.259 pisze: to jaką to ma dla mnie wartość analitczną?
Dla mnie żadną.
259 a za kare, masz do odrobienia zadanie domowe i wyeksportowac tydzien danych EU,GU i porownac z 6E,6B np z demo OEC i zdać raport
Teoretycznie broker powinien złożyć te tiki z niższych ramek. Co ja mówię - przecież on składa ramki z tików! I jak mam traktować tiki idące od Market Maker? Przecież on większość transakcji załatwia w swojej własnej, wewnętrznej puli...
Aha, czy może być NinjaTrader? Mam jeszcze jakieś namiary na feed z CME...
Co Ci łatwiej.. byle z futow fx..259 pisze:Aha, czy może być NinjaTrader? Mam jeszcze jakieś namiary na feed z CME...
jak to śpi ? No problem jest.. bo tick tickowi nie rowny.. digits 4 i 5 robi swoje..259 pisze:Oandy która śpi jak u nas z rana mamy tradycyjne przejęcie pałeczki od Azji?
W sumie.. to poddales mi pomysl na analizę.. tego mi brakowalo..

nie wiem jak jest z volumenem na OA.. w mt4 pewnie jak u reszty.. wiec nie wiem co miales na mysli.. Eassy tez ma mt4..
Chyba mozna napisać skrypt, który zbada czy faktycznie ticki są sumowane w gore, ale wczesniej trzeba sprawdzic i upewic sie ze nie ma dziur w swiecach i wszystko jest git zsynchronizowane.. troche pracy jest..
Dodano po 14 minutach:
Aha mozesz jeszcze z deltastock sprobowac porownac.. no i wzglednie 2 mt4 .. z 4 i 5 digits..
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)
Super. I jak to nas posuwa do przodu w naszych poszukiwaniach?freakout pisze:jak temat o EA to ja się pochwalę że mam takiego Graala, fakt - nie mojego autorstwa, ale jeżeli przy 0.04 lota zarabia 300zł dziennie to dla mnie jest wystarczająco dobry