Własne EA, czyli poszukiwanie Złotego Grala

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy wierzysz w istnienie EA, które regularnie zarabia ?

Tak
246
50%
Nie
100
20%
Tak, ale trzeba je nieustannie modyfikować
146
30%

Liczba głosów: 492

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

reptile pisze:green7 napisał:
Bo jak inaczej na rynku zdecentralizowanym .....

Radze sie dobrze zastanowisc nad tym pojeciem
Nie czaję co masz na myśli.
Fakt - super źródłem danych są ticki z CME. Tyle, że takie dane to tam sporo kosztują o ile pamiętam.
259 pisze:
freakout pisze:jak temat o EA to ja się pochwalę że mam takiego Graala, fakt - nie mojego autorstwa, ale jeżeli przy 0.04 lota zarabia 300zł dziennie to dla mnie jest wystarczająco dobry ;)
Super. I jak to nas posuwa do przodu w naszych poszukiwaniach?
Jak to jak? Wiemy, że freakout go ma, więc teraz trzeba znaleźć freakout'a :)
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

freakout pisze:jak temat o EA to ja się pochwalę że mam takiego Graala, fakt - nie mojego autorstwa, ale jeżeli przy 0.04 lota zarabia 300zł dziennie to dla mnie jest wystarczająco dobry ;)
A w jakim okresie czasu robi taki wynik ?
Powiem Ci, że nie wynik jest najważniejszy, ale to żeby robil to regularnie w każdym okresie czasu. A jesli teraz zarobi Ci milion, a jutro wszystko straci ?
Pokaż jakis wykresik ;)
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

personov pisze:Pokaż jakis wykresik Wink
a tam wykresik pokaz kod :mrgreen:

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

A to jest Holly Grail w wykonaniu instytucji komercyjnych (na obrazku model).

W praktyce wygląda to tak http://www.timingcharts.com/ - wybierz instrument, np. Dollar Index, wybierz okres ze dwa, trzy lata i popatrz na niebieską krzywą w dolnej części - pokazuje ona jak zmienia się pozycja instytucji komercyjnych.
Inaczej mówiąc - skupują rynek gdy spada, sprzedają rynek gdy rośnie. Odwrotnie niż reszta.

Jedna uwaga: ten model sprawdza się przy założeniach:

- nieograniczonych środków własnych
- nieograniczonego horyzontu czasowego.
Np. Barclays może sobie na to pozwolić. Ale ja już nie ;-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Tymek »

Możesz sobie na pozwolić jeżeli odpowiednio dostosujesz odległości między
zleceniami do wielkości twojego konta. Jak odpowiednio przeliczysz to jest to
całkiem opłacalne, ale niestety może długo trwać taka inwestycja.
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego ;)

259
Maniak
Maniak

Tymek pisze:Możesz sobie na pozwolić jeżeli odpowiednio dostosujesz odległości między
zleceniami do wielkości twojego konta. Jak odpowiednio przeliczysz to jest to
całkiem opłacalne, ale niestety może długo trwać taka inwestycja.
Uderz w stół, a nożyce... ;-)

Ten model dla mnie jest zwyczajnie niedostępny nawet gdybym to robił w picolotach - nie starczyłoby mi życia na zebranie porządnych zysków.
Ale mogę robić swoje pozycje co w sumie jest podobne do tego modelu.
Tyle że obarczone znacznie większym ryzykiem.

Poza tym, bank inwestycyjny ma o wiele większe możliwości zabezpieczania i wielokrotnego obracania tymi samymi pieniędzmi na rożnych rynkach jednocześnie. O ile nie trafi się im taki Leeson czy ostatnio ten od UBS...

Aha, zapomniałem wam powiedzieć - w tych wykresach są czasami podpowiedzi. Jak komercyjni zaczynają iść z rynkiem to oznacza, że spodziewają się zwrotu. Tylko uwaga - to działa w dłuższych horyzontach czasowych - tygodnie/miesiące, a nie dni.
I w związku z tym, że mają oni i dużo pieniędzy i dużo czasu mogą sobie pozwolić na wchodzenie za wcześnie. Z tym, że jak mi ktoś powiedział, może i oni wchodzą czasami za wcześnie, ale za to nigdy za późno...
Warto na tym trzymać oko i sprawdzać z raz na tydzień.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: freakout »

personov pisze:
Powiem Ci, że nie wynik jest najważniejszy, ale to żeby robil to regularnie w każdym okresie czasu. A jesli teraz zarobi Ci milion, a jutro wszystko straci ?
Pokaż jakis wykresik ;)
proszę bardzo, oto wykres: http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 7493_n.jpg ;)

robot przynosi stabilne zyski, nie ma tak że dziś zarobi mi 100zł, a jutro 800zł... dzień w dzień kwota jest mniej więcej taka sama i to mnie cieszy :D

prawnik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: prawnik »

Ostatni przykłas USB pokazuje, że i tak duże instytucje finansowe narazone sa na poważne wpadki a co za tym idzie straty. Oczywiście po wszystkim nazywaja to nieautoryzowanymi transakcjami jednego z pracowników.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

259 pisze:Aha, zapomniałem wam powiedzieć - w tych wykresach są czasami podpowiedzi. Jak komercyjni zaczynają iść z rynkiem to oznacza, że spodziewają się zwrotu. Tylko uwaga - to działa w dłuższych horyzontach czasowych - tygodnie/miesiące, a nie dni
Jest tam również jakieś EA, ciekawe jak wygląda jego backtest ...
Green
Obrazek
Obrazek

259
Maniak
Maniak

prawnik pisze:Ostatni przykłas USB pokazuje, że i tak duże instytucje finansowe narazone sa na poważne wpadki a co za tym idzie straty. Oczywiście po wszystkim nazywaja to nieautoryzowanymi transakcjami jednego z pracowników.
Wiesz co? Brzmi to jak udowadnianie, że latanie samolotami jest bardzo niebezpieczne albo nawet wbrew naturze bo przecież co jakiś czas jakiś się rozwali. W ten sposób można "udowodnić" wszystko.

Czy zauważyłeś, że jednym z najcięższych zarzutów przeciwko niemu jest to, że wprowadził do systemu kontroli ryzyka nieprawdziwe transakcje zabezpieczające?
Dlaczego wprowadził fałszywe dane? Bo miał obowiązek odpowiednio zabezpieczyć pozycję, a on tego nie zrobił i to celowo - chciał zgarnąć ekstra zyski.
Wsadź kij w szprychy jadącego roweru i pokaż wszystkim, że rower jest do bani...

Dodano po 22 minutach:
green7 pisze:
259 pisze:Aha, zapomniałem wam powiedzieć - w tych wykresach są czasami podpowiedzi. Jak komercyjni zaczynają iść z rynkiem to oznacza, że spodziewają się zwrotu. Tylko uwaga - to działa w dłuższych horyzontach czasowych - tygodnie/miesiące, a nie dni
Jest tam również jakieś EA, ciekawe jak wygląda jego backtest ...
$147 i brak gwarancji zwrotu kasy jakby coś nie tak.
Co ciekawe, udostępniają kod źródłowy... przynajmniej dla TradeStation. To ma już z 4 lata i nie słyszałem aby zrobiło jakąś furorę... Może niewiele słyszałem.
Może sprawdzać się na rynkach towarowych czy w akcjach, ale pary walutowe to już nie to samo. Trendy mają inną charakterystykę.

Dodano po 1 godzinach 41 minutach:
freakout pisze:
personov pisze:
Pokaż jakis wykresik ;)
proszę bardzo, oto wykres: http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 7493_n.jpg ;)

robot przynosi stabilne zyski, nie ma tak że dziś zarobi mi 100zł, a jutro 800zł... dzień w dzień kwota jest mniej więcej taka sama i to mnie cieszy :D
Pięknie. Tylko nie za bardzo wiadomo co z tego wynika.
W jakim okresie? Jakie pary?
Mówisz, że robi z 300 zł rozgrywając 0.04 lot.
W jaki sposób?
Przyjmując kurs 3zł za dolara, wychodzi mi 250 pip dziennie. Robi pojedynczą transakcję i zdobywa 250 pip i to prawie codziennie? Mało realne. Raczej wiele transakcji. Jednocześnie czy po kolei?

Pytanie o okres bynajmniej nie jest bezpodstawne.
Wiele stron wcześniej pokazałem przykład mojego scalperka:
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 102#329102

Pięknie - mam tego cholernego Grala.
I tak było pięknie, aż zrobiłem test na danych zaledwie dwa miesiące wcześniej. I co? Tragedia. Okazało się, że rynki się zmieniły i to temu scalperkowi podeszło. Od tego czasu zaliczył mi dwie niezłe wpadki. Nauczyłem się z nim żyć, ale Graalem to to nie jest na pewno.

ODPOWIEDZ