Własne EA, czyli poszukiwanie Złotego Grala

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy wierzysz w istnienie EA, które regularnie zarabia ?

Tak
246
50%
Nie
100
20%
Tak, ale trzeba je nieustannie modyfikować
146
30%

Liczba głosów: 492

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Zamknięć nie pokazuje na wykresie, ale są :)
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Więc skoro nie widzimy tych zamknięć to nic nam ten jpg nie mówi.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

start 8 sierpnia, 1 para, ECN

Dodano po 3 minutach:

masz statment

Dodano po 1 minutach:
personov pisze:Więc skoro nie widzimy tych zamknięć to nic nam ten jpg nie mówi.
ale z otwarć widać, jak sympatycznie otwiera, w prawidłowym kierunku...

Dodano po 26 minutach:

link myfxbook`a na "innym" forum :)

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Rzeczywiście, ładnie skubie rynek - profit niemalże codziennie.
A jak radzi sobie w dłuższym okresie?

Można odtworzyć transakcje na wykresie tak jak pokazuje to tester - otwiera się historię konta, łapie się za którąkolwiek z nich i ciągnie na wykres. I nagle wyrastają wszystkie strzałki i linie.

Tyle że nie da się hurtem, pojedyńczo...
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

259 pisze:Kolega z Holandii mi podesłał (on lubi tę zabawę) - rynek gdzieś pomiędzy 21:00 a 23:00 GMT - tylko dwa zlecenia, 4 miliony USD razem. 40 lot - to prawie cały rynek (to nie są wszystkie zlecenia ze wszystkich sieci, ale większość).
Akurat to nie jest dobry przykład łapania stopów, ale pokazuje jak mało potrzeba w takich momentach żeby rynek ruszyć daleko od bieżącej ceny i zaraz wrócić.
Polemizowałbym .....

Te 40 lot to pokazuje wspomniany przez Ciebie programik .... Znam temat obfx nie od dziś ... Jak zagłębisz się w dokumentację to okaże się, że właściwie nie wiadomo co i skąd goście agregują do swojego orderbooka. Twierdzą wprawdzie, że mają wielu dostawców płynności (bodaj 17). Ale na pewno nie agregują zleceń EBS (sami o tym piszą), które ma jakieś 60% obrotu na EURUSD.

Tak więc oni pokazują 40 lotów ....ale na prawdę równie dobrze w tym momencie na EBS mogło wisieć ich klika razy więcej - co za tym idzie nie koniecznie tak łatwo ruszyć rynkiem jak tu sugerujesz ....

Poza tym mam tu podstawowy dylemat co do ich softu ... po co sprzedają coś za klika usd jak ponoć sami dokonują tysięcy operacji arbitrażu dziennie .....
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
quapi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: quapi »

259 pisze: Jutro robią darmowy webinar, otwarty dla wszystkich:
https://rockshore.omnovia.com/register/57561315839795 w programie między innymi Market Makers Operations i Maket Dynamics - w tej części opowiadają, jak tworzone są ceny i co potem brokerzy z tym wyprawiają.
dzięki za tego linka 259 obejrzałem sobie ten webinar - przyznaję, że zrozumiałem niewiele, ich stronka również nie zawiera zbyt wielu informacji
orientujesz się, czy mają gdzieś swoje forum, opis strategii itp?

i drugie pytanie - czy korzystałeś z tego ich roomu, o którym nick wspominał podczas webinar ?

pozdrawiam

edit: znalazłem to:http://orderbookfx.com/
znasz coś więcej?
The irresistible force met the immovable object

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

259, dzięki za TIPa, tego nie znałem,

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

quapi pisze:
259 pisze: Jutro robią darmowy webinar, otwarty dla wszystkich:
https://rockshore.omnovia.com/register/57561315839795 w programie między innymi Market Makers Operations i Maket Dynamics - w tej części opowiadają, jak tworzone są ceny i co potem brokerzy z tym wyprawiają.
dzięki za tego linka 259 obejrzałem sobie ten webinar - przyznaję, że zrozumiałem niewiele, ich stronka również nie zawiera zbyt wielu informacji
orientujesz się, czy mają gdzieś swoje forum, opis strategii itp?

i drugie pytanie - czy korzystałeś z tego ich roomu, o którym nick wspominał podczas webinar ?

pozdrawiam
No właśnie wspominałem, że nieco mętnie to tłumaczą. Ale udało mi się zrobić trzy całkiem fajne wejścia podczas tej prezentacji :-)
Strategia była prezentowana podczas prezentacji ze wszystkimi szczegółami - jest banalnie prosta, idziesz za pieniędzmi wykorzystując cykliczność mechanizmu kwotowania i analizę przepływu pieniędzy w czasie rzeczywistym.
Czysty scalping ale z bardzo precyzyjnymi wejściami/wyjściami, Żadnego zgadywania.No prawie.
Forum maja, na ich stronie jest link.
Z roomu korzystałem, Nick jest jeszcze bardziej mętny ;-)
Ale prawdę mówiąc to nie jest temat na ten wątek.
Jedyne co łączy ich z tym wątkiem to zagadnienie automatycznego kwotowania.
Chyba, że ktoś chciałby to zautomatyzować - da się. Przynajmniej na tyle, żeby większość robił automat.

Dodano po 18 minutach:
green7 pisze:
259 pisze:Kolega z Holandii mi podesłał (on lubi tę zabawę) - rynek gdzieś pomiędzy 21:00 a 23:00 GMT - tylko dwa zlecenia, 4 miliony USD razem. 40 lot - to prawie cały rynek (to nie są wszystkie zlecenia ze wszystkich sieci, ale większość).
Akurat to nie jest dobry przykład łapania stopów, ale pokazuje jak mało potrzeba w takich momentach żeby rynek ruszyć daleko od bieżącej ceny i zaraz wrócić.
Polemizowałbym .....

Te 40 lot to pokazuje wspomniany przez Ciebie programik .... Znam temat obfx nie od dziś ... Jak zagłębisz się w dokumentację to okaże się, że właściwie nie wiadomo co i skąd goście agregują do swojego orderbooka. Twierdzą wprawdzie, że mają wielu dostawców płynności (bodaj 17). Ale na pewno nie agregują zleceń EBS (sami o tym piszą), które ma jakieś 60% obrotu na EURUSD.

Tak więc oni pokazują 40 lotów ....ale na prawdę równie dobrze w tym momencie na EBS mogło wisieć ich klika razy więcej - co za tym idzie nie koniecznie tak łatwo ruszyć rynkiem jak tu sugerujesz ....

Poza tym mam tu podstawowy dylemat co do ich softu ... po co sprzedają coś za klika usd jak ponoć sami dokonują tysięcy operacji arbitrażu dziennie .....
Napisałem: "to prawie cały rynek (to nie są wszystkie zlecenia ze wszystkich sieci, ale większość)" na podstawie tego co mówili. Zgadza się, nie ma tu EBS i nie tylko. Ale widziałem to coś w akcji i wydaje mi się, że to co mają jest wystarczającą reprezentacją rynku. Może "prawie cały" to lekka nadinterpretacja.

Dodać należy, że mamy tutaj tylko wysłane już zlecenia Limit. Nie mamy i nie będziemy znać zleceń Market dopóki nie pojawią się w trakcie realizacji. Nie wiadomo kto tam się kryje w tej czerni z następnymi milionami gotowy je wrzucić na rynek w odpowiadającym mu momencie.

Dlatego też pisałem, że dealerzy kontaktują się między sobą. Choćby po to, żeby jeden nie przebijał drugiego,

Ale tak czy inaczej, sytuacja jest zupełnie inna gry na rynku jest kilka-kilkanaście milionów w nocy i mała ilość ofert niż gdy jest kilkadziesiąt do kilkaset w dzień i rynek leci pełną parą.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

259 pisze:Zgadza się, nie ma tu EBS i nie tylko. Ale widziałem to coś w akcji i wydaje mi się, że to co mają jest wystarczającą reprezentacją rynku. Może "prawie cały" to lekka nadinterpretacja.
Co do mętności ...... nieźle zawile tłumaczą dlaczego brak EBSu czy np. Routersa w ich agregacji nie rzutuje na to co pokazują .....
Właściwie w ten sposób można wytłumaczyć brak dowolnego LP i dojść do tego, że jeden LP nam wystarcza :)
Nie analizowałem tego dokładnie ale w porównaniu do innych platform wydaje mi się, że wolumen który pokazują jest niekiedy dosyć niski.

259 pisze:Ale prawdę mówiąc to nie jest temat na ten wątek.
Jedyne co łączy ich z tym wątkiem to zagadnienie automatycznego kwotowania.
Zgadza się - to inna bajka, na osobną dyskusję.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

259 pisze: Tyle że nie da się hurtem, pojedyńczo...
Da się.
Trzymasz shift i leci wszystko co jest na danej parze.

A co do tego OrderBooka to bajki. Rynek jest o wiele większy.

ODPOWIEDZ