Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji
- FxBezTwarzy
- Bywalec
Ludzie po co takie pytanie, jak ja widze takie pytania od ludzi ktorzy sie rejstrowali rok , dwa ,lub trzy lata temu na tym forum i zadaja takie pytania to powinny same sobie zadac pytanie czy przeczytali wszystko w tym dziale o PA - takie pytania to do dzialu dla poczatkujacych
Tu jest 252 strony i wszytko jest zawarte wystarczy to przeczytac tak jak ja zrobilem jak i rowniez ksiazke o PA czy Blog o PA i jak widze takie pytania to to jest zwykle zasmiecanie dzialu a zasada jest tu taka aby doskonalic technike inwestowania(setapow, targetow i analizy)
Tu jest 252 strony i wszytko jest zawarte wystarczy to przeczytac tak jak ja zrobilem jak i rowniez ksiazke o PA czy Blog o PA i jak widze takie pytania to to jest zwykle zasmiecanie dzialu a zasada jest tu taka aby doskonalic technike inwestowania(setapow, targetow i analizy)
LP1313
Dokładnie, cena przecież zawsze może wejść w konsolidację, niepotrzebne są S/R z dawnych lat, dodatkowo mamy np. linie trendu jeszcze...mario83 pisze:nie do konca, wtedy mniejszy TFCTS pisze:Songo89K pisze:nie wrzucac tutaj zadnych wskaznikow typu srednie, oscylatory itp, lub bron boze EA, takie posty beda natychmiast kasowane. (...)"
Tak z innej beczki, czy PA opisywane i stosowane w tym wątku (nie wiem jak co do generalnej zasady) to nie jest skalpowanie ceny znajdującej się w wieloletnim albo wielomiesięcznym boczniaku ? Edek, Kabel itp. Ciekawe jak byście zastosowali PA z poziomami SL SR w przypadku par CHF, JPY albo złota
Czy gdyby Edek i Kabel wyszły ponad poziomy z 2008 roku i pognały do góry, nagle znaleźli byście się bez podstawowych narzędzi do pracy ?1h i LL, LH, HH, LH i na podstawie tego mozna okreslic czy trend sie odwraca czy nie. Dodatkowo formace swieczek ktore tez moga powiedziec o wyczerpujacym sie trendzie wzrostowym, tak samo jak przeciecie lini trendu ktore juz daje sygnal do konczacego sie trendu wzrostowego / spadkowego.
Jesli pisze glupoty to niechaj mnie ktos bardziej obeznany z PA poprawi.
wszystko zaczyna mi się kłębić i mieszać, nie potrafię znaleźć metody z którą mógłbym się utożsamiać. PA wydaje mi sie najrozsądniejszą (dlatego zagaduję na tym wątku), też jednak wiele w tym gdybania i loterii , np założenie że jeśli coś wydarzyło się kilka razy to również powinno wydarzyć się po raz kolejny.
NIe będe sie rozwodził, skoro tego typu posty uważacie za zaśmiecanie wątku. Forum w sumie powinno służyć dyskusji, nie rozumiem np dlaczego linie trendu mogą być stosowane wg PA, a np już średnie nie, tym bardziej że i jedno i drugie wynika z ruchu ceny. Z moich obserwacji wynika że przecięcie linii trendu jest mniej wiecej tak samo trafnym sygnałem jak przecięcie się dwóch średnich - może być prawdziwe albo fałszywe, przy czym dla gracza/inwestora mniejsze znaczenia ma to czy taka "akcja" da ruch w przewidywanym kierunku, wystarczy że da w 30% przypadków, za to powinien to byc ruch na tyle duży, by zrekompensował małe straty i pozwolił wyjść na plus. Kilka małych strat i raz na jakiś czas trafiony duży ruch, to pozwoli osiągnąć sukces. I tego szukam, już nie łudzę sie że znajdę metodę która da większy % wejść trafionych co do kierunku niż wejść fałszywych kończących się stopem lub zamknięciem z ręki.
NIe będe sie rozwodził, skoro tego typu posty uważacie za zaśmiecanie wątku. Forum w sumie powinno służyć dyskusji, nie rozumiem np dlaczego linie trendu mogą być stosowane wg PA, a np już średnie nie, tym bardziej że i jedno i drugie wynika z ruchu ceny. Z moich obserwacji wynika że przecięcie linii trendu jest mniej wiecej tak samo trafnym sygnałem jak przecięcie się dwóch średnich - może być prawdziwe albo fałszywe, przy czym dla gracza/inwestora mniejsze znaczenia ma to czy taka "akcja" da ruch w przewidywanym kierunku, wystarczy że da w 30% przypadków, za to powinien to byc ruch na tyle duży, by zrekompensował małe straty i pozwolił wyjść na plus. Kilka małych strat i raz na jakiś czas trafiony duży ruch, to pozwoli osiągnąć sukces. I tego szukam, już nie łudzę sie że znajdę metodę która da większy % wejść trafionych co do kierunku niż wejść fałszywych kończących się stopem lub zamknięciem z ręki.
Linie trendu i MA każdy może stosować dowoli w połączeniu z czystym PA. Jeśli ma to potwierdzić czyjeś założenia to ja uważam że jak najbardziej można się tym kierować.
Co do skuteczności strategii. Ja gram PA i mam dość dużą skuteczność, Na dzień dzisiejszy wychodzi mi równe 66%. Od początku gram systemem TP=1, SL=1. Wystarczy, żeby systematycznie powiększać depo.
Co do skuteczności strategii. Ja gram PA i mam dość dużą skuteczność, Na dzień dzisiejszy wychodzi mi równe 66%. Od początku gram systemem TP=1, SL=1. Wystarczy, żeby systematycznie powiększać depo.
"Najszybszy sposób, aby mieć 20 tysięcy zł na końcie, to zacząć grę z 40toma tysiącami bez żadnego planu"
to znaczy ze stawiasz w danej transakcji TP = SL ? A jeśli inaczej wynika z wykresu ? Uzależniasz to od wykresu (wsparcia, opory itd) czy masz z góry ustaloną zasadę - np TP zawsze = 20/50/100 pips ?saku82pl pisze:Od początku gram systemem TP=1, SL=1. Wystarczy, żeby systematycznie powiększać depo.
Dodano po 1 minutach:
w sumie masz rację, próbuję polemizować z systemem który ktoś opisał i nazwał. Chyba niepotrzebnie sam sie zapętlam w demagogii i polemicegambit pisze:Ależ nikt nie mówi, że średnie dają złe sygnały...chodzi tylko o to, że nie należą one do PA, średnie to wskaźniki, a w tym wątku chodzi o to, aby inwestować bez ich pomocy... Chyba bierzesz nazwę PA za bardzo do siebie, to tylko nazwa - chodzi o naked trading - bez wskaźników, oscylatorów itp.
- FxBezTwarzy
- Bywalec
Niewiem czy nie zlapies SL zobacz jak na dziennym spada cena "jak spadajacy noz" a jeszcze nie dotarla do wsparcia i ktowie czy nie przebije , zobacz jak zeszla cena pod sparcie.ostatnio. - tak rozpedzona cena moze przelamac wsparcie lub mocno zanurkowac.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
LP1313