Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
FxBezTwarzy
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: FxBezTwarzy »

Ludzie po co takie pytanie, jak ja widze takie pytania od ludzi ktorzy sie rejstrowali rok , dwa ,lub trzy lata temu na tym forum i zadaja takie pytania to powinny same sobie zadac pytanie czy przeczytali wszystko w tym dziale o PA - takie pytania to do dzialu dla poczatkujacych

Tu jest 252 strony i wszytko jest zawarte wystarczy to przeczytac tak jak ja zrobilem jak i rowniez ksiazke o PA czy Blog o PA i jak widze takie pytania to to jest zwykle zasmiecanie dzialu a zasada jest tu taka aby doskonalic technike inwestowania(setapow, targetow i analizy)
LP1313

Awatar użytkownika
gambit
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: gambit »

mario83 pisze:
CTS pisze:
Songo89K pisze:nie wrzucac tutaj zadnych wskaznikow typu srednie, oscylatory itp, lub bron boze EA, takie posty beda natychmiast kasowane. (...)"

Tak z innej beczki, czy PA opisywane i stosowane w tym wątku (nie wiem jak co do generalnej zasady) to nie jest skalpowanie ceny znajdującej się w wieloletnim albo wielomiesięcznym boczniaku ? Edek, Kabel itp. Ciekawe jak byście zastosowali PA z poziomami SL SR w przypadku par CHF, JPY albo złota :wink:
Czy gdyby Edek i Kabel wyszły ponad poziomy z 2008 roku i pognały do góry, nagle znaleźli byście się bez podstawowych narzędzi do pracy ?
nie do konca, wtedy mniejszy TF -> 1h i LL, LH, HH, LH i na podstawie tego mozna okreslic czy trend sie odwraca czy nie. Dodatkowo formace swieczek ktore tez moga powiedziec o wyczerpujacym sie trendzie wzrostowym, tak samo jak przeciecie lini trendu ktore juz daje sygnal do konczacego sie trendu wzrostowego / spadkowego.

Jesli pisze glupoty to niechaj mnie ktos bardziej obeznany z PA poprawi.
Dokładnie, cena przecież zawsze może wejść w konsolidację, niepotrzebne są S/R z dawnych lat, dodatkowo mamy np. linie trendu jeszcze...

Awatar użytkownika
saku82pl
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: saku82pl »

CTS :shock: a co ty nowy na forex, że nie wiesz ile instrumentów mamy do dyspozycji :?:
"Najszybszy sposób, aby mieć 20 tysięcy zł na końcie, to zacząć grę z 40toma tysiącami bez żadnego planu"

CTS
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: CTS »

wszystko zaczyna mi się kłębić i mieszać, nie potrafię znaleźć metody z którą mógłbym się utożsamiać. PA wydaje mi sie najrozsądniejszą (dlatego zagaduję na tym wątku), też jednak wiele w tym gdybania i loterii , np założenie że jeśli coś wydarzyło się kilka razy to również powinno wydarzyć się po raz kolejny.
NIe będe sie rozwodził, skoro tego typu posty uważacie za zaśmiecanie wątku. Forum w sumie powinno służyć dyskusji, nie rozumiem np dlaczego linie trendu mogą być stosowane wg PA, a np już średnie nie, tym bardziej że i jedno i drugie wynika z ruchu ceny. Z moich obserwacji wynika że przecięcie linii trendu jest mniej wiecej tak samo trafnym sygnałem jak przecięcie się dwóch średnich - może być prawdziwe albo fałszywe, przy czym dla gracza/inwestora mniejsze znaczenia ma to czy taka "akcja" da ruch w przewidywanym kierunku, wystarczy że da w 30% przypadków, za to powinien to byc ruch na tyle duży, by zrekompensował małe straty i pozwolił wyjść na plus. Kilka małych strat i raz na jakiś czas trafiony duży ruch, to pozwoli osiągnąć sukces. I tego szukam, już nie łudzę sie że znajdę metodę która da większy % wejść trafionych co do kierunku niż wejść fałszywych kończących się stopem lub zamknięciem z ręki.

Awatar użytkownika
gambit
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: gambit »

Ależ nikt nie mówi, że średnie dają złe sygnały...chodzi tylko o to, że nie należą one do PA, średnie to wskaźniki, a w tym wątku chodzi o to, aby inwestować bez ich pomocy... Chyba bierzesz nazwę PA za bardzo do siebie, to tylko nazwa - chodzi o naked trading - bez wskaźników, oscylatorów itp.

Awatar użytkownika
saku82pl
Pasjonat
Pasjonat

Linie trendu i MA każdy może stosować dowoli w połączeniu z czystym PA. Jeśli ma to potwierdzić czyjeś założenia to ja uważam że jak najbardziej można się tym kierować.

Co do skuteczności strategii. Ja gram PA i mam dość dużą skuteczność, Na dzień dzisiejszy wychodzi mi równe 66%. Od początku gram systemem TP=1, SL=1. Wystarczy, żeby systematycznie powiększać depo.
"Najszybszy sposób, aby mieć 20 tysięcy zł na końcie, to zacząć grę z 40toma tysiącami bez żadnego planu"

CTS
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: CTS »

saku82pl pisze:Od początku gram systemem TP=1, SL=1. Wystarczy, żeby systematycznie powiększać depo.
to znaczy ze stawiasz w danej transakcji TP = SL ? A jeśli inaczej wynika z wykresu ? Uzależniasz to od wykresu (wsparcia, opory itd) czy masz z góry ustaloną zasadę - np TP zawsze = 20/50/100 pips ?

Dodano po 1 minutach:
gambit pisze:Ależ nikt nie mówi, że średnie dają złe sygnały...chodzi tylko o to, że nie należą one do PA, średnie to wskaźniki, a w tym wątku chodzi o to, aby inwestować bez ich pomocy... Chyba bierzesz nazwę PA za bardzo do siebie, to tylko nazwa - chodzi o naked trading - bez wskaźników, oscylatorów itp.
w sumie masz rację, próbuję polemizować z systemem który ktoś opisał i nazwał. Chyba niepotrzebnie sam sie zapętlam w demagogii i polemice

Awatar użytkownika
saku82pl
Pasjonat
Pasjonat

TP uzależnione jest od SL bo nie mam sztywnego SL bo to głupota. SL zawsze pod/nad wsparciem/oporem. Proste jak .......... :)

Awatar użytkownika
Vulpes
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Vulpes »

Co sądzicie o moim zleceniu dla EURUSD załączonym na screenie?
Liczę na ruch min. 160 pipsów, co mogłoby być korektą ostatnich spadków.
Powody ustawienia takiego zlecenia wypisałem na screenie.

Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
FxBezTwarzy
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: FxBezTwarzy »

Niewiem czy nie zlapies SL zobacz jak na dziennym spada cena "jak spadajacy noz" a jeszcze nie dotarla do wsparcia i ktowie czy nie przebije , zobacz jak zeszla cena pod sparcie.ostatnio. - tak rozpedzona cena moze przelamac wsparcie lub mocno zanurkowac.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
LP1313

ODPOWIEDZ