Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
pawlilimicimited

Nieprzeczytany post autor: pawlilimicimited »

adk pisze:
zimnodzis pisze:
saku82pl pisze:Long na kablu to zły pomysł aktualnie wg mnie.
Dlaczego? Mógłbyś rozwinąć?
Zwróć uwagę jak często testowane było wsparcie, moim zdaniem niedługo wykres przebije je z wielkim hukiem, a D1 tylko na to czeka :D

Przebił co prawda bez huku, czekamy na C.D.

Witam, fakt i nie da się ukryć ale jestem tu nowy. Zapewne udana transakcja ale są dwie sprawy:

1. Popieram Saka.
2. Dział w którym piszesz to PA a w tej strategii nie używa się wskaźników bo są niepotrzebne. Więc wybacz ale zagmatwałeś dwie pieczenie na jednym ogniu. Opisuj takie strategie gdzieś gdzie są wskaźniki bo wyniki tak czy inaczej, prędzej czy później będą mieli ci którzy wytrwają.
Potem są niedomówienia co gdzie leży. Jako początkujący MYŚLAŁEM że to dział tylko dla PA. Widać podniecony jesteś czymś, czy co, że chlapiesz? Fxlamer wyraźnie piszę o tym dziale więc niech on pozostanie taki jak powinien być.

Pozdro.

Awatar użytkownika
adk
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: adk »

pawlilimicimited pisze:Widać podniecony jesteś czymś, czy co, że chlapiesz?
Nie podniecenie wpłynęło na moją aktywność, ale ok, mój błąd, poprawię się ;)

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

adk pisze:
pawlilimicimited pisze:Widać podniecony jesteś czymś, czy co, że chlapiesz?
Nie podniecenie wpłynęło na moją aktywność, ale ok, mój błąd, poprawię się ;)
Myślę,że tutaj nei chodziło o aktywność,bo to razej nikomu nie przeszkadza,ale w pierwszym poście Fxlamer pisał,i było to raczej powtarzane
" (...)I jedna prosba, nie wrzucac tutaj zadnych wskaznikow typu srednie, oscylatory itp, lub bron boze EA, takie posty beda natychmiast kasowane. (...)"

Na forum jest wiele systemów,i nie potrzebnie jest je mieszać.
No i jak Saku napisał,dla ludzi którzy "połknęli" przynętę i się złapali na PA,taki wykres jest ciężki do zrozumienia,i po prostu burzi pewien wstręt dla niektórych.

Pokażesz kilka dobrych wejść,wejdzie kilka nowych osób i powie"wow,c oto za wskaźniki,widać wszystko jak na dłoni" i zaczyna się "wydłużona droga do bycia traderem".Sam wiem po sobie,skupiałem się na wskaźnikach,i nie miałem pojęcia dlaczego cena zachowuje się tak a nie inaczej.

Zrozumiesz PA,to zrozumienie innych systemów będzie o wiele prostsze,pytanie tylko czy będziesz chciał sobie zaśmiecać "stolik na którym pracujesz".

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Vulpes
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Vulpes »

Update co do moich wejść jakie wcześniej zamieszczałem- oba Stop Loss :?
Nie rozumiem za bardzo- niby i s/r i formacja a i tak kicha...skoro kazdy broker ma inny wykres to kiedy formacja jest formacja dla kazdego a kiedy tylko ja ja widze u siebie?

Połknąłem już tyle ebooków- MM, trading plan, psychologia, PA, AT, świece etc etc a ja cały czas robię regularne straty... nie rozumiem
Obrazek
Obrazek

pawlilimicimited

Nieprzeczytany post autor: pawlilimicimited »

Vulpes pisze:Update co do moich wejść jakie wcześniej zamieszczałem- oba Stop Loss :?
Nie rozumiem za bardzo- niby i s/r i formacja a i tak kicha...skoro kazdy broker ma inny wykres to kiedy formacja jest formacja dla kazdego a kiedy tylko ja ja widze u siebie?

Połknąłem już tyle ebooków- MM, trading plan, psychologia, PA, AT, świece etc etc a ja cały czas robię regularne straty... nie rozumiem

Globaldirect też o to pytał i pytał ale nikt mu nieodpowiadał sensownie, gość zaczął się wkurzać i najeżdżać na innych. W końcu przybili mu łapki do stołu. Pisać nie może. Większość będzie pisać - cierpliwości.
Ja do nich niestety ale nienależę. Więc kwestia
- zejdź na niższy TF np. 1h, dłużej posiedzisz przy kompie i opatrzysz się
- GBP/USD -> po takim dużym spadku, dziwnie zachowanie świec które dają do myślenia. Zbyt małe zainteresowanie.
- w tej samej parze, w drugim kółku widać przysłonięcie spadkową niemal tej samej wielkości z tym że, potwierdzenie poszło dołem (druga od prawej) ale pokazał kierunek w którą nie powinno się robić otwarcia. Wiec aby mieć większą kontrolę i aby nie było takich niespodzianek przejdź na TF-H1.
- późna godzina jak dla mnie, chociaż dla wielu może to nie mieć znaczenia. Giełda się różnie jednakże zachowuje. Staraj się o takich porach szukać szybkich okazji w krótszym czasie.

Proszę o inne wskazówki których nie podałem.

Pozdro

Awatar użytkownika
FxBezTwarzy
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: FxBezTwarzy »

Vulpes pisze:Update co do moich wejść jakie wcześniej zamieszczałem- oba Stop Loss :?

Witam
Niewiem jakiego MM uzywasz ale wedlog mnie masz tam namieszane biorac pod uwage czas.
Ja uzywam czasu Londynskiego i niemam problemu , awiec sprawdzmy jak umnie wygladalo twoje wejsci...

Skupilem sie na twojej analizie, tylko na H4 GBP/USD bo to wystarczy.

Na mojej platformie wchodzisz w tedy kiedy niema zadnego sygnalu ani swiec ani pozimu fibo( wchdizsz na szpulkach)
Malo tego to wzieles maly SL ,ATR wykazuje w tym miejscu gdzie wchdizsz 47pipsow z ostatnich 7 swiec, taka jest rozpientosc srednia jednej swiecy , wiec zapomnij jezeli bierzesz mala wartos ,musisz miec minimum jedna swiece w zanadrzu.
Zobacz ze umnie jest sygnal ale kilka godzin pozniej ,Engulfing na poziomie fibo 38,2
I to wszytko w temacie ,moze ty wypociny sie przydadza, dobrze by bylo jak by ten sygnal byl gdzies na oporze:)

Dodam jeszcze ze te formacje w kolku te niby pinbary to pierwszy nie wyglda mi na pinbara tylko na taka szpulke , a drugi niby pinbar bylby owiele prawdziwy jakby mial ciut dluzszy knot , bardziej przejrzysty jest ten pinbar na wsparciu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
LP1313

Awatar użytkownika
Vulpes
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Vulpes »

Ok dzięki za uwagi. Chyba troche na siłę próbowałem sobie uzasadnić tamte wejścia, choć w zasadzie to gdyby nie za wąski stop, jak widać, cena poleciała w dół, niestety beze mnie. Lepiej szersze stopy stawiać i nie wchodzić aby wejść.

Wrzucam 2 analizy - EURUSD i GBPUSD, żadnych wejść tylko potencjalne poziomy s/r wsparte liniami trendu, fibo. Wolę najpierw w teorii nauczyć się wyznaczać odpowiednie punkty wejścia niż płacić za niewiedzę.
Tak więc proszę o uwagi nt tych 2 screenów :)

PS: czy korzystanie ze zleceń oczekujących typu buy limit i sell limit (czekamy aż cena wespnie się pod nasz opór i automatycznie sprzedajemy, lub odwrotnie dla longa- trochę w ciemno, licząc że cena która do tej pory pnęła się w górę, dokładnie tu się odwróci. Czy nie jest to łapanie spadającego noża, bez żadnych sygnałów że nóż się odbije?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
FxBezTwarzy
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: FxBezTwarzy »

Vulpes pisze:
Wrzucam 2 analizy - EURUSD i GBPUSD, żadnych wejść tylko potencjalne poziomy s/r wsparte liniami trendu, fibo. Wolę najpierw w teorii nauczyć się wyznaczać odpowiednie punkty wejścia niż płacić za niewiedzę.
Tak więc proszę o uwagi nt tych 2 screenów :)

PS: czy korzystanie ze zleceń oczekujących typu buy limit i sell limit (czekamy aż cena wespnie się pod nasz opór i automatycznie sprzedajemy, lub odwrotnie dla longa- trochę w ciemno, licząc że cena która do tej pory pnęła się w górę, dokładnie tu się odwróci. Czy nie jest to łapanie spadającego noża, bez żadnych sygnałów że nóż się odbije?
Witam, co do gbpusd to tam na lini wsparcia 4h krystalizuje sie formacja RGR ,a tak dalej jak widomo w PA najwazniejsze sa s/r linie trendu jak i fibo so tylko i az wzmocnionym sygnalem rowniesz formacje swiecowe.
Tam niewidac zeby fibo sie pokrywalo ze sparciem, pozatym od lutego wykres jest w konsolidacji miedzy 1,59 a 1,66 , moim skromnym zdaniem to co wyrysowales to trzeba zaczekac na jakis bardziej konkretny sygnal.

Tak czasem jest to lapaniem jezeli ktos niema pojecia ale czasem jest wart lapac jezeli w tym punkcie mamy zbieg Lini wsparcia lub oporu ,podtwierdzana wspolczynikami fibo plus zejscie lini trendu, wtedy wart jest zaryzykowac nawet nieczekajc na formacje swiecowa ale to wszystko sie tyczy tego kogos ktory niema czasu siedziec przykapie w danej chwili,lepiej samemu kontrolowac trend ktory tez ma duze znaczenie czy poprosu "trejduje" , czy spada jak noz w dol bo wtedy jest duze prawdopodobienstwo ze przebije wsparcie.

Ps; zmien wogole te kolory swiec bo to ani w 5 ani w 10:)
pozdro
LP1313

CTS
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: CTS »

Songo89K pisze:nie wrzucac tutaj zadnych wskaznikow typu srednie, oscylatory itp, lub bron boze EA, takie posty beda natychmiast kasowane. (...)"
to trochę masło maślane, przecież cena rusza wskaźnikiem, a nie na odwrót :) Czyli wskaźnik to takie samo Price Action jak świeczki na wykresie, tyle inaczej pokazane, np - cena rysuje pin bara na wykresie, ale tez cena rysuje poziom wykupienia RSI. Zarówno pin bar jak i wykupienie RSI mogą ale nie muszą być dobrym sygnałem. W sumie, to pin bar albo np formacja RGR też są wskaźnikami, każdy wie co oznaczają (albo raczej co mogą oznaczać).

Tak z innej beczki, czy PA opisywane i stosowane w tym wątku (nie wiem jak co do generalnej zasady) to nie jest skalpowanie ceny znajdującej się w wieloletnim albo wielomiesięcznym boczniaku ? Edek, Kabel itp. Ciekawe jak byście zastosowali PA z poziomami SL SR w przypadku par CHF, JPY albo złota :wink:
Czy gdyby Edek i Kabel wyszły ponad poziomy z 2008 roku i pognały do góry, nagle znaleźli byście się bez podstawowych narzędzi do pracy ?

mario83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mario83 »

CTS pisze:
Songo89K pisze:nie wrzucac tutaj zadnych wskaznikow typu srednie, oscylatory itp, lub bron boze EA, takie posty beda natychmiast kasowane. (...)"

Tak z innej beczki, czy PA opisywane i stosowane w tym wątku (nie wiem jak co do generalnej zasady) to nie jest skalpowanie ceny znajdującej się w wieloletnim albo wielomiesięcznym boczniaku ? Edek, Kabel itp. Ciekawe jak byście zastosowali PA z poziomami SL SR w przypadku par CHF, JPY albo złota :wink:
Czy gdyby Edek i Kabel wyszły ponad poziomy z 2008 roku i pognały do góry, nagle znaleźli byście się bez podstawowych narzędzi do pracy ?
nie do konca, wtedy mniejszy TF -> 1h i LL, LH, HH, LH i na podstawie tego mozna okreslic czy trend sie odwraca czy nie. Dodatkowo formace swieczek ktore tez moga powiedziec o wyczerpujacym sie trendzie wzrostowym, tak samo jak przeciecie lini trendu ktore juz daje sygnal do konczacego sie trendu wzrostowego / spadkowego.

Jesli pisze glupoty to niechaj mnie ktos bardziej obeznany z PA poprawi.
kupuj POLSKIE produkty

ODPOWIEDZ