Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
dejw123
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: dejw123 »

TARKIN pisze:
zimnodzis pisze:Dzięki wielkie za odpowiedz!!

Masz jakieś podpowiedzi dla nowicjusza żeby zwiększyć wiarygodność S/R?
A co do samego momentu wejścia to poza świecami, binbarami polecicie jakis wskaźnik do posiłkowania się?
jeżeli ma być to tylko AT
to podróż w czasie jest najlepszym rozwiązaniem
losowo wybierasz parę
losowo cofasz się w czasie i zaczynasz rysować S/R
potem małymi kroczkami do przodu i widzisz co cena robiła z danym poziomem
nie ma innej drogi jak patrzenie się w wykres
do tego każda para walutowa ma swój specyficzny klimat
niektórzy potrzebują na to setek godzin inni tysiące
a żaden nie rozgryzie wszystkiego :)
Zgadzam się kolegą. Podstawową zasadą i prawdopodobnie najwiarygodniejszą jest spojrzenie na wykres z szerszej perspektywy. O sile wsparcia/oporu stanowi zakres, w jakim się bronił. Można w 99% założyć, że opór/wsparcie z wykresu Weekly będzie silniejszą barierą niż na przykład 30M.

zimnodzis
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: zimnodzis »

Hehe świeta racja;]

Posiłkowałem się czesto fundamentami ale rynek często reagował całkowicie odwrotnie, dlatego teraz probuje czegos typowo technicznego.

Awatar użytkownika
xspojlerx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xspojlerx »

Wiarygoność S/R zwiększa naprzykład punkt przecięcia z linią trendu, jeżeli tak się stanie, to jest większe prawdopodobieństwo odbicia się ceny od takiego "podwójnego" wsparcia, np dzisiaj na edku tak było.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
GLOBALDIRECT
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: GLOBALDIRECT »

Udało mi się zachować jedną otwartą pozycję z dwóch wtopionych i bestialsko pojmanych przez te pijawki kapitalistyczne. EUR/JPY - 0,01pipsa.

Można coś na ten temat kilka słów od was?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Szprycowanie $ sterydami...
Poza tym - sprawdzam nową dla mnie metodę grania. Kiedy ją zrozumię to każdemu początkującemu pomogę - NA BANK -
CZEKAJCIE NA MOJE SCREENY

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: seba »

GLOBALDIRECT pisze:Właśnie na wykresie Stochastic i dzięki niemu wtopiłem pieniądze no chorej niby wyprzedaży rynku, Stochowi skonczyła sie drabina a świece powędrowały o 126 pipsów dalej w dół.
I o co tu chodzi?????????
SZUKAM NAUCZYCIELA PA - oddam w późniejszym terminie!!!!!
na nauczyciela podejrzewam ze niestety sie nie nadaje, ale co moge ci podpowiedziec patrzac na twoje poprzednie wpisy na forum:

1) skup sie na 1-3 parach walutowych, a nie na 50 jak widzialem w twoich statementach. naprawde ciezko jest ogarnac tyle wykresow...tym bardziej ciezko jest ogarnac je dobrze, a juz wogole ciezko jest ogarnac je dobrze gdy sie dopiero zaczyna. naprawde nie ma sensu (przynajmniej na poczatku) grac na 10 parach walutowych, 5 surowcach do tego jeszcze obligacjach i pewnie innych cudach.

2) rob mniej transakcji ale czekaj na dobre momenty do wejscia. nie ma sensu zrobic 30 transakcji dziennie, na 20 rynkach, z 10 roznymi wolumenami tylko po to zeby na koniec dnia zobaczyc ze jest sie na minusie albo 20zl na plusie. na dluzsza mete to nie wyjdzie i prawdopodobnie zwariujesz.
ja napewno idealnym przykladem nie jestem, ale od wczoraj zrobilem jeden trade (EURUSD) - pomimo ze przed kompem siedzialem naprawde dlugo. zakonczyl sie TP na +40 pipsow. teraz pomysl sobie tak:
40p przy 0,1 lota to jest 115zl
40p przy 0,5 lota to jest 575zl
40p przy 1,0 lota to jest 1150zl
zrob nawet 1 DOBRA transakcje srednio co 3dni (czyli 10 na miesiac). to przy 0,5 lota masz 5750zl...mowisz ze zrezygnowales z pracy, potrzebujesz pieniedzy itp...no sorry ale za to spokojnie jestes w stanie przezyc z cala rodzina i to mysle ze nawet na poziomie :)
uwierz ze naprawde nie trzeba zrobic 500 transakcji na miesiac zeby wyszlo na +. oczywiscie napewno pojawia sie tez straty ale o tym zaraz tez napisze.

3) skup sie na jednej metodzie. nie tak jak napisales przed chwila. "stochastic" nie ma kompletnie nic wspolnego z metoda PA. zaraz jeszcze znajdziesz gdzies RSI z jego pochodna, kupisz jakies cudo na allegro, zmiksujesz 4 strategie z forum ale podejrzewam ze nic z tego nie wyjdzie. PA wcale nie jest najlepsza metoda, ani tym bardziej jedyna. kazdy musi dopasowac metode do siebie. jednemu sie podoba jak ma czysty wykres, inny woli miec 80 kolorowych wskaznikow ktore mrygaja, ktos inny gra automatami, a jeszcze ktos inny nie patrzy wogole na AT tylko gra na podstawie AF. znajdz to co tobie najbardziej odpowiada i najwazniejsze: NAUCZ SIE TEGO DOBRZE. samochodem mozna sie nauczyc ruszac, hamowac i skrecac w ciagu 20 minut ale do zdania prawa jazdy i wycieczki na tor chociazby do poznania jeszcze dluuuuuga droga. z forexem jest podobnie, a nawet gorzej :)

4) zdecyduj sie na TF. czy chcesz grac na M5 i M15 czy np D1. bo w poprzednich postach pisales ze walisz zlecenia wszedzie gdzie akurat ci sie wydaje ze "moze byc dobrze". zobacz gdzie najlepiej sie czujesz i graj wlasnie tam.

5) stawiaj TP i SL. np SL max 20, a TP min 2x wiekszy. jak juz cos sobie ustalisz to trzymaj sie tego i nie zmieniaj zdania co chwile. SL stawiaj w "MADRYCH MIEJSCACH", a nie posrodku niczego. w twoich statementach widac ze na 30 transakcji masz ustawione 10 SL z czego 8 jest trafionych. wydaje mi sie ze ten akurat element musisz poprawic. i jak juz wymyslisz gdzie ma byc TP i SL to nie wylaczaj pozycji z reki. jak ustawisz TP na 50p to nie wylaczaj z reki na 10p, 26p 32, czy nawet 48p.....czekaj az dojdzie do tych ustalonych 50!!! ewentualnie przestaw sobie po jakims czasie pozycje na BE (break even) i juz jej nie dotykaj wiecej :)

prosty przyklad:
mozesz sie pomylic nawet i 5 razy z rzedu. walnac SL na 15p, 11p, 18p, 9p i 20p...czyli 5 pozycji stratnych lacznie na 73p. nastepnie zrobisz 2 dobre trady zakonczone TP po 50p czyli bilans wychodzi mimo wszystko na +27p. przy podanym wczesniej 0.5 lota masz prawie 400zl
!!! ale nic z tego planu by nie wyszlo gdybys wylaczyl te zyskowne pozycje "z reki" przy np 32p i 27p i nie mialyby szansy dojsc do twojego TP !!!

6) mowisz ze jestes poczatkujacy, chcesz chlonac wiedze itp. jezeli masz okres taki ze ci nie idzie i przegrywasz to zrob sobie przerwe np tydzien czasu. przeczytaj w tym czasie ze 2-3 ksiazki. przejrzyj to forum - szczegolnie dzialy dla poczatkujacych. poczytaj o psychologii inwestowania, formacjach swiecowych, formacjach cenowych, fibonaccim, zarzadzaniu kapitalem i tak dalej. naprawde to ze ominiesz 5dni handlu nie spowoduje ze umrzesz, a wrocisz na rynek z nowym zapasem wiedzy, swiezym spojrzeniem i moze cos ci sie rozjasni wtedy :)

dopiero pewnie poprawienie i polaczenie tego wszystkiego spowoduje poprawe twojego stanu konta.

tak mniej wiecej ja to wszystko widze. oczywiscie zaraz ktos moze powiedziec ze gra 5 metodami i kazda zarabia, ktos inny powie ze mozna grac ta sama metoda na M1 i D1, ktos jeszcze inny powie ze lepiej wcale nie stawiac SL i TP tylko walic wszystko reczni. oczywiscie kazdy ma prawo do tego i jak mu sie to sprawdza to bardzo dobrze. opisalem poprostu swoje obserwacje i swoj pkt widzenia

pozdrawiam

PS. mimo wszystko wydaje mi sie ze do takich rozwazan lepsze sa inne tematy niz watek z "PA". chociaz i tak jest tu przeogromny spam to moze moj post komus pomoze i cos rozjasni.
jeżeli ma być to tylko AT to podróż w czasie jest najlepszym rozwiązaniem
losowo wybierasz parę. losowo cofasz się w czasie i zaczynasz rysować S/R.
polecam jeszcze cos takiego:
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=6174

Awatar użytkownika
GLOBALDIRECT
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: GLOBALDIRECT »

seba pisze:
GLOBALDIRECT pisze:Właśnie na wykresie Stochastic i dzięki niemu wtopiłem pieniądze no chorej niby wyprzedaży rynku, Stochowi skonczyła sie drabina a świece powędrowały o 126 pipsów dalej w dół.
na nauczyciela podejrzewam ze niestety sie nie nadaje, ale co moge ci podpowiedziec patrzac na twoje poprzednie wpisy na forum:

1) skup sie na 1-3 parach walutowych, a nie na 50 jak widzialem w twoich statementach. naprawde ciezko jest ogarnac tyle wykresow...tym bardziej ciezko jest ogarnac je dobrze, a juz wogole ciezko jest ogarnac je dobrze gdy sie dopiero zaczyna. naprawde nie ma sensu (przynajmniej na poczatku) grac na 10 parach walutowych, 5 surowcach do tego jeszcze obligacjach i pewnie innych cudach.

2) rob mniej transakcji ale czekaj na dobre momenty do wejscia. nie ma sensu zrobic 30 transakcji dziennie, na 20 rynkach, z 10 roznymi wolumenami tylko po to zeby na koniec dnia zobaczyc ze jest sie na minusie albo 20zl na plusie. na dluzsza mete to nie wyjdzie i prawdopodobnie zwariujesz.
ja napewno idealnym przykladem nie jestem, ale od wczoraj zrobilem jeden trade (EURUSD) - pomimo ze przed kompem siedzialem naprawde dlugo. zakonczyl sie TP na +40 pipsow. teraz pomysl sobie tak:
zrob nawet 1 DOBRA transakcje srednio co 3dni (czyli 10 na miesiac). to przy 0,5 lota masz 5750zl...mowisz ze zrezygnowales z pracy, potrzebujesz pieniedzy itp...no sorry ale za to spokojnie jestes w stanie przezyc z cala rodzina i to mysle ze nawet na poziomie :)
uwierz ze naprawde nie trzeba zrobic 500 transakcji na miesiac zeby wyszlo na +. oczywiscie napewno pojawia sie tez straty ale o tym zaraz tez napisze.

3) skup sie na jednej metodzie. nie tak jak napisales przed chwila. "stochastic" nie ma kompletnie nic wspolnego z metoda PA. zaraz jeszcze znajdziesz gdzies RSI z jego pochodna, kupisz jakies cudo na allegro, zmiksujesz 4 strategie z forum ale podejrzewam ze nic z tego nie wyjdzie. PA wcale nie jest najlepsza metoda, ani tym bardziej jedyna. kazdy musi dopasowac metode do siebie. jednemu sie podoba jak ma czysty wykres, inny woli miec 80 kolorowych wskaznikow ktore mrygaja, ktos inny gra automatami, a jeszcze ktos inny nie patrzy wogole na AT tylko gra na podstawie AF. znajdz to co tobie najbardziej odpowiada i najwazniejsze: NAUCZ SIE TEGO DOBRZE. samochodem mozna sie nauczyc ruszac, hamowac i skrecac w ciagu 20 minut ale do zdania prawa jazdy i wycieczki na tor chociazby do poznania jeszcze dluuuuuga droga. z forexem jest podobnie, a nawet gorzej :)

4) zdecyduj sie na TF. czy chcesz grac na M5 i M15 czy np D1. bo w poprzednich postach pisales ze walisz zlecenia wszedzie gdzie akurat ci sie wydaje ze "moze byc dobrze". zobacz gdzie najlepiej sie czujesz i graj wlasnie tam.

5) stawiaj TP i SL. np SL max 20, a TP min 2x wiekszy. jak juz cos sobie ustalisz to trzymaj sie tego i nie zmieniaj zdania co chwile. SL stawiaj w "MADRYCH MIEJSCACH", a nie posrodku niczego. w twoich statementach widac ze na 30 transakcji masz ustawione 10 SL z czego 8 jest trafionych. wydaje mi sie ze ten akurat element musisz poprawic. i jak juz wymyslisz gdzie ma byc TP i SL to nie wylaczaj pozycji z reki. jak ustawisz TP na 50p to nie wylaczaj z reki na 10p, 26p 32, czy nawet 48p.....czekaj az dojdzie do tych ustalonych 50!!! ewentualnie przestaw sobie po jakims czasie pozycje na BE (break even) i juz jej nie dotykaj wiecej :)

prosty przyklad:
mozesz sie pomylic nawet i 5 razy z rzedu. walnac SL na 15p, 11p, 18p, 9p i 20p...czyli 5 pozycji stratnych lacznie na 73p. nastepnie zrobisz 2 dobre trady zakonczone TP po 50p czyli bilans wychodzi mimo wszystko na +27p. przy podanym wczesniej 0.5 lota masz prawie 400zl
!!! ale nic z tego planu by nie wyszlo gdybys wylaczyl te zyskowne pozycje "z reki" przy np 32p i 27p i nie mialyby szansy dojsc do twojego TP !!!

6) mowisz ze jestes poczatkujacy, chcesz chlonac wiedze itp. jezeli masz okres taki ze ci nie idzie i przegrywasz to zrob sobie przerwe np tydzien czasu. przeczytaj w tym czasie ze 2-3 ksiazki. przejrzyj to forum - szczegolnie dzialy dla poczatkujacych. poczytaj o psychologii inwestowania, formacjach swiecowych, formacjach cenowych, fibonaccim, zarzadzaniu kapitalem i tak dalej. naprawde to ze ominiesz 5dni handlu nie spowoduje ze umrzesz, a wrocisz na rynek z nowym zapasem wiedzy, swiezym spojrzeniem i moze cos ci sie rozjasni wtedy :)

dopiero pewnie poprawienie i polaczenie tego wszystkiego spowoduje poprawe twojego stanu konta.

tak mniej wiecej ja to wszystko widze. oczywiscie zaraz ktos moze powiedziec ze gra 5 metodami i kazda zarabia, ktos inny powie ze mozna grac ta sama metoda na M1 i D1, ktos jeszcze inny powie ze lepiej wcale nie stawiac SL i TP tylko walic wszystko reczni. oczywiscie kazdy ma prawo do tego i jak mu sie to sprawdza to bardzo dobrze. opisalem poprostu swoje obserwacje i swoj pkt widzenia

pozdrawiam

PS. mimo wszystko wydaje mi sie ze do takich rozwazan lepsze sa inne tematy niz watek z "PA". chociaz i tak jest tu przeogromny spam to moze moj post komus pomoze i cos rozjasni.
jeżeli ma być to tylko AT to podróż w czasie jest najlepszym rozwiązaniem
losowo wybierasz parę. losowo cofasz się w czasie i zaczynasz rysować S/R.
polecam jeszcze cos takiego:
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=6174

Co ty piszesz - WYBRAŁEM ONLY ONE - tylko jedną parę walutową. A generalnie skupiam się tylko na dwóch - dla ścisłości.

Skoro nie czujesz się nauczycielem to nie pisz rozprawki tylko skieruj do odpwiedzialnych takich ludzi którzy się czują na siłach nauczyć - ale w realu a nie na demie.

Na demie to zarabiam kilkaset złotych dziennie ale ni chuja nie wychodzi to na realu bo robię to jednocześnie.
I o chuj tu chodzi?
Szprycowanie $ sterydami...
Poza tym - sprawdzam nową dla mnie metodę grania. Kiedy ją zrozumię to każdemu początkującemu pomogę - NA BANK -
CZEKAJCIE NA MOJE SCREENY

zimnodzis
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: zimnodzis »

Co myślicie o takiej sytuacji?
Narysował się ładny pinbar i sytuacja wyglada zachęcająco.

Edit:Pinbar rysuje się na H1 ale musiałem dać wykres w H4 aby widać było całe S/R

Dodano po 26 minutach:

btw Global direct zachowuj się człowieku bo nikt nie bedzie chciał Ci pomóc, Seba poświęcił pewnie dłuższą chwile na ten post a nawet nie potrafisz podziekować.

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: seba »

GLOBALDIRECT pisze:Co ty piszesz - WYBRAŁEM ONLY ONE - tylko jedną parę walutową. A generalnie skupiam się tylko na dwóch - dla ścisłości.

Skoro nie czujesz się nauczycielem to nie pisz rozprawki tylko skieruj do odpwiedzialnych takich ludzi którzy się czują na siłach nauczyć - ale w realu a nie na demie.

Na demie to zarabiam kilkaset złotych dziennie ale ni chuja nie wychodzi to na realu bo robię to jednocześnie.
I o chuj tu chodzi?
boze no co za czlowiek :) brak slow poprostu :)

- 17 sierpnia wstawiles screen: 6 roznych rynkow
- 23 sierpnia wstawiles kolejny screen: 7 roznych rynkow
waluty, surowce, obligacje - wiec rzeczywiscie wybrales "ONLY ONE" pare walutowa

wstawiasz "stochstica" nie majac pewnie o nim zadnego pojecia do strategii ktorej glownym zalozeniem jest NIE uzywanie zadnych wskanzikow
piszesz ze testujesz sobie PA na koncie real
pytasz czy mozna otwierac pozycje od razu long i short
walisz bez opamietania wszystkie pozycje z reki bez zadnego przemyslenia
a na sam koniec stwierdzasz ze postawiles sobie SL tak na odczepnego ale jednak jest to "fajna opcja"

czlowieku sadzac po twoich postach nie masz zielonego pojecia o tym co tu sie dzieje wogole. sam zreszta przyznajesz ze "jestes kompletnie zielony", a jak chce ci pomoc i pisze ci co mozesz zrobic zeby to wszystko poprawic to jeszcze mnie wyzywasz na sam koniec...naprawde brak slow :)

widze nie ma sensu pisac do ciebie juz nic wiecej bo nic do ciebie i tak nie trafia i skoro wiesz lepiej co masz robic to rob dalej po swojemu i "zarabiaj kilkaset zlotych dziennie na demo i trac w realu"

i przestan wreszcie spamowac i wylewac swoje zale ze przegrywasz w tym temacie

PS. a na koncie real to ja gralem dluuuugggooooo przed tym zanim ty wogole uslyszales slowo "forex" po raz pierwszy w swoim zyciu

i juz nic ci wiecej nie odpisuje bo nie ma to zadnego sensu
pozdrawiam i zycze szczescia

Awatar użytkownika
xspojlerx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xspojlerx »

seba pisze:

prosty przyklad:

pozdrawiam

Globaldirect, wywal wszystkie wskaźniki, lub ewentualnie używaj ich tylko do potwierdzenia sygnałów płynących z PA(nie odwrotnie), wskaźniki mają to do siebie że bazują na historycznych danych, czyli, działają z opóźnieniem, koniec końców, wszystkie wskaźniki opierają się o zachowania cen, więc po co Ci wskaźniki skoro potrafisz sam interpretować cenę korzystając z PA
Ostatnio zmieniony 30 sie 2011, 23:07 przez xspojlerx, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
saku82pl
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: saku82pl »

no ładnie, ładnie, ale ktoś musiał to zrobić.
"Najszybszy sposób, aby mieć 20 tysięcy zł na końcie, to zacząć grę z 40toma tysiącami bez żadnego planu"

ODPOWIEDZ