Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
GLOBALDIRECT
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: GLOBALDIRECT »

dejw123 pisze:
leszczu pisze:Co uważacie?
A na H4 objęcie bessy ;)
Właściwie to nawet podwójnie się trafiło - jeśli tak można powiedzieć...

Pytanie:
Potwierdzeniem bessy będzie otwarcie trzeciej świecy poniżej otwarcia drugiej - a czy kolor ma tutaj znaczenie w tej trzeciej świecy? Dobrze rozumię?
Szprycowanie $ sterydami...
Poza tym - sprawdzam nową dla mnie metodę grania. Kiedy ją zrozumię to każdemu początkującemu pomogę - NA BANK -
CZEKAJCIE NA MOJE SCREENY

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

GLOBALDIRECT pisze:Właściwie to nawet podwójnie się trafiło - jeśli tak można powiedzieć...

Pytanie:
Potwierdzeniem bessy będzie otwarcie trzeciej świecy poniżej otwarcia drugiej - a czy kolor ma tutaj znaczenie w tej trzeciej świecy? Dobrze rozumię?
Na logikę:

dla outsidebarów przeważnie następny bar będzie otworzony pod(dla niedźwiedzi) lub nad (dla byków) open poprzedniej świecy. No chyba że jakaś gigantyczna luka, ale ja jeszcze takich akcji nie widziałem.
Jeżeli chodzi o kolor następnej świecy to nie koniecznie musi być spadkowa/wzrostowa dla odpowiedniego scenariusza. Rozważmy sytuację dla byków. Otwiera się świeca 3cia - testuje low poprzedniej świecy - naszego outsidebara - i zamyka się gdzieś w okolicy połowy poprzedniej świecy (im wyżej tym lepiej ale to moja opinia tylko) po czym powinien nastąpić powolny marsz (lub rakieta:P ) w kierunku outsidebara. Oczywiście rynek wszystko zweryfikuje.

W przypadku outsidebarow - warto szukać wejść z limitów w połowie świecy - bardziej ryzykowne, ale jak poleci...

Awatar użytkownika
GLOBALDIRECT
Stały bywalec
Stały bywalec

Shadi pisze:
GLOBALDIRECT pisze:Właściwie to nawet podwójnie się trafiło - jeśli tak można powiedzieć...

Pytanie:
Na logikę:

dla outsidebarów przeważnie następny bar będzie otworzony pod(dla niedźwiedzi) lub nad (dla byków) open poprzedniej świecy. No chyba że jakaś gigantyczna luka, ale ja jeszcze takich akcji nie widziałem.
Jeżeli chodzi o kolor następnej świecy to nie koniecznie musi być spadkowa/wzrostowa dla odpowiedniego scenariusza. Rozważmy sytuację dla byków. Otwiera się świeca 3cia - testuje low poprzedniej świecy - naszego outsidebara - i zamyka się gdzieś w okolicy połowy poprzedniej świecy (im wyżej tym lepiej ale to moja opinia tylko) po czym powinien nastąpić powolny marsz (lub rakieta:P ) w kierunku outsidebara. Oczywiście rynek wszystko zweryfikuje.

W przypadku outsidebarow - warto szukać wejść z limitów w połowie świecy - bardziej ryzykowne, ale jak poleci...
Piszesz że 3cia otwiera się testując - OK, kumam - piszesz dalej: po czym powinien nastąpić powolny marsz (lub rakieta) w kierunku outsidera - czyli dalej ta rakieta idzie w górę? (praktycznie to co napisałeś jest ciekawym scenariuszem).

Dzięki za wyjaśnienie.

ps. w końcu zaczynam kumać pomimo dalszych strat.
Poza tym - sprawdzam nową dla mnie metodę grania. Kiedy ją zrozumię to każdemu początkującemu pomogę - NA BANK -

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

Zamazałem wicki aby pokazać Ci to dokładniej.
Oczywiście to są tylko niektóre z wszystkich występujących na wykresie outside-ów.

Zauważalny pattern:

- outside
- 4h czekania (czasem dłużej)
- ruch właściwy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

zimnodzis
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: zimnodzis »

Tarkin oto wykres. Troche za póżno otworzyłem długa;/
Ogólnie co sądzicie o tej transakcji?

Dodam że wskoczyłem praktycznie odrazu po uformowaniu objecia hossy, czy nie warto było otworzyć pozycje juz podczas formowania świecy a nie czekać na jej zamknięcie? Jakie są wasze doświadczenia?

Awatar użytkownika
GLOBALDIRECT
Stały bywalec
Stały bywalec

Właśnie na wykresie Stochastic i dzięki niemu wtopiłem pieniądze no chorej niby wyprzedaży rynku, Stochowi skonczyła sie drabina a świece powędrowały o 126 pipsów dalej w dół.
I o co tu chodzi?????????

SZUKAM NAUCZYCIELA PA - oddam w późniejszym terminie!!!!!

dejw123
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: dejw123 »

GLOBALDIRECT pisze:Właśnie na wykresie Stochastic i dzięki niemu wtopiłem pieniądze no chorej niby wyprzedaży rynku, Stochowi skonczyła sie drabina a świece powędrowały o 126 pipsów dalej w dół.
I o co tu chodzi?????????
Jeśli chcesz się wspierać Stochem, poszukaj informacji, dotyczącej "strzału stochastycznego". Oczywiście, o ile jeszcze o tym nie czytałeś ;)

A co do samego stocha, używanie go przeczy założeniom Naked Tradingu :)

Powodzenia.

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

zimnodzis pisze:Tarkin oto wykres. Troche za póżno otworzyłem długa;/
Ogólnie co sądzicie o tej transakcji?

Dodam że wskoczyłem praktycznie odrazu po uformowaniu objecia hossy, czy nie warto było otworzyć pozycje juz podczas formowania świecy a nie czekać na jej zamknięcie? Jakie są wasze doświadczenia?
zgadam się z Tobą spóźnione wejście
co do wchodzenia w rynek w oparciu o formacje świecowe
to jeżeli się na tym opierasz to musisz poczekać na zamknięcie świecy
bo to co w trakcie tworzenia było korpusem może stać się knotem :)
można schodzić na niższe TF
a więc jak cena zbliża sie do S/R na wykresie D1
to ty przechodzisz na H1 i tam szukasz formacji odwrócenia
wiele razy widziałem pokonane poziomy S/R które zadziałały na małych TF
a więc cena doszła odbiła na krótko potem pokonała poziom - tutaj na forum ktoś grał taka strategią a więc praktycznie skalping w oparciu o wykresy D1

wszystko rozbija się o to jaka masz wprawę o ocenianiu siły i położenia S/R
bo czym większa wprawa tym mniej potrzebujesz sygnałów odwrócenia się ruchu ceny - czekanie na potwierdzenie wejścia to strata pieniędzy
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

zimnodzis
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: zimnodzis »

Dzięki wielkie za odpowiedz!!

Masz jakieś podpowiedzi dla nowicjusza żeby zwiększyć wiarygodność S/R?
A co do samego momentu wejścia to poza świecami, binbarami polecicie jakis wskaźnik do posiłkowania się?

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

zimnodzis pisze:Dzięki wielkie za odpowiedz!!

Masz jakieś podpowiedzi dla nowicjusza żeby zwiększyć wiarygodność S/R?
A co do samego momentu wejścia to poza świecami, binbarami polecicie jakis wskaźnik do posiłkowania się?
jeżeli ma być to tylko AT
to podróż w czasie jest najlepszym rozwiązaniem
losowo wybierasz parę
losowo cofasz się w czasie i zaczynasz rysować S/R
potem małymi kroczkami do przodu i widzisz co cena robiła z danym poziomem
nie ma innej drogi jak patrzenie się w wykres
do tego każda para walutowa ma swój specyficzny klimat
niektórzy potrzebują na to setek godzin inni tysiące
a żaden nie rozgryzie wszystkiego :)
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

ODPOWIEDZ