Gra na danych
- candleelephants2
- Gaduła
To wtedy to nie jest buy limit - rowniez z definicji.unkle/.seed pisze:Yankee nie ma wymogu żeby zlecenie buy limit było poniżej ceny
Uznajac teoretycznie ze to mozliwe wygladaloby to tak ze po aktywacji stopa majac buy limit powyzej ceny zlecenie by natychmiast wchodzilo. Jak zaczynalem pisac to mialem inne nastawienie niz teraz, bo zaczalem rozumiec o co cho.
Takie cos o czym piszesz dzialaloby identycznie jak slippage. Na niektorych platformach mozesz ustawic maksymalna wartosc odchylenia od ceny (w domysle ceny stop) po jakiej ma wejsc zlecenie. Takie cos dzialaloby analogicznie tyle ze nie podawaloby sie punktowo max poslizgu, tylko najgorsza cene po ktorej akceptujemy wejscie w rynek (limit).
Tyle ze wtedy to nie jest zlecenie limit tylko zlecenie market (z ograniczeniem poslizgu).
Takze najprawdopodobniej zle zrozumialem idee stop limitu (jak mowilem nigdy nie otwieralem takiego zlecenia). Sprawdzilem szybko na MBT demo i faktycznie mozna stawiac limit niezaleznie od stopa i wchodzi.
Tylko nie radze stawiac limitu = stop (albo bardzo blisko, bo wtedy rzeczywiscie poslizgu nie uswiadczysz, ale 90% zlecen Ci przeleci przez cene i zostaniesz z oczekujacym limitem).
Jasne ze moze sie nie zrealizowac, tak jak napisalem - im blizej postawisz limit tym wieksze prawdopodobienstwo ze order sie nie zrealizuje.
A niestety czesto jest tak, ze najwieksze ruchy charakteryzuja sie najwiekszym wystrzalem, wiec ciezko znalezc zloty srodek, jak wysoki slippage dopuscic
Dodano po 8 minutach:
Prosta sprawa - masz 2 strony rynku popyt i podaz. W momencie danych moze pojawic sie olbrzymia nierownowaga. Dajmy na to ze pojawia sie olbrzymia ilosc zlecen sprzedazy (zle dane), a nikt nie chce kupowac po tej cenie. Takze market ordery z pierwszego ulamka sekundy zbieraja wszystkie buy limity ktore leza po drodze. Zadne nowe buye nie wchodza wiec w zaleznosci ile buy limitow jest na poszczegolnych poziomach, tak daleko cena doleci.unkle/.seed pisze:Yankee
w sumie też chciałbym dokładnie wiedzieć z czego wynikają poślizgi ?
z czasu jaki zajmuje impulsowi realizacja zleceń (a w czasie danych 1 tick to może być sporo pipsów ) bo jeśli to ecn to nie powinno ich obchodzić czy szaleje na danych czy nie, też kupuje się po cenie rynkowej, więc w każdej sekundzie cena może się zmienić
Czesto po danych wykres zatrzymuje sie na waznych wsparciach/oporach. Nie jest to przypadkowe bo tam lezy statystycznie najwiecej zlecen limit.
- unkle/.seed
- Gaduła
Yankee
jeśli autorowi tej koncepcji chodziło tylko o coś takiego, że możemy sami zdecydować na jaki maks slippage się decydujemy to takie coś nie jest już niczym wypasionym
podczas danych na ecnach nie dość, że masz szeroki spread to jeszcze poślizgi się robią, więc ustawiając za mały maks poslizg jednym słowem rezygnujesz z potencjalnych zysków
ale czy zlecenia stop nie trafiają do płynności brokera ? czy tylko zlecenia limit trafiają ? jesli zlecenia limit trafiają to one muszą zostać zrealizowane po swojej ceni bo ktoś je przecież bierze z rynku
wiec jak miałyby mieć poślizg ?
Dodano po 29 minutach:
w ogóle widzę, ze w tej platformie MTB jest kilka rodzajów takich zleceń kombinacyjnych
jeszcze nie doszedłem do tego co połowa z nich oznacza np stoplimit+TTO
masz tą wersje MB desktop czy desktop pro ? idzie do tego jakieś skrypty pisać ?
oni jakoś tam promują (płacą za to) te zlecenia limit bo to polepsza ich płynność
ciekawe czy te kombinowane zlecenia limit też się do tego zaliczaja
masz tam realne konto ?
bo nie mogę znaleźć nigdzie info odnośnie jaki depo jest potrzebny czy platformy są za free jakie sa metody wpłacania kasy ani jaki levar i minimalna i maxymalna transakcja
Dodano po 12 minutach:
dobra
znalazłem na ich stronie wyjaśnienie każdego rodzaju zleceń
i jest dokładnie tak jak napisałeś więc lipa
Stop Limit (Forex and Equities)
Works like a Stop Market order with one major exception. Once the order is activated (by the price reaching or passing the stop price), it does not become a market order. Instead, it becomes a limit order with a specified price. The advantage of this order is that you set a specified price at which your order can be filled. The disadvantage is that your order may not be filled.
jeśli autorowi tej koncepcji chodziło tylko o coś takiego, że możemy sami zdecydować na jaki maks slippage się decydujemy to takie coś nie jest już niczym wypasionym
podczas danych na ecnach nie dość, że masz szeroki spread to jeszcze poślizgi się robią, więc ustawiając za mały maks poslizg jednym słowem rezygnujesz z potencjalnych zysków
ale czy zlecenia stop nie trafiają do płynności brokera ? czy tylko zlecenia limit trafiają ? jesli zlecenia limit trafiają to one muszą zostać zrealizowane po swojej ceni bo ktoś je przecież bierze z rynku
wiec jak miałyby mieć poślizg ?
Dodano po 29 minutach:
w ogóle widzę, ze w tej platformie MTB jest kilka rodzajów takich zleceń kombinacyjnych
jeszcze nie doszedłem do tego co połowa z nich oznacza np stoplimit+TTO
masz tą wersje MB desktop czy desktop pro ? idzie do tego jakieś skrypty pisać ?
oni jakoś tam promują (płacą za to) te zlecenia limit bo to polepsza ich płynność
ciekawe czy te kombinowane zlecenia limit też się do tego zaliczaja
masz tam realne konto ?
bo nie mogę znaleźć nigdzie info odnośnie jaki depo jest potrzebny czy platformy są za free jakie sa metody wpłacania kasy ani jaki levar i minimalna i maxymalna transakcja
Dodano po 12 minutach:
dobra
znalazłem na ich stronie wyjaśnienie każdego rodzaju zleceń
i jest dokładnie tak jak napisałeś więc lipa
Stop Limit (Forex and Equities)
Works like a Stop Market order with one major exception. Once the order is activated (by the price reaching or passing the stop price), it does not become a market order. Instead, it becomes a limit order with a specified price. The advantage of this order is that you set a specified price at which your order can be filled. The disadvantage is that your order may not be filled.
- unkle/.seed
- Gaduła
- unkle/.seed
- Gaduła
Tak, whs. Tydzien temu na audzie bylo 29, dzis 53...
Obawiam sie ze moze to miec zwiazek z tym ze lp sa bardziej kontynentalni, bo w dzien nie spotkalem sie z takimi problemami, nawet na payrollsach bylo spoko... Chyba bedzie trzeba szukac nowego brokera pod auda (i programisty mq4 pewnie).
Mysle o takiej taktyce zeby testowac rownolegle u kilku shitowych brokow (czyt. z mt4) i u tych co beda w miare ok inwestowac do bloka. A potem kolejny... Ale do tego ea/skrypt potrzebny, bo recznie z mt4 nie dam rady.
Jak bede mial juz wizje to odezwe sie do Ciebie unkle, bo jestem kompletnie zielony w skryptach itp, mam nadzieje ze cos doradzisz
Obawiam sie ze moze to miec zwiazek z tym ze lp sa bardziej kontynentalni, bo w dzien nie spotkalem sie z takimi problemami, nawet na payrollsach bylo spoko... Chyba bedzie trzeba szukac nowego brokera pod auda (i programisty mq4 pewnie).
Mysle o takiej taktyce zeby testowac rownolegle u kilku shitowych brokow (czyt. z mt4) i u tych co beda w miare ok inwestowac do bloka. A potem kolejny... Ale do tego ea/skrypt potrzebny, bo recznie z mt4 nie dam rady.
Jak bede mial juz wizje to odezwe sie do Ciebie unkle, bo jestem kompletnie zielony w skryptach itp, mam nadzieje ze cos doradzisz