Gra na danych

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
rybako
Stały bywalec
Stały bywalec

Gra na danych

Nieprzeczytany post autor: rybako »

Witam

Podczas udzielania się na DT w sprawie gry na danych, sporo osób napisało do mnie PW z prośbą, bym opisał jak wygląda gra na danych z mojej strony.

Gram tym sposobem lekko ponad rok i nie straciłem pipsa. Screeny ? Statementy ? Są tu całkowicie zbędne, to trzeba czuc.

Idealnymi parami do grania pod dane są: kabel ! głownie kabel, kiwi, cad, przy danych z usa usd/jpy ( tam tp to 5 pipsow), usd/chf i eur/chf.

Sprawa jest niezwykle prosta.
Szukamy brokera, który nie robi problemów przy grze na danych: czyli zlecenia wchodzą po cenach, które ustawiamy i zamykają się tam gdzie chcemy. Oczywiscie broker, ktory nie rozszerza spreadu na danych. Inny nie wchodzi w gre.

Osobiście ustawiam zlecenia oczekujące na 2 minuty przed ważnymi danymi ( tylko takie): inflacja, bezrobocie, pkb, produkcja itp.

Oczekujące umieszczam około 15 pipsów od aktualnej ceny. TP = 10 pps, SL = brak.
Jeśli dane różnią się od rynkowej mediany mamy ruch ( kabel jest idealny do nauki i obserwacji).
Sytuacja: oczekujemy na dane PKB z UK. Bylo 0,5% mediana 0,6%, dostajemy -0,1%. Co widzimy na wykresie ? Piękna spadkowa świeczunia, na która się załapujemy i bierzemy z niej 10 pipsów ! Dlaczego tylko 10 jak ruch jest np na 100 ? Ano dlatego, ze to dane i różnie może byc. Popatrzycie sami, to zorientujecie się, że jak dane są inne niż oczekiwania ten ruch na te przynajmniej 30 pipsow jest. W tym oczywiście nasze TP=10 pipsów. Jeśli dane wychodzą i nic się nie dzieje, wywalamy zlecenia oczekujące ! Nawet jeśli zacznie cena iśc w kierunku naszych oczekujących to NIC NIE ZNACZY !

GRAJĄC NA DANE LICZYMY NA RUCH KONKRETNY. Jakby to powiedzial Cugan jednorazowe SRUTNIECIE/LAMPE.

Osobiście gram pod dane od 1 lota na usd/jpy usd/chf do 10 lotów na kablu.

Jeśli macie jakieś pytania, piszcie śmiało, chętnie odpowiem na podstawie moich doświadczeń.

Dziś mamy CPI z USA, sprobojcie zagrac pod te dane na usd/jpy ( 7 pipsow od ceny przed danymi) tp 5-8 pipsow. usd/chf 10-12 pipsow od ceny, tp 10 pipsow.
Obrazek

Zwa mnie Matriks...

Awatar użytkownika
pki
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pki »

Dzięki Rybako za opis systemu. Dzisiaj przetestuje system na parze CHF/USD.

Ponadto wczoraj przeczytałem cały wątek http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=5162, także myślę, że podstawy już opanowałem.

Prześledziłem też historię danych dla funta i myślę, że można nie ustawiać TP, tylko SL, np. 15 pipsów od ceny zlecenia oczekującego. W 99% po publikacji danych ceny idzie w jedną stronę bez żadnych wahań/skoków. Gdy zlecenie zostanie aktywowane i wybije na ok. 20 pipsów, możemy przestawić swoje SL na +10, a następnie po każdym wzroście ceny przesuwać swoje SL +20, +30 i tak dalej pamiętając o usunięciu drugie oczekujące, aby nie zostało aktywowane. Aby wszystko odbywało się sprawnie potrzebujemy "luktom visual order editor" do zarządzania otwartą pozycją na wykresie, poprzez przesuwanie linii SL. Skoki na ok. 70-100 pipsów na parze GBP/USD występują na danych dotyczących payrollów, PKB, PMI, jak również CPI (w stosunku rok do roku)

Są to moje przemyślenia na podstawie danych historycznych i przy najbliższej okazji postaram się sprawdzić jak to wyjdzie w praktyce.

Rybako: U jakiego brokera grasz na danych?

Awatar użytkownika
rybako
Stały bywalec
Stały bywalec

Jeśli chodzi o branie większych ruchów - po co ? To ma byc Twoj gwarantowany zysk, a przestawiac sl i tak dalej i tak dalej. To nie jest po to, zeby prowadzic pozycje, tylko, zeby zlapac 10 pipsow wysokim lotem i zapomniec o sytuacji.

U jakiego brokera ?

Gram glownie na AM, z tym, ze zmieniam konta, mam 3 na siebie, i kilka na inne osoby. Nie ma tygodnia zebym gral tylko na jednym koncie.
U AM nie za bardzo ze wchodzeniem zlecen, otwieraja wyzej, cena przeskakuje itp.

Pogrywam jeszzce na AAAfx, z tym, ze musisz sam potestowac, bo dlugo tam nie siedzie. Zauwazylem fajna rzecz, ze podczas wychodzenia danych cena juz dawno jest wyzej niz Twoje zlecenie. Wszystko dzieje sie tak jakby w matrixie :D
Otwieraja, po cenie taka jaka ustawiles i odrazu potem na tych 10 pipsach zamykaja i jest juz w historii ;)

Pozdrawiam
Obrazek

Zwa mnie Matriks...

Awatar użytkownika
pki
Gaduła
Gaduła

Ostatnio mam mało czasu oraz chęci, aby codziennie grać, dlatego taka zabawa z przesuwaniem SL tylko dla danych z kabla jak najbardziej mi odpowiada, szczególnie, że tam zakres "lampy" jest spory i całą zabawę kończymy maksymalnie po 2 minutach :)
Ogólnie zamierzam przestawić się tylko na grę pod dane, czyli skupić się na 10-15 transakcjach w miesiącu.

Zlecenia oczekujące wstawiasz z palca, czy masz jakiś skrypt?

Awatar użytkownika
rybako
Stały bywalec
Stały bywalec

Z palca
Obrazek

Zwa mnie Matriks...

wikitiki
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: wikitiki »

witam,
to znaczy, że ustawiasz 2 zlecenia? jedno buy, drugie sell? dobrze to rozumiem? no bo jak przewidzisz jakie dane będą opublikowane? jeśli tak to nie masz takiej sytuacji, że podczas wahnięcia kursu wejdzie Ci jedno i drugie? czy może dajesz tylko jedno zlecenie i jeśli nie jest po Twojej myśli to anulujesz i po prostu czekasz na następną publikacje?

Awatar użytkownika
pki
Gaduła
Gaduła

Gramy tylko na takich parach, gdzie nie występują wahania ceny przed obraniem odpowiedniego kursu. Specjalnie ustawiamy zlecenia oczekujące w pewnych odstępach, np.10-15 pipsów, aby zostało aktywowane tylko jedno zlecenie.

Awatar użytkownika
rybako
Stały bywalec
Stały bywalec

Kolega wyzej uprzedil mnie z odpowiedzia :)

Nie mozna dopuscic KATEGORYCZNIE, zeby zlecenia otworzyly sie przed danymi !
Obrazek

Zwa mnie Matriks...

Awatar użytkownika
unkle/.seed
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: unkle/.seed »

dziejże Core CPI raczej nie należy do takich newsow które charakteryzują się ruchem w jedną stronę
większość historycznych publikacji raczej miała formę szpili która momentalnie zawracała

Awatar użytkownika
pki
Gaduła
Gaduła

unkle/.seed pisze:dziejże Core CPI raczej nie należy do takich newsow które charakteryzują się ruchem w jedną stronę
Dokładnie, zakres na CHF/USD to tylko 14 pipsów.
Źle ustawione zlecenie oczekujące i stajemy się posiadaczem stratnej pozycji :wink:

ODPOWIEDZ