Gra na danych

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
unkle/.seed
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: unkle/.seed »

pki pisze:będę próbować, ale zastanawiam się na jakiej parze USD/JPY czy GBP/JPY
ja właśnie się obawiam, że na ndd może się nie udać
chyba, ze jakoś blisko ceny postawie oczekujące
ostatnio na danych z poniedziałku w usa było najlepiej na eurjpy

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

Ramzes pisze: Na AM miałem jedną dziwną sytuację . Mianowicie otworzyli mi pozycję long i mój TP został 14 pip pod pozycją. Efekt tego był taki ze na cofce zaliczyłem TP na -14 pipow.
U normalnego broka zlecenie limit wejdzie po cenie rynkowej. Ale przy zalozeniu ze chcemy aby zlecenia stop (ktorymi zazwyczaj wchodzi sie w rynek na danych) wchodzily po orderach a nie z wielkimi poslizgami to jest to do przyjecia.
Problem w tym ze tu musi byc symetria - a jesli dobrze zrozumialem to zlecenia stop tez wchodza z poslizgami. Brak symetrii (czyli broker zawsze dziala na swoja korzysc) oznacza tylko jedno - scam broker.

unkle/.seed pisze: w nocy i dzisiaj zagrałem na alpari ndd
na aud spread mi się rozjechał tylko do 7,7
ale dzisiaj na funcie było maks 16
Zauwazcie ze przy duzych ruchach nawet taki spread nie jest wielkim problemem. Nawet przy 16, przy zalozeniu ze zamykasz pozycje po uspokojeniu (a nie po kilku sekundach), spread po minucie powinien wrocic do normy. Dajmy na to jesli pozniej zamkniesz przy spreadzie 4 to ogolny koszt pozycji to dla Ciebie 10 pipsow ((16+4)/2). Do przelkniecia, szczegolnie w porownaniu do poslizgow typu 30 pipsow, co juz do przlkniecia nie jest.
Tak wiec duzy spread jest ok, czywiscie przy zalozeniu braku/malych poslizgow.

rybako pisze: U MNIE JEST OK.

Moze wplyw ma na to, ze na AM gram juz laaaaaadny kawal czasu, duzo wczesniej niz zaczalem grac na dane. Moze dlatego nei zwracaja na mnie uwagi ?
Poza tym ja robie ze 20 transakcji dziennie normalna gra.
Nie wiem
unkle/.seed pisze:z Am mnie wygonili po 3 transakcjach
znaczy się dostałem DD po 3 transakcjach na nowo otwartym koncie
Jako ze znam realia DD od srodka bardziej sklaniam sie ku 2 wyjasnieniu.
Ale oczywiscie moze byc ok jesli gra na dane to tylko maly ulamek trejdow. Uwage predzej czy pozniej zwroca - jak zaczniesz grac wiekszym lotem/zarabiac wieksza kase. A jesli nie to bedziesz mial wielkie szczescie.

Sorry ze tak wcialem sie w temat i prowadze go w interesujaca mnie strone. Ale zeby zrozumiec idee strategii wystarczy przeczytac kilka pierwszych stron - proste jak budowa cepa. Teoria jest prosta, gorzej z praktyka. Bo w praktyce ciezko znalezc partnera, ktory zacznie przesypywac pieniadze ze swojego worka do naszego.
Dlatego proponuje wspolna inicjatywe szukania dobrego brokera.

Na razie glownie przewija sie: alpari NDD - korzystacie z mt4 czy alpari direct?
No i AM, ale za duzo juz slyszalem o nim w ostatnim czasie zeby brac go pod uwage (mimo ze jednemu z forumowiczow nie robia problemu).

Awatar użytkownika
SzykownyJac
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: SzykownyJac »

unkle/.seed pisze:ten od spreadu jest wczesniej w tym temacie
a ten zegarek to masz skrypt na 2 strony wczesniej
ale to jest cały skrypt od stawiani zlecen a zegarek to tylko jego element
dzieki bardzo
Yankee pisze:Na razie glownie przewija sie: alpari NDD - korzystacie z mt4 czy alpari direct?
No i AM, ale za duzo juz slyszalem o nim w ostatnim czasie zeby brac go pod uwage (mimo ze jednemu z forumowiczow nie robia problemu).
no dobra a np fxpro? ktos testowal na danych?
Ostatnio zmieniony 03 sie 2011, 14:11 przez SzykownyJac, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pki
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pki »

unkle/.seed pisze:chyba, ze jakoś blisko ceny postawie oczekujące
Zagram w ten sposób jaki pisałem Tobie na PW.

A do wypowiedzi Yankee ustosunkuję się po danych, na których chciałbym zagrać :wink:

Awatar użytkownika
unkle/.seed
Gaduła
Gaduła

Yankee pisze:Jako ze znam realia DD od srodka bardziej sklaniam sie ku 2 wyjasnieniu.
drugiemu wyjaśnieniu czyli ?
ze na tym samym koncie gra też normalnie ?
czyli jak tkoś ma konto tylko do gry pod dane to od razu jest na widelcu bo widac tylko kilka zagrać a tak jak gra cały czas i ma np kilkanaście tradów na dzien to trady na danych są mniej rzucające się w oczy ?
niby coś w tym jest ale trady na dane gra się znacznie wiekszym lotem niż normalne no i zawsze są dwie przceiwne transakcje która sa oczekujące
to też jest raczej rzucające się w oczy
pojęcia nie mam jak broker znajduje takich klientów i czy może system sam mu ich pokazuje czy coś ale kasa z danych jest spora
a pozatym nawet jak ktos ma setki transakcji poza danymi to już sam fakt ze sporo wyciaga od MM jest dziwny bo MM raczej tego nie lubi robić zeby jego klienci przesadnie zarabiali
nie wiażne czy na danych czy normlanie

Dodano po 13 minutach:
Yankee pisze:Dlatego proponuje wspolna inicjatywe szukania dobrego brokera.

Na razie glownie przewija sie: alpari NDD - korzystacie z mt4 czy alpari direct?

jak najbardziej jestem za taką inicjatywą

ndd przez mt4 ze względu na skrypt to grania
sprawdzalem
maja spready podczas danych normlanie ale mrożą oczekujące
nie tak jak Am jak się ma DD ale realizacja jest jak szpila się na chwile zatrzyma wiec cały poczatkowy impet nie wchodzi
i czesto się traci bo otwiera się jak juz cena zawraca i jesli dalej nie pójdzie jak reakcja to tracimy

tak samo nie nadają się do grania
fxopen bo jest blokada modyfikacji zleceń i ich ruszania i czegokolwiek robienia z nimi podczas danych
ale oni to oficjalnie maja zapisane na stronie

ironfx też nie zmienia spreadu ale blokuje granie w ten sposób, tlumaczy się tym ze LP nie da mu takich warunków podczas danych i on nie może takich zleceń realizować, są podobno stp ale ze spreadem marketowym i własnie oczekujące podczas danych są zleceniami market w które ingerują

gomarkets rozszerza spready
bossa rozszerza spready
fxsalt duzo rozbierznych opini
fxdd i fxcm są stp niby bez dd ale ze commision wlicoznym w spread duzo ludzi poleca ich do gry na dane
ze spreadami jest bardzo róznie
na pewno nie rozszerza się jak rynkowy
czasami jest 5 czasami 7 a czasami trzasnie 12

mój najnowszy wynalazłem to gft (to samo co efixpolska) tylko oni udost,udostepniają mt4
spready się nie rozjeźdzają są MM ale platforma nie ma ograniczeń co do stawiania zleceń ani oczekujacych ani tp ani SL
dopiero czekam aż mi zaksięgują kase bo trzeba zwykłym przelewem wysyłac wiec jeszcze nie wiem jak z realizacja

Awatar użytkownika
pki
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pki »

Kilka obserwacji na temat podnoszonego spreadu przed/ w trakcie danych, według wskaźnika rejestrującego.

Spread jest podnoszony na 5 sekund przed danymi (wtedy również jest największy) i wraca do normy po 10 sekund od danych.

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

unkle/.seed pisze:
Yankee pisze:Jako ze znam realia DD od srodka bardziej sklaniam sie ku 2 wyjasnieniu.
drugiemu wyjaśnieniu czyli ?
ze na tym samym koncie gra też normalnie ?
czyli jak tkoś ma konto tylko do gry pod dane to od razu jest na widelcu bo widac tylko kilka zagrać a tak jak gra cały czas i ma np kilkanaście tradów na dzien to trady na danych są mniej rzucające się w oczy ?
niby coś w tym jest ale trady na dane gra się znacznie wiekszym lotem niż normalne no i zawsze są dwie przceiwne transakcje która sa oczekujące
to też jest raczej rzucające się w oczy
pojęcia nie mam jak broker znajduje takich klientów i czy może system sam mu ich pokazuje czy coś ale kasa z danych jest spora
a pozatym nawet jak ktos ma setki transakcji poza danymi to już sam fakt ze sporo wyciaga od MM jest dziwny bo MM raczej tego nie lubi robić zeby jego klienci przesadnie zarabiali
nie wiażne czy na danych czy normlanie
Drugiemu, czyli Twojemu :wink:
Pewnie ze takie trejdy mniej sie rzucaja, jesli stanowia maly ulamek trejdow, a idealnie byloby gdyby te pozostale trejdy byly stratne (ale nie dla inwestora).
Druga sprawa to wielkosc pozycji. U roznych brokerow to na pewno roznie wygladac, ale z mojego doswiadczenia zawierajac transakcje < 5lotow mozna pozostac pzrz dlugi czas "niezauwazonym".
Pracownicy dealingu raczej nie maja czasu na analize strategii inwestorow (tj ze gramy przez 2 przeciwstawne ordery). Oni z reguly wchodza jak zlecenie spelnia warunki recznego DD. Czyli dopuki nie maja powodu zeby zajrzec do historii to nie widza jak gramy.
Jak znajduje - bardzo prosto - rzucisz sie dilerowi kilka razy w oczy, sprawdzi historie i juz jestes obserwowany... Za duzo zarabiasz - jestes jeszcze bardziej obserwowany. O ile grasz dlugoterminowo - moga Cie hedge'owac. Jesli na dane - nie maja jak sie przed tym bronic. A juz bron boze jak uzywasz automaty skladajacego setki orderow dziennie...
Apropo zarabiania, tak jak mowilem - longermowcow mozna probowac hedge'owac. Gry pod dane sie nie da, wiec to duzy problem dla MM.

Awatar użytkownika
unkle/.seed
Gaduła
Gaduła

bardzo ciekawa obserwacja miała przed chwilą miejsce
po pierwsze ten skrypt jest ekstra
nawet kilka razy w ciagu sekundy zapisuje zmienią spreadu
ale to tylko ciekawostka

na usdjpy spread mi isę prawie nie zmienił wiec tu nic nie ma do mówienia

ale na eurjpy gdzie był całkiem solidny ruch
maks spread był 8 to ten spread był jeszcze przed publikacją danych
dokładnie to na kilka sekund przed publikacją
a po publikacji przez 10 sekund byl w okolicach 4-5
a potem po 10 sekundach od publikacji był już normalny

to w odniesieniu do konta alpari ndd tylko

wiadomo, że taka jednorazowa obserwacja jest nic nie warta ale ja juz wcześniej dochodziłem do podobnych wniosków tylko nie wiedziałem jak się upewnić

także jeśli moje przewidywania się sprawdzą to rozjazd spreadu nie jest w zasadzie żadnym problem
liczy się najbardziej realizacja podczas danych czyli konta stp/ecn nadają się jak najbardziej

Dodano po 4 minutach:
Kilka obserwacji na temat podnoszonego spreadu przed/ w trakcie danych, według wskaźnika rejestrującego.

Spread jest podnoszony na 5 sekund przed danymi (wtedy również jest największy) i wraca do normy po 10 sekund od danych.

haha
widzę że podobne wnioski wyciągnąłeś
tylko się za bardzo rozpisałem i byłeś pierwszy

Yankee czyli sugerujesz, że dorwali mnie nie tyle dlatego, że grałem na dane ale dlatego, że konto założyłem i od razu tak zacząłem grać ?
w ogóle % zarobku w stosunku do depo ma dla nich znaczenie
zrobiłem na tych 3 tradach 200% początkowego depo
ale to przecież mało wiec czemu mieliby się zaraz tym zainteresować ?

Dodano po 2 minutach:

poza tym to było mniej więcej tak
poniedziałek rano dane 10:30
zagrane
z 30 pipsów zgarnięte co spowodowało 50% wzrost aktualnego depo
mija 30 minut i mail od nich ze mam DD

nic sam do nich nie pisałem bo wcześniej wydaje mi się że tym właśnie zwróciłem ich uwagę bo reklamowałem wejścia na danych :lol: :lol:

czy brokerzy w ogóle monitują z jakich ip się do nich podłączamy ?
nowe konta na nowe osoby ale to samo IP i już lipa bo już wiedzą ?

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

unkle/.seed pisze:
sprawdzalem
maja spready podczas danych normlanie ale mrożą oczekujące
nie tak jak Am jak się ma DD ale realizacja jest jak szpila się na chwile zatrzyma wiec cały poczatkowy impet nie wchodzi
i czesto się traci bo otwiera się jak juz cena zawraca i jesli dalej nie pójdzie jak reakcja to tracimy

tak samo nie nadają się do grania
fxopen bo jest blokada modyfikacji zleceń i ich ruszania i czegokolwiek robienia z nimi podczas danych
ale oni to oficjalnie maja zapisane na stronie

ironfx też nie zmienia spreadu ale blokuje granie w ten sposób, tlumaczy się tym ze LP nie da mu takich warunków podczas danych i on nie może takich zleceń realizować, są podobno stp ale ze spreadem marketowym i własnie oczekujące podczas danych są zleceniami market w które ingerują

gomarkets rozszerza spready
bossa rozszerza spready
fxsalt duzo rozbierznych opini
fxdd i fxcm są stp niby bez dd ale ze commision wlicoznym w spread duzo ludzi poleca ich do gry na dane
ze spreadami jest bardzo róznie
na pewno nie rozszerza się jak rynkowy
czasami jest 5 czasami 7 a czasami trzasnie 12

mój najnowszy wynalazłem to gft (to samo co efixpolska) tylko oni udost,udostepniają mt4
spready się nie rozjeźdzają są MM ale platforma nie ma ograniczeń co do stawiania zleceń ani oczekujacych ani tp ani SL
dopiero czekam aż mi zaksięgują kase bo trzeba zwykłym przelewem wysyłac wiec jeszcze nie wiem jak z realizacja
O widzisz, no i duzo sie dowiedzialem :)
Do GFT podchodzilbym sceptycznie.
Piszesz o FXCM - tak czy tak mialem zamiar testowac ATC - swietnie opinie, a to wlasnie WL FXCM, do tego z mniejszymi spreadami. Wiec tym bardziej przetestuje.
Problem w tym ze mamy rozbiezne oczekiwanie co do platformy - u mnie mt4 odpada dokladnie z tych samych wzgledow co u Ciebie odapadaja wszystkie inne - technicznych.
Ale wydaje mi sie ze atc ma i mt4 i normalna platforme.

Dane z 14.15 - za maly impact zeby cokolwiek przetestowac (ja kasuje zlecenia po minucie)

Awatar użytkownika
unkle/.seed
Gaduła
Gaduła

a teraz moje nie wiem jak to nazwać
przemyślenia ??

tak samo jak w poniedziałek na danych z usa tak samo i dzisiaj na danych z usa i już wcześniej też to zauważyłem granie na parze usdjpy to jak szukanie przysłowiowego guza

na usdjpy - reakcja 12 p
eurjpy - 31 pipsów

gdzie para eurjpy nawet nie ma dolara
już nawet edek miał większa reakcje niz usdjpy

poza NFP to ta para nie nadaję się do grania pod dane moim zdaniem

ODPOWIEDZ