Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spekulant83 »

raf1124 pisze: ja tak się zastanawiam, w jaki sposób tłumaczysz istnienie strefy podaży/popytu jeżeli była ona już przeszywana na wylot przez cenę ? przecież wtedy to już jest bezsensu ?
Tu lepiej mógłby pomoc Adam jednak ja widzę w ten sposób (uczę się jeszcze cały czas): poziom wyżej był testowany i przeszyty na wylot jednak blisko niżej był poziom na który cena zareagowała. Miałem dwa wyjścia w tamtym momencie...wejść z większym stopem na pierwszej strefie lub czekać na reakcję na poziom niżej. Ja to widzę jako szeroką strefę popytu...zauważ że reakcja na poziom już testowany nastąpiła co do centa 01.08.2011 i poszło do historycznych rekordów...a strefy dzieliły 4 dolary za uncję trojańską. Czy ja wiem czy to wysoki stop. Dla mnie nie.

Ja tam widziałem szeroką strefą popytu i wyobrażałem sobie siatkę zleceń w tych rejonach gdziekolwiek rozsianą pomiędzy tymi strefami a dolna strefa była jeszcze bardziej silniejszą strefą niż ta wyżej.

Poza tym czego nie robię na walutach....w XAU/USD patrzę na sytuację makro. Na metalach zbytnio się nie znam i baczę na fundamenty a one są oczywiste - ucieczka od ryzyka i lokowanie kapitału w złoto. Taka korekta była idealnym miejscem na zakupy w złocie.

Może tutaj "grzeszę" pisząc te rzeczy ale to jest METAL a nie waluta tak więc mogę.

Tak apropo: złoto jest perfidnie techniczne. Nie ma szarpaniny jak na np. kablu. Akcja - reakcja bez wickowania większego. Pięknie to wygląda. Przyznam szczerze, że nie tykam się takiego czegoś bo przy historycznych rekordach nie ma punktu odniesienia w historii - najwyżej przy korektach próbuję. TO SAMO z frankiem na niektórych parach...nie umiem i nie będę chyba. Przecież jak historyczny rekord jest to cholera wie czy pójdzie dalej czy skoryguje się. ;)

USTAWIŁEM oczekujące na Edku...przy Supply z wczoraj...test zaufania do siebie. Powinienem zarobić. Okaże się co będzie. Później wkleję wejście.
"Mówisz, że nie możesz, to nie możesz.
Mówisz, że możesz, to możesz.
Więc sobie wybierz" - Mistrz Zen Seung Sahn

raf1124
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: raf1124 »

jak dla mnie, to nieważne gdzie postawisz jakąś linię na wykresie, i tak będzie gdzieś na nią reakcja

rozumiem Twoje myślenie, tylko zastanów się, czy masz większy problem z tym, że mijają Cię wejścia jakieś i odbicia, czy masz większy problem z tym, że często Cię stopuje, jeżeli to drugie to pomyśl o przykładzie z wycinaniem drzewa, im więcej razy jest uderzone, tym większe prawdopodobieństwo, że padnie ...

http://chomikuj.pl/rafarjaon > XLT Seiden > FxStreet, polecam pooglądać i skupić się na teoretycznych aspektach
Ostatnio zmieniony 03 sie 2011, 10:43 przez raf1124, łącznie zmieniany 2 razy.

CannabisWhisky
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: CannabisWhisky »

admkowal pisze:
iwan pisze:Czemu ten poziom nie byl ok do grania?
Był ok. Gdyby ktoś go grał na pewno nie powiedziałbym, że źle zrobił. Dobrze że dałeś m5. Tam nie ma bazy. Jest wjazd i od razu świeca odwrócenia. Dodatkowo cena konsolidowała się przed dojściej do poziomu co zmniejsza profit margin. Dla mnie nie było możliwości grania.
Co zanczy "Tam nie ma bazy" ?
Co to jest baza i dlaczego ona pomaga w ocenie ?
Czyli jak cena konsoliduje się przed poziomem, to znaczy ze jest mniejsze potencjalne TP?
Czy dobrze wnioskuje ze szukasz sytuacji: wjazd w poziom SD (wjazd dosc spory, bez konsolki po drodze), baza (?), wejscie na bazie (?) ?

Daje jeszcze raz screany zeby nie trzeba bylo kopac.

Z gory dzieki.
Moc Pipsow.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spekulant83 »

Zagrałem na odbicie od Supply na EUR/USD. Kiepska sytuacja na USDX przy tym wejściu. Coś popyt walczy dalej. Zobaczymy co wyjdzie. Poziom był ledwie dotykany i była reakcja na niego. +15 w tej chwili (idealne na scalp ale chcę tu coś więcej uzyskać).

Ciekawe doświadczenie z tym USDX...gdybym na to patrzył żeby była korelacja to nie wszedłbym ALE herbaciarze mieli dane i wybił funt do góry...z reguły na indeks patrzę dla podglądu...tu mi nie potwierdził indeks wejścia tylko go negował.

Dolca osłabił funt i stąd to co jest na USDX to jest? Jeśli ten trade wyjdzie to poważnie przeanalizuje tą kwestię...

Później wkleję tu wykres.
Ostatnio zmieniony 03 sie 2011, 10:55 przez Spekulant83, łącznie zmieniany 1 raz.
"Mówisz, że nie możesz, to nie możesz.
Mówisz, że możesz, to możesz.
Więc sobie wybierz" - Mistrz Zen Seung Sahn

raf1124
Gaduła
Gaduła

Zagrałem na odbicie od Supply na EUR/USD. Kiepska sytuacja na USDX przy tym wejściu. Coś popyt walczy dalej. Zobaczymy co wyjdzie. Poziom był ledwie dotykany i była reakcja na niego. +15 w tej chwili (idealne na scalp ale chcę tu coś więcej uzyskać).

Ciekawe doświadczenie z tym USDX...gdybym na to patrzył żeby była korelacja to nie wszedłbym ALE herbaciarze mieli dane i wybił funt do góry...zobaczymy.

Dolca osłabił funt i stąd to co jest na USDX to jest? Jeśli ten trade wyjdzie to poważnie przeanalizuje tą kwestię...

Później wkleję tu wykres.
wg. mnie to może być ustawianie pułapki.

Widzisz, cena odbiła się równo od high, zeszła w dół, wchodzą shorty, zaraz cena pójdzie w górę przebije high, wejdą longi a trochę wyżej czeka podaż i znów pójdzie w dół ?
Ostatnio zmieniony 03 sie 2011, 10:59 przez raf1124, łącznie zmieniany 3 razy.

tomeczek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: tomeczek »

admkowal

sam się zastanawiam gdy widze opór lub wsparcie to czy mam czekać na świece np. m5 lub m15 (tego tez jeszcze nie wiem) czy walić od razu , jeżeli otwieram od razu to istnieje prawdopodobieństwo że mnie wytnie na stopie, jeżeli czekam na potwierdzenie w świeczkach to mam większego stopa. i jak tu być mądrym ?!

raf1124
Gaduła
Gaduła

tomeczek pisze:Cytat:
admkowal

sam się zastanawiam gdy widze opór lub wsparcie to czy mam czekać na świece np. m5 lub m15 (tego tez jeszcze nie wiem) czy walić od razu , jeżeli otwieram od razu to istnieje prawdopodobieństwo że mnie wytnie na stopie, jeżeli czekam na potwierdzenie w świeczkach to mam większego stopa. i jak tu być mądrym ?!
potwierdzeniem powinien być dla Ciebie wygląd i cechy danego poziomu

tomeczek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: tomeczek »

raf1124 pisze:potwierdzeniem powinien być dla Ciebie wygląd i cechy danego poziomu
co masz na myśli ?jeżeli możesz to daj jakiś przykład, z góry dziękuje

raf1124
Gaduła
Gaduła

tomeczek pisze:
raf1124 pisze:potwierdzeniem powinien być dla Ciebie wygląd i cechy danego poziomu
co masz na myśli ?jeżeli możesz to daj jakiś przykład, z góry dziękuje
wszystko zostało już opisane w tym temacie, chodzi o ukształtowanie poziomu, czyli ile czasu cena spędziła na danym poziomie, w jaki sposób cena opuściła poziom, czy poziom był testowany i ile razy, i najważniejsze, czy jest odpowiednia marża na transakcji (profit margain), do tego dochodzi jeszcze sposób w jaki cena dotarła do poziomu

http://chomikuj.pl/rafarjaon XLT > Seiden > FxStreet - polecam obejrzeć te filmiki

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paweldobkowski »

Setna strona!

Pozdrawiam gospodarza, czytelników i uczestników :wink:

ODPOWIEDZ