Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: gutek04 »

admkowal pisze:mega fatalne wejście ale dobre miejsce na krótkie momentum więc zagrane. Stop 4131, 1/3 zwykłej stawki - przez późne wejście, wzrosło ryzyko.

Obrazek
To ja mam pytanie Adamie: Jak to jest że pokazujesz screena z supply H1, a shorta grasz duzo wyzej niz on sie znajduje... Co sprawia ze wyczekujesz na ten odpowiedni moment? Co traktujesz jako potwierdzenie?

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paweldobkowski »

paweldobkowski pisze:Szykujcie się na jeszcze jeden short na EU. Tym razem nie będzie błędów :shock:
Błąd się wdarł - nie spojrzałem na wyższe TF'y.

Aktualny stan konta: $31,90

Haha

EDIT: W dodatku nie trzymałem się głównej zasady mojego nowego planu, który testuje. W retrospekcji czarno na białym powinienem szukać longa a szukałem to co mi się wydawało zamiast trzymać się planu. Taka sytuacja nie może się powtórzyć.

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Ostatni na dzisiaj:
Obrazek

Grzebałem coś przy ustawieniach SL i przestawiłem TP z pierwotnego targetu na +8 więc trade zamknięty na +8 chociaż target pierwotny został osiągnięty na +14. Zupełnie żałosne.

Stan konta wynosi $35,90 czyli powrót do 75% chociaż powinno być już ze 150% gdyby nie to, że robię upośledzone rzeczy. Oficjalny koniec dnia bo zupełnie sobie dzisiaj nie radzę :wink:

Screen:
Obrazek

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Chciałem tylko napisać o swoich wrażeniach z tego na razie 2 dniowego testu.

Emocje ZUPEŁNIE mnie blokują. Teraz rozumiem co mają na myśli ludzie, którzy obracają wielkimi kwotami i twierdzą, że emocje to 90% sukcesu. Jeżeli suma o którą grasz jest odczuwalna dla Ciebie albo dla Twojego konta to emocje niewiarygodnie paraliżują. Nawet mnie chociaż jestem na 100% pewien tego co robię.

W tym wypadku pieniądze są dla mnie niczym. Jeżeli stracę te $20, które mam tutaj chyba od roku to jakoś to przeżyję :wink:, ale wiem, że utrata dużej ilości pipsów bardzo utrudni mi grę. Na swoim koncie na którym przeważnie ryzykuję coś w okolicach 3% na 10p gra jest RELAKSEM w porównaniu z tym przez co przechodzę tutaj :wink: Choć dzisiejszy dzień jest na pewno przełomowy ponieważ dwa trady nie były chamsko skalperskiego tylko polegające na "wyczekaniu". Pewnie przez to, że czuję, że mogę ponieść jakąś stratę i nadal utrzymać wielkość pozycji.

Zapewne gdybym grał po prostu dla siebie to też sytuacja wyglądałaby inaczej. Efekt upubliczniania powoduję dodatkową presję - dla mnie to coś nowego - nigdy nie prowadziłem dziennika.

Żadnych głębokich myśli tylko rada dla ludzi, którzy czują nadal strach w czasie gry i nie są dochodowi - istnieje szansa, że zarabialibyście gdybyście grali mniejszymi pozycjami albo nie robili sobie presji forum.

Adam za to widzę, że ładnie katuje wykresy i bardzo miło się na to patrzy. Tak trzymaj!

Jutro rozniosę rynek.
Sukces będzie zależał od tego jak bardzo w to uwierzę :wink:

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

Zaraz odpiszę na wszystko tylko aktualna sytuacja na edku:

Obrazek
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Awatar użytkownika
Darkst
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Darkst »

Co do miejsca wejścia dla mnie ważnym punktem odniesienia są indeksy dolara lub euro... dwa screeny powiedzą więcej niż tysiąc słów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

paweldobkowski pisze:Aktualny stan konta to 35 USD co daje 75% ROI od wczoraj (screen na koniec dnia). Myślę, że teraz konto powinno ruszyć w potrójnym tempie
Wow, Paweł - świetna robota. Ciekawy eksperyment sobie wymyśliłeś :)

Spekulant83 pisze:Mimo dobrego wejścia +84 pipsy tylko. A mogło być +105 tam gdzie planowałem.
Czy ja wiem czy "tylko". Wynik 50+ to wystarczający urobek na conajmniej dwa dni. W każdym razie brawo!
Spekulant83 pisze:Adam Ty tam wszedłeś na podstawie jakiejś S/D czy wg klasycznej PA wszedłeś - chciałbym się upewnić.
Tylko podaż i popyt. Klasyczne PA stosuję czasami do wyznaczenia pierwszego targetu. Tu może dodatek:

Obrazek
admkowal pisze:Obrazek
usdx m15
Obrazek
Spekulant83 pisze:Acha i teraz jeśli powróci do tej S/D na której to reakcji zarobiliśmy to ponowisz longa czy będziesz się obawiał przebicia tej strefy?
Teraz już nie będę grał longów z tego poziomu. Spójrz na daily. Można było grać na momentum ale nie na zamianę trendu tzn. wszystko można ale trend daily odbicie od podaży h1/h4 były zbyt silne na ten poziom. Był on już raz testowany i to głęboko.

Spekulant83 pisze:Chyba, że ten spadek na który teraz zagrałeś to ... korekta i utworzy się HL po prostu...
Nie próbuję przewidzieć czy to LH, LL, HH czy HL. Gram to co widzę, wiem że to utarte zdanie ale to bardzo ważne żeby się do tego stosować. Jeśli będziesz analizował jak typowi analitycy, którzy dostają wypłatę nie za trafność a za liczbę wyrazów, to będziesz się do nich przywiązywał. I często będą te analizy przesłaniać Ci czysty wykres. Ja dla przykładu każdego dnia kasuje poprzednie wykresy i odpalam zupełnie nowe - czyste (daily, weekly, monthly zostają - już bez przesady :wink: ) . Po prostu nie może być czegoś takiego, że: "Mmmm.... wyznaczyłem raz, to na pewno dobrze. Jak już tak było to coś w tym jest. Do tego oko się przyzwyczaja do poziomów, które wyznaczamy. I tak naprawdę celem jest taka analiza aby każdego dnia poziomy, które wyznaczamy zawsze były takie same (np.: h4, które się tak szybko nie zmieniają). To pomaga sprawdzić jak uczciwi i krytyczni jesteśmy wobec siebie. [Chyba zszedłem trochę z tematu...]

gutek04 pisze:Jak to jest że pokazujesz screena z supply H1, a shorta grasz duzo wyzej niz on sie znajduje... Co sprawia ze wyczekujesz na ten odpowiedni moment? Co traktujesz jako potwierdzenie?
Pisałem, że:
admkowal pisze:mega fatalne wejście ale dobre miejsce na krótkie momentum więc zagrane
I tak było - wejście strasznie spóźnione. Dobre wejście miał Spekulant, który o ile dobrze pamiętam wszeł po 62.
trading is waiting
--

AK

Awatar użytkownika
iwan
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: iwan »

Adam czemu dzisiejsza nawrotke o godz 16 grales od poziomu 4275 a nie od poziomu zaznaczonego jedynka na moim screenie m15. Na m5 jest zblizenie tego poziomu z zaznaczona strzalka swieczka ktora wygladala jak odrzucenie poziomu. Zakonczyloby sie to zaliczeniem SL.
Czemu ten poziom nie byl ok do grania?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

admkowal pisze:Nie próbuję przewidzieć czy to LH, LL, HH czy HL. Gram to co widzę, wiem że to utarte zdanie ale to bardzo ważne żeby się do tego stosować. Jeśli będziesz analizował jak typowi analitycy, którzy dostają wypłatę nie za trafność a za liczbę wyrazów, to będziesz się do nich przywiązywał.
That's golden.

Nie wolno się przesadnie przywiązywać do linii/stref.

Co do eksperymentu to testuję coś zupełnie nowego i zamiast robić to na swoim koncie poligonowym po cichu to pomyślałem, że będę tutaj o tym pisał.

Jeżeli nie wysadzi mnie zbyt duża pozycja z gry, to co testuje okaże się, wartościowe i starczy mi cierpliwości to liczę, że na tym koncie pojawią się jakieś prawdziwe pieniądze. Wtedy dopiero będzie emocjonująco :wink:

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

iwan pisze:Czemu ten poziom nie byl ok do grania?
Był ok. Gdyby ktoś go grał na pewno nie powiedziałbym, że źle zrobił. Dobrze że dałeś m5. Tam nie ma bazy. Jest wjazd i od razu świeca odwrócenia. Dodatkowo cena konsolidowała się przed dojściej do poziomu co zmniejsza profit margin. Dla mnie nie było możliwości grania.
paweldobkowski pisze:Jeżeli nie wysadzi mnie zbyt duża pozycja z gry, to co testuje okaże się, wartościowe i starczy mi cierpliwości to liczę, że na tym koncie pojawią się jakieś prawdziwe pieniądze. Wtedy dopiero będzie emocjonująco
Powodzenia!
trading is waiting
--

AK

ODPOWIEDZ