Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spekulant83 »

Pokazuje to wejście. Szkoda, że nie dostrzegłem poziomu na shorta który wskazał Adam a który to idealnie zadziałał.

Obrazek

Najgorsze, że nawet gdybym spojrzał na te świece które utworzyły SUPPLY dla shorta to nie zaznaczyłbym go ponieważ ... ponieważ w tamtym akurat miejscu nie potrafię wyznaczyć bo nie ma jasnej sytuacji dla wyznaczenia :/ Oczywście z perspektywy M5. Schodząc na M1 żeby to oznaczyć precyzyjniej....wyznaczyłbym z dokładnością do 0.1 pipsa co też sprawdziłem przed chwilą - ale czy to nie szukanie na siłę...z reguły tak nie robię...muszę to odnotować i przypominać sobie w przyszłości o tym nieczytelnym poziomie z perspektywy M5 jak dla mnie.

PS. W sumie to nie liczy się nic bardziej niż prawidłowe wyznaczenie poziomów. Jak dojdę do wprawy w wyznaczaniu poziomów gdzie cena sięga o 0,5 pipsa max i odbija to pokażę trady z takich poziomów gdzie na każdym postawię oczekujące. Na tym supply co Adam zaznaczył można było dwa razy zarobić kurdę...z oczekującego np bo pierwszy test tego Supply był w nocy.
"Mówisz, że nie możesz, to nie możesz.
Mówisz, że możesz, to możesz.
Więc sobie wybierz" - Mistrz Zen Seung Sahn

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

Spekulant83, pamiętaj, że nie każdy ruch jest naszym celem. Spójrz z boku na sytuację. Uproszczając, zarobiłeś ponad 80 pips a mimo to nie jesteś 'pełen' szczęścia. Rozumiem, że dążenie do perfekcji i dokładności jest ważniejsze niż pieniądze ale czy na pewno? Opracuj sobie jedno / dwa wejścia, z którymi dobrze się czujesz i dają Ci przewagę. I graj je. Ze swojej strony mogę tylko cicho i krótko napisać, że jest mały kontakt z Online Trading Academy. Ze swojej strony kończę mini program szkoleniowy ale jak to dalej wyglądać będzie ze strony praktycznej czyli jak, gdzie, kiedy, dlaczego, za % czy cash nie mam jeszcze pomysłu. Jeśli macie pomysły to piszcie na pm.
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

admkowal pisze:Spekulant83, pamiętaj, że nie każdy ruch jest naszym celem. Spójrz z boku na sytuację. Uproszczając, zarobiłeś ponad 80 pips a mimo to nie jesteś 'pełen' szczęścia. Rozumiem, że dążenie do perfekcji i dokładności jest ważniejsze niż pieniądze ale czy na pewno? Opracuj sobie jedno / dwa wejścia, z którymi dobrze się czujesz i dają Ci przewagę. I graj je. Ze swojej strony mogę tylko cicho i krótko napisać, że jest mały kontakt z Online Trading Academy. Ze swojej strony kończę mini program szkoleniowy ale jak to dalej wyglądać będzie ze strony praktycznej czyli jak, gdzie, kiedy, dlaczego, za % czy cash nie mam jeszcze pomysłu. Jeśli macie pomysły to piszcie na pm.
Masz rację jak zwykle. Ja w tej chwili wiem już sporo i poukładane mam w miarę w głowie...doskonalę warsztat tradingu w oparciu o S/D + konfrontuje tą metodą wszystko co przez lata poznałem (niezły ubaw i pobłażliwe spojrzenie na siebie) + inne techniki staram skonfrontować np. ZL...ALE mam jedną wielką kulę u nogi nad którą ciężko pracuję - zaufanie i lęki (skrzywienie po wielu porażkach z dawnych lat).

Oto przykład na screenie gdzie powinienem trzymając się na sztywno zasad wejść a nie wszedłem ze strachu który był zbudowany przez jakieś tam przeświadczenia ogólnego rodzaju jak wymysły o korektach o sytuacji makro...te bzdury prowadzą na manowce (ale tego się wyzbędę w końcu....może ktoś mi oczyści umysł w końcu, da kopniaka mentalnego na szkoleniu ;) czy coś w tym stylu...).

XAU/USD - ani razu nie zająłem pozycji (zaczynam dopiero obserwować ten rynek ale to nie usprawiedliwienie - poziomy zadziałały!):
Wklejam ten screen żeby pokazać jak strach potrafi paraliżować (bo nowy rynek...co z tego, nowy rynek to dobry sprawdzian na zaufanie do siebie! - oblałem).

Obrazek

PS. Wiem dużo. Po prostu mam szkody psychiczne powstałe po kilku MC w ciągu 6 lat po których to MC następowała ucieczka od FX na różne okresy czasu, które z trudem (szkody psychiczne) eliminuje powoli.

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Urazy psychiczne to duża przeszkoda ale jak już o tym wiesz to problem się zmniejsza.

short zamknięty na 4152 czyli +125

funta też pokażę bo wczoraj już nie zdążyłem. Wejście spóżnione... Standart ostatnio bo niestety nie jestem dostępny przy komputerze non-stop. Zaglądam tylko rano i potem po południu. btw - wakacje :) Ale następny tydzień już w domu więc będzie lepiej.

Obrazek

Zwróćcie uwagę jak cena dochodziła do poziomu. Wiele mniejszych poziomów, dopiero ostatnia faza była ok. Dlatego taka marna reakcja.
trading is waiting
--

AK

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Lol. Macie longi na edku, ja wszedłem :) od 4152 zaraz screeny pójdą
trading is waiting
--

AK

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Kluczowy był poziom na usdx i oczywiście miejsce na edku - testował ostatnie low a nawet je przebił. tp było 4225 ale nawet nie zdążyłem ustawić. +77

Obrazek
Obrazek

ten przykład pokazuje dokładnie, że nie przewiduję a staram się grać to co widzę. Wtedy źle powiedziałem bo w ogóle odniosłem się do tego co może stać się w przyszłości ale tego nigdy nie wiemy.
trading is waiting
--

AK

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

admkowal pisze:Lol. Macie longi na edku, ja wszedłem :) od 4152 zaraz screeny pójdą
Gratuluję longów na Edku. Ja nie zacząłem jeszcze stosować - zleceń oczekujących - i znów nie zarobiłem.

Co jest błędem także? To, że siedzę cały dzień i wieczorem także - a powinienem o godz. 18:00 powiedzieć STOP i dać spokój i odpoczywać. Spowodowałoby to szybsze pójście spać i wstanie na 8:00 na trading i pozycję bym zajął.

Czyli brak zleceń oczekujących i brak odpoczynku - najlepiej gdy Londyn się kończy lub 18:00 i odciąć się.

Adam pisałeś o tym, że nie brałbyś LONGA na tym poziomie reakcji z wczoraj bo napisałeś, że wczoraj zagrałeś na nim longa na momentum ale z DAILY wskazuje na silną podaż i ten poziom jest za słaby...co spowodowało, że zmieniłeś zdanie i wszedłeś jeśli można wiedzieć...

wng
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: wng »

witam, jak oceniacie ten poziom?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

raf1124
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: raf1124 »

Spekulant83 pisze:admkowal napisał:
Spekulant83, pamiętaj, że nie każdy ruch jest naszym celem. Spójrz z boku na sytuację. Uproszczając, zarobiłeś ponad 80 pips a mimo to nie jesteś 'pełen' szczęścia. Rozumiem, że dążenie do perfekcji i dokładności jest ważniejsze niż pieniądze ale czy na pewno? Opracuj sobie jedno / dwa wejścia, z którymi dobrze się czujesz i dają Ci przewagę. I graj je. Ze swojej strony mogę tylko cicho i krótko napisać, że jest mały kontakt z Online Trading Academy. Ze swojej strony kończę mini program szkoleniowy ale jak to dalej wyglądać będzie ze strony praktycznej czyli jak, gdzie, kiedy, dlaczego, za % czy cash nie mam jeszcze pomysłu. Jeśli macie pomysły to piszcie na pm.

Masz rację jak zwykle. Ja w tej chwili wiem już sporo i poukładane mam w miarę w głowie...doskonalę warsztat tradingu w oparciu o S/D + konfrontuje tą metodą wszystko co przez lata poznałem (niezły ubaw i pobłażliwe spojrzenie na siebie) + inne techniki staram skonfrontować np. ZL...ALE mam jedną wielką kulę u nogi nad którą ciężko pracuję - zaufanie i lęki (skrzywienie po wielu porażkach z dawnych lat).

Oto przykład na screenie gdzie powinienem trzymając się na sztywno zasad wejść a nie wszedłem ze strachu który był zbudowany przez jakieś tam przeświadczenia ogólnego rodzaju jak wymysły o korektach o sytuacji makro...te bzdury prowadzą na manowce (ale tego się wyzbędę w końcu....może ktoś mi oczyści umysł w końcu, da kopniaka mentalnego na szkoleniu Wink czy coś w tym stylu...).

XAU/USD - ani razu nie zająłem pozycji (zaczynam dopiero obserwować ten rynek ale to nie usprawiedliwienie - poziomy zadziałały!):
Wklejam ten screen żeby pokazać jak strach potrafi paraliżować (bo nowy rynek...co z tego, nowy rynek to dobry sprawdzian na zaufanie do siebie! - oblałem).

PS. Wiem dużo. Po prostu mam szkody psychiczne powstałe po kilku MC w ciągu 6 lat po których to MC następowała ucieczka od FX na różne okresy czasu, które z trudem (szkody psychiczne) eliminuje powoli.

ja tak się zastanawiam, w jaki sposób tłumaczysz istnienie strefy podaży/popytu jeżeli była ona już przeszywana na wylot przez cenę ? przecież wtedy to już jest bezsensu ?

PS. Spekulant, jeżeli masz problemy ze stawianiem oczekujących, to postaw sobie alarmy na poziomy i nie będzie problemu
Ostatnio zmieniony 03 sie 2011, 10:04 przez raf1124, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Spekulant83 pisze:Adam pisałeś o tym, że nie brałbyś LONGA na tym poziomie reakcji z wczoraj bo napisałeś, że wczoraj zagrałeś na nim longa na momentum ale z DAILY wskazuje na silną podaż i ten poziom jest za słaby...co spowodowało, że zmieniłeś zdanie i wszedłeś jeśli można wiedzieć...
Właśnie o tym pisałem w poprzednim poście. Nie miałem żadnych przemyśleń co do ogólnej sytuacji a pytanie tak jakby zmusiło do wyrobienia opinii. Nadal uważam że daily jest prospadkowa ale nawet jakby teraz zaczęli diametralnie rosnąć to i tak swoje wyciągnę. Dlatego prognozy nie mają sensu. Trudno wszystkie niuanse pokazać na forum ale klucz jest taki że prognozowanie jest be

Dobra, ja już muszę zmykać więc do zobaczenia popołudniu
trading is waiting
--

AK

ODPOWIEDZ