Historia X czyli dziennik takiego sobie tradera
- Good Will Hunting
- Pasjonat
Jaki zakres ruchów prognozujesz w przypadku spadków? Myślisz, że będą to ostatnie dołki na D1? a może coś wyżej/niżej?
Z góry dziękuję za odpowiedź i prowadzenie tego dziennika. Śledzę go już jakiś czas jednak z tego co pamiętam jeszcze nigdy tu nie pisałem. A szkoda, bo jest to jeden z ostatnich, jak nie ostatni dziennik na forum, do którego warto zaglądać. Prowadzony sumiennie, wypełniony bardzo ciekawymi analizami i okraszony równie ciekawym spojrzeniem na rynek. Spojrzeniem z którego wywnioskować można sporą wiedzę autora. Życzę dalszej wytrwałości w prowadzeniu dziennika i w pisaniu podobnych analiz co ta z góry, co do której nie ukrywam, że bardzo chciałbym żeby się sprawdziła.
Pozdrawiam.
Z góry dziękuję za odpowiedź i prowadzenie tego dziennika. Śledzę go już jakiś czas jednak z tego co pamiętam jeszcze nigdy tu nie pisałem. A szkoda, bo jest to jeden z ostatnich, jak nie ostatni dziennik na forum, do którego warto zaglądać. Prowadzony sumiennie, wypełniony bardzo ciekawymi analizami i okraszony równie ciekawym spojrzeniem na rynek. Spojrzeniem z którego wywnioskować można sporą wiedzę autora. Życzę dalszej wytrwałości w prowadzeniu dziennika i w pisaniu podobnych analiz co ta z góry, co do której nie ukrywam, że bardzo chciałbym żeby się sprawdziła.
Pozdrawiam.
Wolałbym umrzeć niż przegrać.
Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.
Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.
Na bazie analizy wolumenu i profilu rynku prognozuje poziom 1.36~1.34 jako następny istotny dołek w przypadku zrealizowania się scenariusza spadkowego.Good Will Hunting pisze:Jaki zakres ruchów prognozujesz w przypadku spadków? Myślisz, że będą to ostatnie dołki na D1? a może coś wyżej/niżej?
Pozdrawiam.
fx-forum
MkubuxK pisze:UWAGA: prognoza długoterminowa.
Zrobiliśmy właśnie górny knot dla świecy MN, następne parę miesięcy powinno być spadkowe i jeśli przebijemy średnią wyznaczającą trend dla H4 otwieram długoterminową pozycję z TP 1.35 SL 1.46
Prognoza wypełniona.
Średnioterminowy dołek osiągnięty. Mocny obrót zrobiono przy poziomie 1.3720-40 i tam będę rozglądał się za S. Generalnie cykl wypalił ale zrobili taki zamęt przy poziomie 1.41-45 że nie jedna osoba z dużym doświadczeniem z pewnością zgłupiała. Wypadliśmy z konsolidacji miesięcznej 1.41-45 ( fair price miesięczne ) i w tej chwili droga do większych spadków otwarta.
Nie pisałem przez ten okres jako że sam rozglądałem się za Skami i dosyć często musiałem pracowac SL co łatwym przy takiej zmienności góra-dół nie było.
fx-forum
Jak dla mnie mamy szanse w tej chwili na większą korektę. Bardzo mocne parcie na S jest i ogólna sytuacja fundamentalna nie pomaga, ale jak wiadomo nie każdy może zarobić. Im więcej osób obstawia S tym większe prawdopodobieństwo korekty. Z technicznego punktu widzenia dotarliśmy do długoterminowej średniej dla D1 która nie raz już zatrzymywała spadki bądź wzrosty na dłuzej. Cena ją zaakceptowała jak widać po dzisiejszej świeczce dziennej. Co więcej warto spojrzeć na historyczne zakresy ruchów bez korekty. Zazwyczaj powtarzają się one i tak dzisiaj zrobiliśmy zakres ruchu wzrostowego z początku tego ruchu. Nadal nie zrobiliśmy zakresu ruchu z okresu kryzysu 2007/2008 a sytuacja na rynkach jest podobna. Wydaje mi się że na deser zaserwują nam bankructwo Grecji i wtedy wypełni się analiza długoterminowa.
Sposobu w jaki wykonają korektę nie da rady przewidzieć ale mogę napisać parę rzeczy na które z pewnością ja sam będę uważał:
-szybsze średnie które będą próbowały nakryć cenę od góry i zmienić jej kierunek z powrotem na spadkowy.
- zmienność dla D1 i W1
- odchylenie składnika cyklicznego
- nagromadzenie tygodniowego i miesięcznego wolumenu ( tam gdzie leży najwięcej S - z racji tego że kierunek mamy już określony można zgadywać że są to krótkie pozycje )
Jeśli którykolwiek z tych elementów da sygnał do kontynuowania spadków z pewnością dam znać.
Sposobu w jaki wykonają korektę nie da rady przewidzieć ale mogę napisać parę rzeczy na które z pewnością ja sam będę uważał:
-szybsze średnie które będą próbowały nakryć cenę od góry i zmienić jej kierunek z powrotem na spadkowy.
- zmienność dla D1 i W1
- odchylenie składnika cyklicznego
- nagromadzenie tygodniowego i miesięcznego wolumenu ( tam gdzie leży najwięcej S - z racji tego że kierunek mamy już określony można zgadywać że są to krótkie pozycje )
Jeśli którykolwiek z tych elementów da sygnał do kontynuowania spadków z pewnością dam znać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fx-forum
Przeglądając ostatnimi czasy forum zauważyłem, że bardzo często wałkowany jest temat support/ resistance. Problem zazwyczaj leży w tym że każdy inaczej je wyznacza, a niektórzy poddają w wątpliwość ich istnieje i przyjmują hipotezę że rynek jest losowy i takie rzeczy nie istnieją.
Ja uważam że istnieją i bawiąc się ostatnio danymi D1 prostym programem ekonometrycznym znalazłem metodę którą da się wystandaryzować i która doskonale obrazuje s/r czyli miejsca gdzie istnieje większe prawdopodobieństwo że rynek zawróci aniżeli w dowolnie innym miejscu. Jak sprawić by wchodząc w transakcje szanse były po Twojej stronie dzięki s/r ? Zainteresowanych po solucje zapraszam na pm. Nie ma subiektywności w tej metodzie.
Metodę można stosować na dowolnie innym interwale, a jedynym kryterium które musi być spełnione jest liczba danych.
Ja uważam że istnieją i bawiąc się ostatnio danymi D1 prostym programem ekonometrycznym znalazłem metodę którą da się wystandaryzować i która doskonale obrazuje s/r czyli miejsca gdzie istnieje większe prawdopodobieństwo że rynek zawróci aniżeli w dowolnie innym miejscu. Jak sprawić by wchodząc w transakcje szanse były po Twojej stronie dzięki s/r ? Zainteresowanych po solucje zapraszam na pm. Nie ma subiektywności w tej metodzie.
Metodę można stosować na dowolnie innym interwale, a jedynym kryterium które musi być spełnione jest liczba danych.
fx-forum