Historia X czyli dziennik takiego sobie tradera
Nagromadzenie wolumenu czyli fair price dla danego okresu. Szukam odchylenia od tego okresu i na zasadzie ruchu mierzonego w drugą stronę próbuję przewidzieć gdzie będą próbowali zbijać cenę. Przykład dzisiejszej transakcji.
Jak przelecą to następny przystanek to 1.4330 oraz 1.4420 i spróbuję wstrzelić się w L na jakiejs korekcie.
*UPDATE*
Poprzednia pozycja SL.
Jak przelecą to następny przystanek to 1.4330 oraz 1.4420 i spróbuję wstrzelić się w L na jakiejs korekcie.
*UPDATE*
Poprzednia pozycja SL.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fx-forum
Ostatni rysunek na dzisiaj. Dotarliśmy do poziomu 1.4330 i jest to ostatni poziom do S. Znajdujemy się ponad średnimi wyznaczającymi trend począwszy od M1 do H1 więc wszelkie próby shorcenia powyżej tego poziomu będą próbą gry pod prąd.
fx-forum
MkubuxK pisze:Jak przelecą to następny przystanek to 1.4330 oraz 1.4420 i spróbuję wstrzelić się w L na jakiejs korekcie.
W L się dzisiaj nie wstrzeliłem. Byłem poza rynkiem chociaz okazji było sporo. 2 razy było podejście do strefy oporu ( zamieniła się w strefę wsparcia ) ze wczoraj i dwa razy wytrzymała. Przy 1.4420 można zrealizowac TP z pozycji jeśli ktoś jest w długich. Ja będę szukał tam okacji do S
fx-forum
Piramidowanie pozycji na M1 na koniec dnia pod s/r ( taki skalp w moim wykonaniu ). W najgorszym wypadku wyjdę na 0. W najlepszym tak jakbym zagrał dzisiaj L i cały ruch zgarnął.
Przy zmniejszonej zmienności mogę bardzo powoli dodawac do pozycji. Wykres w tej chwili porusza się w takim tempie jakbym grał normalnie M15
*UPDATE*
TP osiągnięty ( zamknąłem skryptem zlecenia ). Wrzucony update rysunku. Być może będziemy dalej spadać ale mnie to już nie interesuje. Porzuciłem idee pozostania na rynku do 5 bez kontroli pozycji i na dzisiaj kończę wynikiem +43pkt. Dobry wynik jak na 1,5 godziny pracy. Kluczowy okazał się poziom wyznaczony wczoraj który zadziałał co do pipsa oraz TP.
Pozdrawiam i do jutra !
Przy zmniejszonej zmienności mogę bardzo powoli dodawac do pozycji. Wykres w tej chwili porusza się w takim tempie jakbym grał normalnie M15

*UPDATE*
TP osiągnięty ( zamknąłem skryptem zlecenia ). Wrzucony update rysunku. Być może będziemy dalej spadać ale mnie to już nie interesuje. Porzuciłem idee pozostania na rynku do 5 bez kontroli pozycji i na dzisiaj kończę wynikiem +43pkt. Dobry wynik jak na 1,5 godziny pracy. Kluczowy okazał się poziom wyznaczony wczoraj który zadziałał co do pipsa oraz TP.
Pozdrawiam i do jutra !
fx-forum
Ostatnia transakcja dzisiaj. Poziom 1.4420 odrzucony po raz kolejny. Nie jest to już pora do grania ale poziom dobry. Poczekam na przebicie lokalnego wsparcia i przestawię tam SL.
Open 1.4414
SL 1.4421
TP 1.4390
*UPDATE*
SL przestawiony na 1.4416
*UPDATE* 21.30
SL przestawiony na BE - straty już na pewno nie będzie.
*UPDATE 21.56*
Zamknięte na +10pkt. Kryterium czasowe dla M1 przekroczone.
Łączny wynik dzisiaj to +53pkt
Open 1.4414
SL 1.4421
TP 1.4390
*UPDATE*
SL przestawiony na 1.4416
*UPDATE* 21.30
SL przestawiony na BE - straty już na pewno nie będzie.
*UPDATE 21.56*
Zamknięte na +10pkt. Kryterium czasowe dla M1 przekroczone.
Łączny wynik dzisiaj to +53pkt
fx-forum
Średnioterminowe L na EURUSD ze SL 1.4320. TP 1.45
Powód:
średnia H4, średnia H1, duże nagromadzenie wolumenu miesięczne.
Dałoby się wejść z lepszym SL ( mój 30pkt SL może również okazać się za mały, ale nie używam większego ! ) ale nie będę miał jutro znów czasu obserwować rynku więc trend poniżej M30 pomijam ( tutaj zagranie jest pod prąd ). Dodatkowo s/r z D1 nas trzyma. Jak przebijemy się , czytaj moja pozycja zaliczy SL znów będę grał tylko krótkie pozycje bo wtedy trend spadkowy będzie spadkowy poniżej H4 aż do M1.
Powód:
średnia H4, średnia H1, duże nagromadzenie wolumenu miesięczne.
Dałoby się wejść z lepszym SL ( mój 30pkt SL może również okazać się za mały, ale nie używam większego ! ) ale nie będę miał jutro znów czasu obserwować rynku więc trend poniżej M30 pomijam ( tutaj zagranie jest pod prąd ). Dodatkowo s/r z D1 nas trzyma. Jak przebijemy się , czytaj moja pozycja zaliczy SL znów będę grał tylko krótkie pozycje bo wtedy trend spadkowy będzie spadkowy poniżej H4 aż do M1.
fx-forum
Przepraszam za brak wpisów w Czwartek i Piątek ale cały ten czas poświęciłem na pisanie GUI - po 16h dziennie - ( graficzny interfejs ) pod platformę JForex od Dukascopy.
Póki co zaimplementowałem:
-okienko zawsze na wierzchu
-suwak do kontroli ryzyka po podaniu SL
-samemu można wpisać wielkość pozycji
-ustawienie zlecenie ze SL i bez SL , z TP i bez TP
- zamkniecie wszystkich pozycji po przekroczeniu zysku
- przycisk kupna, sprzedaży, przycisk BE, przycisk zamknięcia zlecenia
- nasłuch z klawiatury ( CTRL + C , CTRL + B , etc do zamykania otwierania pozycji o wpisanych wartosciach do GUI )
-wypisanie do konsoli danych z pozycji ( czas otwarcia pozycji , zysk/strata, godzina zamkniecia otwarcia z mozliwoscia zapisu do pliku )
-pasek postepu zrealizowanego planu dziennego
Do zaimplementowania:
-interfejs w pełni konfigurowalny ( dodaj, usun elementy, ustaw je w takiej kolejnosci na okienku ja chcesz )
-oblicz spread, sredni spread
- trailing stop
-wlacz stop ema, wylacz stopa ema, wlacz stop oparty o inny wskaznik
- przycisk BE
1000 linijek kodu już jest. Drugie tyle przede mną.
Póki co zaimplementowałem:
-okienko zawsze na wierzchu
-suwak do kontroli ryzyka po podaniu SL
-samemu można wpisać wielkość pozycji
-ustawienie zlecenie ze SL i bez SL , z TP i bez TP
- zamkniecie wszystkich pozycji po przekroczeniu zysku
- przycisk kupna, sprzedaży, przycisk BE, przycisk zamknięcia zlecenia
- nasłuch z klawiatury ( CTRL + C , CTRL + B , etc do zamykania otwierania pozycji o wpisanych wartosciach do GUI )
-wypisanie do konsoli danych z pozycji ( czas otwarcia pozycji , zysk/strata, godzina zamkniecia otwarcia z mozliwoscia zapisu do pliku )
-pasek postepu zrealizowanego planu dziennego
Do zaimplementowania:
-interfejs w pełni konfigurowalny ( dodaj, usun elementy, ustaw je w takiej kolejnosci na okienku ja chcesz )
-oblicz spread, sredni spread
- trailing stop
-wlacz stop ema, wylacz stopa ema, wlacz stop oparty o inny wskaznik
- przycisk BE
1000 linijek kodu już jest. Drugie tyle przede mną.
fx-forum
Zawieszam tymczasowo prowadzenie dziennika w formie analiz intraday M1,M5,M15,H1. Nie zrezygnuję natomiast z analiz D1, W1 ( ewentualnie czasem H4 ) gdyż musiałbym wtedy zrezygnować chyba ze swojego uzależnienia jakim jest pisanie tutaj. Coś co miało mnie rozwijać stało się jak narkotyk.
Cel, który zakładałem ponad rok temu osiągnąłem. Planuję teraz zrealizować dość duży projekt, który będzie wymagał większego zaangażowania kapitału i mojego czasu. Będzie to kolejny krok w moim rozwoju jako zawodowy trader. Pod koniec okresu wakacyjnego wrócę ze szczegółami - mam nadzieję że "większy", "silniejszy" i "spełniony".
Pozdrawiam serdecznie
Cel, który zakładałem ponad rok temu osiągnąłem. Planuję teraz zrealizować dość duży projekt, który będzie wymagał większego zaangażowania kapitału i mojego czasu. Będzie to kolejny krok w moim rozwoju jako zawodowy trader. Pod koniec okresu wakacyjnego wrócę ze szczegółami - mam nadzieję że "większy", "silniejszy" i "spełniony".
Pozdrawiam serdecznie
fx-forum