Historia X czyli dziennik takiego sobie tradera
Target 1.4220 wyznaczony na poziomie nagromadzenia tygodniowego wolumenu osiągneliśmy. Reakcja musiała być. W końcu z tego miejsca cały ten impuls wzrostowy mamy. Teraz prawdopodobnie sesja nocna czeka nas wzrostowa i zamkniecie tygodnia na podobnym poziomie co dzisiaj albo i wyżej. Następny tydzień to już spadki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fx-forum
Odbicie nastąpiło znacznie szybciej niż myślałem jeszcze tego samego wieczoru. Nie zmienia to faktu, że zrobili powtórkę z rozrywki i po nagłych wzrostach nastąpiły jeszcze silniejsze spadki. Jak dla mnie dzisiaj osiągnęliśmy tymczasowy dołek i teraz powinno nastąpić odreagowanie. Jak silne - nie wiem. Rejony 1.41 powinniśmy odwiedzić.
Co do dzisiaj to ponowny dołek jeszcze jest możliwy, także poczekałbym na zamknięcie się D1 albo chociażby H4.
Jeśli chodzi o indeks dolara to od dłuższego czasu nie może on sobie poradzić ze strefą s/r i każde jego podejście w jej obszar je natychmiastowo gaszone. Dzisiaj po kolejnej próbie znów nastąpiła tam silna reakcja. Oznacza to że zlecenia krótkich na dolarze wciąż mają się dobrze i potwierdza to możliwą reakcję na EURUSD.
W przypadku zamknięcie się D1 powyżej tej strony broń boże nie dotykałbym L na EURUSD.
Poniżej rysunki które mówią same za siebie.
Co do dzisiaj to ponowny dołek jeszcze jest możliwy, także poczekałbym na zamknięcie się D1 albo chociażby H4.
Jeśli chodzi o indeks dolara to od dłuższego czasu nie może on sobie poradzić ze strefą s/r i każde jego podejście w jej obszar je natychmiastowo gaszone. Dzisiaj po kolejnej próbie znów nastąpiła tam silna reakcja. Oznacza to że zlecenia krótkich na dolarze wciąż mają się dobrze i potwierdza to możliwą reakcję na EURUSD.
W przypadku zamknięcie się D1 powyżej tej strony broń boże nie dotykałbym L na EURUSD.
Poniżej rysunki które mówią same za siebie.
fx-forum
1. Update rysunku indeksu Dolara.
Sytuacja na indeksie Dolara wygląda tak jakbyśmy mieli właśnie do czynienia z nowym impulsem spadków. Konsola była tylko fazą akumulacji i czekają nas dalsze spadki na indeksie i być może historyczne minima.
2. Wielkimi krokami zbliża się znów dzień, kiedy cykl 77dniowy powinien trafić na swoje ekstremum. A mianowicie dokładnie za 7dni czyli na sam koniec Lipca. Wtedy równiez powinniśmy zanotować spadki na EURUSD ( ten tydzień będzie jeszcze wzrostowy, najprawdopodobniej przełamiemy linię trendu którą niejeden analityk techniczny ma rozrysowaną i zatrzymamy się na górnym ograniczeniu długoterminowego kanału spadkowego, który oznaczyłem kolorem niebieskim i którą uznaję za dużo ważniejszą od LT. Dlaczego uważam że powinniśmy ją przełamać ? Dlatego, że jest tam umiejscowione mnóstwo SL a także zleceń oczekujących które będą potrzebne do tego by zmienić kierunek na spadkowy ). Jeśli zanotujemy spadki, a w ostatnim roku notowaliśmy za każdym razem kiedy cykl 77dniowy był sile to najważniejsze będzie czy spadki będą miały formę korekty czy impulsu spadkowego.
WARIANT A: Forma korekty. Po korekcie przyjdą kolejne tygodnie wzrostów i wypełni się również analiza długoterminowa dla Dolara ( patrz update wykresu indeksu USD ).
Jaki będzie to miało wpływ inne waluty i indeksy ?
Wzrosty na giełdach, wzrosty na EURUSD, wzrosty na indeksie Euro, dalszy napływ kapitału do CHF. Pary złotówkowe powinny odetchnąć.
WARIANT B: Forma spadków. Przełamanie LT dla indeksu Dolara jest tylko podpuchą by na trwałe odwrócić kierunek trendu. Analiza dla indeksu USD nie wypełni się i czeka nas dalsza eskalacja kryzysu w UE ( problemy z Grecja, Portugalią, Hiszpanią, Włochami , etc )
Spadki na giełdach, spadki na EURUSD, spadki na indeksie Euro, dalszy napływ kapitału do CHF. Pary złotówkowe dostaną mocno w kość. CHFPLN powyżej 4zł.
Ja osobiście preferuję wariant B, gdyż bliższy jest on sytuacji makroekonomicznej w UE i zaryzykuję znaczny procent konta jeśli dostanę sygnał do sprzedaży Euro.
Na co uważać - sygnały do spadków:
-Uważać na to czy spadki będą miały formę korekty czy impulsu spadkowego. Zaznaczyłem na rysunku jak je rozpoznać.
- Przebicie LT z dużym impetem i odbicie od właściwej lini trendu będącej również górnym ograniczeniem kanału z równie dużym impetem. Tzw. pułapka hossy.
Sytuacja na indeksie Dolara wygląda tak jakbyśmy mieli właśnie do czynienia z nowym impulsem spadków. Konsola była tylko fazą akumulacji i czekają nas dalsze spadki na indeksie i być może historyczne minima.
2. Wielkimi krokami zbliża się znów dzień, kiedy cykl 77dniowy powinien trafić na swoje ekstremum. A mianowicie dokładnie za 7dni czyli na sam koniec Lipca. Wtedy równiez powinniśmy zanotować spadki na EURUSD ( ten tydzień będzie jeszcze wzrostowy, najprawdopodobniej przełamiemy linię trendu którą niejeden analityk techniczny ma rozrysowaną i zatrzymamy się na górnym ograniczeniu długoterminowego kanału spadkowego, który oznaczyłem kolorem niebieskim i którą uznaję za dużo ważniejszą od LT. Dlaczego uważam że powinniśmy ją przełamać ? Dlatego, że jest tam umiejscowione mnóstwo SL a także zleceń oczekujących które będą potrzebne do tego by zmienić kierunek na spadkowy ). Jeśli zanotujemy spadki, a w ostatnim roku notowaliśmy za każdym razem kiedy cykl 77dniowy był sile to najważniejsze będzie czy spadki będą miały formę korekty czy impulsu spadkowego.
WARIANT A: Forma korekty. Po korekcie przyjdą kolejne tygodnie wzrostów i wypełni się również analiza długoterminowa dla Dolara ( patrz update wykresu indeksu USD ).
Wzrosty na giełdach, wzrosty na EURUSD, wzrosty na indeksie Euro, dalszy napływ kapitału do CHF. Pary złotówkowe powinny odetchnąć.
WARIANT B: Forma spadków. Przełamanie LT dla indeksu Dolara jest tylko podpuchą by na trwałe odwrócić kierunek trendu. Analiza dla indeksu USD nie wypełni się i czeka nas dalsza eskalacja kryzysu w UE ( problemy z Grecja, Portugalią, Hiszpanią, Włochami , etc )
Spadki na giełdach, spadki na EURUSD, spadki na indeksie Euro, dalszy napływ kapitału do CHF. Pary złotówkowe dostaną mocno w kość. CHFPLN powyżej 4zł.
Ja osobiście preferuję wariant B, gdyż bliższy jest on sytuacji makroekonomicznej w UE i zaryzykuję znaczny procent konta jeśli dostanę sygnał do sprzedaży Euro.
Na co uważać - sygnały do spadków:
-Uważać na to czy spadki będą miały formę korekty czy impulsu spadkowego. Zaznaczyłem na rysunku jak je rozpoznać.
- Przebicie LT z dużym impetem i odbicie od właściwej lini trendu będącej również górnym ograniczeniem kanału z równie dużym impetem. Tzw. pułapka hossy.
Ostatnio zmieniony 24 lip 2011, 00:14 przez MkubuxK, łącznie zmieniany 1 raz.
fx-forum
zapewne nie piszę tylko i wyłącznie w swoim imieniu ale również wielu osób przeglądających to forum(dokładniej journal) Proszę o pochwałę dla autora
Super analiza ogólnie bardzo fajnie się czyta Twój dziennik - widzać że z rynkiem masz już trochę doczynienia
Pozdrawiam
Sebastian Wieczorek
Super analiza ogólnie bardzo fajnie się czyta Twój dziennik - widzać że z rynkiem masz już trochę doczynienia
Pozdrawiam
Sebastian Wieczorek
"ponosiłem porażkę za porażką-to dlatego odniosłem sukces" Michael Jordan
Dziękuję za pochwałę. Mam nadzieję, że moje analizy przydają się komuś w praktyce.
Dodam tylko tyle, że w ostatnich tygodniach mieliśmy sporo sprzecznych sygnałów na świeczkach tygodniowych łącznie z 3 objęciami Bessy. Wybicie z tego impasu oceniam na 1000-1500 pkt minimum w dowolnym kierunku.
1.60 albo 1.20
Forex to nie wyścigi i tutaj dłuższy trend jest zawsze poprzedzony dłuższą konsolą. Spójrzcie na Grudzień 2007 i sami wyciągnijcie wnioski. 50% szans na naprawdę dobry długoterminowy trade.
Dodam tylko tyle, że w ostatnich tygodniach mieliśmy sporo sprzecznych sygnałów na świeczkach tygodniowych łącznie z 3 objęciami Bessy. Wybicie z tego impasu oceniam na 1000-1500 pkt minimum w dowolnym kierunku.
1.60 albo 1.20
Forex to nie wyścigi i tutaj dłuższy trend jest zawsze poprzedzony dłuższą konsolą. Spójrzcie na Grudzień 2007 i sami wyciągnijcie wnioski. 50% szans na naprawdę dobry długoterminowy trade.
fx-forum
Analiza wolumenu na dzisiaj.
L w przypadku Close powyżej 1.4390. Ewentualnie można dorzucić do L w przypadku zejścia w strefę 1.4340-1.4320.
Short w przypadku zamknięcia się poniżej tej strefy. Mamy spore nagromadzenie miesięcznego wolumenu także reakcja na pewno "gdzieś" będzie ( ciężko określić gdzie ) i lepszym wariantem będzie poczekać na pullback aniżeli próbować łapać spadający rynek.
Strefę 1.42-1.41 uznaję jako losową i tam osobiście odpuszczę wszelkie inwestycje.
*UPDATE 17.48*
Pierwsza pozycja po 1.4390 byłaby na SL ale minąłem ją będąc chwilę poza rynkiem.
Drugą pozycje zająłem po 1.4340, dodałem do pozycji po 1.4355 i zamknąłem po 1.4357. Jestem mocno zawiedziony rezultatem jak na tak długi okres wyczekiwania tego poziomu. Mogłem zająć niżej, ale czekałem na potwierdzenie na M5.
L w przypadku Close powyżej 1.4390. Ewentualnie można dorzucić do L w przypadku zejścia w strefę 1.4340-1.4320.
Short w przypadku zamknięcia się poniżej tej strefy. Mamy spore nagromadzenie miesięcznego wolumenu także reakcja na pewno "gdzieś" będzie ( ciężko określić gdzie ) i lepszym wariantem będzie poczekać na pullback aniżeli próbować łapać spadający rynek.
Strefę 1.42-1.41 uznaję jako losową i tam osobiście odpuszczę wszelkie inwestycje.
*UPDATE 17.48*
Pierwsza pozycja po 1.4390 byłaby na SL ale minąłem ją będąc chwilę poza rynkiem.
Drugą pozycje zająłem po 1.4340, dodałem do pozycji po 1.4355 i zamknąłem po 1.4357. Jestem mocno zawiedziony rezultatem jak na tak długi okres wyczekiwania tego poziomu. Mogłem zająć niżej, ale czekałem na potwierdzenie na M5.
fx-forum
Co robi zbyt ciasny SL przy dobrej pozycji widzicie powyżej. Poziom okazał się doskonały do L. Zamknąłem przy +17pkt a zakres ruchu był na 150pkt. Tak to jest chronić zysk za wszelką cenę zamiast dać pozycji się rozwinąć.
PS: górne ograniczenie trójkąta zostało złamane - pierwszy element układanki.
fx-forum
Trafili Cię na klasycznej ZL, zresztą - nie tylko Ciebie, nie też tam wywaliło na tej cofce do wsparcia.MkubuxK pisze:Co robi zbyt ciasny SL przy dobrej pozycji widzicie powyżej. Poziom okazał się doskonały do L. Zamknąłem przy +17pkt a zakres ruchu był na 150pkt. Tak to jest chronić zysk za wszelką cenę zamiast dać pozycji się rozwinąć.
"Układanki" - masz na myśli przerwanie LT i tesst górnego ograniczenia kanału o którym pisałeś?
pozdrawiam
The irresistible force met the immovable object
Dokładnie. Do dużych spadków potrzebne jest dużo zleceń przeciwstawnych, a te trzeba mieć z kim zawrzeć. Przy przełamaniu tej LT w nocy było widać mocny wzrost który niekoniecznie był zrobiony na fundamentach, kto wie czy nie były to same zlecenia oczekujące plus SL ( automat zbudowany na średnich również dał mi wtedy sygnał do BUY wiec może więcej automatów dostało podobne sygnały ). W przypadku fałszywego wybicia w przeciągu 100-150pkt powinni zorientować się, że to nie jest właściwy kierunek i wtedy zdarzy się właściwy ruch pod który będę się ustawiał od przyszłego tygodnia bądź w przypadku osiągnięcia górnego ograniczenia kanału. Czyli albo czas albo cena. Jeśli wyciągną tygodniówkę maksymalnie do góry bez górnego knota poza jej średni zakres ruchu również będę shorcił, ale już od niedzieli wieczór.quapi pisze:Trafili Cię na klasycznej ZL, zresztą - nie tylko Ciebie, nie też tam wywaliło na tej cofce do wsparcia.MkubuxK pisze:Co robi zbyt ciasny SL przy dobrej pozycji widzicie powyżej. Poziom okazał się doskonały do L. Zamknąłem przy +17pkt a zakres ruchu był na 150pkt. Tak to jest chronić zysk za wszelką cenę zamiast dać pozycji się rozwinąć.
"Układanki" - masz na myśli przerwanie LT i tesst górnego ograniczenia kanału o którym pisałeś?
pozdrawiam
fx-forum
To jest mój ostatni post dotyczący analizy cyklu 77dniowego przed jego wypadnięciem. Sprawdziłem i tego samego dnia również wypada ekstremum ( dołek lub górka cyklu 16dniowego ). Przeanalizowałem również profil rynku z ostatniego miesiąca i najbliższe ekstremum powinno wypaść w rejonie 1.4580-1.4660. Tam prawdopodobnie nastąpi reakcja rynku . Cały ten przedział będę shorcił w przypadku jakiejkolwiek oznaki słabości rynku. Narysowałem górne ograniczenie kanału spadkowego po cenach zamkniecia jak i po cenach maksymalnych - rynek może zatrzymac się w dowolnym miejscu między nimi.
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych inwestycji.
PS: Proszę nie patrzyć na linię transakcji na rysunku, którą zawarłem - nie jest ona powiązana z analiza gdyż jest to zlecenie BUY LIMIT.
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych inwestycji.
PS: Proszę nie patrzyć na linię transakcji na rysunku, którą zawarłem - nie jest ona powiązana z analiza gdyż jest to zlecenie BUY LIMIT.
fx-forum