Własne EA, czyli poszukiwanie Złotego Grala

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy wierzysz w istnienie EA, które regularnie zarabia ?

Tak
246
50%
Nie
100
20%
Tak, ale trzeba je nieustannie modyfikować
146
30%

Liczba głosów: 492

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Szwajcar pisze:Ale po co tak kombinować.
Pisałem, że najlepiej czysto piramidować zyski. Drawdown prawie żadnego a zysk ciągle przeważa.
Zgada się, Jak dobrze idzie to tak właśnie jest. Problem polega na tym, że nie zawsze tak jest.
Poza tym wcale Cię nie namawiam - jeżeli masz coś w czym świetnie się rozeznajesz i to dla Ciebie pracuje to nie ma co kombinować.

Ja mam coś co dla mnie pracuje, dobrze to znam, ale ma taki mankament jaki ma. Mogę z tym żyć jak do tej pory, ale mogę też zamienić makament w dodatkowy zysk. Tak więc jeżeli pozwolisz to sobie trochę pokombinuję.
Chyba, że zdradzisz mi prawdziwy sekret Twojego sukcesu?
Nie w sensie jak zrobić piramidę, ale kiedy ją robić i kiedy zwijać. Czyli jak skutecznie prognozować trend pod kątem piramidy... I żeby to zawsze działało.... bezczelny się zrobiłem ;-)

Dodano po 5 minutach:
unkle/.seed pisze:co reprezentują te poziome linie jakby obrazujące wejście i wyjście z transakcji ale są w powietrzu jakby ?
Niezrealizowany stop/limit.

Dodano po 3 godzinach 45 minutach:
Szwajcar pisze:Screen z kilku dni pozycji na EurUsd.
\poziome linie to anulowane zlecenia oczekujące.
Hm... gdybym miał to zrobić po swojemu, wyglądałoby to mniej więcej to tak jak na załączniku - pozwoliłem sobie pobazgrać po twoim wykresie, moje jest niebieskie :-)
Gdyby mi się to udało tak jak narysowalem, to wychodzi mi, że mój max DD byłby mniejszy niż Twój... dobrze mówię? Ja mam na myśli Equity, nie Balance.

Tak a'propos - jak moja pozycja jest już na plus i zamiast ją zamknąć udało się zabezpieczyć jej zysk przez SL, to nie mam żadnych obiekcji, żeby nie tylko jechać dalej z trendem jeżeli jest możliowść, ale i piramidować jak się da :D

Dodano po 11 minutach:
leszczu pisze:Panowie, a kiedy zamykamy? Gdzie jest ten opór, który ostatecznie decyduje o częściowym zamykaniu pozycji?
Ja mam dwie metody:

1) określony zysk jako kwota pieniędzy, nie żadne pipy.
2) jeżeli jest taka możliwość - "ride the trend right to the end" :D

Pierwszy przypadek jest dobry na kiepski rynek - konsolidacja, krótkie i zmienne trendy. Nie mierzę wysoko - do pierwszego istotnego oporu albo i mniej - hej, ale to pipy, a ja powiedziałem pięniądze... mierzymy siły na zamiary: da się zrobić powiedzmy 50 pip od pierwszego wejścia. Przeliczam to na pieniądze w/g wielkości tego wejścia. I teraz trzymam się tej kwoty.
I tutaj jest ciekawa sprawa, bo za każdym razem gdy dokładam do pozycji dzieją się dwie rzeczy - średnia cena zakupu obniża się, a cel po przeliczeniu kwoty zysku z powrotem na pipy skraca się i to znacznie = pierwotny cel w pipach/ilość wejść (pomijam wagi bo są takie same). W efekcie za każdym razem zwiększam szanse na zysk :D

Drugi jest dobry w dobrej jakości trendach ale trzeba pamiętać o systematycznym podnoszeniu SL dla zabezpieczenia zysku.
Można też zamkąć kilka wejść i zostawić sobie jedno-dwa na dłuższą jazdę - jak kto woli. Można też piramidować jak się uda - kto powiedział, że nie? Trzeba to tylko tak wybalansować, żeby nie okazało się, że błąd w piramidzie położył nam piękny zysk z oryginalnej pozycji... dokładając zwiększasz lewarowanie czyli zwiększasz prędkość z jaką jedziesz - twoja pozycja staje sie wrażliwsza na zmienność rynku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Czy graal już znaleziony?

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Ja ciągle szukam i ciagle wierzę, że jest.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
RafalT
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: RafalT »

Tymek, co się stało?

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Tymek »

RafalT pisze:Tymek, co się stało?
Nie wierzyłem w siłę mojego EA i zacząłem manualnie kombinować.
Co, niestety, okazało się błędem. Konto Demo bez dotyku czarodziejskich
palców ;) wytrzymało. Tak to jest gdy gra się z ryzykiem 100% to i potem nerwy
puszczają ;) Kolejna lekcja i tyle ;)
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego ;)

259
Maniak
Maniak

Właśnie tak się zastanawiałam co tam się dzieje - mnie wychodziło, że maksymalny zasięg swingu był obliczony prawidłowo, ale całość rzeczywiście szła po bandzie... jakieś 900-1000 pip = 100% Equity?
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Stres testy graali muszą być głębokie i wyniki należy oglądać z zaciśniętymi pięściami, obojętnie jaki Margin Level widać pod wykresem. Najlepiej przez przyciemnione okulary 8)

259
Maniak
Maniak

Ja bym dodał żeby podzielić lewarowanie wynikłe z testów przez dwa - lepiej jechać powoli do przodu niż spektakularnie wpaść z zakrętu ;-)

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Katuje teraz takiego podejrzanego niemiłosiernie na kilku kontach w rożnych konfiguracjach i parach. Nawet próbowałem na W20 w xtb. Tez idzie.
Jeden wniosek jaki do tej pory wysnułem, wydaje sie istotny.

Ekspert zapuszczony na pojedynczej parze na jednym koncie (ECN) z wartoscia depo 1/5, ma problemy z realizacja zleceń (no money), ale zygzakiem zarabia.
Na innym koncie (ECN) z wartością depo 1 na 3 parach, z tym dwie skorelowane krzyżowo, doskonale sobie radzi. Jak któraś wpada w maliny i zmniejsza margin, pozostałe w tym czasie generują zyski. I to się dzieje zamiennie. Jak na razie w stresie margin level spadał 2 razy w okolice 85% i się wybronił dzięki pozostałym.
Na pojedynczym już raz się posunął do dołu nieznacznie, ale zauważalnie.

Teraz aby zdyskontować to spostrzeżenie, Szukam takiej kombinacji par, by to było jeszcze bardziej komfortowo i bez stawiania na ostrzy noża przyszłości.
Ta uwaga odnosi się równiez do graala. Nie sam ekspert czy strategia ma być rewelacyjna, ale jeszcze do tego sposób podejścia do setup`u w taki spsób, by dywersyfikacja wspomagała sie wzajemnie w miejscach stresowych.

Dodam jeszcze, ze unikam majorsów, zwłaszcza dwóch najważniejszych, gdyż jak mawiał jeden ze starych wyjadaczy, zwłaszcza dwa główne są najbardziej manipulowane.

Awatar użytkownika
jamesfisher
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jamesfisher »

Tymek pisze:
RafalT pisze:Tymek, co się stało?
Nie wierzyłem w siłę mojego EA i zacząłem manualnie kombinować.
Co, niestety, okazało się błędem. Konto Demo bez dotyku czarodziejskich
palców ;) wytrzymało. Tak to jest gdy gra się z ryzykiem 100% to i potem nerwy
puszczają ;) Kolejna lekcja i tyle ;)
Wyniki miałeś wyśmienite. Czyli tak jak piszą należy się trzymać zasad i psychika jest najsłabszym ogniwem. Jeśli mogę spytać Tymek. W każdej swojej transakcji EA ryzykował wyzerowanie konta tzn brak SL (oczywiście prawdopodobieństwo DD w Twojej strategi było bardzo małe) ?

ODPOWIEDZ