2 + 2 * 2

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

2+2*2=

8
10
12%
6
74
88%

Liczba głosów: 84

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: guccon »

Dzisiaj na początek dwie nieudane próby na kontynuację spadków.

Obrazek
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.

guccon
Pasjonat
Pasjonat

+12 :568:

Plus z którego nie jestem zadowolony. Wejście idealne ale wyjście jak zwykle pozostawia dużo do komentowania :( Przestraszyłem się szybkiego zjazdu a mocniej bujali więc zamknąłem. Teoretycznie plus powinien pokryć wcześniejsze straty ale zagrałem za połowę stawki więc pokrył tylko jednego wcześniejszego SL. Dlaczego tak ... napiszę w wolnej chwili przez weekend przy podsumowaniu.

Obrazek
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.

guccon
Pasjonat
Pasjonat

No i ten poprzedni ruch skończył się po jakiś 60p a ja zgarnąłem 12 ... i na dodatek znowu ten sam błąd na screenie gdzie zgarnąłem 7p a cena leci dalej w dół.

Obrazek

Awatar użytkownika
trolejbus
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: trolejbus »

guccon pisze:No i ten poprzedni ruch skończył się po jakiś 60p a ja zgarnąłem 12 ... i na dodatek znowu ten sam błąd na screenie gdzie zgarnąłem 7p a cena leci dalej w dół.

Obrazek
witam.

Ale co Ty tutaj o błędach piszesz, zarobiłeś parę pipsów i są Twoje.
Co by było, gdybyś zamiast zamknąć pozycję, jednak zostawił i kurs by zawrócił... SL by Cię wywalił na minusie i tyle. A tak chociaż te pare pipsów jest.

Ja mam taką podstawową "strategię", że po otwarciu pozycji, w tym przypadku sell, jak kurs szybko idzie zgodnie z oczekiwaniami, to od razu ustawiam SL tak, żeby w razie cofki zamknęło się na minimalnym plusie. Jak jedzie dalej to SL przesuwam ręcznie. Jest przynajmniej pewność że się nie straci już w tym przypadku.

pozdr. 8)

Awatar użytkownika
candleelephants2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: candleelephants2 »

tak weź tylko pod uwagę koszty transakcji - jakbyś za każdym razem chciał brać po pare pipsów to zjedzą Cię koszty transakcji. Musisz być znacznie lepszy w takim wypadku od rynku. Ja niestety nie jestem dlatego odpuściłem sobie M1.
gdzieś jest to drzewo.

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

Będziesz chyba musiał wrócić do AM Pro albo czegoś jeszcze bardziej taniego, bo koszty transakcji tu są wyższe i nic na to nie poradzisz.
Ja testowałem FxPro ECN i sumarycznie tu jest 1.6-1.8 pipsa łącznego kosztu. Zlecenia lepiej wchodzą, ale wolę 1.2 pipsa i mniej, z ciut gorszą egzekucją.

guccon
Pasjonat
Pasjonat

trolejbus, dobre uzasadnienie masz już w wypowiedzi candleelephants2 ale dodam jeszcze coś od siebie: były to błędy ponieważ zakładane TP mam na >20p. To że później poleciało na 60p czy mogło nawet na 600p to ja nie zabrałem z tego ruchu tyle ile powinienem. Jeśli będziesz tylko trochę lepszy od rynku okaże się że poświęcasz sporo czasu na FX a masz za to "na waciki" - czy wtedy jest w tym jakiś sens :?

Szwajcar, do AM PRO nie wrócę. Bez większych wyliczeń wygrywają odnośnie prowizji i średniego spreadu ale przynajmniej ja miałem kilka SL złapanych 4p więcej a średnio było między 1-2 pipsa. Konto planowałem założyć w dukasie ale mam problem z "papierkami" więc założyłem w FXPRO ponieważ tam już miałem konto MM więc ECN założyli mi "od ręki". Jeszcze troszkę potestuję to konto a o ewentualnej zmianie pomyślę troszkę później.

I jeszcze zmiany:
Nie raz pisałem o tym tutaj w temacie, nie raz pisali też o tym inni a także dostawałem takie uwagi na PW więc pora coś z tym zrobić - mam na myśli wielkość SL. Gre na M1 niejedni uważają za "ostrą jazdę" ;) a ja jeszcze walczyłem z SL=4p. To była jednak lekka przesada. Trzymałem się tego bo przez kilka miesięcy byłem na przyzwoitym plusie ale muszę sprawdzić swoje wyniki przy większym marginesie bezpieczeństwa dlatego wprowadzam zmiany: przede wszystkim brak stałego SL: teraz będzie ono wynosiło od 7 do 10 pipsów w zależności od tego gdzie wypadnie jakiś s/r czy LT. Druga zmiana to sprawdzę to na połowie stawki czyli 0.5 lota - przy takim SL to i tak będzie ryzyko w okolicach 3%.
W zamierzeniu większe SL nie powinno mi pozwalać na otwieranie pozycji wcześniej niż do tej pory tzn nie będę się starał myśleć "otworzę wcześniej aby nie uciekło bo i tak mam większy SL" ale zobaczymy jak się to przełoży w praktyce.

I na koniec podsumowanie:

Wyniki (11 dni):

Kapitał początkowy: 1 900 $
Saldo: 2 151.40 $
Stan: +13.23 %

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Pierwsze wejście dzisiaj na BE: załatwili mnie bo cena wróciła 16 pipsów do mojego BE po czym kontynuuje kierunek i robienie nowych dołków. SL ustawione było na 6p - ponad ostatni s/r

Obrazek

guccon
Pasjonat
Pasjonat

+21 :568:

Wracam po kilku dniach przerwy. Wczoraj tylko obserwowałem rynek ale dzisiaj zdecydowałem się na wejście. Moment może nie był idealny i przez kilka minut było mało obiecująco ale SL=7p ładnie wytrzymało i złapało mi ustawione TP, którego nie przesuwałem chociaż przez chwilę o tym myślałem ale po pierwsze pora już późna, po drugie ruch UP był dosyć mocny i wreszcie po trzecie miło zgarnąć na dzień dobry zakładane TP po kilku dniach przerwy z FX :)

Obrazek

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Dzisiaj jedno wejście zaliczone na BE.
Szukałem miejsca końca korekty aby podpiąć się pod ruch na nową górkę i nawet takie znalazłem ale zabrakło tej kontynuacji. Ruch w górę był chyba zbyt duży aby dalej jechać bez wiekszego odpoczynku. Zamknąłem na BE po tym jak chwile wcześniej jakieś pół pipsa zabrakło do mojego SL=7p i po ruchu na 20p, zwrotce i ponownym UP nie zrobili nowej górki.

Obrazek

ODPOWIEDZ