2 + 2 * 2

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

2+2*2=

8
10
12%
6
74
88%

Liczba głosów: 84

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: guccon »

Mam na to dwa wytłumaczenia:
1) ryzyko na pozycję jest w okolicach 3% - troszeczkę dużo bo wolałbym połowę ale:
2) to moje pierwsze konto ECN a gdzieś tam sobie wyczytałem (już nie pamiętam gdzie) że taka przyzwoita pozycja to właśnie 1.0 lot ponieważ przy mniejszej mogę mieć kłopot ze znalezieniem drugiej strony transakcji

Takie depo pozwala mi na zajęcie pozycji 1.0 ale to nie są całe moje środki oczywiście ale skoro nie zamierzam na razie zwiększać pozycji a mam spory margines na ewentualną większą serię strat to tak to zostawiłem
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

jak system skuteczny i trader to nie trzeba duzego depo by grac 1 lotem, tym bardziej w skutecznym skalpingu,

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Dokładnie :!:
Mnie brakuje jeszcze jednego małego kroczku aby być skutecznym traderem - przynajmniej tak czuje jak obserwuje wykres. Zazwyczaj podejmuję błędne decyzję o wejściu. Na początku dnia prawie nie gram bo czekam na idealne wejście, potem czas ucieka i zaczynam wchodzić w te mniej pewne i jak przytrafia się seria strat tracę obiektywizm. Wiem jednak co jest nie tak i mam nadzieje że już niedługo się z tym uporam.

Dzisiejszy dzień na minus. Na początku dnia na siłe szukałem L'ki chociaż ewidentnie było widać ochotę na spadki ale ja chciałem złapać miejsce na trejd >50p. Po czterek SL w końcu się opamiętałem i po małej przerwie spojrzałem na nowo na wykres. Akurat wtedy można było grać L i dobre wejście miałem ale zamiast zamknąć na pokrycie 3 strat jak wychamowało to ja przestawiłem jedynie na BE do którego potem doszło. Potem jeszcze jedno BE z podobną historią - powinienem zamykać wcześniej. I na koniec dnia jakiś rozpaczliwy trejd na SL po tym jak wcześniej trzymałem guzik w dwóch miejscach ale zabrakło ... nie wiem czego aby wcisnąć a poszło potem w każdym wypadku ok. 20p :?

Przynajmniej stratny i zawalony dzień nie wygląda tak fatalnie w saldzie i można swobodnie grać dalej. Poza tym wiadomo że za nabieranie doświadczenia trzeba czasami zapłacić 8)

Wyniki:

Kapitał początkowy: 1 900 $
Saldo: 2 150.97 $
Stan: +13.21 %

Obrazek
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Na przetarcie z rynkiem drobne +5p z SL=2p.
Zakładałem że będzie dalej UP ale zatrzymali się na dłuższą chwilę więc zabieram co jest bo przynajmniej jest na pokrycie ewentualnego ryzyka kolejnej pozycji.

Obrazek

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

Akurat wtedy można było grać L i dobre wejście miałem ale zamiast zamknąć na pokrycie 3 strat jak wychamowało to ja przestawiłem jedynie na BE do którego potem doszło. Potem jeszcze jedno BE z podobną historią - powinienem zamykać wcześniej. I na koniec dnia jakiś rozpaczliwy trejd na SL po tym jak wcześniej trzymałem guzik w dwóch miejscach ale zabrakło ... nie wiem czego aby wcisnąć a poszło potem w każdym wypadku ok. 20p :?
Wyznaczenie poziomu docelowego pozycji wydaje się być kluczem do Twojego sukcesu i nie ma zmiłuj jak dojdzie ( jak przeleci to przestawiasz SL w miejsce targetu ). Zamykasz i zapominasz. To już jest historia i szukasz kolejnego wejścia. W skalpingu musisz mieć target bo przy tak małych wahaniach rynek prawie zawsze wróci się po Twoje BE czy SL.
fx-forum

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Przykład wyżej akurat jest na potwierdzenie Twoich słów: zakładałem 20p do s/r i cena po tym jak odpoczęła na poziomie gdzie zamknąłem trejd doszła do wyznaczonego poziomu ale ja zabrałem z tego marne 5p bo zamknąłem wcześniej ...

I kolejne wejście dzisiaj - ładnie mnie zrobiła cena :/ ten jeden raz mogłem ustawić SL więcej niż 5p bo tak wypadło dokładnie na s/r a wystarczyło 1 pips niżej.

Obrazek

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Dzisiaj dzień gdzie FX przekonuje mnie do większego SL :lol:

Obrazek

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Koniec dnia "zmarnowanych okazji". Weekend więc pora odpocząć.

Wyniki:

Kapitał początkowy: 1 900 $
Saldo: 2 066.81 $
Stan: +8.78 %

Obrazek

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Po wydłużonym weekendzie wracam do gry ale na razie bez cierpliwości bo złapane dwa BE. O ile pierwsze na przetarcie z rynkiem było słuszne o tyle to niżej już zbyt szybkie.

Obrazek

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Zrobiłem sobie dzień odpoczynku i dzisiaj wracam do tej nierównej walki :lol:

Na początek nieudane podpięcie się pod koniec korekty i SL.
Druga próba podpięcia się w rynek już udana ale wyjście pewnie całkowicie zepsułem bo zamiast trzymać tylko zgarnąłem +20p a powinienem to trzymać dalej. Co jednak poradzę że te 20p przy SL=4p to dla mnie tyle że spokojnie by mi wystarczało na utrzymanie :? Tylko jeszcze musze dojść do tego aby regularnie tyle zgarniać dziennie i można myśleć o utrzymywaniu się z FX ...

Obrazek

ODPOWIEDZ