Gra pozycjami przeciwstawnymi zamiast SL/TP - 'hedge'

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
candleelephants2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: candleelephants2 »

Polbanda a skąd wiesz że akurat w tym czerwonym okręgu będzie dołek i trzeba dołożyć pozycje? Formacja świecowa, fibo, poprzedni R/S? Kompletnie tego nie rozumiem. Ale może nie doczytałem czegoś bo nie śledziłem tego wątku jeśli tak to przepraszam:)

Ja preferuje jednak ten stop loss dla, którego ludzie chcą być wystopowani(wtf?:)).
Wklejam obrazek z przykładowym prowadzeniem i zabezpieczaniem pozycji u mnie.
Jak widać w ten sposób nawet na zwykłym skalpie m5, można by w ten sposób zaklepać sobie całkiem ładny zysk.
szarymi liniami trailing stop pod każdym low świecy.
Sygnał wejścia w oparciu o formację świecową opartą na EMA19

Pozdrawiam
Cadnleelephats
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

polbanda pisze: (...)
Jak dla mnie pomysł żywcem zaczerpnięty z książki N. Darvasa "Jak zarobiłem 2 mln na giełdzie". To znów do mnie nie przemawia. On też czekał na wyższą świeczkę, pozwalał na pojawienie się kilku baby candle (inside barów) i jeśli cena testowała dołek to się wystopowywał. Ale ja uważam, że gość trafił w dobre prosperity. Takie wykresy jakie występują w tej książce są niemożliwe przy dzisiejszym nawale spekulacji.
Przepraszam, że się wtrącę - pewnie, że nie. To co działa na instrumentach jednowartościowych jakimi są np. akcje nie działa zbyt dobrze na instrumentach wielowartościowych.
Pary FX są instrumentami dwuwartościwymi: pływająca wartość jedenej waluty porównywana z pływającą wartością drugiej. Każda strona mianownika ma swoją oddzielną grę. Akcje traktujemy prosto - wartość akcji wyrażona w jednostkach waluty której wartość przyjmujemy za constans.
I z tego wynikają poważne różnice. Pierwsza jest taka, że trendy są na akcjach są naturalną pochodną wzrostu/spadku wartości spółki. A czym jest trend na parze FX? Dysproporcją, nierównowagą w prędkości zmiany wartości pomiędzy dwoma zmiennymi. Niektórzy mowią, że to po prostu zakłócenie ;-)
Na rynku akcji czy futures świeczki układają się pięknie jak żołnierzyki w szyku paradnym, A FX? Jak banda z lasu...

AT działa niestety dość kulawo na FX. Nie mówię, że nie działa, ale nie działa tak jak na akcjach czy futures - tu opór prosty jak krecha, tam wsparcie punkt w punkt, tu piwocik, tam piwocik, parę lini i wszysko jasne. Możemy sobie stawiać SL.
A na FX wszystko rozchwiane... strefa oporu 40-50 pip... :-|
Stąd ten SL co jakiś czas wypada o parę pip. Bo ma być i ciasny i jednocześnie "dać oddychać". A jeszcze broker może się do niego dołożyć ;-) Dlaczego nie?

Dodaj do tego wpływ innych parach powiązanych z obiema stronami mianowanika. Dodaj do tego lewarowanie... to piramidowanie na 15-o minutowych świeczkach może się z hukiem się zawalić tylko dlatego, że następna pani Maria Damanaki coś bąknie do mikrofornu, a cała pozycja jest mocno już przelewarowana choć jeszcze nie zdążyła się wyrwać ze spreadów...
Kto to jest Maria Damanaki? No właśnie - świat nie miał o niej zielonego pojęcia dopóki nie powiedziała, że Grecja zamierza opuścić Euro. I traach... kilkaset pip w dół. Bo grecki "oficiał" tak powiedział.
Naprawdę? Pani okazała się być greckim komisarzem do spraw rybołóstwa i zaraz potem wycofała się rakiem...:-)
To był ekstremalny przykład.

Ale weźmy sobie kabelek - wszystko wskazuje na breakout. Idzie sobie ładnie, robi wszystko co trzeba, wskażniki i inne rzeczy pokazują, że mamy breakout jak nic i to jaki: 60-80 pip nasze. I... zrobił może z 10 i zawrócił z hukiem.
Co jest grane?
Nic szczególnego. Czy patrzyłeś na EURGBP? Bo tam już od kilku minut akcja idzie w górę - ktoś ostro kupuje Euro za funty.
Kto może być tak głupi, że kupuje w poprzek rynku?
UK Clearer realizuje duże zlecenia. On nie patrzy na kursy, on ma swoją książkę zleceń. Wszystko mu jedno po ile kupi - i tak za wszystko płaci klient. A że ma duże zlecenia i nie może ich sypnąć w jednej minucie na rynek, wrzuca to paczkami przez powiedzmy godzinę rano, godzinę po południu i następnego dnia...
A do tego dołożyło się Euro ze swoim katarem na EURUSD - załamało się i idzie w dół, a w efekcie dolar jest kupowany bo stoi po drugiej stronie mianownika. Tej samej co na kabelku :)
W efekcie okazało się, że cała ta misterna konstrukcja na kabelku nie tylko już nie istnieje, ale tak naprawdę wogóle jej tam nie było...
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

pawelklos pisze:

Ciekawe czy taki sposób piramidowania ma przyszłość. Ciekawe jest to o tyle że takie piramidowanie można przeprowadzać w formie daytradingu, w tradycyjnym pidamidowaniu pozycje muszą zostać na dłużej co wiąże się z pewnymi problemami - rynek 24h.
niekoniecznie, trzeba tylko wiedziec gdzie sa spodziewane odbicia, jak ich nie ma to szybko zamykac piramide. Ale to wyższa szkoła jazdy, tylko dla doświadczonych przez forex :)))

Dodano po 1 minutach:
candleelephants2 pisze:Polbanda a skąd wiesz że akurat w tym czerwonym okręgu będzie dołek i trzeba dołożyć pozycje? Formacja świecowa, fibo, poprzedni R/S? Kompletnie tego nie rozumiem.
Cadnleelephats

takie poziomy sa doskonale czytelne na wykresie, mozna ew posilkowac sie 1-2 wskaznikami, by miec absolutną pewnosc z dokladnoscia do mniej wiecej 10 pips

Dodano po 2 minutach:
polbanda pisze: Dokład wszystko, co pisałeś MB.

Super. Dzięki za temat.

obecnie wygląda to tak (wynik w pipsach):
Obrazek
gratki :)) nareszcie, ktoś wylazł ze straty, na duży plus bez SLkowania
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

Mighty Baz pisze:candleelephants2 napisał:
Polbanda a skąd wiesz że akurat w tym czerwonym okręgu będzie dołek i trzeba dołożyć pozycje? Formacja świecowa, fibo, poprzedni R/S? Kompletnie tego nie rozumiem.
Cadnleelephats

takie poziomy sa doskonale czytelne na wykresie, mozna ew posilkowac sie 1-2 wskaznikami, by miec absolutną pewnosc z dokladnoscia do mniej wiecej 10 pips
nie chce byc wscipski ani zlosliwy, pisze tylko by pobudzic do rozmowy ;) ale powiedz mi taka rzecz. dobrze wiemy ze tak wyrazne trendy zdarzaja sie niekoniecznie czesto. co wiecej korekty ktore zaznaczyles kolkami, moga wypadac w roznych miejscach p 38% fibo-88% fibo, co wiecej nie musza to byc proste korekty, a jakies zygzaki itd itd. Kluczem jest umiejtne znalezienie tych miejsc przez kazdego gracza czy to grajacego wedlug Waszej metody czy to takiego ktory otwiera tylko jedna pozycje i gra zgodnie z trendem.Tylko dlaczego nie jest to takie proste? czemu tylu ludzi ma problemy z odnalezieniem tychze miejsc? piszesz ze jest to proste, 2-3 wskazniki i widzisz to miejsce? nie chce byc uszczypliwy ale na historii to zawsze ladnie wyglada, pokaz to w biezacej sytuacji, a wtedy sie okaze ze np. dolek wypadl za wczesnie i nie zdarzyles dorzucic pozycji...albo wskoczyles ale okazalo sie ze dolek sie poglebil i nowa pozycja jest w stracie.
tak czy inaczej powodzenia, interesujacy watek !
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

259
Maniak
Maniak

Hi, hi... to między innymi miałem na myśli w tej mojej długiej bazgraninie :)

Jak się spojrzy na rynek z pewnym dystansem okazuje się, że nie ma po co się tłuc o jakiś niepewny dołek tu czy tam 10-30 pip w tę czy we wtę.... i w takiej szerszej perspektywie hedge przydaje się znakomicie.
W podwójnej grze - zabezpieczenie straty i dodatkowy zysk jak można się już pozbyć zabezpieczenia.

Świat nie jest idealny i nie zawsze to dobrze wychodzi. Ale wystarczy, że wychodzi w większości przypadków i... zobacz jak ładnie Polbanda sobie poradził z beznadziejnym na pierwszy rzut oka przypadkiem. To nie musi być idealnie skrojone - to nie konkurs piękności. Ważne, żeby na końcu dało zysk.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

polbanda

Nieprzeczytany post autor: polbanda »

Mighty Baz pisze:gratki n nareszcie, ktoś wylazł ze straty, na duży plus bez SLkowania
Myślę, że jestem pierwszym żywym przykładem tego, o czym tu piszesz już od 30 stron.

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Greenhaze »

polbanda pisze:
Mighty Baz pisze:gratki n nareszcie, ktoś wylazł ze straty, na duży plus bez SLkowania
Myślę, że jestem pierwszym żywym przykładem tego, o czym tu piszesz już od 30 stron.
No no. 14 lotek i wszystkie sell usd. Bez brania strat napewno bedziesz wkrotce miliordorem. :lol:

polbanda

Nieprzeczytany post autor: polbanda »

Greenhaze pisze:No no. 14 lotek i wszystkie sell usd. Bez brania strat napewno bedziesz wkrotce miliordorem. Laughing
ironia?
...jeśli tak, to przyjmuję z pokorą :)
postaram się Ciebie nie zawieść.

259
Maniak
Maniak

Tu chodzi o te 14 lotek - w oczy kłuje że Cię na to stać ;-)

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

sgorn pisze:
Mighty Baz pisze:candleelephants2 napisał:
Polbanda a skąd wiesz że akurat w tym czerwonym okręgu będzie dołek i trzeba dołożyć pozycje? Formacja świecowa, fibo, poprzedni R/S? Kompletnie tego nie rozumiem.
Cadnleelephats

nie chce byc wscipski ani zlosliwy, pisze tylko by pobudzic do rozmowy ;) ale powiedz mi taka rzecz. dobrze wiemy ze tak wyrazne trendy zdarzaja sie niekoniecznie czesto.

to naprawde jest proste
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze

ODPOWIEDZ