Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paweldobkowski »

admkowal pisze:
paweldobkowski pisze:Adam gdzieś Ty był od rana!
Na siłke se poszłem. A co!
Będziesz bardzo silny.

Podoba mi się ta wizja oczekujących i zarabiania nawet nie patrząc na to. Szczfany z Ciebie lis Adamie.

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

quapi pisze:@spekulatn83 - wrzucaj screeny wejść! właściciel wątku zachęca.

@gutek04 - mam do Ciebie dwa pytania

-ten wskaźniczki w prawym dolnym rogu - zysk z pozycji i dzienne statystyki - mógłbyś się tym podzielić albo napisać gdzie ich szukać?

-jakie warunki musiałyby zaistnieć, byś rozważył L? Piszesz, że na wyższych TF jesteśmy za wysoko; takich "za wysokich" poziomów możemy mieć do 1,4900 dziesiątki, szkoda tych okazji

dla mnie przebicie tego oporu było sygnałem na szybkiego longa na +19 pip po małej cofce, zamknięty rzecz jasna za wcześnie :)

Obrazek
Rewelacyjny trade na breakout i jeszcze wszedłeś w momentum. MALINA

EDIT: No i czaszka jak przystało na szkołę NLA :wink: Powiedz mi tylko po co Ci semafory?
Ostatnio zmieniony 29 cze 2011, 14:24 przez paweldobkowski, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

paweldobkowski pisze:
admkowal pisze:
paweldobkowski pisze:Adam gdzieś Ty był od rana!
Na siłke se poszłem. A co!
Będziesz bardzo silny.

Podoba mi się ta wizja oczekujących i zarabiania nawet nie patrząc na to. Szczfany z Ciebie lis Adamie.
No już od dłuższego czasu nad tym siedze. W każdym razie jak jestem przy kompie to wchodzę sobie na M1 / M5 i piramiduje. Z tym, że w dziale piramid jestem zielony i dopiero się odnajduję.
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: gutek04 »

@gutek04 - mam do Ciebie dwa pytania

-ten wskaźniczki w prawym dolnym rogu - zysk z pozycji i dzienne statystyki - mógłbyś się tym podzielić albo napisać gdzie ich szukać?

-jakie warunki musiałyby zaistnieć, byś rozważył L? Piszesz, że na wyższych TF jesteśmy za wysoko; takich "za wysokich" poziomów możemy mieć do 1,4900 dziesiątki, szkoda tych okazji

dla mnie przebicie tego oporu było sygnałem na szybkiego longa na +19 pip po małej cofce, zamknięty rzecz jasna za wcześnie
Ten wskaźnik to luktom pipsometer (wygoogluj "luktom" wejdz na jego strone i jest w dziale download)

Co do drugiej części pytania to nie pasil mi tam long ponieważ nie było profit marginu czyli potencjalnego miejsca do zarobienia. Abym rozważył longa musiala nastąpić cofka/pull back do jakiegos niższego poziomu Demand najlepiej z H1. Taka właśnie cofka miała miejsce tyle że nie była az tak spektakularna jak sie spodziewalem, bo tylko 30 p. i nie dotarło do poziomu w którym to ja byłbym chętny kupic.

Aktualizacja: teraz była ładna cofka którą mogłbym kupić, ale byłęm zajęty pisaniem a jakos jeszcze nie przywyklem do "oczekujacych" Za to moj short dal ladny i szybki zarobek :D z bardzo malym ryzykiem...

"PROFIT MARGIN" jest kluczem w grze i planowaniu pozycji - moim zdaniem

Granie brake-out'u jest/bylo ryzykowne bo:
-gralibysmy longa po okresie wzrostów
-w miejsce gdzie na wyzszym tf sprzedajacy przewyzszyli kupujacych
-z duzym ryzykiem i malą mozliwoscia profitowania

Dlaczego Twoj trade zadzialal? Pierwszy poziom supply H1 z ktorego gralem nie byl najmocniejszy, a zaraz nad nim siedział drugi... to tzw "level on top of level"

Jak to zagrać? Adamkowal juz kiesys o tym pisal:
opcja 1: zagrac full pozycja na pierwszym supply (1.4402) ze stopem powyzej drugiego czyli w tym przypadku (1.4451) co wiaze sie z duzym SL
opcja 2: podzielic pozycje miedzy wejscia na: 1.4402 i 1.4439 pamietając o zachowaniu SL ponad 1.4451. Tak czy siak oba z perspektywy czasu daly zarobic.

Twoje wejscie mozna okreslic wbijaniem sie w supply.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 29 cze 2011, 15:16 przez gutek04, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

aud dostał tp1 więc be.
trading is waiting
--

AK

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Cancer0s pisze:
1.2 - Mój faworyt czyli - banda cepów gra na breakout i jak ma wystarczająco duży zysk przestawia SL na BE. Dając nam dobrą cene do wejścia.
Przeanalizuj sobie ile razy cena zachowuje się właśnie w ten sposób, a ile razy wraca i prawdopodobnie wybija kogoś na SL.

i mówię tutaj o faktycznie silnym wybiciu bo silne wybicie po pokonaniu powiedzmy 30 - 50 pipsów raczej nie wraca do tego właśnie punktu.

W trendzie rynek tak robić nie powinien jeśli dobrze wybierzesz miejsce na breakout.
Dobra, w nocy byłem pijany. Teraz jestem w stanie Ci coś odpowiedzieć :wink: Widzę parę problemów w tym sposobie myślenia. Oczywiście w kontekście do tego co ja robię.

Wierzę, że rynek nie może poruszać się w stronę w którą nie ma pieniędzy więc absolutnie nie wierzę w trendy. Uważam, że cena wiecznie konsoliduje zabierająca raz z góry raz z dołu a określenie "trend" wynika z potrzeby porządkowania rzeczywistości.

NP. GU MONTHLY:
Obrazek

Jak dla mnie od 90 roku tkwimy w konsolidacji. Tak jest w zasadzie z każdą parą.

To poprzez patrzenie z bliska wydaje nam się, że coś "trenduje". Jedna świeczka godzinna jest trendem na M1, ale czy to trend? Dla mnie wierzenie w coś co istnieje często tylko na jednym TF'ie nie jest "trendowaniem" tylko "niedoinformowaniem".

Jeżeli dobrze zrozumiałem to uważasz, że jak dobrze wybierzemy BREAKOUT (czyli wybicie o np. 50 pipsów) to cena nie wróci w taki sposób tak?

No to może nie bawmy się w wybicie na zasadzie 30-50 pipsów tylko w NAPRAWDĘ DOBRY breakout.

GU MONTHLY:
Obrazek

Wybicie o około 3500 pipsów. Tylko po to żeby cena wróciła i wyzerowała tych którzy nie potrafili wziąć profitu w ten sam sposób.

Nie zrozum mnie źle. Nie mówię, że tak musi być i tak zawsze jest, ale używanie określeń na zasadzie: rynek "nie powinien" jest troche zbyt dużym uogólnieniem bo to rynek zdecyduje co "powinien". Jeszcze raz podkreśle, że w MOIM sposobie gry nie ma miejsca na takie myślenie, ale nadal może to się świetnie sprawdzać dla Ciebie.

Co do przeanalizowania to przeanalizowałem sobie i cena raz zachowuje się tak a raz zupełnie inaczej. Ostatecznie to reakcja na jakikolwiek poziom ma większe znaczenie niż przyjęcie schematu. Nie zapominajmy, że w momencie równowagi na rynku jeden trader z jakiegokolwiek miejsca na ziemi może zniszczyć Twoją doskonałą analizę.

Last but not least - ja tłumaczę konkretne sytuację. Nie mówię, że to pewnik i jedyna słuszna analiza. Ani, że tak dzieje się zawsze. Trading to gra prawdopodobieństw. Inaczej nie było by zlecenia STOP-LOSS. Zachęcam do posiadania wątpliwości.

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Ładny szał na moim ukochanym EU po wiadomościach. Wydaje się taki nieokiełznany, ale to jak zwykle dokładnie to samo:

Obrazek

Najpierw szybki strzał w dół pt: "nie umiesz brać profitu to oddawaj".

A dla koneserów nawet dałoby rade zaplanować TP:
Obrazek

"Na stole" zostałoby 10pipsów. Ponad 100p w 15min. z Adamem i Pawłem :wink:

EDIT: Właśnie zdałem sobie sprawę, że jakbym grał long term na ten breakout to bym się konkretnie wkurwił. Trading to wojna. Jak nie chcesz zabrać pieniędzy to ktoś inny to chętnie zrobi.

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

OOOOSTATNI:
Obrazek

Wiem, miałem już nie grać, ale to stało się tak szybko :shock:

Na prawdę kończę na dziś :wink:

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Dobra, to się robi upośledzone:
Obrazek

Muszę wstać od komputera.

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

paweldobkowski pisze:Dobra, to się robi upośledzone:
Jakie tam upośledzone, po prostu wszystkie pipsy z rynku łapiesz. Normalka u Ciebie
:P

jakby kogoś interesowało to bierzące oczekujące

Obrazek
trading is waiting
--

AK

ODPOWIEDZ