Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paweldobkowski »

Vanguard pisze:podoba mi sie co tu sie dzieje ale za kolega pawlem poki co nie nadazam :)
sam lubnie poskalpowac czy to z fibo czy z SR a czasem zerkam tez na supplydemand

przy okazji zyczenia imieninowe :D
A dziękuję. Pewnie dlatego mi tak szło dzisiaj :wink:

SD to "ożywione" przez filozofię SR. Nie wiem czy to prawda, ale jestem na etapie na którym wszystko jest dla mnie relatywne a ja staram się patrzeć na teorie jak na "patterny" a nie "idee".

Co do poziomów FIBO to według mnie to iluzja. Z tym, że paradoks polega na tym, że ta iluzja nadal może zarabiać. Należy pamiętać, że nie ważne GDZIE rzucimy swoje linie a JAK z nich skorzystamy. Dlatego tak wielu ludzi polega na technikaliach zamiast zająć się istotnymi sprawami.

Dla zabawy. Mamy dzisiaj 29, jest 20 (godzina), numer strony u góry kończy się na 57, Ty napisałeś post 32 minuty po dziewiętnastej. Czyli 29, 20, 57, 32. Każdą z tych liczb umieściłem w następnej SETCE:

Obrazek

Nazwijmy te poziomy "ZNIESIENIAMI DOBKOWSKIEGO". Doróbcie mi jeszcze do tego teorię i wydajemy e-book'a. :wink:

Jeżeli zabrzmiało to złośliwie to przepraszam - nie miało. Wrzucaj wykresy Vanguard, chętnie popatrze i pokomentuję :)

Awatar użytkownika
Vanguard
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Vanguard »

paweldobkowski pisze:paradoks polega na tym, że ta iluzja nadal może zarabiać
ja nie gram na fibo typu 786 .685 .818 etc

wazne sa zniesienia 1/2 1/3 (38.2) bo to dziala nawet na chlopski rozum :
1/3 - TARGUJEM SIE I CENE OBNIZYLI TO TERA KUPUJEM !
1/2- O SPADLO O POLOWE TO TERA SIE RUSZY W GORE ! KUPUJTA !

powiedz mi jak selekcjonujesz supres
co powoduje ze taki a nie inny jest el importante
paweldobkowski pisze:Wrzucaj wykresy Vanguard, chętnie popatrze i pokomentuję
wrzucma tutaj http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 199#328199

po wyslaniu sms o tresci ZARABIAM na nr 7866 pokaza ci sie ukryte zalaczniki 8)

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Vanguard pisze:
paweldobkowski pisze:paradoks polega na tym, że ta iluzja nadal może zarabiać
ja nie gram na fibo typu 786 .685 .818 etc

wazne sa zniesienia 1/2 1/3 (38.2) bo to dziala nawet na chlopski rozum :
1/3 - TARGUJEM SIE I CENE OBNIZYLI TO TERA KUPUJEM !
1/2- O SPADLO O POLOWE TO TERA SIE RUSZY W GORE ! KUPUJTA !

powiedz mi jak selekcjonujesz supres
co powoduje ze taki a nie inny jest el importante
paweldobkowski pisze:Wrzucaj wykresy Vanguard, chętnie popatrze i pokomentuję
wrzucma tutaj http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 199#328199

po wyslaniu sms o tresci ZARABIAM na nr 7866 pokaza ci sie ukryte zalaczniki 8)
Hah, takiej teorii na temat FIBO jeszcze nie słyszałem, ale jest ciekawa przyznać muszę :D

Myślę jednak nadal, że poziomy 50 czy 38 nie są lepsze od reszty dlatego, że ludzie widzą, że coś pullbackuje się do 1/2 czy 1/3. Myśle, że te poziomy bardzo czesto pokrywają się z SR/SD z poprzednich swingów. Np:

FIBO:
Obrazek

Imponujące odbicie co do pipsa na 50% fibo.

SR/SD:
Obrazek

Czy może szczęśliwa kolokacja z innym poziomem?

Cóż, może to poziom dał rade dzięki temu, że jest w 50%. Ciężko powiedzieć. Bez znaczenia w sumie. Najważniejsze to wyznaczać JAKIEKOLWIEK linie i obserwować.

Ja moje wszystkie linie, jak dzieci, kocham tak samo :wink: Poważnie to nie ma "istotniejszych". Wartość linii zwiększa się jedynie wraz ze wzrostem interwału na jaki patrzysz. Reszta to obserwowanie jak cena reaguje.

Nowisz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Nowisz »

Wierzę, że rynek nie może poruszać się w stronę w którą nie ma pieniędzy więc absolutnie nie wierzę w trendy. Uważam, że cena wiecznie konsoliduje zabierająca raz z góry raz z dołu a określenie "trend" wynika z potrzeby porządkowania rzeczywistości.
Dokładnie jestem tego samego zdania.Trendy to określenie ruchu kapitału w danym czasie, a kapitał porusza się według zasad popytu i podaży.

Co do fibsów,pivotów, itp. już jakiś czas temu zauważyłem że gdzie by tego nie umieścić na wykresie to zawsze można podciągnąć pod to jakieś górki i dołki tak więc tutaj również zgadzam się z tobą w 100%.

Jeżeli chodzi o strefy S/D to ostatnio starałem ubrać to w pewne logiczne ramy i doszedłem do wniosku że podstawową sprawą to określić kierunek w jakim porusza się cena za pomocą stref S/D na wyższych TF-ach i następnie szukać wejść we wskazanym kierunku na niższych TF-ac a więc:

D1- Wyznaczamy S/D i określamy czy jesteśmy po stronie podaży czy popytu

H1- Szukamy S/D zgodnych z kierunkiem określonym na D1

M5- Używamy do doprecyzowania wejścia wewnątrz S/D z H1. Można używać w celu poprawienia R/R ale wtedy spada nam skuteczność i ilość wejść

Oczywiście dobór TF-ów dowolny

Kiedy cena dochodzi do następnej strefy S/D na D1 możemy myśleć o wejściu w przeciwnym kierunku.

Prosiłbym o komentarz i odpowiedź na kilka nurtujących mnie kwestii:

1) W jaki sposób umiejscowić w ten kontekst S/R LT i ZL? Bo przecież S/R LT i ZL również wyrażają popyt i podaż a zazwyczaj są to strefy wyznaczane dosyć subiektywnie i często nie pokrywają się ze strefami S/D wyznaczanych w sposób klasyczny.

2) Czy zwracać szczególną uwagę na dane fundamentalne?

Załączam również kilka screenów objaśniających

Proszę nie zwracać uwagi na niebieskie linie na obrazkach z D1 i H1a są to linie aktualnych stref S/D. I z góry przepraszam za dość amatorskie wykonanie mam nadzieje że jest dość przejrzyste.Niestety z powodu awarii niektórych klawiszy na klawiaturze musiałem użyć klawiatury ekranowej do wykonania screenów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spekulant83 »

Paweł pisz pisz. Wielu na pewno pójdzie Twoim śladem i nie będziesz sam tak jak to Adam napisał. Ja uczę się także od Ciebie...zawsze coś się wyniesie. (Fajnie się te posty czyta...jak kryminał jakiś a gutek widzę zaczął w stylu prozachodnim opisywać co miał na myśli...bardzo cenne, fajnie się dzieje).

Mam dylemat. Jeśli to było omawiane to z góry przepraszam - ale nie pamiętam w tym momencie i sen mnie bierze po dzisiejszym upalnym dniu.

Problem przedstawiony na screenie a ja opiszę tutaj dokładniej o co mi chodzi.

1,2 - brałem longi w reakcji poziom - na górne ograniczenie poziomu
3 - oczywiście tutaj brałem shorty - co najmniej 6 wejść z H30 już nie wspomnę o doprecyzowaniu ich z np. H5.
4 - tutaj jest problem. Otóż standardowo wg. swoich zachowań brałbym shorta - wcięłoby mi od razu przy SL 10 pips bo poszło high do 15 pips tej świecy. Uparcie wszedłbym w shorta na drugiej strzałce obok oznaczenia 4. Też FAIL bo cena postanowiła macać górne ograniczenie tego poziomu oznaczonego na niebiesko o rozpiętości 39 pips. I tam przy literce 3 zacne shorty są.

Można podpiąć sytuację przy 4 w typowe pojawianie się strat i te co najmniej 6 wejść przy 3 z nawiązką zrekompensowałoby straty ale czuję, że można było tego uniknąć.

Jak sobie radzić z taką sytuacją? Moje podpięcie pod typową serię strat jest denne...coś robię nie tak.

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: gutek04 »

gutek widzę zaczął w stylu prozachodnim opisywać co miał na myśli...bardzo cenne
Jako ze wszystkiego nt. forexu uczylem sie z anglojezycznych zrodel, tak teraz ciezko mi wypowiadac sie na temat Forexu w naszym ojczystym jezyku... Moze troche przesadzam ale zdecydowanie latwiej jest mi o tym pisac uzywajac anglojezycznych terminów, za co przepraszam ;) Podobnie jak Paweł jestem ze wsi u umiem mowic po angielsku :D

Postaralem sie odpowiedziec na Twoje pytania w screenie ponizej. Pozdrawiam!

Na drugim tak jak to u mnie dzis wygladalo z perspektywy H1

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spekulant83 »

Dzięki Gutek za Twoje spojrzenie na przedstawioną kwestię. Przeczytam rano o tym co napisałeś we wcześniejszych postach a o czym wspomniałeś w opisie na screenie.

Ja traduje z nastawieniem scalpingowym przy czym po zrealizowaniu 20 pips ze scalpingu na dzień (z wysokiego lota) przestawiam się na coś pomiędzy scalping a daytrading z mniejszą wielkością otwieranej pozycji ze względu na dłuższy horyzont. Tak więc RR przy scalpingu tak jak Paweł mam 1:1 i nie daję złapać mojego SL co się rzadko zdarza przy scalpingowej precyzji.

LTL (nie wiem czy przy skrótowcach pomija się "on") czyli Level on Top of Level mam zaznaczony...chyba, że coś z nim nie tak skoro niewidoczny :) - jego kwestię muszę jeszcze obadać w kontekście mojego tradingu.

Co do Profit Margin...bardzo zasadne przy nie-scalpingu - probówalem metody z S/D z niższego TF w sytuacji 4 przedstawionej na screenie ale bez powodzenia - te wejścia były wciąż błędne bo chodzi o to, że jak to było przy punktach 1 i 3 - otwierałem pozycje od razu przy zetknięciu się z poziomem S/D czyli przy 4 o LOW tego poziomu - podałeś rozwiązanie w kontekście PM i szukania wejścia na mniejszym TF ale to nic nie daje w tej sytuacji - (patrzę pod kątem scalpingu olewam RR 1:3 itp)....chyba, że wpływ na to żeby nie wchodzić akurat w zetknięciu z LOW poziomu ale HIGH ma LTL...ja już ledwo zipię i nic nie jarzę więc wybaczcie moją ułomność idę spać. Tak więc dlaczego akurat odbicie od HIGH działało a LOW zostało olane? Z powodu LTL? Wiem, że czasem tak bywa "po prostu" ale może coś pomijam. Podpiąłeś Gutek to pod kwestię Profit Margin...to obudowanie w zasadę - słusznie ale może jednak był konkretny powód? Chciałbym przy akurat scalpingu uniknąć ładowania się w takie coś i minimalizować stratne wejścia.

Pozdrawiam Was :564:

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

To moze jesze tak:
I jeszcze jedno... ja nie traktuje gornej band Supply czy dolnej Demand jako waznej dla mnie jest to tylko wskazanie gdzie mniej wiecej umiescic SL.

Dolna banda dla Supply i gorna dla Demand to dla mnie miejsca istotne gdyz wlasnie w nich dowiadujemy sie kto wiodl prym w okresie konsolidacji/klasteru/rownowagi miedzy S/D czy jak tam jeszcze to zwą.

Ale to tylko moje przemyslenia... dobra pora spac bo znow mi sie na Euro sesje nie bedzie chcialo wstac :D Dobrej nocy

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Spekulant83 pisze:Paweł pisz pisz. Wielu na pewno pójdzie Twoim śladem i nie będziesz sam tak jak to Adam napisał. Ja uczę się także od Ciebie...zawsze coś się wyniesie. (Fajnie się te posty czyta...jak kryminał jakiś a gutek widzę zaczął w stylu prozachodnim opisywać co miał na myśli...bardzo cenne, fajnie się dzieje).

Mam dylemat. Jeśli to było omawiane to z góry przepraszam - ale nie pamiętam w tym momencie i sen mnie bierze po dzisiejszym upalnym dniu.

Problem przedstawiony na screenie a ja opiszę tutaj dokładniej o co mi chodzi.

1,2 - brałem longi w reakcji poziom - na górne ograniczenie poziomu
3 - oczywiście tutaj brałem shorty - co najmniej 6 wejść z H30 już nie wspomnę o doprecyzowaniu ich z np. H5.
4 - tutaj jest problem. Otóż standardowo wg. swoich zachowań brałbym shorta - wcięłoby mi od razu przy SL 10 pips bo poszło high do 15 pips tej świecy. Uparcie wszedłbym w shorta na drugiej strzałce obok oznaczenia 4. Też FAIL bo cena postanowiła macać górne ograniczenie tego poziomu oznaczonego na niebiesko o rozpiętości 39 pips. I tam przy literce 3 zacne shorty są.

Można podpiąć sytuację przy 4 w typowe pojawianie się strat i te co najmniej 6 wejść przy 3 z nawiązką zrekompensowałoby straty ale czuję, że można było tego uniknąć.

Jak sobie radzić z taką sytuacją? Moje podpięcie pod typową serię strat jest denne...coś robię nie tak.
Nie znam się na SD i to moje jest bardziej podwórkowe, ale ten short nr 4 wydaje się niefortunnie wycelowany w support/demand:

Obrazek

MOGŁO SIĘ TO UDAĆ, ale nie tym razem. To nie znaczy, że analiza była zła. To tylko jeden dzień. W miejscu tak nacechowanym losowością jak rynek należy pozostać obojętnym na krótkoterminowe niepowodzenia, chyba, że metoda wielokrotnie udowodni swoją błędność.

Co do reszty zagrań u góry to widzę tam potencjał na shorty. Nie wiem w których miejscach wchodziłeś, ale coś powinno z tego być. Jakbyś mógł dokładniej to pokazać to skomentuje. Na pewno jest na to jakaś odpowiedź a jeżeli nie ma to zwalimy to na rynek :wink:
1) W jaki sposób umiejscowić w ten kontekst S/R LT i ZL? Bo przecież S/R LT i ZL również wyrażają popyt i podaż a zazwyczaj są to strefy wyznaczane dosyć subiektywnie i często nie pokrywają się ze strefami S/D wyznaczanych w sposób klasyczny.

2) Czy zwracać szczególną uwagę na dane fundamentalne?
ZL to koncepcja stworzona przez tradera "uznaniowego" dla traderów "uznaniowych". ZL może być:

1) Linią która WEDŁUG CIEBIE zaznacza wparcie bądz opór.
2) Linią która WEDŁUG CIEBIE oznacza miejsca gdzie zgromadzone są zlecenia.
3) Linią która WEDŁUG CIEBIE zaznacza miejsca gdzie trzymany jest profit,

We wszystkich wypadkach nie ma "właściwych" miejsc. Zresztą nie potrzeba. Potrzebujesz tylko jednej z tych metod.

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

Long na GU, ale zeby nie bylo ze tak pieknie mi idzie to powiem ze to 3 proba jego lapania... 1 skonczyla się BE 2 to totalna porazka -20 p.

Edit:
Kolejny BE na dziś, GU daje niezle popalić... Od teraz zaczne wrzucac tylko zamkniete trady na plusie, zeby nie wprowadzac nikogo w błąd...

ODPOWIEDZ